Jump to content
Sign in to follow this  
PawelG

Nowe piwo z wysłodzin

Recommended Posts

Witam,

Ostatnio w Naszym browarze uwarzyliśmy Imperialna IPA o ekstrakcie 18BLG. Po raz pierwszy zdecydowaliśmy się na eksperyment, by uzyskać pełnowartościową brzeczkę z wysłodzin (po IIPA) po dużo mocniejszym piwie (wysładzaliśmy do poziomu 16BLG).

Po uzyskaniu zamierzonego ekstraktu chcieliśmy wysładzać dalej, aby uzyskać ekstrakt w okolicach 9-10Plato. Liczyliśmy na około 18-20litrow brzeczki ..mniej więcej tyle powinniśmy teoretycznie uzyskać gdyby spadek ekstaktywności brzeczki spadał liniowo...ale niestety po wysłodzeniu 8litrow uzyskaliśmy już tylko 4BLG ...

Jakie są Wasze doświadczenia w tej materii? Udało Wam się kiedyś zrobić takie piwo z wysłodzin? Czy może zawsze cukry są tak dobrze wypłukiwane z młóta ze nie ma na to szans?

Share this post


Link to post
Share on other sites

poczytaj sobie tutaj.

Co do wypłukiwania cukrów, to nie ma tu liniowej zależności, chyba, że będzie się cały czas przeliczało parametry rozpuszczalnika (ilość/temperatura) i czas wysładzania - ale to oczywiście jest bez sensu w domowym piwowarstwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

możesz wykorzystać te wysłodziny do nastawienia zacieru na nowe piwo.

możesz rozwinąć myśl?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można ale to już nie to samo, bo czasu braknie a nie mogę sobie pozwolić na cały dzień spędzony przy warzeniu. Ale jest zawsze wyjście to fakt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robię czasem piwo z wysłodzin. Średnio 10 litrów uzyskuję. Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić z długością wysładzania, żeby nie zejść poniżej 2 Blg.Gdy przesadzisz, to wypłuczesz taniny i piwo będzie cierpkie. To co prawda nie jest koniec świata, bo negatywny wpływ na smak piwa przez taniny z biegiem czasu maleje, jednak znacząco wydłuża okres leżakowania.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wylicz sobie średnią Blg z piwa podstawowego i cienkusza jakie planujesz i nastaw taki zacier w ilości dwa razy większej niż każde z piw. Mnie wyszło dokładnie tyle, ile chciałem.

Teraz zamierzam zrobić inaczej - zrobię portera tylko z brzeczki przedniej, w między czasie na boku zagrzeję wodę do wysładzania wraz z 1-2 kg słodu jasnego. To wszystko wleję do wysłodzin po porterze i z uzyskanej brzeczki zrobię ciemne piwo, mam nadzieję, że trafię w takie o 12Blg.

W ten sposób zrobię dwie warki po 12-15 l praktycznie jednocześnie (nie licząc czasu na filtrację drugiej warki).

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites

To logiczniej ten 1-2 kg dodać do głównego zacierania, zwiększając zasyp, niż zacierać w wodzie do wysładzania.

Więcej brzeczki przedniej, której część możesz poświęcić dolewając do wysłodzin, by uzyskać dane stężenie,

Chyba wysładzanie czystą wodą będzie efektywniejsze niż zawierającą cukry

Edited by slawek1k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.