PawelG 5 Posted February 26, 2013 Witam, Ostatnio w Naszym browarze uwarzyliśmy Imperialna IPA o ekstrakcie 18BLG. Po raz pierwszy zdecydowaliśmy się na eksperyment, by uzyskać pełnowartościową brzeczkę z wysłodzin (po IIPA) po dużo mocniejszym piwie (wysładzaliśmy do poziomu 16BLG). Po uzyskaniu zamierzonego ekstraktu chcieliśmy wysładzać dalej, aby uzyskać ekstrakt w okolicach 9-10Plato. Liczyliśmy na około 18-20litrow brzeczki ..mniej więcej tyle powinniśmy teoretycznie uzyskać gdyby spadek ekstaktywności brzeczki spadał liniowo...ale niestety po wysłodzeniu 8litrow uzyskaliśmy już tylko 4BLG ... Jakie są Wasze doświadczenia w tej materii? Udało Wam się kiedyś zrobić takie piwo z wysłodzin? Czy może zawsze cukry są tak dobrze wypłukiwane z młóta ze nie ma na to szans? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 26, 2013 poczytaj sobie tutaj. Co do wypłukiwania cukrów, to nie ma tu liniowej zależności, chyba, że będzie się cały czas przeliczało parametry rozpuszczalnika (ilość/temperatura) i czas wysładzania - ale to oczywiście jest bez sensu w domowym piwowarstwie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted February 26, 2013 możesz wykorzystać te wysłodziny do nastawienia zacieru na nowe piwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PawelG 5 Posted February 26, 2013 możesz wykorzystać te wysłodziny do nastawienia zacieru na nowe piwo. możesz rozwinąć myśl? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted February 26, 2013 do tych ciepłych wysłodzin, dolać wody w miarę potrzeby, wsypać nową śrutę i zatrzeć kolejne piwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PawelG 5 Posted February 26, 2013 Można ale to już nie to samo, bo czasu braknie a nie mogę sobie pozwolić na cały dzień spędzony przy warzeniu. Ale jest zawsze wyjście to fakt Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted February 26, 2013 (edited) Robię czasem piwo z wysłodzin. Średnio 10 litrów uzyskuję. Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić z długością wysładzania, żeby nie zejść poniżej 2 Blg.Gdy przesadzisz, to wypłuczesz taniny i piwo będzie cierpkie. To co prawda nie jest koniec świata, bo negatywny wpływ na smak piwa przez taniny z biegiem czasu maleje, jednak znacząco wydłuża okres leżakowania. Edited February 26, 2013 by Jacenty Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted February 26, 2013 (edited) Wylicz sobie średnią Blg z piwa podstawowego i cienkusza jakie planujesz i nastaw taki zacier w ilości dwa razy większej niż każde z piw. Mnie wyszło dokładnie tyle, ile chciałem. Teraz zamierzam zrobić inaczej - zrobię portera tylko z brzeczki przedniej, w między czasie na boku zagrzeję wodę do wysładzania wraz z 1-2 kg słodu jasnego. To wszystko wleję do wysłodzin po porterze i z uzyskanej brzeczki zrobię ciemne piwo, mam nadzieję, że trafię w takie o 12Blg. W ten sposób zrobię dwie warki po 12-15 l praktycznie jednocześnie (nie licząc czasu na filtrację drugiej warki). Edited February 26, 2013 by jake Quote Share this post Link to post Share on other sites
slawek1k 7 Posted February 26, 2013 (edited) To logiczniej ten 1-2 kg dodać do głównego zacierania, zwiększając zasyp, niż zacierać w wodzie do wysładzania. Więcej brzeczki przedniej, której część możesz poświęcić dolewając do wysłodzin, by uzyskać dane stężenie, Chyba wysładzanie czystą wodą będzie efektywniejsze niż zawierającą cukry Edited February 26, 2013 by slawek1k Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted February 26, 2013 (edited) Nie mam tyle miejsca w naczyniu do zacierania, żeby zrobić tyle litrów ile chcę. Poza tym chcę uzyskać dwa piwa o trochę innym składzie. Edited February 26, 2013 by jake Quote Share this post Link to post Share on other sites