Skocz do zawartości
PawelG

Nowe piwo z wysłodzin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio w Naszym browarze uwarzyliśmy Imperialna IPA o ekstrakcie 18BLG. Po raz pierwszy zdecydowaliśmy się na eksperyment, by uzyskać pełnowartościową brzeczkę z wysłodzin (po IIPA) po dużo mocniejszym piwie (wysładzaliśmy do poziomu 16BLG).

Po uzyskaniu zamierzonego ekstraktu chcieliśmy wysładzać dalej, aby uzyskać ekstrakt w okolicach 9-10Plato. Liczyliśmy na około 18-20litrow brzeczki ..mniej więcej tyle powinniśmy teoretycznie uzyskać gdyby spadek ekstaktywności brzeczki spadał liniowo...ale niestety po wysłodzeniu 8litrow uzyskaliśmy już tylko 4BLG ...

Jakie są Wasze doświadczenia w tej materii? Udało Wam się kiedyś zrobić takie piwo z wysłodzin? Czy może zawsze cukry są tak dobrze wypłukiwane z młóta ze nie ma na to szans?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

poczytaj sobie tutaj.

Co do wypłukiwania cukrów, to nie ma tu liniowej zależności, chyba, że będzie się cały czas przeliczało parametry rozpuszczalnika (ilość/temperatura) i czas wysładzania - ale to oczywiście jest bez sensu w domowym piwowarstwie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

możesz wykorzystać te wysłodziny do nastawienia zacieru na nowe piwo.

możesz rozwinąć myśl?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

do tych ciepłych wysłodzin, dolać wody w miarę potrzeby, wsypać nową śrutę i zatrzeć kolejne piwo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Można ale to już nie to samo, bo czasu braknie a nie mogę sobie pozwolić na cały dzień spędzony przy warzeniu. Ale jest zawsze wyjście to fakt

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robię czasem piwo z wysłodzin. Średnio 10 litrów uzyskuję. Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić z długością wysładzania, żeby nie zejść poniżej 2 Blg.Gdy przesadzisz, to wypłuczesz taniny i piwo będzie cierpkie. To co prawda nie jest koniec świata, bo negatywny wpływ na smak piwa przez taniny z biegiem czasu maleje, jednak znacząco wydłuża okres leżakowania.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wylicz sobie średnią Blg z piwa podstawowego i cienkusza jakie planujesz i nastaw taki zacier w ilości dwa razy większej niż każde z piw. Mnie wyszło dokładnie tyle, ile chciałem.

Teraz zamierzam zrobić inaczej - zrobię portera tylko z brzeczki przedniej, w między czasie na boku zagrzeję wodę do wysładzania wraz z 1-2 kg słodu jasnego. To wszystko wleję do wysłodzin po porterze i z uzyskanej brzeczki zrobię ciemne piwo, mam nadzieję, że trafię w takie o 12Blg.

W ten sposób zrobię dwie warki po 12-15 l praktycznie jednocześnie (nie licząc czasu na filtrację drugiej warki).

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To logiczniej ten 1-2 kg dodać do głównego zacierania, zwiększając zasyp, niż zacierać w wodzie do wysładzania.

Więcej brzeczki przedniej, której część możesz poświęcić dolewając do wysłodzin, by uzyskać dane stężenie,

Chyba wysładzanie czystą wodą będzie efektywniejsze niż zawierającą cukry

Edytowane przez slawek1k

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mam tyle miejsca w naczyniu do zacierania, żeby zrobić tyle litrów ile chcę.

Poza tym chcę uzyskać dwa piwa o trochę innym składzie.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×