kosiarz 0 Posted February 24, 2013 Witam, piszę do Was, bo po czytaniu watkum na waszym forum, wydaje się ono odpowiednie. Nie mam żadnego doświadczenia w temacie piwa (oprócz spożywania of course), o czym pewnie świadczy mało profesjonalny wpis w temacie. Zostałem niedawno szczęśliwym posiadaczem mieszkania, które posiada fascynującą wnękę w kształcie prostokąta o wymiarach 40x36 cm. Wnęka jest *** nie do ruszenia w związku z szybami wentylacyjnymi i innymi bzdurami architektonicznymi. Mozna tam zrobić półeczki na gromadniki kurzu, zwane kurtuazyjnie ozdobami, ale pomyślałem że zrobię tam sobie dystrybutor do piwa. To co sobie wymyśliłem to: a) Keg cornelius 19l - standardowy keg nie wejdzie b) osprzęt do rollbarów - tutaj jeszcze pływam jak to połączyć. c) jakiś stylowy nalewk np: o takie coś - pogadać z nimi Mam parę wątpliwości: 1) ma to sens w szczególności czy da się to połączyć i używać ? 2) Jak to połączyć - tutaj się gubię, potrzebuję 2 szybkozłączek kroćce i ..... ?? 3) Skąd browar - wiem że panowie sobie sami ważycie - z tym poczekam aż będę miał możliwości przestrzenne. Na razie muszę mieć gdzie napełniać, czy można gdzies kupić pełne takie piwo? A i jak nie ta grupa to przepraszam i milo by było poznac namiar na tą grupę. kosiarz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qxa 57 1 Items Posted February 24, 2013 (edited) Jane że można tylko pozostaje kwestia chłodzenia. Jak zmieścisz tam chłodziarkę albo coś co ochłodzi kega pomysł wydaje się trafiony. Cała instalacja jest prosta: keg, reduktor, złączki john guest, wąż piwny 3/8'', kran, butla co2. Poza tym będziesz się musiał zaopatrywać w dobre piwo u domowych piwowarów. Nie słyszałem żeby koncerny ładowały te swoje popłuczyny do corneliusów. Doskonale każdy zdaje sobie sprawę że nie wolno. Ale przecież nie musisz kupować piwa. Możesz je dostać, a kupić możesz usługę napełniania kega ;]. hahaha Edited February 24, 2013 by Qxa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fidel 151 1 Items Posted February 24, 2013 Mój wpis odpowie na Twoje wszystkie pytania - piwa w kegach 19 l nigdzie nie kupisz możesz jedynie uwaRZyć sam. Więc po problemie - rozważ półeczki Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 24, 2013 Wszystko da się zrobić i nie jest to trudne, największy szkopuł w tym, że żadne browar nie leje w cornelius'y. Chyba, że dogadasz się z jakimś browarem rzemieślniczym lub restauracyjnym, żeby Ci w coś takiego nalali. 1 arti1 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosiarz 0 Posted February 24, 2013 Jane że można tylko pozostaje kwestia chłodzenia. Jak zmieścisz tam chłodziarkę albo coś co ochłodzi kega pomysł wydaje się trafiony. Cała instalacja jest prosta: keg, reduktor, złączki john guest, wąż piwny 3/8'', kran, butla co2. Chłodzenia w tej kanciapie nie zamontuje, mógłbym u dołu zrobić pojemnik na lód, aby keg na tym stał, ale pewnie efekt będzie mizerny. Zakładałem że nie będę pił codziennie, a na czas niepicia keg ląduje w lodówce, powinno być okej. moim zdaniem. k. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qxa 57 1 Items Posted February 24, 2013 Może faktycznie olać taki wynalazek, bo wiążą się z tym nie lada problemy. (będzie ci kapać z kranu na podłogę). Polecam kegator. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pako1 3 Posted February 24, 2013 To prawda, żaden browar nie leje piwa w CORNELIUSY, ale Żywiec leje w małe 20L kegi bardzo podobne do Corneliusów (wymiarowo). Kegi te zamiast złączek mają fitting. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sztyft 8 Posted February 24, 2013 Życze powodzenia z tymi kegami z żywca Quote Share this post Link to post Share on other sites
mrblaha 31 1 Items Posted February 24, 2013 I to dużego powodzenia. Poza tym, to dalej tylko Żywiec... Jeżeli chcesz trochę wydać, to zastanów się nad chłodziarką z peltierem- jest sporo mniejsza i weszłaby na półkę. Kwestię napełniania Corneliusów musisz rozwiązać sobie prywatnie z kimś z okolicy, albo uwarzyć coś raz na miesiąc samemu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
CONTI 0 1 Items Posted February 25, 2013 zamontuj sobie tzw partykegi 5 litrowe,,chlodzenie w lodowce i tylko szybka wymiana. nalewak do tego z pompka i nawet jak bedziesz mial mala imprezke to tylko podpinasz nastepny mini keg Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted February 25, 2013 zamontuj sobie tzw partykegi 5 litrowe,,chlodzenie w lodowce i tylko szybka wymiana. nalewak do tego z pompka i nawet jak bedziesz mial mala imprezke to tylko podpinasz nastepny mini keg Pomijając kwestię przydatności partyfassów w piwowarstwie domowym (zbliżoną do zera), to jest to chyba najlepsze rozwiązanie jak jest mało miejsca. I czasem można dostać dobre piwo za rozsądne pieniądze, w Kauflandzie bywał np. Jever za niecałe 30 zł za 5 litrów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
chomiczon 3 Posted February 25, 2013 A ja chciałbym coś takiego http://www.youtube.com/watch?v=iolXv-6TlAc Quote Share this post Link to post Share on other sites