Jump to content
Qxa

Zamienniki ksylitolu.

Recommended Posts

Czego używacie żeby zastąpić ksylitol - cukier brzozowy, w celu otrzymania słodkiego piwa?

Edited by Qxa

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ktoś używa w ogóle ksylitolu ?

Pomijam jego dobrocznne i lecznicze właściwości, ale cena lekko odstrasza. A tak poza tym, to drożdże choć częściowo tego nie przetrawią ?

Słyszałem o dosładzaniu słodzikiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czego używacie żeby zastąpić ksylitol

Ja słyszałem o chińskich zamiennikach ksylitolu, też o nazwie ksylitol :smilies:

Dosłodziłem raz piwo z żurawiną i było naprawdę słodkie (300g na 20l). Myślę, że w większych dawkach będzie mocniej wyczuwalna jego specyfika (mam tak w mocniej dosładzanych cydrach).

Drogi jest oryginalny z Finlandii, tańszy ale nie wiadomego pochodzenia z Chin, jest też wiele podróbek. Trzeba by poszukać jakiś zakład spożywczy w okolicy i od nich odkupić po niższej cenie - ja mam dostęp do przetwórni ryb, używają go do konserwacji wyrobów ze śledzia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fakt ksylitol tani nie jest, ale myślę że to najlepsze rozwiązanie do "słodzenia" piwa. Jeśli chodzi o alternatywę naturalną to wchodzi do tego jeszcze stevia.

 

Robiłem 2 warki owocowe - jedna słodzona ksylitolem, druga stevią. W pierwsze (słodzonej ksylitolem) brak jakiejkolwiek ingerencji w smak. W drugiej (ze stevią) występują jednak posmaki metaliczne. Osobiście odczuwam je bardziej bo początkowo spróbowałem stevię "na sucho" i odnajduję jej smak w gotowym piwie - nie są one jakieś nachalne, ale jednak występują.

Edited by VeryBerry

Share this post


Link to post
Share on other sites

a stosowałeś stevię w postaci liści, czy czysty staviozyd? Bo liście faktycznie mają metaliczny posmak, a staviozyd już ponoć nie, chociaż osobiście stosowałem dosładzanie liści i nie polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stevię stosowałem w postaci tabletek (więc chyba to Staviozyd). Tak jak pisałem powyżej, jeśli zje się taką tabletkę, to pojawiają się w ustach 2 smaki - gorycz i ten metaliczny posmak. W piwie ten drugi posmak jest lekko wyczuwalny - nie ma tragedii ale jednak jest - przynajmniej takie jest moje odczucie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i to z pewnego źródła

W takim razie, mam prośbę do Koleżanek i Kolegów, o informacje, gdzie można zakupić niepodrabiany cukier brzozowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę że w każdym miejscu jest sklep z tzw "zdrową żywnością" - u mnie jest. Poszedłem tam wziąłem do rączku i poczytałem co i jak. Pół kilo kosztowało ok. 19zł, na pewno nie był to rodzimy wyrób, ale nie sprawdziłem dokładnie więc może fiński może chiński :P,

przy kupnie z neta należy się dokładnie dopytać co się dostanie

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

i to z pewnego źródła

W takim razie, mam prośbę do Koleżanek i Kolegów, o informacje, gdzie można zakupić niepodrabiany cukier brzozowy.

ja kupuję tu jak do tej pory nie było problemu, z certyfikatu który dostałem wynika, że jest produkcji fińskiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tak się zapytam ile go dawkujecie na butelkę?? Wiem, że w zależności od upodobań ale mniej więcej, bo nie znam słodkości ksylitolu, a mam cydr i muszę go dosłodzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiosna nadchodzi, można spróbować:

http://www.sok-z-brzozy.baza-wiedzy.com/

 

Ksylitol nie ma nic wspólnego z oskołą (sokiem brzozowym), jest produktem otrzymywanym przez uwodornienie ksylozy z hemicelulozy drewna twardego ( np. brzozy, ale może być i buk)

http://www.hortimex.com.pl/?art=520

Edited by mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam cydr i muszę go dosłodzić

Jak dla mnie to 400g na 24ltr cydru jest optymalnie. Zrób może testy na 0,25ltr próbkach i sam ustalisz, jaki poziom jest OK.

Nie mierzę poziomu kwasów - jedyny pomiar to Blg świeżo wytłoczonego soku (13-14Blg).

Share this post


Link to post
Share on other sites

i to z pewnego źródła

W takim razie, mam prośbę do Koleżanek i Kolegów, o informacje, gdzie można zakupić niepodrabiany cukier brzozowy.

Ja kupowałem w Carrefour - finlandzki, 250 g. Dystrybutor: Oleofarm. Nie pamiętam ile kosztował, ale chyba był drogi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kupiłem dzisiaj na allegro od "DoktorPelc" 1kg za 33zł, przetestuję i dam znać czy oszukany :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja stosuję Stevie i nie narzekam, zrobiłem na niej kilkanaście Cydrów i żadnych posmaków metalicznych nie stwierdziłem.

Najczęściej dodaję proszek 1g = 200g cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A propos ksylitolu. Nie znam jego słodkości więc muszę podpytać czy dodając ok. 200g na 20l brzeczki będzie odpowiednie do nadaniu piwku delikatnego "ciałka" bo nie chcę aby było za słodkie (a nawet słodkie). Piwa robię z brewkitów i po dobrym odfermentowaniu zdarza się, że są zbyt wytrawne. Ostatnio z powodzeniem używałem Brew Enhancera 2, który zawiera 20% cukrów niefermentowalnych i będę go zapewne dalej stosował ale obecnie planuję zrobić dark ale i muszę użyć ciemnego ekstraktu słodowego zamiast brew enhancera 2. W tym celu właśnie planuję dodać ok. 200g ksylitolu. Rozumiem, że mogę go rozpuścić razem z ekstraktami przed rozpoczęciem fermentacji.

Z góry dzięki za wskazówki!

Share this post


Link to post
Share on other sites
czy dodając ok. 200g na 20l brzeczki będzie odpowiednie do nadaniu piwku delikatnego "ciałka" bo nie chcę aby było za słodkie (a nawet słodkie)

no to chyba źle wybrałeś.

Ksylitol nie daje "ciałka" tylko słodkość.

Możesz w przybliżeniu przyjąć, że łyżeczka ksylitolu daje taką samą słodycz jak łyżeczka cukru.

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

czy dodając ok. 200g na 20l brzeczki będzie odpowiednie do nadaniu piwku delikatnego "ciałka" bo nie chcę aby było za słodkie (a nawet słodkie)

no to chyba źle wybrałeś.

Ksylitol nie daje "ciałka" tylko słodkość.

Możesz w przybliżeniu przyjąć, że łyżeczka ksylitolu daje taką samą słodycz jak łyżeczka cukru.

 

W takim razie mam nadzieję, że przynajmniej zredukują wytrawność zadając ilość poniżej progu słodkości powiedzmy 100g na 20l nastawu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.