Skocz do zawartości
Qxa

Zamienniki ksylitolu.

Rekomendowane odpowiedzi

Czego używacie żeby zastąpić ksylitol - cukier brzozowy, w celu otrzymania słodkiego piwa?

Edytowane przez Qxa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a ktoś używa w ogóle ksylitolu ?

Pomijam jego dobrocznne i lecznicze właściwości, ale cena lekko odstrasza. A tak poza tym, to drożdże choć częściowo tego nie przetrawią ?

Słyszałem o dosładzaniu słodzikiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

na pewno najzdrowszy. Ksylitol nie jest fermentowalny przez drożdże ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czego używacie żeby zastąpić ksylitol

Ja słyszałem o chińskich zamiennikach ksylitolu, też o nazwie ksylitol :smilies:

Dosłodziłem raz piwo z żurawiną i było naprawdę słodkie (300g na 20l). Myślę, że w większych dawkach będzie mocniej wyczuwalna jego specyfika (mam tak w mocniej dosładzanych cydrach).

Drogi jest oryginalny z Finlandii, tańszy ale nie wiadomego pochodzenia z Chin, jest też wiele podróbek. Trzeba by poszukać jakiś zakład spożywczy w okolicy i od nich odkupić po niższej cenie - ja mam dostęp do przetwórni ryb, używają go do konserwacji wyrobów ze śledzia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fakt ksylitol tani nie jest, ale myślę że to najlepsze rozwiązanie do "słodzenia" piwa. Jeśli chodzi o alternatywę naturalną to wchodzi do tego jeszcze stevia.

 

Robiłem 2 warki owocowe - jedna słodzona ksylitolem, druga stevią. W pierwsze (słodzonej ksylitolem) brak jakiejkolwiek ingerencji w smak. W drugiej (ze stevią) występują jednak posmaki metaliczne. Osobiście odczuwam je bardziej bo początkowo spróbowałem stevię "na sucho" i odnajduję jej smak w gotowym piwie - nie są one jakieś nachalne, ale jednak występują.

Edytowane przez VeryBerry

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a stosowałeś stevię w postaci liści, czy czysty staviozyd? Bo liście faktycznie mają metaliczny posmak, a staviozyd już ponoć nie, chociaż osobiście stosowałem dosładzanie liści i nie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Stevię stosowałem w postaci tabletek (więc chyba to Staviozyd). Tak jak pisałem powyżej, jeśli zje się taką tabletkę, to pojawiają się w ustach 2 smaki - gorycz i ten metaliczny posmak. W piwie ten drugi posmak jest lekko wyczuwalny - nie ma tragedii ale jednak jest - przynajmniej takie jest moje odczucie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

i to z pewnego źródła

W takim razie, mam prośbę do Koleżanek i Kolegów, o informacje, gdzie można zakupić niepodrabiany cukier brzozowy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślę że w każdym miejscu jest sklep z tzw "zdrową żywnością" - u mnie jest. Poszedłem tam wziąłem do rączku i poczytałem co i jak. Pół kilo kosztowało ok. 19zł, na pewno nie był to rodzimy wyrób, ale nie sprawdziłem dokładnie więc może fiński może chiński :P,

przy kupnie z neta należy się dokładnie dopytać co się dostanie

Edytowane przez korzen16

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

i to z pewnego źródła

W takim razie, mam prośbę do Koleżanek i Kolegów, o informacje, gdzie można zakupić niepodrabiany cukier brzozowy.

ja kupuję tu jak do tej pory nie było problemu, z certyfikatu który dostałem wynika, że jest produkcji fińskiej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A tak się zapytam ile go dawkujecie na butelkę?? Wiem, że w zależności od upodobań ale mniej więcej, bo nie znam słodkości ksylitolu, a mam cydr i muszę go dosłodzić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiosna nadchodzi, można spróbować:

http://www.sok-z-brzozy.baza-wiedzy.com/

 

Ksylitol nie ma nic wspólnego z oskołą (sokiem brzozowym), jest produktem otrzymywanym przez uwodornienie ksylozy z hemicelulozy drewna twardego ( np. brzozy, ale może być i buk)

http://www.hortimex.com.pl/?art=520

Edytowane przez mimazy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mam cydr i muszę go dosłodzić

Jak dla mnie to 400g na 24ltr cydru jest optymalnie. Zrób może testy na 0,25ltr próbkach i sam ustalisz, jaki poziom jest OK.

Nie mierzę poziomu kwasów - jedyny pomiar to Blg świeżo wytłoczonego soku (13-14Blg).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

i to z pewnego źródła

W takim razie, mam prośbę do Koleżanek i Kolegów, o informacje, gdzie można zakupić niepodrabiany cukier brzozowy.

Ja kupowałem w Carrefour - finlandzki, 250 g. Dystrybutor: Oleofarm. Nie pamiętam ile kosztował, ale chyba był drogi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja kupiłem dzisiaj na allegro od "DoktorPelc" 1kg za 33zł, przetestuję i dam znać czy oszukany :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja stosuję Stevie i nie narzekam, zrobiłem na niej kilkanaście Cydrów i żadnych posmaków metalicznych nie stwierdziłem.

Najczęściej dodaję proszek 1g = 200g cukru.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A propos ksylitolu. Nie znam jego słodkości więc muszę podpytać czy dodając ok. 200g na 20l brzeczki będzie odpowiednie do nadaniu piwku delikatnego "ciałka" bo nie chcę aby było za słodkie (a nawet słodkie). Piwa robię z brewkitów i po dobrym odfermentowaniu zdarza się, że są zbyt wytrawne. Ostatnio z powodzeniem używałem Brew Enhancera 2, który zawiera 20% cukrów niefermentowalnych i będę go zapewne dalej stosował ale obecnie planuję zrobić dark ale i muszę użyć ciemnego ekstraktu słodowego zamiast brew enhancera 2. W tym celu właśnie planuję dodać ok. 200g ksylitolu. Rozumiem, że mogę go rozpuścić razem z ekstraktami przed rozpoczęciem fermentacji.

Z góry dzięki za wskazówki!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
czy dodając ok. 200g na 20l brzeczki będzie odpowiednie do nadaniu piwku delikatnego "ciałka" bo nie chcę aby było za słodkie (a nawet słodkie)

no to chyba źle wybrałeś.

Ksylitol nie daje "ciałka" tylko słodkość.

Możesz w przybliżeniu przyjąć, że łyżeczka ksylitolu daje taką samą słodycz jak łyżeczka cukru.

Edytowane przez Dr2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

czy dodając ok. 200g na 20l brzeczki będzie odpowiednie do nadaniu piwku delikatnego "ciałka" bo nie chcę aby było za słodkie (a nawet słodkie)

no to chyba źle wybrałeś.

Ksylitol nie daje "ciałka" tylko słodkość.

Możesz w przybliżeniu przyjąć, że łyżeczka ksylitolu daje taką samą słodycz jak łyżeczka cukru.

 

W takim razie mam nadzieję, że przynajmniej zredukują wytrawność zadając ilość poniżej progu słodkości powiedzmy 100g na 20l nastawu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×