Gąska 33 1 Items Posted February 23, 2013 Chciałbym uwarzyć coś na styl Maibock'a do dyspozycji mam gęstwe w-34/70, wiem że to może nie najlepsze drożdże, ale innych nie mam. Chciałem poprosić Was o ocenę zasypu bo coś nie mogę uporać się z Brew Targetem. Na przestrzeni ostatnich (i jedynych) moich trzech warek wydajność waha się na poziomie 70-90% w zależności od użytego słodu i stąd też nie wiem ile słodu użyć żeby osiągnąć ok. 22L brzeczki nastawnej o gęstości około 17Blg. Czy taka ilość powinna mi wystarczyć? Czy te słody pasują w ogóle do stylu? Moja propozycja zasypu (słody strzegomskie): Słód Pilzeński - 4kg (67%) Wiedeński - 1kg (17%) Monachijski - 0.6kg (10%) Karmelowy czerwony - 0.4kg (07%) Quote Share this post Link to post Share on other sites
eslord 18 1 Items Posted February 23, 2013 malo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted February 24, 2013 Odejmij pilzneńskiego 2 kg, dołóż wiedeńskiego 2,5 kg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sztyft 8 Posted February 24, 2013 (edited) 90?!Gtatulacje!W34 to dobre drożdże Edited February 24, 2013 by sztyft Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gąska 33 1 Items Posted February 24, 2013 Dobra to dokupię wiedeńskiego, ale czy te 0.5kg więcej powinno wystarczyć? Co do tej wydajności to z 4,25kg słodu pale ale uzyskałem 20l 13,5blg, a ostatnio z 5,20kg słodu pilzeńskiego uzyskałem 20l 13blg. Jakiś ten pilzeński może słaby... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gąska 33 1 Items Posted February 25, 2013 Wygrzebałem 2,5kg Pale Ale. Mógłbym użyć jego zamiast dokupować wiedeński? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted February 25, 2013 Wygrzebałem 2,5kg Pale Ale. Mógłbym użyć jego zamiast dokupować wiedeński? Nie, musi być wiedeński/monachijski Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gąska 33 1 Items Posted February 25, 2013 (edited) Trzeba kupić nie ma rady. Dzięki za szybką odpowiedź! Czyli taki zasyp powinien być dobry? 3,5kg wiedeński 2kg pilzeński 0,6kg monachijski 0,4kg karmelowy czerwony Edited February 25, 2013 by Gąska Quote Share this post Link to post Share on other sites