Skocz do zawartości
Gąska

Maibock

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym uwarzyć coś na styl Maibock'a do dyspozycji mam gęstwe w-34/70, wiem że to może nie najlepsze drożdże, ale innych nie mam. Chciałem poprosić Was o ocenę zasypu bo coś nie mogę uporać się z Brew Targetem. Na przestrzeni ostatnich (i jedynych) moich trzech warek wydajność waha się na poziomie 70-90% w zależności od użytego słodu i stąd też nie wiem ile słodu użyć żeby osiągnąć ok. 22L brzeczki nastawnej o gęstości około 17Blg. Czy taka ilość powinna mi wystarczyć? Czy te słody pasują w ogóle do stylu?

 

Moja propozycja zasypu (słody strzegomskie):

  • Słód Pilzeński - 4kg (67%)
  • Wiedeński - 1kg (17%)
  • Monachijski - 0.6kg (10%)
  • Karmelowy czerwony - 0.4kg (07%)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odejmij pilzneńskiego 2 kg, dołóż wiedeńskiego 2,5 kg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

90?!Gtatulacje!W34 to dobre drożdże

Edytowane przez sztyft

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobra to dokupię wiedeńskiego, ale czy te 0.5kg więcej powinno wystarczyć? Co do tej wydajności to z 4,25kg słodu pale ale uzyskałem 20l 13,5blg, a ostatnio z 5,20kg słodu pilzeńskiego uzyskałem 20l 13blg. Jakiś ten pilzeński może słaby...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trzeba kupić nie ma rady. Dzięki za szybką odpowiedź!

Czyli taki zasyp powinien być dobry?

 

3,5kg wiedeński

2kg pilzeński

0,6kg monachijski

0,4kg karmelowy czerwony

Edytowane przez Gąska

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×