Jump to content
Sign in to follow this  
Gąska

Maibock

Recommended Posts

Chciałbym uwarzyć coś na styl Maibock'a do dyspozycji mam gęstwe w-34/70, wiem że to może nie najlepsze drożdże, ale innych nie mam. Chciałem poprosić Was o ocenę zasypu bo coś nie mogę uporać się z Brew Targetem. Na przestrzeni ostatnich (i jedynych) moich trzech warek wydajność waha się na poziomie 70-90% w zależności od użytego słodu i stąd też nie wiem ile słodu użyć żeby osiągnąć ok. 22L brzeczki nastawnej o gęstości około 17Blg. Czy taka ilość powinna mi wystarczyć? Czy te słody pasują w ogóle do stylu?

 

Moja propozycja zasypu (słody strzegomskie):

  • Słód Pilzeński - 4kg (67%)
  • Wiedeński - 1kg (17%)
  • Monachijski - 0.6kg (10%)
  • Karmelowy czerwony - 0.4kg (07%)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra to dokupię wiedeńskiego, ale czy te 0.5kg więcej powinno wystarczyć? Co do tej wydajności to z 4,25kg słodu pale ale uzyskałem 20l 13,5blg, a ostatnio z 5,20kg słodu pilzeńskiego uzyskałem 20l 13blg. Jakiś ten pilzeński może słaby...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba kupić nie ma rady. Dzięki za szybką odpowiedź!

Czyli taki zasyp powinien być dobry?

 

3,5kg wiedeński

2kg pilzeński

0,6kg monachijski

0,4kg karmelowy czerwony

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...