Skocz do zawartości
Arkra

Pszeniczne co polecacie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zrobić pszeniczniaka.

Ostatnio zrobiłem z zestawu Browamatora ale wg opinii moich znajomych wyszedł dobry ale bez charakteru.

Moim ideałem pszeniczniaka jest Blanche de Namour.

Co polecacie? Co zrobić? Z jakiegoś zestawu czy samemu coś kombinować. Jakiś witbier?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Blanche de namour to witbier ! Chcesz dobrą pszeniczkę (weizen) to nie używaj drożdży WB-06 bo są do d*** weź mauribrew weiss (suche) albo ja osobiście lubię Wyeast Weihenstephan 3068.

 

edit: a skoro tak Blanche Ci smakuje to zrób witbiera - na wiki masz przepisów trochę

Edytowane przez shayboos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Shayboos, dzięki niestety ostatnio użyłem WB 06 i wyszło jak na wstępie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Shayboos, dzięki niestety ostatnio użyłem WB 06 i wyszło jak na wstępie.

 

dlatego użyj mauribrew weiss albo Wyeast 3068 ... chyba, że się nie rozumiemy ... WB-06 to najgorsze jakich używałem drożdże...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gdzie mógłbym dostać takie drożdże Wyeast Weihenstephan 3068 ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/wyeast-gorna-fermentacja/36-wyeast-3068-weihenstephan-weizen.html

http://www.piwodziej.pl/pl/p/Wyeast-XL-3068-Weihenstephan-Wheat-125ml/218

 

w BA i Homebrewing.pl chwilowo chyba nie mają...

 

A suchych Mauribrew weiss też się nie bój - Jejski 2 miejsce na birofilii zdobył na nich w kategorii hefe-weizen

http://www.homebrewing.pl/drozdze-pszeniczne-mauribrew-weiss-y1433-p-527.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ostatnio robiłem wita, właśnie go kosztuję i jest bajka ;). tylko robiłem ala imperial ;) polecam. robiłem nas-33

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie dzięki

Wykorzystam wasze rady na pewno.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

słabe macie te rady... bo WB-06 to dobre drożdże. Wiadomo płynne raczej zawsze lepsze, ale jak ktoś pisze że

o są do d***

to zwala na drożdże inne swoje błędy,

A.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na Wb-06 wychodzą takie pszenice że banany ze sklepu chowają się ze swoim bananowym aromatem...tylko jest jedno ale...muszą być po przebiegu, czyli wbrew opinią forumowym robimy sobie na nich dwie ciemne pszenice, a dopiero siup do jasnej.

 

Zasłyszałem że w browarach restauracyjnych pszenice robione są właśnie na wb-06, i jakoś nikt na nie nie narzeka, ale jakto w takich browarach, drożdże mają swój przebieg...

 

Z kolei raz użyłem mauribrew i wyszedł kwas :D, ale to pewnie przez to że nie zadbałem o temperaturkę.

Edytowane przez Qxa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co polecacie? Co zrobić? Z jakiegoś zestawu czy samemu coś kombinować. Jakiś witbier?

Pokombinuj samemu. Na forum masz mnóstwo tematów dot. witbiera, począwszy od surowców skończywszy na fermentacji i kondycjonowaniu.

Jest to bardzo wdzięczne i dość proste do wykonania piwo.

Zwróć uwagę na dobór przypraw i cytrusów - żeby były świeże i bez szaleństw z ilościami. Jak masz dostęp to użyj "wiejskiej" pszenicy i owsa.

Z mojej strony polecam wyłącznie drożdże dedykowane do witów - dobre efekty dają także suche Brewferm Blanche.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

słabe macie te rady... bo WB-06 to dobre drożdże. Wiadomo płynne raczej zawsze lepsze, ale jak ktoś pisze że

o są do d***

to zwala na drożdże inne swoje błędy,

A.

 

błędy błędami ale masakrycznie głębokie odfermentowanie i pusty smak w weizenie to dla mnie porażka. Robiąc dokładnie według tej samej receptury lecz na 3068 piwo od razu nabrało głębi, aromatów i było tym czego oczekiwałem. Może jeszcze kiedyś spróbuję wb-06 skoro ich tak bronicie ale dla mnie są one jak napisałem do d***.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja Ci polecę coś innego. Osobiście wręcz nie cierpię pszenicznych piw, a przynajmniej tak myślałem dopóki nie spróbowałem American Wheat. Cie znoszę posmaków kolendry w piwie a ten gatunek jest od tego wolny!

 

Ogólnie lubię chmiele zza oceany, jeśli Ty też to polecam właśnie amerykańską pszenicę, a do tego drożdże Danstar Munich

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A my gadamy o pszenicy czy o wicie?

Wynika z pierwszych 2 postów, że o wicie.

Ale jak znam życie, to zaraz będzie o pszenicy w wicie!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie trochę źle wywołałem temat. Moim ideałem witbiera jest Blanche de Namour. Piszemy więc o wicie. Lecz dobrą recepturę pszeniczniaka

też chciałbym poznać . Nie do końca chcę przeglądać receptury. Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat ostatniu ważonego witbiera lub treściwego pszeniczniaka. Coś co się Wam zdarzyło i wyszło super.

Przecież każdy rasowy piwowar uważył chociaz raz jedno z powyższych piw.

Ja swoją przygodę z zacieraniem zacząłem właśnie od przeniczniaka.

Prosze tylko o sugestie a może ktoś się odważy podać swoją receprurę?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie trochę źle wywołałem temat. Moim ideałem witbiera jest Blanche de Namour. Piszemy więc o wicie. Lecz dobrą recepturę pszeniczniaka

też chciałbym poznać . Nie do końca chcę przeglądać receptury. Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat ostatniu ważonego witbiera lub treściwego pszeniczniaka. Coś co się Wam zdarzyło i wyszło super.

Przecież każdy rasowy piwowar uważył chociaz raz jedno z powyższych piw.

Ja swoją przygodę z zacieraniem zacząłem właśnie od przeniczniaka.

Prosze tylko o sugestie a może ktoś się odważy podać swoją receprurę?

Zacznij poszukiwania od księgarni :P

A sprawdzone receptury TU

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na WB-06 wyszła mi najlepsza pszenica jaką piłem i kiedykolwiek zrobiłem. Ostatnio miałem ofertę gęstwy stefanów, ale odrzuciłem, bo... mam w lodówce WB-06.

Nie uważam, że trzeba stosować przechodzone, wystarczy je sforsować a dostarczą tylu bananów, że nie uwierzycie. Oczywiście należy też zadbać o goździki, których pełnię uzyskałem przerwą frerulikową trwającą dwie godziny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście należy też zadbać o goździki, których pełnię uzyskałem przerwą frerulikową trwającą dwie godziny.

Shooter podaj schemat zacierania. Moje pszeniczki zawsze maja dużo bananów i bardzo mało goździków

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście należy też zadbać o goździki, których pełnię uzyskałem przerwą frerulikową trwającą dwie godziny.

Shooter podaj schemat zacierania. Moje pszeniczki zawsze maja dużo bananów i bardzo mało goździków

 

Post wyżej jest załączona receptura pod BS2.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie trochę źle wywołałem temat. Moim ideałem witbiera jest Blanche de Namour. Piszemy więc o wicie. Lecz dobrą recepturę pszeniczniaka

też chciałbym poznać . Nie do końca chcę przeglądać receptury. Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat ostatniu ważonego witbiera lub treściwego pszeniczniaka. Coś co się Wam zdarzyło i wyszło super.

Przecież każdy rasowy piwowar uważył chociaz raz jedno z powyższych piw.

Ja swoją przygodę z zacieraniem zacząłem właśnie od przeniczniaka.

Prosze tylko o sugestie a może ktoś się odważy podać swoją receprurę?

Zacznij poszukiwania od księgarni :P

A sprawdzone receptury TU

 

Nie rozumiem kolegi/koleżanki sugestii dotyczącej księgarni. Jesteśmy przecież w piaskownicy piwowarskiej.

A za link do receptur dziękuję. Dobrze znam tą stronę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×