Jump to content
Arkra

Pszeniczne co polecacie ?

Recommended Posts

Zamierzam zrobić pszeniczniaka.

Ostatnio zrobiłem z zestawu Browamatora ale wg opinii moich znajomych wyszedł dobry ale bez charakteru.

Moim ideałem pszeniczniaka jest Blanche de Namour.

Co polecacie? Co zrobić? Z jakiegoś zestawu czy samemu coś kombinować. Jakiś witbier?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blanche de namour to witbier ! Chcesz dobrą pszeniczkę (weizen) to nie używaj drożdży WB-06 bo są do d*** weź mauribrew weiss (suche) albo ja osobiście lubię Wyeast Weihenstephan 3068.

 

edit: a skoro tak Blanche Ci smakuje to zrób witbiera - na wiki masz przepisów trochę

Edited by shayboos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Shayboos, dzięki niestety ostatnio użyłem WB 06 i wyszło jak na wstępie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Shayboos, dzięki niestety ostatnio użyłem WB 06 i wyszło jak na wstępie.

 

dlatego użyj mauribrew weiss albo Wyeast 3068 ... chyba, że się nie rozumiemy ... WB-06 to najgorsze jakich używałem drożdże...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzie mógłbym dostać takie drożdże Wyeast Weihenstephan 3068 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/wyeast-gorna-fermentacja/36-wyeast-3068-weihenstephan-weizen.html

http://www.piwodziej.pl/pl/p/Wyeast-XL-3068-Weihenstephan-Wheat-125ml/218

 

w BA i Homebrewing.pl chwilowo chyba nie mają...

 

A suchych Mauribrew weiss też się nie bój - Jejski 2 miejsce na birofilii zdobył na nich w kategorii hefe-weizen

http://www.homebrewing.pl/drozdze-pszeniczne-mauribrew-weiss-y1433-p-527.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

ostatnio robiłem wita, właśnie go kosztuję i jest bajka ;). tylko robiłem ala imperial ;) polecam. robiłem nas-33

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie dzięki

Wykorzystam wasze rady na pewno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

słabe macie te rady... bo WB-06 to dobre drożdże. Wiadomo płynne raczej zawsze lepsze, ale jak ktoś pisze że

o są do d***

to zwala na drożdże inne swoje błędy,

A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na Wb-06 wychodzą takie pszenice że banany ze sklepu chowają się ze swoim bananowym aromatem...tylko jest jedno ale...muszą być po przebiegu, czyli wbrew opinią forumowym robimy sobie na nich dwie ciemne pszenice, a dopiero siup do jasnej.

 

Zasłyszałem że w browarach restauracyjnych pszenice robione są właśnie na wb-06, i jakoś nikt na nie nie narzeka, ale jakto w takich browarach, drożdże mają swój przebieg...

 

Z kolei raz użyłem mauribrew i wyszedł kwas :D, ale to pewnie przez to że nie zadbałem o temperaturkę.

Edited by Qxa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co polecacie? Co zrobić? Z jakiegoś zestawu czy samemu coś kombinować. Jakiś witbier?

Pokombinuj samemu. Na forum masz mnóstwo tematów dot. witbiera, począwszy od surowców skończywszy na fermentacji i kondycjonowaniu.

Jest to bardzo wdzięczne i dość proste do wykonania piwo.

Zwróć uwagę na dobór przypraw i cytrusów - żeby były świeże i bez szaleństw z ilościami. Jak masz dostęp to użyj "wiejskiej" pszenicy i owsa.

Z mojej strony polecam wyłącznie drożdże dedykowane do witów - dobre efekty dają także suche Brewferm Blanche.

Share this post


Link to post
Share on other sites

słabe macie te rady... bo WB-06 to dobre drożdże. Wiadomo płynne raczej zawsze lepsze, ale jak ktoś pisze że

o są do d***

to zwala na drożdże inne swoje błędy,

A.

 

błędy błędami ale masakrycznie głębokie odfermentowanie i pusty smak w weizenie to dla mnie porażka. Robiąc dokładnie według tej samej receptury lecz na 3068 piwo od razu nabrało głębi, aromatów i było tym czego oczekiwałem. Może jeszcze kiedyś spróbuję wb-06 skoro ich tak bronicie ale dla mnie są one jak napisałem do d***.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja Ci polecę coś innego. Osobiście wręcz nie cierpię pszenicznych piw, a przynajmniej tak myślałem dopóki nie spróbowałem American Wheat. Cie znoszę posmaków kolendry w piwie a ten gatunek jest od tego wolny!

 

Ogólnie lubię chmiele zza oceany, jeśli Ty też to polecam właśnie amerykańską pszenicę, a do tego drożdże Danstar Munich

Share this post


Link to post
Share on other sites

A my gadamy o pszenicy czy o wicie?

Wynika z pierwszych 2 postów, że o wicie.

Ale jak znam życie, to zaraz będzie o pszenicy w wicie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie trochę źle wywołałem temat. Moim ideałem witbiera jest Blanche de Namour. Piszemy więc o wicie. Lecz dobrą recepturę pszeniczniaka

też chciałbym poznać . Nie do końca chcę przeglądać receptury. Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat ostatniu ważonego witbiera lub treściwego pszeniczniaka. Coś co się Wam zdarzyło i wyszło super.

Przecież każdy rasowy piwowar uważył chociaz raz jedno z powyższych piw.

Ja swoją przygodę z zacieraniem zacząłem właśnie od przeniczniaka.

Prosze tylko o sugestie a może ktoś się odważy podać swoją receprurę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie trochę źle wywołałem temat. Moim ideałem witbiera jest Blanche de Namour. Piszemy więc o wicie. Lecz dobrą recepturę pszeniczniaka

też chciałbym poznać . Nie do końca chcę przeglądać receptury. Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat ostatniu ważonego witbiera lub treściwego pszeniczniaka. Coś co się Wam zdarzyło i wyszło super.

Przecież każdy rasowy piwowar uważył chociaz raz jedno z powyższych piw.

Ja swoją przygodę z zacieraniem zacząłem właśnie od przeniczniaka.

Prosze tylko o sugestie a może ktoś się odważy podać swoją receprurę?

Zacznij poszukiwania od księgarni :P

A sprawdzone receptury TU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na WB-06 wyszła mi najlepsza pszenica jaką piłem i kiedykolwiek zrobiłem. Ostatnio miałem ofertę gęstwy stefanów, ale odrzuciłem, bo... mam w lodówce WB-06.

Nie uważam, że trzeba stosować przechodzone, wystarczy je sforsować a dostarczą tylu bananów, że nie uwierzycie. Oczywiście należy też zadbać o goździki, których pełnię uzyskałem przerwą frerulikową trwającą dwie godziny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście należy też zadbać o goździki, których pełnię uzyskałem przerwą frerulikową trwającą dwie godziny.

Shooter podaj schemat zacierania. Moje pszeniczki zawsze maja dużo bananów i bardzo mało goździków

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście należy też zadbać o goździki, których pełnię uzyskałem przerwą frerulikową trwającą dwie godziny.

Shooter podaj schemat zacierania. Moje pszeniczki zawsze maja dużo bananów i bardzo mało goździków

 

Post wyżej jest załączona receptura pod BS2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie trochę źle wywołałem temat. Moim ideałem witbiera jest Blanche de Namour. Piszemy więc o wicie. Lecz dobrą recepturę pszeniczniaka

też chciałbym poznać . Nie do końca chcę przeglądać receptury. Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat ostatniu ważonego witbiera lub treściwego pszeniczniaka. Coś co się Wam zdarzyło i wyszło super.

Przecież każdy rasowy piwowar uważył chociaz raz jedno z powyższych piw.

Ja swoją przygodę z zacieraniem zacząłem właśnie od przeniczniaka.

Prosze tylko o sugestie a może ktoś się odważy podać swoją receprurę?

Zacznij poszukiwania od księgarni :P

A sprawdzone receptury TU

 

Nie rozumiem kolegi/koleżanki sugestii dotyczącej księgarni. Jesteśmy przecież w piaskownicy piwowarskiej.

A za link do receptur dziękuję. Dobrze znam tą stronę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.