Skocz do zawartości
Krzyko

Jaki płomień?

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem dzisiaj próbę taboretu gazowego przed jutrzejszym warzeniem. Wszystko fajnie wyszło, tylko jedna wątpliwość mi się nasunęła.

Przy całkowicie zasuniętej blaszce, czyli zasłoniętym dopływie powietrza po rozgrzaniu palnika płomeń robi się wysoki i żółty. Jak odsłaniam stopniowo okienko, płomień staje się bardziej niebieski. Kiedyś miałem kuchenkę gazową i jak pamiętam to taki on był, czyli chyba tak jest lepiej. Czy ktoś potrafi potwiedzić moje przypuszczenia (ew. im zaprzeczyć).

Generalnie chodzi mi o to, żeby udział powietrza w mieszance był optymalny, a dzięi temu kaloryczność spalania maksymalna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Płomień im jaśniejszy, w stronę błękitu, tym wyższą ma temperaturę. Czerwony jest średnio o połowę "zimniejszy".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mając żółty płomień gaz nie spala się całkowicie (co CO2) lecz do tlenku węgla II (czadu, CO).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i wszystko wiem. Dziękuję Kolegom :)

Trzymajcie za mnie kciuku jutro - to ten dzień. Pierwsza warka z zacieraniem, na początek wybrałem Brown Ale. Mam nadzieję na dobrą zabawę...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Krzyko aby prawidłowo wyregulować palnik taboretu, należy przesłonkę przesunąć tak aby maksymalnie zasłonić otwory powietrzne.

Następnie załączyć gaz na MAX i powoli przesuwając przesłonkę odsłaniać otwory powietrzne.

Odsłanianie kończymy wtedy kiedy znikną żółte końcówki płomienia, a gaz pali się równomiernie na niebiesko od położenia MAX do MIN.

Jeżeli coś jest nie tak, możemy skorygować w jedną lub drugą stronę.

Po warzeniu dno garnka nie może być okopcone (czarne od sadzy). :(

 

Życzę powodzenia i udanego warzenia. :okey::beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×