Jump to content

Wyeast 1007 German Ale?


 Share

Recommended Posts

YEAST STRAIN: 1007 German Ale?

 

True top cropping yeast, low ester formation, broad temperature range affects styles. Cold fermentation will produce lager characteristics including sulfur production. Fermentation at higher temperatures may produce some mild fruitiness. Generally, yeast remains significantly in suspension. Beers mature rapidly, even when cold fermentation is used. Low or no detectable diacetyl.

 

Origin:

Flocculation: low

Attenuation: 73-77%

Temperature Range: 55-68° F (13-20° C)

Alcohol Tolerance: approximately 11% ABV

 

Styles:

American Wheat or Rye Beer

Berliner Weisse

Bi?re de Garde

Düsseldorf Altbier

Kölsch

Northern German Altbier

 

Źródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=150

 

SZCZEP DROŻDŻY : 1007 German Ale?

 

Prawdziwe drożdże górnej fermentacji (podnoszą się na powierzchnie piwa po fermentacji), niska produkcja estrów, szeroki przedział temperatur wpływa na styl. Zimna fermentacja nada lagerowy charakter włącznie z produkcją siarczanów. Fermentacja w cieplejszych temperaturach nada delikatną owocowość. Generalnie drożdże zostają jako zawiesina. Piwo dojrzewa bardzo szybko, nawet przy fermentacji zimnej. Niski albo niewyczuwalny diacetyl.

 

Podstawowe informacje:

Flokulacja: Niska

Odfermentowanie: 73-77%

Przedział temeratur: 13-20°C

Tolerancja na alkohol: 11%ABV

 

Style:

American Wheat albo Rye Beer

Berliner Weisse

Bi?re de Garde

Düsseldorf Altbier

Kölsch

Northern German Altbier

Link to comment
Share on other sites

To są moje ulubione drożdże górnej fermentacji, jeśli chcę uzyskać piwo w miarę "czyste" smakowo mimo fermentacji w ok. 20 stopniach C.

Świeże piwo pachnie troszkę jak podwędzane, dlatego też stosuję je do piwa a'la Grodziskiego i rezultaty są, że tak nieskromnie powiem, doskonałe:D;) Używam ich też do Koelscha i zwykłego jasnego górniaka, co ostatnio na Piwo.org wystąpiło jako Polish Ale:)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 year later...

Mega jak mega. Piana jest, owszem, nawet lekko wyjrzała z wiaderka, ale tylko wtedy, kiedy podniosłem temperaturę. Fermentując w niższych rejestrach, przygotuj się na dłuuuugie czekanie.

Link to comment
Share on other sites

U mnie potrzebowały prawie trzech tygodni, żeby zjeść 13°Blg i zatrzymać się na 2°Blg. Czapa piany do samego końca. Brzeczka bardzo mętna. Ale w butelkach klaruje się wyśmienicie. Jak koncerniaki...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

Dziś przeniosłem WARKĘ#9 Don Kichot Polskie Ale do piwniczki, ale zauważyłem w każdej butelce na powierzchni piwa grudki. Podejrzewam, że są to drożdże, które podczas refermentacji powędrowały sobie na powierzchnię (może ten szczap tak ma?).

Po zamieszaniu grudki opadają na dno.

W przypadku tego szczepu drożdże osadziły mi się nie tylko na dnie ale także na ściankach w butelkach

post-5473-0-87979700-1366463443_thumb.jpg

post-5473-0-42829400-1366463445_thumb.jpg

Edited by korzen16
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.