Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

Wyeast 1007 German Ale?

Recommended Posts

YEAST STRAIN: 1007 German Ale?

 

True top cropping yeast, low ester formation, broad temperature range affects styles. Cold fermentation will produce lager characteristics including sulfur production. Fermentation at higher temperatures may produce some mild fruitiness. Generally, yeast remains significantly in suspension. Beers mature rapidly, even when cold fermentation is used. Low or no detectable diacetyl.

 

Origin:

Flocculation: low

Attenuation: 73-77%

Temperature Range: 55-68° F (13-20° C)

Alcohol Tolerance: approximately 11% ABV

 

Styles:

American Wheat or Rye Beer

Berliner Weisse

Bi?re de Garde

Düsseldorf Altbier

Kölsch

Northern German Altbier

 

Źródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=150

 

SZCZEP DROŻDŻY : 1007 German Ale?

 

Prawdziwe drożdże górnej fermentacji (podnoszą się na powierzchnie piwa po fermentacji), niska produkcja estrów, szeroki przedział temperatur wpływa na styl. Zimna fermentacja nada lagerowy charakter włącznie z produkcją siarczanów. Fermentacja w cieplejszych temperaturach nada delikatną owocowość. Generalnie drożdże zostają jako zawiesina. Piwo dojrzewa bardzo szybko, nawet przy fermentacji zimnej. Niski albo niewyczuwalny diacetyl.

 

Podstawowe informacje:

Flokulacja: Niska

Odfermentowanie: 73-77%

Przedział temeratur: 13-20°C

Tolerancja na alkohol: 11%ABV

 

Style:

American Wheat albo Rye Beer

Berliner Weisse

Bi?re de Garde

Düsseldorf Altbier

Kölsch

Northern German Altbier

Share this post


Link to post
Share on other sites

To są moje ulubione drożdże górnej fermentacji, jeśli chcę uzyskać piwo w miarę "czyste" smakowo mimo fermentacji w ok. 20 stopniach C.

Świeże piwo pachnie troszkę jak podwędzane, dlatego też stosuję je do piwa a'la Grodziskiego i rezultaty są, że tak nieskromnie powiem, doskonałe:D;) Używam ich też do Koelscha i zwykłego jasnego górniaka, co ostatnio na Piwo.org wystąpiło jako Polish Ale:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
T...co ostatnio na Piwo.org wystąpiło jako Polish Ale:)

Albo Polskie Ale. W końcu nasz styl :beer: póki co warzony wśród polskich piwowarów domowych, ale kto wie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem do Kölscha nadają się mniej niż WY2565, flokulują znacznie słabiej i nie dają aż tak klarownego piwa. Smak za to dają o wiele czystszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mega jak mega. Piana jest, owszem, nawet lekko wyjrzała z wiaderka, ale tylko wtedy, kiedy podniosłem temperaturę. Fermentując w niższych rejestrach, przygotuj się na dłuuuugie czekanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie potrzebowały prawie trzech tygodni, żeby zjeść 13°Blg i zatrzymać się na 2°Blg. Czapa piany do samego końca. Brzeczka bardzo mętna. Ale w butelkach klaruje się wyśmienicie. Jak koncerniaki...

Share this post


Link to post
Share on other sites

no więc tydzień i z 11 zeszły do 3,piana raczej średnia,następne na gęstwie (10 blg) piana na 2-3 cm,w każdym razie bardzo słaba,pewnie to tez zależny od ekstraktu początkowego,większy-więcej piany,smak próbki rzeczywiście strasznie neutralny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

następne(żytnie 11blg),piana znikła po 4 dniach !,ale wlałem brzeczkę do wiadra z drożdżami po poprzednim piwie,piana znowu była mizerna,możne z 3-5 cm,fermentacja początkowa raczej w dolnym zakresie,śmierdziało potwornie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś przeniosłem WARKĘ#9 Don Kichot Polskie Ale do piwniczki, ale zauważyłem w każdej butelce na powierzchni piwa grudki. Podejrzewam, że są to drożdże, które podczas refermentacji powędrowały sobie na powierzchnię (może ten szczap tak ma?).

Po zamieszaniu grudki opadają na dno.

W przypadku tego szczepu drożdże osadziły mi się nie tylko na dnie ale także na ściankach w butelkach

post-5473-0-87979700-1366463443_thumb.jpg

post-5473-0-42829400-1366463445_thumb.jpg

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.