Skocz do zawartości
Faszysta Rasista Homofob

Chmiel aromatyczny zamiast goryczkowego

Rekomendowane odpowiedzi

Zabrakło mi chmielu goryczkowego (mam tylko 10 g na 20 l) - czy jak dodam na 60 minut odpowiednią ilość Żateckiego (zgodnie z obliczeniami z BT), to nie będzie jakichś efektów ubocznych?

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z mojego doświadczenia, używałem lubelskiego na goryczkę i było ok. Kiedyś na forum czytałem o goryczce od saaza i nie była zbyt udana. Dałbym raczej lubelski.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To nasza kontynentalna odmiana, więc myślę, że spokojnie. Stosowałem wielokrotnie na goryczkę odmiany aromatyczne (polskie i niemieckie) i specjalnie różnicy nie widziałem.

Edytowane przez elroy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale chwila: dlaczego nie Żatecki? Chyba przecież Pilsner Urquell jest robiony tylko na tym chmielu, a goryczka tu raczej w porządku.

Tomku: dlaczego piszesz lubelski na 30minut to zły pomysł? Trochę większa ilość niż na godzinę i będzie odpowiednia goryczka. No i sporo smaku - ale czy to źle. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja dawałem lubelski na goryczkę i nie było dziwnych posmaków trawiastych ani innych, więc śmiało można sypać od początku gotowania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Smak z Lubelskiego jest dość specyficzny, ostro przyprawowy. I długo się układa. W lagerach to akurat nie przeszkadza, ale do lekkiego ale bym go na smak dużo nie sypał.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×