Jump to content
Guest MiastoTG

Porady przy zakupie garnka :)

Recommended Posts

Z ostatnich postów wychodzi na to, że głównymi faworytami są garnki Tadar, Stalgast, Vitalux Ambition. A próbował ktoś Odelo?

 

Mam palnik indukcyjny i szukam gara z jak najbardziej płaskim dnem, którego z wymienionych producentów polecalibyście najbardziej pod tym kątem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłączę się do tematu... 

Stoję przed kwestią zakupu nowego gara do warzenia. Tym razem musi nadawać się do indukcji.

Gar najchętniej 50l.

Problem w tym, że trochę nie pomyślałem o jednym szczególe i okazuje się, że mam nieco za nisko okap... ledwo 65cm nad płytą, więc obsługa czegoś, co ma 40cm wysokości średnio mi pasuje, szczególnie jak dojdzie jakieś mieszadło elektryczne.

Na chwilę obecną wszystko wskazuje na to, że dam radę w miarę swobodnie zmieścić gar o wymiarach 45x30, czyli ok 42-45l.

 

Czy ktoś ma jakieś ma jakieś złe doświadczenia związane z używaniem gara o średnicy 45cm na płycie, która ma pole grzewcze 40x22 (bridge).

Obciążeniem płyty się nie martwię, zrobię stosowną konstrukcję, która ją rozsądnie odciąży.

 

Na chwilę obecną namierzyłem takie 3 garnki:
1. https://novoform.pl/garnki-pojedyncze/502-korkmaz-garnek-astra-mega-45-l-8691607019506.html - niestety brak spójnych informacji czy nadaje się na indukcję, na różnych stronach różnie piszą
2. https://www.robin.pl/garnek-profesjonalny-sredni6
3. https://www.robin.pl/garnek-gastronomiczny-silver10

Wiem, że 2 i 3 wymagają dokupienia przykrywki.

Czy powinienem zwracać uwagę na to, by nie było nitów w środku? Widzę, że wiele osób używa takich garów, a raczej nie narzekają... choć chyba i tak nie znajdę nic sensownego w tych wymiarach z nitami... i wyjdzie mi dość drogo :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ktoś wie jak jest różnica w tych dwóch liniach garnków od Stalgastu?

1. https://www.termosy.com.pl/garnek-36-kranem-wysoki-pokrywa-satyna-garnki-p-741.html?osCsid=kf3erv5id2rbj21p0bpo9pu0i7

2. https://www.termosy.com.pl/garnek-sredni-400-mm-377-pokrywka-stalgast-012405-dno-kapsulowe-p-929.html

 

Oba mają po 37 litrów, a ten ze Standard Line jest o 100 zł tańszy (co prawda w opisie jest błąd jeśli chodzi o wymiary, ale sprawdziłem wg numeru w innych sklepach i wygląda na błąd w opisie - wysłałem maila z zapytaniem).

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, oxy96 napisał:

A ktoś wie jak jest różnica w tych dwóch liniach garnków od Stalgastu?

1. https://www.termosy.com.pl/garnek-36-kranem-wysoki-pokrywa-satyna-garnki-p-741.html?osCsid=kf3erv5id2rbj21p0bpo9pu0i7

2. https://www.termosy.com.pl/garnek-sredni-400-mm-377-pokrywka-stalgast-012405-dno-kapsulowe-p-929.html

 

Oba mają po 37 litrów, a ten ze Standard Line jest o 100 zł tańszy (co prawda w opisie jest błąd jeśli chodzi o wymiary, ale sprawdziłem wg numeru w innych sklepach i wygląda na błąd w opisie - wysłałem maila z zapytaniem).

Chyba nie te linki wkleiłeś, bo dla tych wklejonych to różnica jest aż nadto widoczna.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, PiwoLab napisał:

Chyba nie te linki wkleiłeś, bo dla tych wklejonych to różnica jest aż nadto widoczna.

Zgadza się. Dzięki za czujność. Miało być:

1. https://www.termosy.com.pl/garnek-sredni-pokrywa-377-garnki-p-284.html

 

Dostałem odpowiedź ze sklepu, jednak błąd w opisie - garnek ma 32,6 litra i 260 x 400 mm.

W innych sklepach wychodzi na to, że też mają błędne opisy - błędy są różne takie jak tu, lub nawet z błędnym wymiarem 300 x 400 mm i wtedy zupełnie nie wie się, że kupuje się coś innego :)

 

I jeszcze montaż kranu:

Cytuj

Na zamówienie można zrobić kran , koszt montażu kranu to 125 zł kran mosiądz lub 150 zł stal nierdzewna

Ponieważ takie garnki robimy tylko na zamówienie , należy zrobić przedpłatę .

 

Edited by oxy96

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mi tak polecany Tadar padł , kupiłem go w styczniu , dziś robiłem trzecią warkę na nim ( na zwykłej kuchence gazowej) .Podczas chmielenia  dno się odkształciło i odbarwiło , trzeba będzie przeprosić się z emaliowanym a ten na reklamację.

tadar.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
A mi tak polecany Tadar padł , kupiłem go w styczniu , dziś robiłem trzecią warkę na nim ( na zwykłej kuchence gazowej) .Podczas chmielenia  dno się odkształciło i odbarwiło , trzeba będzie przeprosić się z emaliowanym a ten na reklamację.
tadar.thumb.jpg.d9e430f16de0032d01996ce7cfc788d3.jpg
A ja kupiłem ostatnio kawiarke Tadar i już prawie przestałem pić kawę smak mi nie pasuje i non stop przy nalewaniu się niewiadomo skąd wylewa na stół, blat etc. Never ever tej firmy...

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłem gar 25l z allegro -     http://allegro.pl/duzy-garnek-z-pokrywka-25l-brunhoff-indukcja-gaz-i6964246408.html?snapshot=MjAxOC0wNC0xOFQxMTozOTowOC42MjZaO2J1eWVyOzE0YzhkYjQxZTljMzZjOTQzZjQzOWUxMjA2NGIyYTdmOGFkZmM5NjE2YjcxZjNkOWM2YWVjZmQzMzBkZWM3YmY%3D niestety po otwarciu pudła i dokładnym zbadaniu gara okazało się, że dno nie jest idealnie płaskie ale w środkowej części jest wypukłe w kierunku góry co powoduje, że środek nie przylega idealnie do płyty indukcyjnej - zwracam gar w 14 dni z mocy ustawy.

Zainteresowałem się garnkiem Tadar, dokładnie tym - https://www.termosy.com.pl/garnki-tadar-c-84.html?osCsid=15gncorkauh44nqcm7rirvvph1

Widzę opinie o tych garnkach, czy prawdą jest, że nie warto? Jeśli dno jest idealnie płaskie to mogłoby być, w indukcji nie ma płomienia, nic się raczej nie przypali. Jak uważacie? I czy konstrukcja ścianek jest na tyle ok że po kilku warkach nie zrobi mi się z okręgu jajko? Ewentualnie co możecie pewnego polecić tej pojemności? Podobnego garnka szuka też Browar Lichtus dlatego wasza pomoc będzie nieoceniona przynajmniej dla dwóch piwowarów...

Share this post


Link to post
Share on other sites
52 minuty temu, Igorrodz napisał:

Widzę opinie o tych garnkach, czy prawdą jest, że nie warto?

Z ciekawości, gdzie znalazłeś takie opinie? Ja używam 36 litrowego na kuchni gazowej i złego słowa nie mogę powiedzieć o tym garnku. Dotychczas nic w nim nie przypaliłem, garnek się nie odkształca a noszę ten gar po gotowaniu z kuchni do łazienki. Przy włożonej chodnicy poziom brzeczki jest nie raz blisko rantu a mimo to nie mam obaw,  żeby nieść ten gar. Ludzie polecają tym gar jako podstawa do przeróbek więc tym bardziej dziwią mnie opinie o których piszesz. Gara używam od półtora roku, zrobiłem w tym czasie 25 warek a om dalej wygląda jak nowy (poza pokrywką która mi spadła i ma lekkie wgniecenie). Ja polecam Tadara.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Mibor napisał:

Z ciekawości, gdzie znalazłeś takie opinie? (...) Ja polecam Tadara.

Kilka postów wcześniej są nawet zdjęcia spalonego dnia... Ale nic, napisz tylko jak z jakością dna w sensie czy idealnie proste, gładkie, i czy będzie dokładnie przylegało do płyty indukcyjnej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam Vitaluxa (35l) i trafil mi sie model z idealnie plasciutkim dnem, grzalem juz w nim na indukcji w prawdzie nie piwo, ale poradzil sobie bardzo sprawnie. Na jakosc stali i solidnosc uchwytow rowniez nie narzekam. Kupiony wlasnie w Technice :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, luki161 napisał:

trafil mi sie model z idealnie plasciutkim dnem

To zdarzają się modele, które takiego dna nie posiadają? Nie chciałbym znowu nadziać się na minę... ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owszem spotkalem sie modelem, ktory srodek mial ok 1-2m wybrzuszony. Na gazie bez znaczenia, ale na indukcji moze juz miec. Na szklanej plaskiej powierzchni krecil sie jak baczek ;)

 

Szczerze mowiac, to zamawiajac garnek w Technice tak im suszylem leb telefonicznie dopoki mi nie powiedzieli ze sprawdza przed wysylka, zeby dno bylo idealnie plaskie (zagrozilem 14-dniowym prawem do zwrotu, z reszta pod reklamacje tez mogloby to podlegac).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też mam Vitalux (36l) od jesieni tamtego roku i zrobiłem z nim ok. 15 warek na indukcji. Nie mam żadnych problemów, dno jest płaskie jak powinno. Fakt, że od zakończenia filtracji do momentu zagotowania brzeczki mija jakieś 45 min. ale to już raczej kwestia mocy kuchenki indukcyjnej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Paweł N napisał:

od zakończenia filtracji do momentu zagotowania brzeczki mija jakieś 45 min. ale to już raczej kwestia mocy kuchenki indukcyjnej. 

Akurat ten aspekt rozwiążę  grzałką zanurzeniową, którą już zresztą kupiłem. Bardziej martwi mnie jakość (i cena) garnka.
 

Podsumowując - Tadar czy Vitalux nie ma jednak zauważalnej różnicy?

 

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówiąc na indukcji rozumiem że stawiacie gary na oddzielnej, przenośnej kuchence indukcyjnej bo chyba takiego garnka ok 25 l i więcej nie postawicie na płycie indukcyjnej bo mogłaby strzelić. Ja osobiście na płycie indukcyjnej(nie kuchence) stawiam gar 15 l bo boje się że nie wytrzyma. Może się mylę, powiedzcie jak to u Was wygląda?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na Electrolux stawiam 36 l po 7,5 kg + 20l wody. Widzialem, ze ludzie stawiają i więcej. Tylko stawiaj z umiarem i dbaj żeby nic nie podeszło pod spód. Podobno blat może się lekko ugiąć ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy moim 15 litrowym garnku póki co wszystko ok jak do tej pory z płytą. Dlatego właśnie pomyślałem czy jakbym tak stawiał taki maks na 20-22 litry to też czy by nie strzeliła płyta. Jak widzę po powyższych wypowiedziach powinna udźwignąć. Dodam że ja mam płytę Amica.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, oxy96 napisał:

Podobno blat może się lekko ugiąć ;)

Ale ja nie mam żadnego blatu bo nie mam tez płyty indukcyjnej ale wolnostojaca kuchenkę indukcyjną, marki Amica.
Mówicie, że ona nie wytrzyma? Moim zdaniem powinna wytrzymać choć producent nie podaje maksymalnego ciężaru aby zapewne uniknąć odpowiedzialności...

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie napisałem wyraźnie, że moja płyta jest taka do zabudowy tzn nie ma pod nią piekarnika a więc nie tworzy z nim całości. Bezpośrednio pod płytą jest pusta przestrzeń i szuflady. 5eac16d547d8bf0588604c5d4b6d3c3e.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie wygląda to trochę inaczej, mam zwykłą kuchenkę, tyle że indukcyjną. Jak mówiłem producent nie podaje maksymalnego obciążenia lecz mam nadzieję, że z garem 25l nawet przy maksymalnym wypełnieniu da radę :)

 

image.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Garnek kupiony, okazało się że Technica mieści się kilka km od mojego Cieszyna więc odebrałem osobiście.

Dziękuję za rady. Pozdrawiam serdecznie :)

20180502_193048.jpg

20180502_194644.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...