Skocz do zawartości

Porady przy zakupie garnka :)


Gość MiastoTG

Rekomendowane odpowiedzi

Jak będziesz mieszał, to nic Ci się nie przypali. Ja wcześniej zacierałem w 50 litrowym garze z Olkusza, spisywał się dobrze, ale nie trzymał zbyt długo temp.

Jakiś czas temu przesiadłem się na 2 garnki z nierdzewki produkcji Stargast W-wa,

http://www.stargast....ria/garnki.html

mam 26 l i 57 l , grubość dna 6mm, ścianek 1,2mm. W czasie przerw przy zacieraniu nie ma potrzeby dogrzewania.

Ale zawsze jest coś za coś. Te garnki do tanich nie należą.

 

Wchodzę na stronkę i podobają mi się garnki ale jak widzę, że są to "garnki do urzytku..." to mnie rozwala i odechciewa się kupowaćod takiej ekipy... zresztą ja i tak cały czas nad garami stoję więc chyba kupię tańsze z allegro z cienką ścianką ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ też zauważyłem konieczność posiadania większego gara niż obecnie posiadanego - 30l,

przyglądam się temu http://allegro.pl/ga...3131874539.html

i przynajmniej "z opisu" jest całkiem solidny, a cena nie powala.

Edytowane przez Dr2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, ale w niczym to nie przeszkadza.

 

Jakiej grubości ma dno? I czy faktycznie grubsze ścianki o kilka milimetrów tak izoluje?

Dno takie jak ścianki, niestety reszty pytania nie rozumiem.

Myślę, że frc miał na myśli bezwładność termiczną, która jest do zauważenia w garnkach z dnem warstwowym, co tu nie jest aż tak bardzo istotne. Przy dużych lub gęstych zasypach sama zawartość gara posiada na tyle dużą bezwładność termiczną, że podczas zacierania wymaga, jeżeli w ogóle, jedynie drobnych korekt, oczywiście w zakresie jednej przerwy; chociaż jasne jest, że im wyższa temperatura tym częściej takie korekty będą konieczne.

Grube, czy cienkie dno ma na pewno znaczenie w korzystniejszym rozkładzie temperatur w odniesieniu do źródła ciepła, co w pewnym stopniu zabezpiecza przed przypalaniem, ale mieszanie także rozwiązuje ten problem.

W moim przypadku (wiem, bo mam oba rozwiązania garnków) jest także bez porównania lepszym rozwiązaniem niż dno z blachy (posiadam płytę ceramiczną i z niej na razie korzystam) - tutaj bardzo ważne jest dokładne przyleganie dna garnka do powierzchni grzewczej płyty, a to zapewnia grube warstwowe dno; blacha się jednak odkształca termicznie (przez to, że pole grzejne ma jedynie 220mm a średnica garnka ok 300-350mm). Widać to szczególnie na początku grzania - dno przestaje być płaszczyzną; po jakimś kwadransie się "układa"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

-jak ktoś ma wewnętrzne grzałki to dno nie jest takie ważne a jak ktoś grzeje na płycie-to chyba lepiej mieć dno warstwowe, dobrze myślę? chodzi mi o te odkształcenia ,co kolega wyżej pisał,ale z kolei grubsze dno=większa bezwładność

Mam płytę o średnicy 220mm - a obecny garnek ma 300mm średnicy i jest ok ale znalazłem garnek o średnicy 400 mm -jeżeli mieszadło będzie kręcić non-stop ,to chyba będzie ok-jak myślicie?

ma ktoś garnek o średnicy dużo większej niż płyta?

Pytam ,bo chyba się skuszę na ten:

http://allegro.pl/ga...3131874631.html

i dlatego szukam porady-"pójdzie " ten garnek na płycie 220mm?

Edytowane przez marbelka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam płytę o średnicy 220mm

Czyli jakieś 2,0 góra 2,5kW, przy dużych garnkach dochodzi jeszcze kwestia długości grzania i gotowania zawartości. U mnie grube dno+płyta tworzy bardzo korzystny układ temperaturowy (dość szybko się nagrzewa i jednocześnie ładnie "trzyma" temperaturę przy zacieraniu), ale obecnie grzeję ok 16 litrów w garze. Myślę że na takim polu grzewczym można grzać do 20-25 litów brzeczki z powodu jego mocy, większe objętości na pewno ze względów ekonomicznych i czasowych będą wymagały przesiadki na taboret. Przymierzam się do gara z grubym dnem o średnicy tak do 350mm i pojemności ok 30 litrów - zakładam wybicie 20-25 litrów

 

ale z kolei grubsze dno=większa bezwładność

przy umiejętnym wykorzystywaniu tego zjawiska to zaleta

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ też zauważyłem konieczność posiadania większego gara niż obecnie posiadanego - 30l,

przyglądam się temu http://allegro.pl/ga...3131874539.html

i przynajmniej "z opisu" jest całkiem solidny, a cena nie powala.

 

Kupiłem podobny garnek (38l) i jestem bardzo zadowolony.

Solidny.

Edytowane przez mareks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli jakieś 2,0 góra 2,5kW, przy dużych garnkach dochodzi jeszcze kwestia długości grzania i gotowania zawartości.[...]Myślę że na takim polu grzewczym można grzać do 20-25 litów brzeczki z powodu jego mocy, większe objętości na pewno ze względów ekonomicznych i czasowych będą wymagały przesiadki na taboret.

Nie jest to prawdą. Można poczytać moje posty. Na polu 22cm stawiam gar 50l (podstawa 40cm). Największa warka - porter 12kg+36l wody. Temperatura w godzinnej przerwie 63C nie spadła nawet o 1C. Grzanie z max. mocą przy zacieraniu stosuję czasami, przy dużych zasypach. Chmielenie 45l nie sprawia żadnych problemów. Grzanie mojej płyty przy tym garnku to szybciej niż 1C/min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na polu 22cm stawiam gar 50l (podstawa 40cm).

Tylko ,że Ty stawiasz gar 400mm na płycie 220mm ale na płycie ceramicznej i cały garnek "stoi" na płycie

Ja mam płytę też 220mm ale nie ceramiczną tylko zwykłą i ona "wystaje" więc po 90mm na około garnek będzie w powietrzu.Kupiłem ten garnek a teraz się zastanawiam,czy może tyle wystawać ,czy nacisk 25-27litrów nie stworzy jakiś problemów,typu zniekształcenie dna?Obecny garnek ma 300mm ,więc wystaje tylko po 40mm i nic się nie dzieje . Warzy ktoś na takiej "wystającej "płycie elektrycznej w garnku większym niż średnica?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam w planach zakup kega 50l i taboreta gazowego.Jak inwestować to na długo. U znajomego ślusarza mam zamiar obciąc górę kega i dospawać na dole kranik. Wewnątrz filtr z oplotu.Na wierzch jakaś pokrywka. Izolację planuję wykonac z ekranu jakie stosuje się za kaloryferami(sam jestem ciekaw czy to zadziała). Nie ukrywam iż inspirację czerpę z filmików niejakiego Scalaka68 które oglądałęm na Youtube. Wg mnie koleś wykonał kapitalną robotę a taki keg będzie służył jeszcze wnukom.

 

Wklejam linka do filmu w którym kolo zaciera piwko w takim cudeńku (choć pewnie wszyscy już widzieli ten filmik) ;)

 

[media]

[/media] Edytowane przez Góralczyk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

miałem juz kupowac garnek dukat olkusz, ale po lekturze tego wątku jeszcze się wstrzymam z decyzją. naprawdę taka lipa? ktoś miał może do czynienia z tymi garnkami?

 

http://allegro.pl/garnek-emaliowany-babuni-31-x-36-cm-30-l-i3166329311.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sytuacja zmusza mnie do zakupu nowego gara warzelnego...

upatrzyłem sobie - http://allegro.pl/ga...3183435672.html

Miał ktoś do czynienia z takim garem? tym albo mniejszym?

Blacha nie za cienka?

Poproszę o opinię ewentualnie o namiary jakiś fajny garnek powyżej 50l :)

 

--

ha!!!

 

bielok w komentach dla alegrowicza :)

dobrze Ci się sprawuje ta setka?

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

miałem juz kupowac garnek dukat olkusz, ale po lekturze tego wątku jeszcze się wstrzymam z decyzją. naprawdę taka lipa? ktoś miał może do czynienia z tymi garnkami?

 

http://allegro.pl/ga...3166329311.html

Kupiłem identyczny z Dukata, cena 130 złotych. Jakość bez porównania lepsza od emalii Olkusz. Poprzedni kupiłem przez net, ten garnek z dukata dokładnie obejrzałem i kupiłem na straganie. Jeszcze w nim nie warzyłem, ale wygląda solidnie.

Edytowane przez marek80
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

Szukam nowego garnka, bo 30 litrowy jest za mały :) Szukam czegoś minimum 50litrowego i taniego, rozważam 2 opcje, emalia i keg. Więc pytania są następujące:

1) Czy występują garnki emaliowane o pojemności większej niż 50litrów? Konkretnie to 70litrów? Nie widziałem takiego w internetach, a chcę emaliowany z racji ceny ( o zgrozo, 350zł na nierdzewkę :O).

2) Kegów chyba nie ma większych niż 50litrów, bo w googlach nic nie znalazłem, na allegro też maks 50litrów, w takim razie, ile kosztowałoby usunięcie ''góry'' i wspawanie nagwintowanej rurki, żeby przykręcać kranik i filtrator?

 

Wygoda posiadania kega z wbudowanym filtratorem to wygoda, jeżeli inwestycja ma być niewiele droższa od garnka emaliowanego 50litrów, to czemu nie spróbować.. Jednak mimo wszystko chciałbym coś 70litrowego, co kosztuje mniej niż 300zł...

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

upatrzyłem sobie - http://allegro.pl/ga...3183435672.html

 

Miał ktoś do czynienia z takim garem? tym albo mniejszym?

 

Blacha nie za cienka?

 

Poproszę o opinię ewentualnie o namiary jakiś fajny garnek powyżej 50l :)

Ten może droższy http://allegro.pl/garnek-stalowy-do-gastronomii-70l-i3202757106.html ale jakość zdecydowanie wyższa.

(Każdy chwali swoje ;) )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Linki już nieaktualne, czy w temacie mowa jest o emalii Oklusz czy od garnkach Dukat Olkusz? Mam bardzo ograniczony budżet, czy te granki to ten sam wyrób?

http://allegro.pl/garnek-do-piwa-36-cm-poj-30-l-brazowy-i3212658057.html (DukatOlkusz)

http://allegro.pl/duzy-garnek-emaliowany-36cm-30l-garnek-do-piwa-i3278377547.html (pieknowkuchni)

http://allegro.pl/garnek-do-piwa-emaliowany-30l-36cm-i3225199469.html (krzysztof538)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.