Jump to content
Raczek

Problemy z przegazowaniem

Recommended Posts

Witam

 

Głupio trochę pisać bo 25 warek na koncie a takie problemy u mnie.... no ale cóż widocznie bardzo pomału idzie mi zdobywanie doświadczenia.

 

Wczoraj butelkowałem weizena początkoweBLG 12 końcowe lekko powyżej 2 BLG (ogólnie fermentowało 2 tygodnie) podczas dekantowania trochę drożdży wpadło przez wężykale to przecież pszenica musi być mętna więcsię tym nie przejąłem za bardzo. Surowiec do refermentacji cukier rozpuszczony w litrze wody w ilości 160g/21l dzisiaj zdziwiła mnie taka jakby pianka w szyjce butelki ale taka delikatna może na 1mm z ciekawości otworzyłem jedną butelkę i jakie było moje zdzowienie jak piwo wyszło z butelki po dobie od butelkowania.... elroy mnie trochę uspokoił żebym dał mu tydzień ale ja trochę obawiam się granatów bo już je przerabiałem więc wolę wylać niż bać się podejść do butelki....

 

Przesadziłem z cukrem ??? trochę dziwi mnie szybkość w jakim taki stan nasąpił żeby po dobie piwo wychodziło z butelki ? fakt że do tej pory nigdy nie otwierałem butelki po 1 dniu i może to jest normalne ?!?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słuchaj elroya ;)

 

Przy mojej pszenicy również nie wytrzymałem i otworzyłem po 2 dniach. Ślicznie zalała mi pół biurka. Szybko wyniosłem ją do chłodniejszej piwnicy. Po ponad tygodniu kolejna próba, tym razem bez uciekania z butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem Ci tak:) może wpierw zapytam:) Jaki czas temu butelkowałeś piffko??

Miałem z pszenicą tak ze po ok 2 tyg startowała z butelek byłem pewien ze przegazowałem i bede musiał odgazowywać całą warke. poszedłem po najniższej lini oporu wyniosłem piwo do piwnicy, piwo było robione w wrześniu do dziś stoją flaszki i nie są przegazowane. W początkowym czasie refermentacji dwutlenek nie zdąży sie zawiązać z pifffkiem i efektem są fontanny:)

Pilnuj co tydzień jedna flaszka i analizuj co z tym fantem robić..

trzymam kciuki pozdr.

Edited by Przemczysław

Share this post


Link to post
Share on other sites

zawsze opinia większej ilości osób uspokaja bardziej.

Mając już w swojej karierze granaty wolę już ich nie powtarzać.

Nie przesadzilem z cukrem?

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z obliczeń wychodzi nagazowanie 2,85v/v, wiec raczej nie przesadziłeś. Ktoś na forum pisał, że butelki są w stanie wytrzymać do 4v/v, jednak głowy za to nie daję :P Sam nie celowałem nigdy wyżej niż 2,8v/v przy jasnej pszenicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?15732141#tag

policz sobie ile powinieneś dać refermentatu do pszenicy wypij piffko i spi spokojnie:D

Może jeszcze dopytam jakie drożdzaki??

gestwa po 3068 weihenstephan

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z obliczeń wychodzi nagazowanie 2,85v/v, wiec raczej nie przesadziłeś. Ktoś na forum pisał, że butelki są w stanie wytrzymać do 4v/v, jednak głowy za to nie daję :P Sam nie celowałem nigdy wyżej niż 2,8v/v przy jasnej pszenicy.

 

Jutro pójda skrzynki do piwnicy i dam im spokój na 2 tygodnie

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie stosować tego kalkulatora to pszenicy! W przeciwnym razie trzeba będzie ją wypić w ekspresowym tempie :P

 

Kalkulator kalkuluje dobrze, tylko podpowiedzi do pszenicy daje mylące (i do niektórych belgów też).

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie miałem nigdy granatów ale wydaje mi się ze nie musisz się o nic obawiać. Pszenica niech dokończy refermentacje (około tydzień) ,a następnie zanieś do piwniczki .Piwo zawsze się bardziej pieni nawet to teoretycznie mało nagazowane, jeśli jest w temp. pokojowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja polecam używać tego programu, nie jest on tylko do rezerwy ale też do cukru, po prostu w polu rezerwa wpisujecie 0 i wylicza wam sam cukier :)http://www.piwo.org/...-refermentacji/

Prawdopodobnie jest tak jak mówią przedmówcy, gaz nie zdążył związać się z piwem i dlatego po otworzeniu próbuje dążyć do wyrównania ciśnienia w butelce i na zewnątrz oddając gwałtownie CO2 co objawia się gejzerem piany-przez ilość białek w pszenicy jest zawsze ładna gęsta piana dlatego wydaje się jakby jej było więcej. Moim zdaniem potrzymaj jeszcze standardowo do tygodnia w ciepłym i potem do piwnicy. Drożdże stefany to nie wb-06 nie przegazowują piwa i dobrze odferementowują.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za uspokojenie mnie chyba faktycznie troszkę niepotrzebnie się zestresowałem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przesadzilem z cukrem?

do swojego wita też dałem taką dawkę do refermentacji. Po tygodniu w temp. pokojowej przeniesione do temp 14-15 °C. Smakuje fantastycznie nagazowane dość mocno. Piwko siedzi w butelce. Również robiłem próbę smakową ;) po tygodniu otwierałem nad zlewem i oczywiście piwo uciekało, a więc to normalne zjawisko :)

 

a wygląda tak:

 

http://www.piwo.org/.../3336-wietbier/

 

http://www.piwo.org/.../3337-wietbier/

 

http://www.piwo.org/gallery/image/3338-witbier/

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko będzie dobrze, dla pewności jak możesz to przenieść do niższej temperatury 10 -12 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety w piwnicy mam 18 a na balkonie za.zimno troche

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

10-12 wystarczy ale zostaw jeszcze na parę dni w temp pokojowej

Edited by PawelG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.