Skocz do zawartości
marbelka

chmielenie

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystając z różnych programów -np Brewtarget-układając jakąś recepturkę widzimy,czy mieścimy się w danym stylu ,bo program "podpowiada" to w formie widełek

O ile z gęstością początkową,czy kolorem nie ma problemu,to mam pytanie dotyczące chmielenia.Powiedzmy,że program zaleca dla danego stylu IBU pomiędzy 35-45 (bohemian pilsener)Jaką część przeznacza się na goryczkę a jaką na aromat?Jest na to jakiś szablon?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

IBU odnosi się tylko do goryczki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chmieląc na początku gotowania czyli ok 60 minut podnosisz goryczkę czyli Twoje IBU .Im krótszy czas gotowania chmielu w brzeczce tym mniej alfa-kwasów się rozpuści dając mniejsze wartości goryczki w gotowym piwie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jeśli wrzucisz po warzeniu to rozpuszczone olejki w chmielu wpłyną na jego walory zapachowe a nie na goryczkę

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj wykorzystać ten arkusz:

http://www.piwo.org/files/file/16-obliczanie-ibu-metodami-ragera-i-tinsetha/

 

Ponieważ bez laboratorium nie da się policzyć faktycznego IBU w piwie domowym, to trzeba przyjąć jakiś model do wyliczeń. Ja biorę "średnią" z tych dwóch wyliczeń do moich piw.

Możesz poprawić arkusz dodając kolejne wiersze, zachowując oczywiście formułę. Wtedy wstawisz schemat na chmielenie nawet najbardziej wyuzdanego AIPA. Ten arkusz z chmieleniem wykorzystuję też jako dodatkową zakładkę (arkusz) w swoim exelowym dzienniku piwowara.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×