Jump to content
Sign in to follow this  
marbelka

chmielenie

Recommended Posts

Korzystając z różnych programów -np Brewtarget-układając jakąś recepturkę widzimy,czy mieścimy się w danym stylu ,bo program "podpowiada" to w formie widełek

O ile z gęstością początkową,czy kolorem nie ma problemu,to mam pytanie dotyczące chmielenia.Powiedzmy,że program zaleca dla danego stylu IBU pomiędzy 35-45 (bohemian pilsener)Jaką część przeznacza się na goryczkę a jaką na aromat?Jest na to jakiś szablon?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmieląc na początku gotowania czyli ok 60 minut podnosisz goryczkę czyli Twoje IBU .Im krótszy czas gotowania chmielu w brzeczce tym mniej alfa-kwasów się rozpuści dając mniejsze wartości goryczki w gotowym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli wrzucisz po warzeniu to rozpuszczone olejki w chmielu wpłyną na jego walory zapachowe a nie na goryczkę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj wykorzystać ten arkusz:

http://www.piwo.org/files/file/16-obliczanie-ibu-metodami-ragera-i-tinsetha/

 

Ponieważ bez laboratorium nie da się policzyć faktycznego IBU w piwie domowym, to trzeba przyjąć jakiś model do wyliczeń. Ja biorę "średnią" z tych dwóch wyliczeń do moich piw.

Możesz poprawić arkusz dodając kolejne wiersze, zachowując oczywiście formułę. Wtedy wstawisz schemat na chmielenie nawet najbardziej wyuzdanego AIPA. Ten arkusz z chmieleniem wykorzystuję też jako dodatkową zakładkę (arkusz) w swoim exelowym dzienniku piwowara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...