Jump to content
Makaron

Wyeast 1098 British Ale?

Recommended Posts

YEAST STRAIN: 1098 British Ale?

 

Produces beers with a clean neutral finish allowing malt and hop character to dominate. Ferments dry & crisp, slightly tart, fruity and well balanced. Ferments well down to 65°F (18°C).

 

Origin:

Flocculation: Medium-High

Attenuation: 73-75%

Temperature Range: 64-72 F, 18-22C

Alcohol Tolerance: 10% ABV

 

Styles:

Blonde Ale

English Barleywine

Northern English Brown Ale

Robust Porter

Scottish Export 80/-

Scottish Heavy 70/-

Scottish Light 60/-

 

Źródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=7

 

SZCZEP DROŻDŻY : 1098 British Ale

 

Daje piwo z neutralnym czystym finiszem pozwalając charakterowi słodowemu i chmielowemu dominować. Odfermentowuje do wytrawnego i rześkego, lekko cierpkiego, owocowego i dobrze zbalansowanego smaku. Dobrze fermentuje do temperatury 18°C.

 

Podstawowe informacje:

Flokulacja: Średnio wysoka.

Odfermentowanie: 73-75%

Przedział temperatur: 18-22°C

Tolerancja na alkohol: 10% ABV

 

Style:

Blonde Ale

English Barleywine

Northern English Brown Ale

Robust Porter

Scottish Export 80/-

Scottish Heavy 70/-

Scottish Light 60/-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj zlałem na cichą bittera 10.5blg fermentowanego na tych drożdżach, kilka uwag:

bardzo szybki start drożdży - po 3-4 godzinach od wlania drożdży do brzeczki zaczęło nieśmiało bulkać.

Zastrzeżenia mam do flokulacji - faktycznie, osad na samym dnie jest ładnie zbity, jednak nad nim unoszą się kłaczki drożdżowe, które nie chcą opaść na dno a piana utrzymuje się bardzo długo i również nie chce opaść

Bitter na wyeast 1098

.

Utrudnia to nieco dekantację brzeczki i zebranie gęstwy.

 

Gęstwę jednak zebrałem, przemyłem i wlałem ~100ml do EIPA 15blg - fermentacja ruszyła w ok. godzinę.

Poza podanymi temperaturami fermentacji drożdże radzą sobie równie dobrze w temperaturach nieco niższych - w 14/15 st. C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastrzeżenia mam do flokulacji

widzę, że jest problem ze zrozumieniem pojęcia, także wyjaśniam

"Flokulacja, kłaczkowanie - łączenie się ziaren ciała stałego, zdyspergowanego w ośrodku ciekłym, w większe agregaty"

Nie ma tu słowa o opadaniu!!!! chodzi o to, że ciecz jest klarowna, a ciało stałe jest zbite, nie koniecznie znajduje się na dnie. Także nie wiem jaki masz zarzut do flokulacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przez 2 tygodnie burzliwej nie opadła (jak na zdjęciu), potem zlałem na cichą

 

"Flokulacja, kłaczkowanie - łączenie się ziaren ciała stałego, zdyspergowanego w ośrodku ciekłym, w większe agregaty"

dzięki za wyjaśnienie!

Edited by Krab

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.