Jump to content
matfour

Sweet Stout wysokie BLG 8

Recommended Posts

Witam Wszystkich

 

Uwarzyłem prawie dwa tyg temu Sweet Stauta metodą zacierania. Po tygodniu BLG zatrzymało się na 8. Niestety wzniecenie z dna drożdży nic nie dało i BLG utrzymuje się na tym samym poziomie. Przelałem dziś Stauta na cichą. Czy jeszcze mogę coś zrobić?

Edited by elroy
Poprawiony Staut ->Stout

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam Wszystkich

 

Uwarzyłem prawie dwa tyg temu Sweet Stauta metodą zacierania. Po tygodniu BLG zatrzymało się na 8. Niestety wzniecenie z dna drożdży nic nie dało i BLG utrzymuje się na tym samym poziomie. Przelałem dziś Stauta na cichą. Czy jeszcze mogę coś zrobić?

 

Laktoza jest cukrem, którego drożdże nie fermentują. Wpływa jednak na pomiar BLG. Jeżeli nie zmierzyłeś BLG przed dodaniem laktozy, to trudno, chociaż powinieneś to zrobić. Po dodaniu laktozy nie dowiesz się już dokładnie ile miałeś cukrów uzyskanych w procesie zacierania. Ponadto, nie wiemy nic o metodzie, jaką zacierałeś. Czy wytrawnie, czy na słodko. Nie wiemy też, ile dodałeś tej laktozy, więc ciężko udzielić odpowiedzi.

Sugeruję, byś robił test odfermentowania następnym razem. Dowiesz się dzięki temu, ile cukrów drożdże zjedzą i przy jakim mniej więcej poziomie BLG wypadałoby butelkować.

Zostaw sobie jeszcze na cichej, zmierz, jak nie spadnie BLG, to butelkuj.

 

Poczytaj sobie np. ten temat i czytaj uważnie forum:

http://www.piwo.org/topic/8917-sweet-stout-jak-mierzyc-blg/

 

Na większość pytań, które chciałbyś zadać z pewnością znalazła się już odpowiedź.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój sweet stout z 750g laktozy na s-04 zszedł z 16,5 na 8,5-8.0 blg. Granatów nie ma :) mimo wszystko na cichej potrzymałem 3 tygodnie.

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi :)

Była to moja pierwsza Warka i nie wiedziałem że przed dodaniem laktozy trzeba zmierzyć poziom BLG.

Przy następnym zacieraniu z dodatkiem Laktozy będę już mądrzejszy ;).

 

Pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.