Skocz do zawartości
matfour

Sweet Stout wysokie BLG 8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

 

Uwarzyłem prawie dwa tyg temu Sweet Stauta metodą zacierania. Po tygodniu BLG zatrzymało się na 8. Niestety wzniecenie z dna drożdży nic nie dało i BLG utrzymuje się na tym samym poziomie. Przelałem dziś Stauta na cichą. Czy jeszcze mogę coś zrobić?

Edytowane przez elroy
Poprawiony Staut ->Stout

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich

 

Uwarzyłem prawie dwa tyg temu Sweet Stauta metodą zacierania. Po tygodniu BLG zatrzymało się na 8. Niestety wzniecenie z dna drożdży nic nie dało i BLG utrzymuje się na tym samym poziomie. Przelałem dziś Stauta na cichą. Czy jeszcze mogę coś zrobić?

 

Laktoza jest cukrem, którego drożdże nie fermentują. Wpływa jednak na pomiar BLG. Jeżeli nie zmierzyłeś BLG przed dodaniem laktozy, to trudno, chociaż powinieneś to zrobić. Po dodaniu laktozy nie dowiesz się już dokładnie ile miałeś cukrów uzyskanych w procesie zacierania. Ponadto, nie wiemy nic o metodzie, jaką zacierałeś. Czy wytrawnie, czy na słodko. Nie wiemy też, ile dodałeś tej laktozy, więc ciężko udzielić odpowiedzi.

Sugeruję, byś robił test odfermentowania następnym razem. Dowiesz się dzięki temu, ile cukrów drożdże zjedzą i przy jakim mniej więcej poziomie BLG wypadałoby butelkować.

Zostaw sobie jeszcze na cichej, zmierz, jak nie spadnie BLG, to butelkuj.

 

Poczytaj sobie np. ten temat i czytaj uważnie forum:

http://www.piwo.org/topic/8917-sweet-stout-jak-mierzyc-blg/

 

Na większość pytań, które chciałbyś zadać z pewnością znalazła się już odpowiedź.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mój sweet stout z 750g laktozy na s-04 zszedł z 16,5 na 8,5-8.0 blg. Granatów nie ma :) mimo wszystko na cichej potrzymałem 3 tygodnie.

Edytowane przez Gąska

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi :)

Była to moja pierwsza Warka i nie wiedziałem że przed dodaniem laktozy trzeba zmierzyć poziom BLG.

Przy następnym zacieraniu z dodatkiem Laktozy będę już mądrzejszy ;).

 

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×