Skocz do zawartości
semlik

Maibock; Koźlak majowy 16,5 BLG, drożdże.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Druga wareczka tuż, tuż, zamówienie złożone na Koźlaka Majowego w "BA" i tu mam pewne wątpliwości, w sklepie zestaw ten na 10 l piwka zawiera jedną paczkę drożdży Saflager W 34/70 11,5 g, ja zamówienie zrobiłem z osobnych składników na 20 l piwka i także wziąłem jedną saszetkę, czy to waszym zdaniem nie za mało? 16,5 BLG to trochę dużo, poradzą sobie czy modyfikować zamówienie?

Pozdrowienia z Rybnika! ;)

 

edit:

z instrukcji:

Fermentacja:

8-10 oC przez 3 dni, później 12-14 oC przez 4 dni.

Obciągnąć i dofermentować do ok. 3 o Blg w temp. ok. 10 oC.

Schłodzić do 8 oC albo niżej i trzymać 7 dni, po czym butelkować z użyciem glukozy (100 g).

Zabutelkowane, trzymać w temp. 8-10 oC przez co najmniej 4 tygodnie przed degustacją.

 

czy to jest to lagerowanie? ;)

Edytowane przez semlik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj!

 

Zdecydowanie za mało. Według kalkulatora potrzebujesz 28g suchych drożdży, czyli 2,4 paczki. Tutaj powinieneś zrobić starter, jak nie masz mieszadła będzie on całkiem spory. Najlepiej jak zrobisz najpierw jakieś lekkie piwo, a następnie zbierzesz świeżą gęstwę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O kudde, toś mnie rozczarował teraz, a zamówienie już poszło, spróbuje jeszcze zadzwonić i domówić jedną saszetkę.. :/

 

A gdybym zmajstrował mieszadło, to na jednej saszetce dam rade objechać?

Edytowane przez semlik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, wg kalkulatora w BS potrzebujesz około litrowy starter na mieszadle. Jak nie chce ci się robić mini-warki na starter to polecam ekstrakt słodowy w małych słoiczkach WESa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym się nie stresował, zrehydrował drożdże, zrobił starter (na oko 1,5l) i powinno dać radę. Lekkie piwo na początek jest najlepszym wyjściem...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Celdur, co do mini warki na starter to zamówiłem 1,5 kilo słodu wiecej niż w recepturze, czy to wystarczy zeby to zatrzeć na starter?

 

Z tym lekkim piwkiem troche mi sie nie chce, ekstra piwo dla gęstwy? chyba mi troche brak czasu..:/

Edytowane przez semlik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1,5kg wystarczy na ponad 5 starterów. Dwa razy zacierałem mini-warke na starter, szkoda czasu i roboty na to ;) Taki słoiczek wystarcza mi na dwa startery, rozpuścić, pogotować w kolbie z 15min i brzeczka pod starter gotowa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1,5kg wystarczy na ponad 5 starterów. Dwa razy zacierałem mini-warke na starter, szkoda czasu i roboty na to ;) Taki słoiczek wystarcza mi na dwa startery, rozpuścić, pogotować w kolbie z 15min i brzeczka pod starter gotowa.

Chyba jednak zostanę przy mini- warce, i tak mam lekki zapas słodu a na słoiczek z ekstraktem szkoda mi finansów, mógłbyś mi jeszcze napisać coś o tej mini warce, jak ją sporządzić?

Wielkie dzieki za pomoc piwko dla ciebie :beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki ;)

 

Ja brałem około 200-300g słodu i wrzucałem do litra wody w temperaturze ~67°C na godzinę. Następnie wszystko wylewałem na duże gęste sito i przepłukiwałem gorącą wodą do uzyskania około 1,5 litra brzeczki. Później to co wyszło przelewałem przez lejek z założona gazą, najgorsza część, bardzo powoli leci ale w miarę klarowna brzeczka wychodzi. Na koniec zostaje gotowanie przez kilkanaście minut i chłodzenie, jak robisz to w kolbie to możesz bezpośrednio z palnika wsadzić do zimnej wody.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem jedna paczka tych drożdży bez żadnego problemu poradzi sobie z tym piwem. Ja zawsze daje jedną paczkę bez różnicy na ilość piwa. Jedyny wyjątek to Porter Bałtycki 30 L 20 BLG dałem 1,5 paczki i poszło bez problemu.

 

Drożdże we właściwych warunkach podwajają swoją ilość co kilka godzin. Także różnica między 10 a 20 L będzie niezauważalna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba jednak zostanę przy mini- warce, i tak mam lekki zapas słodu a na słoiczek z ekstraktem szkoda mi finansów, mógłbyś mi jeszcze napisać coś o tej mini warce, jak ją sporządzić?

 

Mini-warka, jak ktoś to nazwał robisz tak jak normalną warkę. Zacierasz, wysładzasz, warzysz. (tyle że bez chmielu jak na startery).

W zasadzie tyle samo roboty co warzenie normalnej warki.(no i w mniejszych garach)

Dochodzi do tego jeszcze potem pasteryzacja w słoikach - bo przecież z 1,5 kg będziesz miał parę litrów (a chyba reszty nie wylejesz).

Tak że lepiej kupić ekstrakt słodowy suchy 0,5 kg cena ok. 17 zł i dajesz 100 g na 1 litr startera.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jedna paczka spokojnie wystarczy. Jeśli jednak masz obawy, w prosty sposób możesz namnożyć trochę drożdży. Do wyparzonego słoika wsyp łyżeczkę cukru, zalej to wrzątkiem. Ostudź do ok 25°, wsyp drożdże i odstaw w ciepłe miejsce na dzień mieszając czasem słoikiem. Na drugi dzień w trakcie warzenia pobierz jakieś 100 ml brzeczki, wlej im to i zanim przyjdzie moment zadania, będą już wyraźnie buszować w słoiku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłem tego koźlaka około 30 dni temu z tego samego zestawu, bez jakichkolwiek modyfikacji i wyszedł całkiem spoko.

Mało chmielony ale moc swoją ma.

Drożdże z zestawu wyrobiły całą brzeczkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to widzę, że nie ma co panikować.

Jak długo taki starter z drożdżami musi postać przed zadaniem? Czy przez kinlka godzin (załużmy 5) drożdżaki wystarczająco się namnożą?

Chodzi mi, że zamiast robić ekstra warke, wezme 0,5 L brzeczki przed chmieleniem przegotuje w osobnym garnuszku, i zanim całość mi wystygnie (bede studził na balkonie) drożdże bedą już dość namnożone?

Edytowane przez semlik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to widzę, że nie ma co panikować.

Jak długo taki starter z drożdżami musi postać przed zadaniem? Czy przez kinlka godzin (załużmy 5) drożdżaki wystarczająco się namnożą?

Chodzi mi, że zamiast robić ekstra warke, wezme 0,5 L brzeczki przed chmieleniem przegotuje w osobnym garnuszku, i zanim całość mi wystygnie (bede studził na balkonie) drożdże bedą już dość namnożone?

Starter musi stać tyle ażeby na dnie zauważyć warstwę drożdży Może być to 1 dzień ( super szybko) lub raczej 3 dni ( doby). Mnie właśnie tyle to zajęło ale przy innym piwie ( IPA 19 blg)

Tak jak pisałem wczesniej zamówiłem dwa zestawy i wszystko bez modyfikacji i robienia starterów wyszło dobrze.

Może trochę za krótko chmieliłem i jest przez to z "małym" chmielem ale reszta OK.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisałem wczesniej zamówiłem dwa zestawy i wszystko bez modyfikacji i robienia starterów wyszło dobrze.

Może trochę za krótko chmieliłem i jest przez to z "małym" chmielem ale reszta OK.

 

Zgadza się, tylko jak napisałem na początku ja poskładałem podwójny zestaw w innym sklepie (wyszło taniej) z JEDNĄ paczką drożdży.

 

Za wszystkie odp. wielkie dzięki, pozdrawiam..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×