Jump to content
Sign in to follow this  
Jejski

Hop Aroma Tabs

Recommended Posts

Jak dokładnie używać Hop Aroma Tabs? Czy łatwo się rozpuszcza i czy wymieszać piwo po rozpuszczeniu (bez napowietrzania oczywiście)?

Użyłem tego wynalazku raz - rok temu przy bitterze. Niecałe pół tabletki trochę pokruszyłem i dałem do balona. Niestety kiepsko się rozpuścił. Po zlaniu piwa do butelkowania na dnie były dość duże grudki.

Nie jestem pewien czy mieszanie tu coś pomoże.

Już lepiej dobrze pokruszyć tą tabletkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja zawsze trochę pokruszyłem i nigdy nie zauważyłem żadnych grudek
Dobrze się rozpuszczają

Hmm... może ja miałem jakieś marne. :)

Być może dam w przyszłym tygodniu do IPA, to sprawdzę...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opis ze strony BA:

Chmielenie na zimno (dry hopping) - skutecznie, wygodnie i wydajnie !

Rewolacyjny produkt amerykańskiego przetwórstwa chmielu (Yakima Chief).

Łatwa w dozowaniu tabletka, zawierająca mieszaninę beta-kwasów i olejków eterycznych chmielu.

Nie zwiększa goryczki piwa, a jedynie potęguje smak i zapach chmielowy....

Można stosować do chmielenia piwa ze wszystkich rodzajów surowców: brew-kitów, czystych ekstraktów słodowych oraz słodu.

Typowa dawka: 1/3 tabletki na 20 liitrów piwa.

 

Podobno rozpuszcza się do końca. Piłem jedno piwo od Weny chmielone tą tabletką i było super!

 

P.S. Na ile dni przed rozlewem dawaliście tabletkę?

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMO różnica polega na tym,że tabletki zawierają więcej "ekstraktu" chmielu niż granulat i mniej samych płatków,jest więcej skoncentrowanej lupuliny (która jest żółta a same tabletki również)poza tym są na pewno o wiele drobniej mielone .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś okazało się iż stworzyłem kwasiżur. Piwo chmieliłem na cichej właśnie Hop Aroma Tabs. Pokruszyłem ją w filiżance, moździerzem, wszystko było wyparzone. Oczywiście nie winie tabletki ale cień podejrzeń padł na nią. Zacząłem się zastanawiać jak jest ze sterylnością takiej tabletki. Ktoś ma jakieś przemyślenia ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hop Aroma stosowałem 2 razy. Tabletkę pokruszyłem jeszcze w torebce i wsypałem bezpośrednio do fermentora. Piwo wyszło ok, ale aromat chmielowy z tej tabletki mi nie odpowiadał.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dziś okazało się iż stworzyłem kwasiżur. Piwo chmieliłem na cichej właśnie Hop Aroma Tabs. Pokruszyłem ją w filiżance, moździerzem, wszystko było wyparzone. Oczywiście nie winie tabletki ale cień podejrzeń padł na nią. Zacząłem się zastanawiać jak jest ze sterylnością takiej tabletki. Ktoś ma jakieś przemyślenia ?

Chmiel posiada właściwości aseptyczne. Kiedyś był dodawany do piwa głównie dlatego aby je utrwalić. Wniosek z tego taki, że przyczyny zakażeń należy szukać gdzie indziej...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje doświadczenia z tabletą są kiepskie, między innymi spartoliłem wg mnie całkiem dobrze zapowiadającego się bohemian pilsnera - wg opinii jury Żywiec 2009 miał on skunksowaty zapach co przypisano zielonej butelce ale ja wiem że to właśnie droga na skróty przy użyciu wstrętnej piguły przniosła taki efekt, piwo leżakuje 6 miesięcy i nadal wyczuwalny jest charakterystyczny aromat hoop aroma tabs. Tak więc nie polecam, nie idźcie tą drogą ... czy jakoś tak to było :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kilka może kilkanaście razy używałem aroma tabs. Nigdy nie miałem problemów smakowych z piwem. W Twoim przypadku jeżeli miałeś skunksowaty zapach to nie może być z tej tabletki. Jak napisałeś ten zapach przypisano zielonej butelce. Czy ta butelka była zawsze w ciemnym pomieszczeniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kilka razy używałem HopAroma i również nie mogę powiedzieć, żeby miało to jakiś zły wpływ na piwo. W sumie powiedziałbym, że całkiem ciekawy aromat.

A wg Twojej opinii jak smakuje to piwo ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgoda, ale piwo od momentu uwarzenia przebywało w ciemnej piwnicy z zasłoniętym okienkiem więc nie może być mowy o nasłonecznieniu, "skunksowaty zapach" to opinia nie moja, ja tylko wciąż wyczuwam w tej warce aroma tabs.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zgoda, ale piwo od momentu uwarzenia przebywało w ciemnej piwnicy z zasłoniętym okienkiem więc nie może być mowy o nasłonecznieniu, "skunksowaty zapach" to opinia nie moja, ja tylko wciąż wyczuwam w tej warce aroma tabs.

Do zeskunksowania niewiele trzeba, wystarczy pół godzinki na słońcu....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...