Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł czas, abym również się pochwalił moim piwem. Jak napisałem w powitalnyn wątku, na razie robię piwo z brewkitów, ale planuję zacieranie.

Nazwa browaru to stara nazwa dzielnicy w której mieszkam, czyli Osowy.

 

Na razie uwarzyłem następujące piwa:

1. Coopers Lager - standardowy kit dodawany do zestawu z fermentorem. Uwarzony z 1kg glukozy i niestety z drożdżami z zestawu. Gdyby nie posmak drożdży, byłoby to całkiem przyjemne, lekkie piwo.

 

2. Coopers India Pale Ale: Dodany Brew Enhancer, 0,5 kg BA BrewKit+ i drożdże Sadale S-33, ekstrakt dodatkowo nachmielony 25 g chmielu Saaz według przepisu z CraigsTube. W tej chwili mija prawie drugi miesiąc od zabutelkowania i piwo zaczęło bardzo szybko znikać. Generalnie oceniam je na bardzo udane.

post-5563-0-45469800-1361450704_thumb.jpg

 

3. Trzecia moja warka to cydr z kartonika na bazie soków:jabłkowego Biedronki i jabłkowo-gruszkowego ze Słonecznej Tłoczni. Cydr jeszcze leżakuje więc nie wiadomo jak ze smakiem.

 

4. Muntons Gold Imperial Stout: Do ekstraktu dodałem 1,7 kg ciemnego ekstraktu słodowego Bruntala, oraz Muntons Dark Spray Malt drożdże Safale S-04. Piwo zostało przedwczoraj zabutelkowane, więc tak jak w przypadku cydru wrażeń smakowych jeszcze brak, chociaż próbka pobrana przy rozlewie zapowiada się bardzo dobrze. Ze względu na początkowe 17 Blg piwo stało na fermentacji burzliwej ponad 2 tygodnie - odfermentowało do 4 Blg.

 

5. Świeżo wstawione do fermentacji: Piwo pszeniczne BlackRock Whispering Wheat z dodatkami: Muntons Wheat Spray Malt 1 kg i drożdżami Mauribrew Weiss.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spróbowałem Stouta - jak na mój gust wyszedł wyśmienity. Ciężki, esencjonalny, do dłuższego delektowania się. Na razie niech jeszcze leżakuje, ale zapowiada się bardzo dobre piwo.

post-5563-0-12240900-1363100194_thumb.jpg

 

Za to pszenica mi wyszła słabo. Tzn. moja LP twierdzi jest bardzo dobra, za to ja oczekiwałem czegoś w rodzaju Ciechana Pszenicznego, a wyszło coś bardzo lekkiego, totalnie klarownego i jedynie z lekką nutą pszenicy.

Mam wrażenie, że puszka Black Rock zawierała dużo słodów jęczmiennych, gdyż nawet dodanie 1 kg ekstraktu pszenicznego Muntonsa nie wprowadziło za dużo zmętnienia. Na szczęście piwo szybko znika, więc trzeba bedzie zaraz zrobić nowe. Przymierzam się do zrobienia kolejnego na bazie ekstraktów WESa z dodatkami zainspirowanymi Witem (kolendra i skórka pomarańczowa).

 

W międzyczasie wstawiłem piwo malinowe-imbirowe na bazie ekstraktu Pilsener Better Brew Kit, soków z Herbapolu i drożdży Safale S-33.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zakapslowałem piwo pszeniczne a'la Witbier.

Odfermentowało z 13,5 brixa do 2,5 brixa i końcowe ABV wyszło 6,2% (zmierzone za pomocą mojego nowego refraktometru) :)

 

Składniki to 1,7 kg ekstraktu pszenicznego chmielonego WES, 1,7 kg ekstraktu pszenicznego, glukoza 700g, skórka pomarańczowa 2 paczki, kandyzowane woce tropikalne 2 paczki, kolendra (nie wiem ile), drożdże Safale WB-06.

 

Piwo na razie nie nagazowane, ale mocno cytrusowe w smaku :)

Edytowane przez feder

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj popełniłem AIPA z częściowym zacieraniem:

3 puszki ekstraktu jasnego WES, (3x1.7 kg)

500g słodu karamelowego carapils

500g słodu karamelowego carahell

30g chmiel Chinook 30min

30chmiel Citra 15 min

10g chmiel Cascade 5 min

Drożdże US-05.

 

Citrę i Cascade dorzucę jeszczedo chmielenia na zimno.

 

Słody trzymałem przez 30 minut w 5l wody o temperaturze 70 stopni.

Wyszło mi 4 litry brzeczki 11 brix - trochę słabo - spodziewałem się więcej.

Muszę poszukać jakiegoś patentu na filtrowanie brzeczki - wczoraj się z tym namordowałem strasznie...

 

Edit: Jakiś błąd copy-paste popełniłem - użyłem chinooka a nie marynki.

Edytowane przez feder

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej też przymierzam się

Wczoraj popełniłem AIPA z częściowym zacieraniem:

3 puszki ekstraktu jasnego WES, (3x1.7 kg)

500g słodu karamelowego carapils

500g słodu karamelowego carahell

30g chmiel Marynka 30min

30chmiel Citra 15 min

10g chmiel Cascade 5 min

Drożdże US-05.

 

Citrę i Cascade dorzucę jeszczedo chmielenia na zimno.

 

Słody trzymałem przez 30 minut w 5l wody o temperaturze 70 stopni.

Wyszło mi 4 litry brzeczki 11 brix - trochę słabo - spodziewałem się więcej.

Muszę poszukać jakiegoś patentu na filtrowanie brzeczki - wczoraj się z tym namordowałem strasznie...

Hej też przymierzam się do uwarzenia AIPA z mini zacieraniem, widzę że troszkę podrasowałeś przepis podany przez scooby-brew zamieniając puszkę 0,5 kg na 3 x 1,7 kg, a i tak finalnie otrzymałeś zadziwiająco niskie Blg, według moich przeliczeń na samych ekstraktach powinieneś wyciągnąć 18 Blg zakładając, że ekstrakt zawiera 70% cukrów, a dodatkowo powinieneś wyciągnąć dodatkowy fermentowalny cukier ze słodu carapils. Moje przeliczenia są na 20 litrów brzeczki.

Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa związana z chmieleniem w mniejszej objętości, jaka jest wydajność takiego chmielenia w porównaniu z chmieleniem brzeczki w całej jej objętości, tak jak się to robi podczas pełnego zacierania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej też przymierzam się do uwarzenia AIPA z mini zacieraniem, widzę że troszkę podrasowałeś przepis podany przez scooby-brew zamieniając puszkę 0,5 kg na 3 x 1,7 kg, a i tak finalnie otrzymałeś zadziwiająco niskie Blg, według moich przeliczeń na samych ekstraktach powinieneś wyciągnąć 18 Blg zakładając, że ekstrakt zawiera 70% cukrów, a dodatkowo powinieneś wyciągnąć dodatkowy fermentowalny cukier ze słodu carapils. Moje przeliczenia są na 20 litrów brzeczki.

11 brix miała sama brzeczka po wysładzaniu przed dodaniem ekstraktów WESa. Tu poszło mi coś słabo - możliwe, że

Finalnie otrzymałem ok 24 litrów brzeczki z 16,2 Brix (16,8 Blg). Według BS powinno wyjść 16,968 Blg, więc nie jest źle :)

Chmielenie w mniejszej objętości chyba za bardzo się nie różni od chmielenia w całej objętości ekstraktu - w końcu jedną z możliwości chmielenia jest zrobienie herbatki chmielowej i dodanie jej do brzeczki.

 

W trakcie warzenia tego piwa przytrafiło mi się mnóstwo różnych dziwnych wpadek - mam nadzieję, że nie załapałem infekcji... Dzisiaj dorzucę chmiel fermentora do chmielenia na zimno.

 

Jeszcze jedno - puszki z ekstraktem WESa dobrze jest zdezynfekować przed otwarciem i po zerwaniu etykiet - po wyrwaniu wieczka zostaje rant po którym przelewa się ekstrakt - można w ten sposób załapać infekcję.

Edytowane przez feder

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej też przymierzam się do uwarzenia AIPA z mini zacieraniem, widzę że troszkę podrasowałeś przepis podany przez scooby-brew zamieniając puszkę 0,5 kg na 3 x 1,7 kg, a i tak finalnie otrzymałeś zadziwiająco niskie Blg, według moich przeliczeń na samych ekstraktach powinieneś wyciągnąć 18 Blg zakładając, że ekstrakt zawiera 70% cukrów, a dodatkowo powinieneś wyciągnąć dodatkowy fermentowalny cukier ze słodu carapils. Moje przeliczenia są na 20 litrów brzeczki.

11 brix miała sama brzeczka po wysładzaniu przed dodaniem ekstraktów WESa. Tu poszło mi coś słabo - możliwe, że

Finalnie otrzymałem ok 24 litrów brzeczki z 16,2 Brix (16,8 Blg). Według BS powinno wyjść 16,968 Blg, więc nie jest źle :)

Chmielenie w mniejszej objętości chyba za bardzo się nie różni od chmielenia w całej objętości ekstraktu - w końcu jedną z możliwości chmielenia jest zrobienie herbatki chmielowej i dodanie jej do brzeczki.

 

W trakcie warzenia tego piwa przytrafiło mi się mnóstwo różnych dziwnych wpadek - mam nadzieję, że nie załapałem infekcji... Dzisiaj dorzucę chmiel fermentora do chmielenia na zimno.

 

Jeszcze jedno - puszki z ekstraktem WESa dobrze jest zdezynfekować przed otwarciem i po zerwaniu etykiet - po wyrwaniu wieczka zostaje rant po którym przelewa się ekstrakt - można w ten sposób załapać infekcję.

OK, bo już myślałem, że coś jest nie tak z tymi ekstraktami WESa, finalnie 17 Blg to całkiem sporo, prawie Imperial AIPA :)

Ja mam zamiar wziąć 2 x 1,7 kg plus te 0,5 kg i do tego 0,5 kg carpalis, 0,5 kg carahell i 1kg słodu pale ale, zobaczymy ile wyciągnę z tych słodów po mini zacieraniu

do chmielenia wezmę chinook (na goryczkę) citra i cascade na aromat i do chmielenia na gorąco i na zimno, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OK, bo już myślałem, że coś jest nie tak z tymi ekstraktami WESa, finalnie 17 Blg to całkiem sporo, prawie Imperial AIPA :)

Ja mam zamiar wziąć 2 x 1,7 kg plus te 0,5 kg i do tego 0,5 kg carpalis, 0,5 kg carahell i 1kg słodu pale ale, zobaczymy ile wyciągnę z tych słodów po mini zacieraniu

do chmielenia wezmę chinook (na goryczkę) citra i cascade na aromat i do chmielenia na gorąco i na zimno, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Ja bym zamienił Pale Ale na słód pilzneński - ma wyższą aktywność enzymatyczną i może dzięki temu więcej się wyciągnie ze słodów karmelowych.

 

Poza tym ekstrakty jasne WESa wcale nie są takie jasne i mi moje piwo wyszło bardzo ciemne - dlatego proponuje również zmniejszyć ilość Carahell.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przygotowuję się już do kolejnej warki - Espresso Stout.

Na razie mam takie składniki (już w domowym magazynie) :

 

Amt Name Type # %/IBU

0,50 kg Muntons Dark Spray Malt Extract (34,5 EBC) Dry Extract 1 14,3 %

1,70 kg WES Ekstrakt Jasny (45,0 EBC) Extract 2 48,6 %

0,80 kg Stout Extract (Coopers) (1800,0 EBC) Extract 3 22,9 %

1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) Yeast 4 -

0,50 kg Milk Sugar (Lactose) (0,0 EBC) Sugar 5 14,3 %

0,10 kg Coffee Misc 6 -

 

 

Jestem na etapie wyboru słodów do mini zacierania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OK, bo już myślałem, że coś jest nie tak z tymi ekstraktami WESa, finalnie 17 Blg to całkiem sporo, prawie Imperial AIPA :)

Ja mam zamiar wziąć 2 x 1,7 kg plus te 0,5 kg i do tego 0,5 kg carpalis, 0,5 kg carahell i 1kg słodu pale ale, zobaczymy ile wyciągnę z tych słodów po mini zacieraniu

do chmielenia wezmę chinook (na goryczkę) citra i cascade na aromat i do chmielenia na gorąco i na zimno, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Ja bym zamienił Pale Ale na słód pilzneński - ma wyższą aktywność enzymatyczną i może dzięki temu więcej się wyciągnie ze słodów karmelowych.

 

Poza tym ekstrakty jasne WESa wcale nie są takie jasne i mi moje piwo wyszło bardzo ciemne - dlatego proponuje również zmniejszyć ilość Carahell.

Dzięki za wskazówki, w takim razie zamienię pale ale na pilzneński, który zresztą miał być w początkowej wersji i chyba zrezygnuję z Carahell i użyję więcej Carapils

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OK, bo już myślałem, że coś jest nie tak z tymi ekstraktami WESa, finalnie 17 Blg to całkiem sporo, prawie Imperial AIPA :)

Ja mam zamiar wziąć 2 x 1,7 kg plus te 0,5 kg i do tego 0,5 kg carpalis, 0,5 kg carahell i 1kg słodu pale ale, zobaczymy ile wyciągnę z tych słodów po mini zacieraniu

do chmielenia wezmę chinook (na goryczkę) citra i cascade na aromat i do chmielenia na gorąco i na zimno, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Ja bym zamienił Pale Ale na słód pilzneński - ma wyższą aktywność enzymatyczną i może dzięki temu więcej się wyciągnie ze słodów karmelowych.

 

Poza tym ekstrakty jasne WESa wcale nie są takie jasne i mi moje piwo wyszło bardzo ciemne - dlatego proponuje również zmniejszyć ilość Carahell.

Dzięki za wskazówki, w takim razie zamienię pale ale na pilzneński, który zresztą miał być w początkowej wersji i chyba zrezygnuję z Carahell i użyję więcej Carapils

Jeszcze raz prześledziłem wątek dotyczący mini zacierania i nie wiem czy zwróciłeś uwagę na informację, którą zamieścił scooby_brew:

"Gdy gotujesz warkę 20L w wodzie 10L należy użyć połowę ekstraktu na początku gotowania i połowę pod koniec (5 min) tak żeby nie nastąpiło skaramelizowanie warki, a także aby zapobiec ciemniemu kolorowi i tzw. "twang" w smaku warki" może to jest przyczyna zbyt ciemnej barwy piwa, chociaż nie wiem jaką stosowałeś objętość roboczą do chmielenia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ekstrakty dodałem po chmieleniu. Inaczej nie byłbym w stanie zmierzyć ekstraktywności po zacieraniu.

 

Wysyłane z mojego A500 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No więc zdecydowałem się na słody do mikro-zacierania, więc całość składników do Cappucino Stouta będzie wygladać tak:

 

Amt Name Type		 # %/IBU
0,25 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Grain		 1 5,1 %
0,20 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Grain		 2 4,0 %
0,10 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain		 3 2,0 %		
0,50 kg Muntons Dark Spray Malt Extract (34,5 EBC) Dry Extract 4 14,3 %
1,70 kg Bruntal Ekstrakt Jasny (45,0 EBC) Extract		 5 48,6 %
0,80 kg Stout Extract (Coopers) (1800,0 EBC) Extract		 6 22,9 %
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) Yeast		 7 -
0,50 kg Milk Sugar (Lactose) (0,0 EBC) Sugar		 8 14,3 %
0,10 kg Coffee Misc 9 -

 

Słody wybrałem bardziej na chybił trafiłna podstawie przepisu od scooby_brew, ale ponieważ nie mam jeszcze ich zakupionych, mogę je zmienić. W tej kwestii chętnie posłucham sie bardziej doświadczonych kolegów.

Niestety mam już zakupiony ekstrakt Stout Cooper'sa, więc nie za bardzo mogę go wymienić na coś innego. Martwi mnie tylko strasznie duża goryczka 405 IBU wyliczona przez BS - piwo robię pod kątem żony, która za dużej goryczki nie lubi. Ewentualnie zastanawiam się nad użyciem cześci tego ekstraktu (resztę użyję do zrobiona zwykłego Stouta w drugim fermentorze).

Edytowane przez feder

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1800 to kolor koncentratu. Jak się robi 4 rzeczy na raz, to potem takie kwiatki wychodzą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Coś nie mogę sobie poradzić z wyliczeniami dla tego piwa w BS:

 

post-5563-0-03257000-1365506914_thumb.jpg

 

Kolor i goryczka za duża - wzięta chyba z sufitu... Poza tym laktoza wpływa na zawartość alkoholu - tak jest w rzeczywistości, czy trzeba ręcznie poprawić wartości parametrów w opisie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poza tym laktoza wpływa na zawartość alkoholu - tak jest w rzeczywistości

zmień w karcie laktozy jaj wydajność na 0,00 to nie będzie miała wpływy na zawartość alkoholu

wydaje mi się, że tak wysoka wartość IBUs także wynika z wartości ustalonych dla poszczególnych produktów

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sobotę uwarzyłem Capppucino Stouta.

post-5563-0-40982700-1367238258_thumb.jpg

 

Mam już cały sprzęt do zacierania oprócz garnka i chłodnicy - zamówię chyba zaraz po długim weekendzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kup sobie rurkę termokurczliwą i zaizoluj sondę termometru, jak zalejesz to wskazania zaczną wariować.

Wiem o tym. Na razie mam na tyle mały garnek, że mi to nie grozi. Docelowo wymienię całą rurkę na dłuższą i zaleję żywicą.

Muszę szybko zakupić garnek i chłodnicę, gdyż mój najwspanialszy na świecie Teść zrobił mi takie coś:

 

post-5563-0-78422300-1367265282_thumb.jpg

 

post-5563-0-52997400-1367265283_thumb.jpg

 

Spytałem się go, czy jest w stanie zrobić mi śrutownik, spytał się co to jest, to pokazałem mu stronę z Monster Mill. Po dwóch tygodniach przyniósł mi jego kopię :).

Zasłużył sobie u mnie na dożywotnie piwo :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uzupełniam po dłuższej przerwie.

W planach miałem warzenie Dunkel Weizena a następnie FES.

Niestety jak to bywa życie zweryfikowało plany - na samym początku przypaliłem słody od pszenicznego - skończyło się na parogodzinnym szorowaniu gara. Co gorsze, do tej pory nie weim tak naprawdę, w jaki sposób ten gar się przypalił.

Ponieważ miałem wolny dzień i zaaktywowane drożdże, do gara wrzuciłem wszystkie słody, które mi zostały. Wyszło coś takiego:

 

Ingredients Amt Name Type # %/IBU

2,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)

2,00 kg Wheat Malt, Dark (Weyermann) (13,8 EBC)

1,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)

0,70 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC)

0,50 kg Vienna Malt (Weyermann) (5,9 EBC)

0,20 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)

25,00 g Saaz [4,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 12,9 IBUs 23,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 15,0 min

1,0 pkg Bavarian Wheat (Wyeast Labs #3638) [124,21 ml]

 

eer Profile

Est Original Gravity: 14,489 Plato Measured Original Gravity: 14,200 Plato Est Final Gravity: 2,916 Plato Measured Final Gravity: 2,564 Plato Estimated Alcohol by Vol: 6,3 % Actual Alcohol by Vol: 6,3 % Bitterness: 15,1 IBUs Calories: 543,2 kcal/l Est Color: 24,2 EBC

 

Piwo jest już zabutelkowane i leżakuje w garażu

Edytowane przez feder

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odzyskałem drożdże z poprzedniego piwa i zrobiłem Dunkel Weizena:

 

Ingredients

Amt Name Type # %/IBU

3,00 kg Wheat Malt, Dark (Weyermann) (13,8 EBC) Grain 1 43,5 %

2,50 kg Vienna Malt (Weyermann) (5,9 EBC) Grain 2 36,2 %

1,00 kg Carawheat (Weyermann) (98,5 EBC) Grain 3 14,5 %

0,25 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Grain 4 3,6 %

0,15 kg Chocolate Wheat (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 5 2,2 %

18,00 g Saaz [4,00 %] - Boil 45,0 min Hop 6 7,3 IBUs

1,0 pkg Bavarian Wheat (Wyeast Labs #3638) [124,21 ml] Yeast 7 -

 

Beer Profile

 

Est Original Gravity: 13,836 Plato Measured Original Gravity: 13,000 Plato

Est Final Gravity: 4,514 Plato Measured Final Gravity: 2,564 Plato

Estimated Alcohol by Vol: 5,1 % Actual Alcohol by Vol: 5,6 %

Bitterness: 7,3 IBUs Calories: 492,9 kcal/l

Est Color: 48,4 EBC

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W planach na weekend jest zacieranie Foreign Extra Stouta:

 

Ingredients

Amt Name Type # %/IBU

5,00 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 1 60,6 %

1,00 kg Carapils (Weyermann) (3,9 EBC) Grain 2 12,1 %

1,00 kg Vienna Malt (Weyermann) (5,9 EBC) Grain 3 12,1 %

0,40 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 4 4,8 %

0,30 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Grain 5 3,6 %

0,30 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 6 3,6 %

0,25 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 7 3,0 %

35,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 60,0 min Hop 8 20,6 IBUs

1,0 pkg London Ale Yeast (Wyeast Labs #1028) [124,21 ml] Yeast 9 -

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uzupełniam po dłuższej przerwie.

W planach miałem warzenie Dunkel Weizena a następnie FES.

Niestety jak to bywa życie zweryfikowało plany - na samym początku przypaliłem słody od pszenicznego - skończyło się na parogodzinnym szorowaniu gara. Co gorsze, do tej pory nie weim tak naprawdę, w jaki sposób ten gar się przypalił.

Ponieważ miałem wolny dzień i zaaktywowane drożdże, do gara wrzuciłem wszystkie słody, które mi zostały. Wyszło coś takiego:

 

Ingredients Amt Name Type # %/IBU

2,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)

2,00 kg Wheat Malt, Dark (Weyermann) (13,8 EBC)

1,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)

0,70 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC)

0,50 kg Vienna Malt (Weyermann) (5,9 EBC)

0,20 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)

25,00 g Saaz [4,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 12,9 IBUs 23,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 15,0 min

1,0 pkg Bavarian Wheat (Wyeast Labs #3638) [124,21 ml]

 

eer Profile

Est Original Gravity: 14,489 Plato Measured Original Gravity: 14,200 Plato Est Final Gravity: 2,916 Plato Measured Final Gravity: 2,564 Plato Estimated Alcohol by Vol: 6,3 % Actual Alcohol by Vol: 6,3 % Bitterness: 15,1 IBUs Calories: 543,2 kcal/l Est Color: 24,2 EBC

 

Piwo jest już zabutelkowane i leżakuje w garażu

 

Wczoraj spróbowałem i okazało się, że wyszło bardzo dobre pszeniczne piwo. Dodatkowe aromaty wprowadzone przez drożdże Wyesta bardzo dobrze skomponowały się z dziwną mieszanką słodów i nie zostały zagłuszone przez amerykańskie chmiele.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po dłuższym okresie lenistwa uzupełnię wpisy z lata:

 

Belgian Trippel:

 

5,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)

2,00 kg Abbey Malt (Weyermann) (45,0 EBC)

1,00 kg CaraBelge (Weyermann) (32,0 EBC)

0,50 kg Biscuit Malt (45,3 EBC)

0,50 kg Carapils (Weyermann) (3,9 EBC)

1,00 kg Cukier kandyzowany (2,0 EBC)

30,00 g Sybilla [6,80 %] - Boil 60,0 min

1,0 pkg Trappist High Gravity (Wyeast Labs #3787 Yeast

 

 

Cukier kandyzowany robiłem sam z przepisu znalezionego na forum (wersja z dodatkiem kwasku cytrynowego i siarczanu dwuamonu). Pierwszy raz również przygotowałem starter z drożdży na bazie suchego ekstraktu. Brzeczka miała 20,5 blg, zakapslowane zostało 24,5 litra piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×