feder 7 Posted February 21, 2013 Nadszedł czas, abym również się pochwalił moim piwem. Jak napisałem w powitalnyn wątku, na razie robię piwo z brewkitów, ale planuję zacieranie. Nazwa browaru to stara nazwa dzielnicy w której mieszkam, czyli Osowy. Na razie uwarzyłem następujące piwa: 1. Coopers Lager - standardowy kit dodawany do zestawu z fermentorem. Uwarzony z 1kg glukozy i niestety z drożdżami z zestawu. Gdyby nie posmak drożdży, byłoby to całkiem przyjemne, lekkie piwo. 2. Coopers India Pale Ale: Dodany Brew Enhancer, 0,5 kg BA BrewKit+ i drożdże Sadale S-33, ekstrakt dodatkowo nachmielony 25 g chmielu Saaz według przepisu z CraigsTube. W tej chwili mija prawie drugi miesiąc od zabutelkowania i piwo zaczęło bardzo szybko znikać. Generalnie oceniam je na bardzo udane. 3. Trzecia moja warka to cydr z kartonika na bazie soków:jabłkowego Biedronki i jabłkowo-gruszkowego ze Słonecznej Tłoczni. Cydr jeszcze leżakuje więc nie wiadomo jak ze smakiem. 4. Muntons Gold Imperial Stout: Do ekstraktu dodałem 1,7 kg ciemnego ekstraktu słodowego Bruntala, oraz Muntons Dark Spray Malt drożdże Safale S-04. Piwo zostało przedwczoraj zabutelkowane, więc tak jak w przypadku cydru wrażeń smakowych jeszcze brak, chociaż próbka pobrana przy rozlewie zapowiada się bardzo dobrze. Ze względu na początkowe 17 Blg piwo stało na fermentacji burzliwej ponad 2 tygodnie - odfermentowało do 4 Blg. 5. Świeżo wstawione do fermentacji: Piwo pszeniczne BlackRock Whispering Wheat z dodatkami: Muntons Wheat Spray Malt 1 kg i drożdżami Mauribrew Weiss. Quote Share this post Link to post Share on other sites
feder 7 Posted March 12, 2013 Spróbowałem Stouta - jak na mój gust wyszedł wyśmienity. Ciężki, esencjonalny, do dłuższego delektowania się. Na razie niech jeszcze leżakuje, ale zapowiada się bardzo dobre piwo. Za to pszenica mi wyszła słabo. Tzn. moja LP twierdzi jest bardzo dobra, za to ja oczekiwałem czegoś w rodzaju Ciechana Pszenicznego, a wyszło coś bardzo lekkiego, totalnie klarownego i jedynie z lekką nutą pszenicy. Mam wrażenie, że puszka Black Rock zawierała dużo słodów jęczmiennych, gdyż nawet dodanie 1 kg ekstraktu pszenicznego Muntonsa nie wprowadziło za dużo zmętnienia. Na szczęście piwo szybko znika, więc trzeba bedzie zaraz zrobić nowe. Przymierzam się do zrobienia kolejnego na bazie ekstraktów WESa z dodatkami zainspirowanymi Witem (kolendra i skórka pomarańczowa). W międzyczasie wstawiłem piwo malinowe-imbirowe na bazie ekstraktu Pilsener Better Brew Kit, soków z Herbapolu i drożdży Safale S-33. Quote Share this post Link to post Share on other sites
feder 7 Posted April 4, 2013 (edited) Wczoraj zakapslowałem piwo pszeniczne a'la Witbier. Odfermentowało z 13,5 brixa do 2,5 brixa i końcowe ABV wyszło 6,2% (zmierzone za pomocą mojego nowego refraktometru) Składniki to 1,7 kg ekstraktu pszenicznego chmielonego WES, 1,7 kg ekstraktu pszenicznego, glukoza 700g, skórka pomarańczowa 2 paczki, kandyzowane woce tropikalne 2 paczki, kolendra (nie wiem ile), drożdże Safale WB-06. Piwo na razie nie nagazowane, ale mocno cytrusowe w smaku Edited April 4, 2013 by feder Quote Share this post Link to post Share on other sites
feder 7 Posted April 6, 2013 (edited) Wczoraj popełniłem AIPA z częściowym zacieraniem: 3 puszki ekstraktu jasnego WES, (3x1.7 kg) 500g słodu karamelowego carapils 500g słodu karamelowego carahell 30g chmiel Chinook 30min 30chmiel Citra 15 min 10g chmiel Cascade 5 min Drożdże US-05. Citrę i Cascade dorzucę jeszczedo chmielenia na zimno. Słody trzymałem przez 30 minut w 5l wody o temperaturze 70 stopni. Wyszło mi 4 litry brzeczki 11 brix - trochę słabo - spodziewałem się więcej. Muszę poszukać jakiegoś patentu na filtrowanie brzeczki - wczoraj się z tym namordowałem strasznie... Edit: Jakiś błąd copy-paste popełniłem - użyłem chinooka a nie marynki. Edited April 8, 2013 by feder Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bzdzionek 79 Posted April 8, 2013 Hej też przymierzam się Wczoraj popełniłem AIPA z częściowym zacieraniem: 3 puszki ekstraktu jasnego WES, (3x1.7 kg) 500g słodu karamelowego carapils 500g słodu karamelowego carahell 30g chmiel Marynka 30min 30chmiel Citra 15 min 10g chmiel Cascade 5 min Drożdże US-05. Citrę i Cascade dorzucę jeszczedo chmielenia na zimno. Słody trzymałem przez 30 minut w 5l wody o temperaturze 70 stopni. Wyszło mi 4 litry brzeczki 11 brix - trochę słabo - spodziewałem się więcej. Muszę poszukać jakiegoś patentu na filtrowanie brzeczki - wczoraj się z tym namordowałem strasznie... Hej też przymierzam się do uwarzenia AIPA z mini zacieraniem, widzę że troszkę podrasowałeś przepis podany przez scooby-brew zamieniając puszkę 0,5 kg na 3 x 1,7 kg, a i tak finalnie otrzymałeś zadziwiająco niskie Blg, według moich przeliczeń na samych ekstraktach powinieneś wyciągnąć 18 Blg zakładając, że ekstrakt zawiera 70% cukrów, a dodatkowo powinieneś wyciągnąć dodatkowy fermentowalny cukier ze słodu carapils. Moje przeliczenia są na 20 litrów brzeczki. Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa związana z chmieleniem w mniejszej objętości, jaka jest wydajność takiego chmielenia w porównaniu z chmieleniem brzeczki w całej jej objętości, tak jak się to robi podczas pełnego zacierania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
feder 7 Posted April 8, 2013 (edited) Hej też przymierzam się do uwarzenia AIPA z mini zacieraniem, widzę że troszkę podrasowałeś przepis podany przez scooby-brew zamieniając puszkę 0,5 kg na 3 x 1,7 kg, a i tak finalnie otrzymałeś zadziwiająco niskie Blg, według moich przeliczeń na samych ekstraktach powinieneś wyciągnąć 18 Blg zakładając, że ekstrakt zawiera 70% cukrów, a dodatkowo powinieneś wyciągnąć dodatkowy fermentowalny cukier ze słodu carapils. Moje przeliczenia są na 20 litrów brzeczki. 11 brix miała sama brzeczka po wysładzaniu przed dodaniem ekstraktów WESa. Tu poszło mi coś słabo - możliwe, że Finalnie otrzymałem ok 24 litrów brzeczki z 16,2 Brix (16,8 Blg). Według BS powinno wyjść 16,968 Blg, więc nie jest źle Chmielenie w mniejszej objętości chyba za bardzo się nie różni od chmielenia w całej objętości ekstraktu - w końcu jedną z możliwości chmielenia jest zrobienie herbatki chmielowej i dodanie jej do brzeczki. W trakcie warzenia tego piwa przytrafiło mi się mnóstwo różnych dziwnych wpadek - mam nadzieję, że nie załapałem infekcji... Dzisiaj dorzucę chmiel fermentora do chmielenia na zimno. Jeszcze jedno - puszki z ekstraktem WESa dobrze jest zdezynfekować przed otwarciem i po zerwaniu etykiet - po wyrwaniu wieczka zostaje rant po którym przelewa się ekstrakt - można w ten sposób załapać infekcję. Edited April 8, 2013 by feder Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bzdzionek 79 Posted April 8, 2013 Hej też przymierzam się do uwarzenia AIPA z mini zacieraniem, widzę że troszkę podrasowałeś przepis podany przez scooby-brew zamieniając puszkę 0,5 kg na 3 x 1,7 kg, a i tak finalnie otrzymałeś zadziwiająco niskie Blg, według moich przeliczeń na samych ekstraktach powinieneś wyciągnąć 18 Blg zakładając, że ekstrakt zawiera 70% cukrów, a dodatkowo powinieneś wyciągnąć dodatkowy fermentowalny cukier ze słodu carapils. Moje przeliczenia są na 20 litrów brzeczki. 11 brix miała sama brzeczka po wysładzaniu przed dodaniem ekstraktów WESa. Tu poszło mi coś słabo - możliwe, że Finalnie otrzymałem ok 24 litrów brzeczki z 16,2 Brix (16,8 Blg). Według BS powinno wyjść 16,968 Blg, więc nie jest źle Chmielenie w mniejszej objętości chyba za bardzo się nie różni od chmielenia w całej objętości ekstraktu - w końcu jedną z możliwości chmielenia jest zrobienie herbatki chmielowej i dodanie jej do brzeczki. W trakcie warzenia tego piwa przytrafiło mi się mnóstwo różnych dziwnych wpadek - mam nadzieję, że nie załapałem infekcji... Dzisiaj dorzucę chmiel fermentora do chmielenia na zimno. Jeszcze jedno - puszki z ekstraktem WESa dobrze jest zdezynfekować przed otwarciem i po zerwaniu etykiet - po wyrwaniu wieczka zostaje rant po którym przelewa się ekstrakt - można w ten sposób załapać infekcję. OK, bo już myślałem, że coś jest nie tak z tymi ekstraktami WESa, finalnie 17 Blg to całkiem sporo, prawie Imperial AIPA Ja mam zamiar wziąć 2 x 1,7 kg plus te 0,5 kg i do tego 0,5 kg carpalis, 0,5 kg carahell i 1kg słodu pale ale, zobaczymy ile wyciągnę z tych słodów po mini zacieraniu do chmielenia wezmę chinook (na goryczkę) citra i cascade na aromat i do chmielenia na gorąco i na zimno, zobaczymy co z tego wyjdzie Quote Share this post Link to post Share on other sites
feder 7 Posted April 8, 2013 OK, bo już myślałem, że coś jest nie tak z tymi ekstraktami WESa, finalnie 17 Blg to całkiem sporo, prawie Imperial AIPA Ja mam zamiar wziąć 2 x 1,7 kg plus te 0,5 kg i do tego 0,5 kg carpalis, 0,5 kg carahell i 1kg słodu pale ale, zobaczymy ile wyciągnę z tych słodów po mini zacieraniu do chmielenia wezmę chinook (na goryczkę) citra i cascade na aromat i do chmielenia na gorąco i na zimno, zobaczymy co z tego wyjdzie Ja bym zamienił Pale Ale na słód pilzneński - ma wyższą aktywność enzymatyczną i może dzięki temu więcej się wyciągnie ze słodów karmelowych. Poza tym ekstrakty jasne WESa wcale nie są takie jasne i mi moje piwo wyszło bardzo ciemne - dlatego proponuje również zmniejszyć ilość Carahell. Quote Share this post Link to post Share on other sites
feder 7 Posted April 8, 2013 Przygotowuję się już do kolejnej warki - Espresso Stout. Na razie mam takie składniki (już w domowym magazynie) : Amt Name Type # %/IBU 0,50 kg Muntons Dark Spray Malt Extract (34,5 EBC) Dry Extract 1 14,3 % 1,70 kg WES Ekstrakt Jasny (45,0 EBC) Extract 2 48,6 % 0,80 kg Stout Extract (Coopers) (1800,0 EBC) Extract 3 22,9 % 1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) Yeast 4 - 0,50 kg Milk Sugar (Lactose) (0,0 EBC) Sugar 5 14,3 % 0,10 kg Coffee Misc 6 - Jestem na etapie wyboru słodów do mini zacierania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bzdzionek 79 Posted April 8, 2013 OK, bo już myślałem, że coś jest nie tak z tymi ekstraktami WESa, finalnie 17 Blg to całkiem sporo, prawie Imperial AIPA Ja mam zamiar wziąć 2 x 1,7 kg plus te 0,5 kg i do tego 0,5 kg carpalis, 0,5 kg carahell i 1kg słodu pale ale, zobaczymy ile wyciągnę z tych słodów po mini zacieraniu do chmielenia wezmę chinook (na goryczkę) citra i cascade na aromat i do chmielenia na gorąco i na zimno, zobaczymy co z tego wyjdzie Ja bym zamienił Pale Ale na słód pilzneński - ma wyższą aktywność enzymatyczną i może dzięki temu więcej się wyciągnie ze słodów karmelowych. Poza tym ekstrakty jasne WESa wcale nie są takie jasne i mi moje piwo wyszło bardzo ciemne - dlatego proponuje również zmniejszyć ilość Carahell. Dzięki za wskazówki, w takim razie zamienię pale ale na pilzneński, który zresztą miał być w początkowej wersji i chyba zrezygnuję z Carahell i użyję więcej Carapils Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bzdzionek 79 Posted April 8, 2013 OK, bo już myślałem, że coś jest nie tak z tymi ekstraktami WESa, finalnie 17 Blg to całkiem sporo, prawie Imperial AIPA Ja mam zamiar wziąć 2 x 1,7 kg plus te 0,5 kg i do tego 0,5 kg carpalis, 0,5 kg carahell i 1kg słodu pale ale, zobaczymy ile wyciągnę z tych słodów po mini zacieraniu do chmielenia wezmę chinook (na goryczkę) citra i cascade na aromat i do chmielenia na gorąco i na zimno, zobaczymy co z tego wyjdzie Ja bym zamienił Pale Ale na słód pilzneński - ma wyższą aktywność enzymatyczną i może dzięki temu więcej się wyciągnie ze słodów karmelowych. Poza tym ekstrakty jasne WESa wcale nie są takie jasne i mi moje piwo wyszło bardzo ciemne - dlatego proponuje również zmniejszyć ilość Carahell. Dzięki za wskazówki, w takim razie zamienię pale ale na pilzneński, który zresztą miał być w początkowej wersji i chyba zrezygnuję z Carahell i użyję więcej Carapils Jeszcze raz prześledziłem wątek dotyczący mini zacierania i nie wiem czy zwróciłeś uwagę na informację, którą zamieścił scooby_brew: "Gdy gotujesz warkę 20L w wodzie 10L należy użyć połowę ekstraktu na początku gotowania i połowę pod koniec (5 min) tak żeby nie nastąpiło skaramelizowanie warki, a także aby zapobiec ciemniemu kolorowi i tzw. "twang" w smaku warki" może to jest przyczyna zbyt ciemnej barwy piwa, chociaż nie wiem jaką stosowałeś objętość roboczą do chmielenia Quote Share this post Link to post Share on other sites
feder 7 Posted April 8, 2013 Ekstrakty dodałem po chmieleniu. Inaczej nie byłbym w stanie zmierzyć ekstraktywności po zacieraniu. Wysyłane z mojego A500 za pomocą Tapatalk 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
feder 7 Posted April 9, 2013 (edited) No więc zdecydowałem się na słody do mikro-zacierania, więc całość składników do Cappucino Stouta będzie wygladać tak: Amt Name Type # %/IBU 0,25 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Grain 1 5,1 % 0,20 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Grain 2 4,0 % 0,10 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 3 2,0 % 0,50 kg Muntons Dark Spray Malt Extract (34,5 EBC) Dry Extract 4 14,3 % 1,70 kg Bruntal Ekstrakt Jasny (45,0 EBC) Extract 5 48,6 % 0,80 kg Stout Extract (Coopers) (1800,0 EBC) Extract 6 22,9 % 1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) Yeast 7 - 0,50 kg Milk Sugar (Lactose) (0,0 EBC) Sugar 8 14,3 % 0,10 kg Coffee Misc 9 - Słody wybrałem bardziej na chybił trafiłna podstawie przepisu od scooby_brew, ale ponieważ nie mam jeszcze ich zakupionych, mogę je zmienić. W tej kwestii chętnie posłucham sie bardziej doświadczonych kolegów. Niestety mam już zakupiony ekstrakt Stout Cooper'sa, więc nie za bardzo mogę go wymienić na coś innego. Martwi mnie tylko strasznie duża goryczka 405 IBU wyliczona przez BS - piwo robię pod kątem żony, która za dużej goryczki nie lubi. Ewentualnie zastanawiam się nad użyciem cześci tego ekstraktu (resztę użyję do zrobiona zwykłego Stouta w drugim fermentorze). Edited April 9, 2013 by feder Quote Share this post Link to post Share on other sites
nikiboom 13 1 Items Posted April 9, 2013 EBC to kolor Skąd ten wynik 1800 ? IBU to goryczka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
feder 7 Posted April 9, 2013 1800 to kolor koncentratu. Jak się robi 4 rzeczy na raz, to potem takie kwiatki wychodzą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
feder 7 Posted April 9, 2013 Coś nie mogę sobie poradzić z wyliczeniami dla tego piwa w BS: Kolor i goryczka za duża - wzięta chyba z sufitu... Poza tym laktoza wpływa na zawartość alkoholu - tak jest w rzeczywistości, czy trzeba ręcznie poprawić wartości parametrów w opisie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted April 9, 2013 Poza tym laktoza wpływa na zawartość alkoholu - tak jest w rzeczywistości zmień w karcie laktozy jaj wydajność na 0,00 to nie będzie miała wpływy na zawartość alkoholu wydaje mi się, że tak wysoka wartość IBUs także wynika z wartości ustalonych dla poszczególnych produktów Quote Share this post Link to post Share on other sites
feder 7 Posted April 29, 2013 W sobotę uwarzyłem Capppucino Stouta. Mam już cały sprzęt do zacierania oprócz garnka i chłodnicy - zamówię chyba zaraz po długim weekendzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted April 29, 2013 Kup sobie rurkę termokurczliwą i zaizoluj sondę termometru, jak zalejesz to wskazania zaczną wariować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
feder 7 Posted April 29, 2013 Kup sobie rurkę termokurczliwą i zaizoluj sondę termometru, jak zalejesz to wskazania zaczną wariować. Wiem o tym. Na razie mam na tyle mały garnek, że mi to nie grozi. Docelowo wymienię całą rurkę na dłuższą i zaleję żywicą. Muszę szybko zakupić garnek i chłodnicę, gdyż mój najwspanialszy na świecie Teść zrobił mi takie coś: Spytałem się go, czy jest w stanie zrobić mi śrutownik, spytał się co to jest, to pokazałem mu stronę z Monster Mill. Po dwóch tygodniach przyniósł mi jego kopię . Zasłużył sobie u mnie na dożywotnie piwo Quote Share this post Link to post Share on other sites
feder 7 Posted June 19, 2013 (edited) Uzupełniam po dłuższej przerwie. W planach miałem warzenie Dunkel Weizena a następnie FES. Niestety jak to bywa życie zweryfikowało plany - na samym początku przypaliłem słody od pszenicznego - skończyło się na parogodzinnym szorowaniu gara. Co gorsze, do tej pory nie weim tak naprawdę, w jaki sposób ten gar się przypalił. Ponieważ miałem wolny dzień i zaaktywowane drożdże, do gara wrzuciłem wszystkie słody, które mi zostały. Wyszło coś takiego: Ingredients Amt Name Type # %/IBU 2,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) 2,00 kg Wheat Malt, Dark (Weyermann) (13,8 EBC) 1,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) 0,70 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) 0,50 kg Vienna Malt (Weyermann) (5,9 EBC) 0,20 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) 25,00 g Saaz [4,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 12,9 IBUs 23,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 15,0 min 1,0 pkg Bavarian Wheat (Wyeast Labs #3638) [124,21 ml] eer Profile Est Original Gravity: 14,489 Plato Measured Original Gravity: 14,200 Plato Est Final Gravity: 2,916 Plato Measured Final Gravity: 2,564 Plato Estimated Alcohol by Vol: 6,3 % Actual Alcohol by Vol: 6,3 % Bitterness: 15,1 IBUs Calories: 543,2 kcal/l Est Color: 24,2 EBC Piwo jest już zabutelkowane i leżakuje w garażu Edited June 19, 2013 by feder Quote Share this post Link to post Share on other sites
feder 7 Posted June 19, 2013 Odzyskałem drożdże z poprzedniego piwa i zrobiłem Dunkel Weizena: Ingredients Amt Name Type # %/IBU 3,00 kg Wheat Malt, Dark (Weyermann) (13,8 EBC) Grain 1 43,5 % 2,50 kg Vienna Malt (Weyermann) (5,9 EBC) Grain 2 36,2 % 1,00 kg Carawheat (Weyermann) (98,5 EBC) Grain 3 14,5 % 0,25 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Grain 4 3,6 % 0,15 kg Chocolate Wheat (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 5 2,2 % 18,00 g Saaz [4,00 %] - Boil 45,0 min Hop 6 7,3 IBUs 1,0 pkg Bavarian Wheat (Wyeast Labs #3638) [124,21 ml] Yeast 7 - Beer Profile Est Original Gravity: 13,836 Plato Measured Original Gravity: 13,000 Plato Est Final Gravity: 4,514 Plato Measured Final Gravity: 2,564 Plato Estimated Alcohol by Vol: 5,1 % Actual Alcohol by Vol: 5,6 % Bitterness: 7,3 IBUs Calories: 492,9 kcal/l Est Color: 48,4 EBC Quote Share this post Link to post Share on other sites
feder 7 Posted June 19, 2013 W planach na weekend jest zacieranie Foreign Extra Stouta: Ingredients Amt Name Type # %/IBU 5,00 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 1 60,6 % 1,00 kg Carapils (Weyermann) (3,9 EBC) Grain 2 12,1 % 1,00 kg Vienna Malt (Weyermann) (5,9 EBC) Grain 3 12,1 % 0,40 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 4 4,8 % 0,30 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Grain 5 3,6 % 0,30 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 6 3,6 % 0,25 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 7 3,0 % 35,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 60,0 min Hop 8 20,6 IBUs 1,0 pkg London Ale Yeast (Wyeast Labs #1028) [124,21 ml] Yeast 9 - Quote Share this post Link to post Share on other sites
feder 7 Posted June 26, 2013 Uzupełniam po dłuższej przerwie. W planach miałem warzenie Dunkel Weizena a następnie FES. Niestety jak to bywa życie zweryfikowało plany - na samym początku przypaliłem słody od pszenicznego - skończyło się na parogodzinnym szorowaniu gara. Co gorsze, do tej pory nie weim tak naprawdę, w jaki sposób ten gar się przypalił. Ponieważ miałem wolny dzień i zaaktywowane drożdże, do gara wrzuciłem wszystkie słody, które mi zostały. Wyszło coś takiego: Ingredients Amt Name Type # %/IBU 2,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) 2,00 kg Wheat Malt, Dark (Weyermann) (13,8 EBC) 1,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) 0,70 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) 0,50 kg Vienna Malt (Weyermann) (5,9 EBC) 0,20 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) 25,00 g Saaz [4,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 12,9 IBUs 23,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 15,0 min 1,0 pkg Bavarian Wheat (Wyeast Labs #3638) [124,21 ml] eer Profile Est Original Gravity: 14,489 Plato Measured Original Gravity: 14,200 Plato Est Final Gravity: 2,916 Plato Measured Final Gravity: 2,564 Plato Estimated Alcohol by Vol: 6,3 % Actual Alcohol by Vol: 6,3 % Bitterness: 15,1 IBUs Calories: 543,2 kcal/l Est Color: 24,2 EBC Piwo jest już zabutelkowane i leżakuje w garażu Wczoraj spróbowałem i okazało się, że wyszło bardzo dobre pszeniczne piwo. Dodatkowe aromaty wprowadzone przez drożdże Wyesta bardzo dobrze skomponowały się z dziwną mieszanką słodów i nie zostały zagłuszone przez amerykańskie chmiele. Quote Share this post Link to post Share on other sites
feder 7 Posted October 10, 2013 Po dłuższym okresie lenistwa uzupełnię wpisy z lata: Belgian Trippel: 5,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) 2,00 kg Abbey Malt (Weyermann) (45,0 EBC) 1,00 kg CaraBelge (Weyermann) (32,0 EBC) 0,50 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) 0,50 kg Carapils (Weyermann) (3,9 EBC) 1,00 kg Cukier kandyzowany (2,0 EBC) 30,00 g Sybilla [6,80 %] - Boil 60,0 min 1,0 pkg Trappist High Gravity (Wyeast Labs #3787 Yeast Cukier kandyzowany robiłem sam z przepisu znalezionego na forum (wersja z dodatkiem kwasku cytrynowego i siarczanu dwuamonu). Pierwszy raz również przygotowałem starter z drożdży na bazie suchego ekstraktu. Brzeczka miała 20,5 blg, zakapslowane zostało 24,5 litra piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites