Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kłaniam się Koleżeństwu. Pokosztowałem Czarnej Dziury z Pinty i się mię spodobło. Chętnie bym popróbował coś stworzyć na obraz i podobieństwo. Czy ktoś ma jakiś pomysł albo może i doświadczenie? Wcześniej piwa typu dunkel lager były mi obce także jako konsumentowi... Z góry dziękuję

Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli na obraz i podobieństwo to ja zrobiłbym mniej więcej tak:

- pilzneński 3 kg

- monachijski 1 kg

- czekoladowy 0,20 kg

- chmiel Hallertauer Tradition 20g

- chmiel Spalt Select 20g

- drożdże W34/70

Zacieranie dekokcyjne, na słodko, albo wręcz po brytyjsku.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z książki "Znakomite piwa - sprawdzone receptury" polecam czarny lager R.Wesołowskiego.

Byłem b.zadowolony z efektów:

pilzneński 2kg

monachijski 2kg

caramunich I 0,1kg

caramunich III 0,2kg

carafa special I 0,25kg

carafa special II 0,135kg

carafa special III 0,075kg

marynka gran. 33g (25g - 60`, 8g - 5`)

 

52stC - 15`

62stC - 15` - odbiór 1/3 dekoktu: 72stC - 15`, gotowanie - 20`

72stC - 20`

 

Drożdże płynne lagerowe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też jestem zadowolony z własnej receptury ;)

 

Opracowałem jednak już lepsza, wersja Schwarz:

Zasyp na 1hl, piwo o gęstości około 11,5-12,0Blg (polecam przeliczyć na wydajność własnej warzelni)

Pilzneński 6,0kg

Monachijski 9,0kg

Karmel Ciemny Strzegom 2,0kg

Cararoma 0,6kg

Carafa II Special 0,4kg

 

52stC - 15`

62stC - 30-40' (w zależności od prędkości scukrzania)

72stC - 20`

 

Chmielenie - szyszka 2012

60' 70g Marynka

30' 70g Marynka

10' 200g Lubelski

 

Dekokt można pominąć przy ciemnych.

Drożdże Wyeast Bavarian Lager

Temp fermentacji 9-11°C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A z suchych lepsze do tego piwa będzie W34/70 czy S-23. A może australijskie lagery?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A z suchych lepsze do tego piwa będzie W34/70 czy S-23. A może australijskie lagery?

Obstawiam W34/70. Dają czystszy smak.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przeszukałem forum (wątki: Saris Tmavy, Monachijskie Ciemne, "Ciemne" słodowe, Receptura na Ciemne, Tmave - Bohemskie ciemne) i Wiki (receptura na Bohemskie Ciemne) ale ten temat jest najświeższy, więc żeby nie tworzyć nowego podpinam się.

 

Podkrkonosský speciál tmavý z Novej Paki, bardzo mi smakował pity podczas jakiegoś festiwalu w Czechach, z butelki w Polsce już znacznie mniej. Skład jaki można wyczytać z etykiety (słody pilzneński, karmelowy, monachijski i barwiący) powtarza się właściwie we wszystkich powyższych przepisach w różnych konfiguracjach, mam więc jak eksperymentować. Pytanie jednak wciąż wisi nade mną - czy ktokolwiek z forumowiczów natknął się na dokładny przepis, klon tego jednego piwa? Znane mi strony milczą.

 

Prosiłbym o ewentualną pomoc - miałoby to być moje pierwsze zacierane, do realizacji w ciągu najbliższych dwóch - trzech tygodni (pogoda łaskawa dla dolniaków).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hey

Piłem właśnie lager dunkel od rebela. Bardzo mi smakowało. Czytałem o recepturach w tym temacie ale wszystkie na duże pojemności. Ja chciał bym otrzymać 10-15 litrów piwa. Czy mógł by ktoś podać mi recepturę i sposób przygotowania. Będę bardzo wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×