Jump to content
zbynieks

Dunkel Lager - jak?

Recommended Posts

Kłaniam się Koleżeństwu. Pokosztowałem Czarnej Dziury z Pinty i się mię spodobło. Chętnie bym popróbował coś stworzyć na obraz i podobieństwo. Czy ktoś ma jakiś pomysł albo może i doświadczenie? Wcześniej piwa typu dunkel lager były mi obce także jako konsumentowi... Z góry dziękuję

Zbyszek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli na obraz i podobieństwo to ja zrobiłbym mniej więcej tak:

- pilzneński 3 kg

- monachijski 1 kg

- czekoladowy 0,20 kg

- chmiel Hallertauer Tradition 20g

- chmiel Spalt Select 20g

- drożdże W34/70

Zacieranie dekokcyjne, na słodko, albo wręcz po brytyjsku.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z książki "Znakomite piwa - sprawdzone receptury" polecam czarny lager R.Wesołowskiego.

Byłem b.zadowolony z efektów:

pilzneński 2kg

monachijski 2kg

caramunich I 0,1kg

caramunich III 0,2kg

carafa special I 0,25kg

carafa special II 0,135kg

carafa special III 0,075kg

marynka gran. 33g (25g - 60`, 8g - 5`)

 

52stC - 15`

62stC - 15` - odbiór 1/3 dekoktu: 72stC - 15`, gotowanie - 20`

72stC - 20`

 

Drożdże płynne lagerowe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też jestem zadowolony z własnej receptury ;)

 

Opracowałem jednak już lepsza, wersja Schwarz:

Zasyp na 1hl, piwo o gęstości około 11,5-12,0Blg (polecam przeliczyć na wydajność własnej warzelni)

Pilzneński 6,0kg

Monachijski 9,0kg

Karmel Ciemny Strzegom 2,0kg

Cararoma 0,6kg

Carafa II Special 0,4kg

 

52stC - 15`

62stC - 30-40' (w zależności od prędkości scukrzania)

72stC - 20`

 

Chmielenie - szyszka 2012

60' 70g Marynka

30' 70g Marynka

10' 200g Lubelski

 

Dekokt można pominąć przy ciemnych.

Drożdże Wyeast Bavarian Lager

Temp fermentacji 9-11°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

A z suchych lepsze do tego piwa będzie W34/70 czy S-23. A może australijskie lagery?

Obstawiam W34/70. Dają czystszy smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeszukałem forum (wątki: Saris Tmavy, Monachijskie Ciemne, "Ciemne" słodowe, Receptura na Ciemne, Tmave - Bohemskie ciemne) i Wiki (receptura na Bohemskie Ciemne) ale ten temat jest najświeższy, więc żeby nie tworzyć nowego podpinam się.

 

Podkrkonosský speciál tmavý z Novej Paki, bardzo mi smakował pity podczas jakiegoś festiwalu w Czechach, z butelki w Polsce już znacznie mniej. Skład jaki można wyczytać z etykiety (słody pilzneński, karmelowy, monachijski i barwiący) powtarza się właściwie we wszystkich powyższych przepisach w różnych konfiguracjach, mam więc jak eksperymentować. Pytanie jednak wciąż wisi nade mną - czy ktokolwiek z forumowiczów natknął się na dokładny przepis, klon tego jednego piwa? Znane mi strony milczą.

 

Prosiłbym o ewentualną pomoc - miałoby to być moje pierwsze zacierane, do realizacji w ciągu najbliższych dwóch - trzech tygodni (pogoda łaskawa dla dolniaków).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey

Piłem właśnie lager dunkel od rebela. Bardzo mi smakowało. Czytałem o recepturach w tym temacie ale wszystkie na duże pojemności. Ja chciał bym otrzymać 10-15 litrów piwa. Czy mógł by ktoś podać mi recepturę i sposób przygotowania. Będę bardzo wdzięczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.