Skocz do zawartości

Browar Sokół


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #34 RAIPA Vol.1 (18.11.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 17°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 16

Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody:

Słód pale ale 4,5kg

Płatki ryżowe błyskawiczne - 1kg

Słód monachijski 0,5kg

Słód pszeniczny - 0,3kg

 

Chmiele:

Chmiel Summit (granulat) 50g

Chmiel Galaxy (granulat) 120g

 

Drożdże:

Mangrove Jack`s Us West Cast M44 (gęstwa)

 

Zacieranie:

65°C - 60 minut

72°C - 40 minut

77°C - wygrzew

 

Dodatki:

4g - mech irlandzki ( 50 minuta warzenia)

 

Chmielenie:

Chmiel Summit 50g - 60 min

Chmiel Galaxy 20g - 10 min

Chmiel Galaxy 20g - 5 min

Chmiel Galaxy 30g - podczas chłodzenia

Chmiel Galaxy 50g - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - 18 dni

Cicha - 17dni

 

Refermentacja: 20l zabutelkowane z 80g cukru przy 4° BLG 6,2% alk 20.12.2013

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak wygląda aktualnie mój American Stout Vol.2 Warka #26 a ilościowo to 1,5l 68% alkoholu

Niestety podczas fermentacji temperatura uciekła chyba trochę ponad 25°C i piwko zaczęło walić rozpuszczalnikiem, myślałem, że mu przejdzie po refermentacji w butelkach ale niestety nic z tego, nie dało się go pić i tak sobie myślę przecież nie wyleje w kanał więc pozostała destylacja i taki to efekt poniżej (rozmajony do 50% cukrem karmelizowanym i wodą)

W smaku nuty bimbrowo-czekoladowe, naprawdę nieźle się to komponuje a w aromacie ku mojemu zaskoczeniu chmiel.

Więc pozostanie sobie na specjalne okazje lub tak po prostu na mroźny zimowy wieczór z żoneczką ;)

post-5662-0-91778300-1384885682_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #35 AIIPA Vol.1 (22.11.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: dekokcyjne

Fermentacja: górna 19°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 20

Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 5 kg

Monachijski II - 1 kg

Strzegom karmelowy czerwony - 0,32 kg

Weyermann melanoidynowy - 0,33 kg

 

Chmiele:

Centenial - 62g

Chinook - 56g

Summit - 50g

Amarillo - 30g

Cascade - 30g

Citra - 30g

 

Dodatki:

Gips piwowarski - 1 łyżeczka (50min zacierania)

Cukier trzcinowy - 220g (45min warzenia)

Cukier biały - 400g (45min warzenia)

Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

 

Drożdże:

Mangrove Jack`s Us West Cast M44 (gęstwa)

 

Zacieranie:

zasyp: 65°C - 15 minut

następnie 1/3 zacieru przeniesiona do osobnego naczynia

72°C - 15 minut

gotowanie - 15 minut

dekokt

72°C - 20 minut

77°C - wygrzew

 

Chmielenie:

50g Summit - 60 min

30g Chinook - 15 min

26g Chinook - 10 min

20g Centenial - 5 min

30g Citra - podczas chłodzenia

42g - Centenial - cicha

30g Cascade - cicha

30g Amarillo - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - 15 dni

Cicha - 17 dni

 

Refermentacja: 19,5l zabutelkowane z 80g cukru przy 5° BLG 7,6% alk 20.12.2013

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #36 Pils Vol.5 (07.12.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: dolna 10°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 13

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Słód pilzneński - 4kg

Słód monachijski II - 0,55kg

Słód karmelowy 30 - 0,2kg

Słód pszeniczny - 0,2kg

 

Chmiele:

Chmiel Perle (granulat) 35g

Chmiel Saaz (granulat) 25g

 

Drożdże:

Bohemian Lager M84 Mangrove Jack`s (gęstwa)

 

Zacieranie:

62°C - 60 minut

77°C - wygrzew

 

Dodatki:

4ml - kwas mlekowy (50 min zacierania)

 

Chmielenie:

Chmiel Perle (granulat) 35g - 60 min

Chmiel Saaz (granulat) 25g - podczas chłodzenia

 

Fermentacja:

Burzliwa - 14 dni

Cicha - 14 dni

 

Refermentacja:22,5l zabutelkowane z 105g cukru przy 3° BLG 17.01.2014

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #37 Best Bitter Vol.1 (23.12.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: górna 17°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 11,9

Brzeczka nastawna w litrach: 24

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 4,7 kg

Cristal II - 0,3 kg

Special Roast Malt - 0,25 kg

Palony z Żywca - 0,01kg

 

Chmiele:

Mieszanka z chmielenia na zimno - 50g

East Kent Golding - 50g

Progress - 50 g

 

Dodatki:

Gips piwowarski - 2 łyżeczki (50min zacierania)

Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

 

Drożdże:

Mangrove Jack`s Us West Cast M44 (gęstwa)

 

Zacieranie:

63°C - 20 minut

72°C - 40 minut

77°C - wygrzew

 

Chmielenie:

50g Mieszanka z chmielenia na zimno - 60 min

20g Progres - 5 min

20g East Kent Golding - 5 min

30g Progres - podczas chłodzenia

30g East Kent Golding - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - 9 dni

Cicha - 14 dni

 

Refermentacja: 21l zabutelkowane z 50g cukru przy 5° BLG 17.01.2014

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #38 Pils Vol.6 (29.12.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: dekokcyjne

Fermentacja: dolna 10-11°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 11

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Słód pilzneński - 3,8 kg

Słód karmell-wasserhell - 0,3 kg

Słód pszeniczny - 0,22kg

 

Chmiele:

Chmiel Marynka (granulat) 30g

Chmiel Lubelski (granulat) 30g

 

Drożdże:

Bohemian Lager M84 Mangrove Jack`s (gęstwa)

 

Zacieranie:

62°C - 15 minut

dekokt - 15 minut

65°C - 30 minut

72°C - 10 minut

77°C - wygrzew

 

Dodatki:

kwas mlekowy - 4 ml (50 min zacierania)

Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

 

Chmielenie:

Chmiel Marynka (granulat) 30g - 60 min

Chmiel Lubelski (granulat) 30g - podczas chłodzenia

 

Fermentacja:

Burzliwa - 20 dni 17.01.14

Cicha - 28 dni 15.02.14

 

Refermentacja: 21l zabutelkowane z 100g cukru przy 3° BLG 15.02.2014

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #39 Pils Vol.7 (17.01.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: dolna 10-11°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 12

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Słód pilzneński - 3,9 kg

Słód monachijski II - 0,55 kg

Słód karmelowy 30 - 0,3kg

 

Chmiele:

Chmiel Marynka (granulat) 45g

Chmiel Lubelski (granulat) 30g

 

Drożdże:

Bohemian Lager M84 Mangrove Jack`s (gęstwa)

 

Zacieranie:

62°C - 40 minut

72°C - 20 minut

77°C - wygrzew

 

Dodatki:

kwas mlekowy - 4 ml (50 min zacierania)

Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

 

Chmielenie:

Chmiel Marynka (granulat) 20g - 60 min

Chmiel Marynka (granulat) 15g - 30 min

Chmiel Marynka (granulat) 10g - 10 min

Chmiel Lubelski (granulat) 30g - podczas chłodzenia

 

Fermentacja:

Burzliwa - 28 dni 15.02.14

Cicha -...dni

 

Refermentacja:...

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 saszetka? Ciepły start czy zadajesz droższe do 10°C ?

W tym była gęstwa ze wcześniejszego pilsa

Ja to robię tak, że jedną saszetkę uwodnioną zadaje na ciepło ok 15 °C i do lodówki 10°C (startowały chyba ok 24 godz a na gęstwie już po paru godzinach śmigały) a przy następnych tak celuje warzenie, że przelewam drożdże centralnie z warki, która idzie na cichą .

Nie mam za bardzo możliwości schłodzenia brzeczki do 10°C(strasznie długo to trwa) więc chłodzę tak ok 16/17°C i wsadzam na dzień do lodówki aż się oziębi i w tedy zadaję gęstwę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #40 APA Vol.3 (30.01.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 22°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 12,5

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 4,7 kg

Strzegom karmelowy czerwony - 0,3 kg

Strzegom karmelowy 30 - 0,2 kg

 

Chmiele:

Mieszanka z chmielenia na zimno - 50 g

Amarillo - 20g

Galaxy - 20g

Simcoe - 20g

 

Dodatki:

Gips piwowarski - 1 łyżeczka (50min zacierania)

Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

 

Drożdże:

Safale US-05 (suche)

 

Zacieranie:

68°C - 60 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

10g mieszanka - 60 min

10g mieszanka- 40 min

10g mieszanka- 30 min

10g mieszanka- 20 min

10g mieszanka- 10 min

20g Amarillo - cicha

20g Galaxy - cicha

20g Simcoe - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - 16 dni 15.02.14

Cicha - 12 dni

 

Refermentacja: 21,5l zabutelkowane z 80g cukru przy 3° BLG 27.02.2014

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #41 Witbier Vol.1 (31.01.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 22°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 12,2

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Strzegom Pilzneński - 2,3 kg

Pszenica niesłodowana - 1 kg ( kleikowana 30min - 62°C )

Kasza manna pszeniczna błyskawiczna - 0,5 kg

Strzegom pszeniczny - 0,4 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg

Ireks karmell-wasserhell - 0,2 kg

 

Chmiele:

Marynka - 20 g

Citra - 20g

Simcoe - 20g

 

Dodatki:

Skórka z pomarańczy - 170g (świeżo starta)

Kolendra - 15g (świeżo mielona)

Imbir - 1 łyżka stołowa (mielony)

Kminek - 1 łyżeczka (świeżo mielony)

Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

 

Drożdże:

Safbrew S-33 (suche)

 

Zacieranie:

54°C - 10 minut

68°C - 80 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

15g Marynka - 60 min

5g Marynka- 10 min

85g skórki pomarańczowej - 10 min

8g kolendry - 10 min

łyżka imbiru - 10 min

85g skórki pomarańczowej - 3 min

7g kolendry - 3 min

łyżeczka kminku - 3 min

20g Curacao - cicha

20g Citra - cicha

20g Simcoe - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - 15 dni 15.02.14

Cicha - 12 dni

 

Refermentacja: 22l zabutelkowane z 120g cukru przy 3° BLG 27.02.2014

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #42 AIPA Vol.3 (09.03.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 20°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 16

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 4,7 kg

Strzegom wiedeński - 1 kg

Strzegom pszeniczny - 0,5 kg

Strzegom karmelowy 30 - 0,3 kg

 

Chmiele:

Mieszanka z chmielenia na zimno - 120 g

Citra - 30g

Centenial - 30g

Mosaic- 40g

 

Dodatki:

Gips piwowarski - 1,5 łyżeczka (50min zacierania)

Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

 

Drożdże:

Safale US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

68°C - 90 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

40g mieszanka - 30 min przed zagotowaniem

20g mieszanka- 40 min

20g mieszanka- 30 min

20g mieszanka- 20 min

20g mieszanka- 10 min

30g Citra - cicha

30g Centenial - cicha

40g Mosaic - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - 7 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja: 20l zabutelkowane z 80g cukru przy 4,5° BLG 30.03.2014

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i o 2:30 zakończyłem nocne warzenie, siła uwarzenia czegoś była silniejsza niż sen

A ja lubię swoje nocne "markowania", przy czym ja kończę tak pomiędzy piątą a szóstą rano. Jedynym kłopot jest taki, że kolo ósmej rano moja córka nie ma dla mnie litości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i o 2:30 zakończyłem nocne warzenie, siła uwarzenia czegoś była silniejsza niż sen

A ja lubię swoje nocne "markowania", przy czym ja kończę tak pomiędzy piątą a szóstą rano. Jedynym kłopot jest taki, że kolo ósmej rano moja córka nie ma dla mnie litości.

 

hehe ja też nie miałem dzisiaj lekko 7:30 wołanie z łóżeczka Tato Tato no i w konsekwencji to samo co u Ciebie

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #43 APA Vol. 3,1 (15.03.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 20°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 13,1

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Strzegom Pilzneński - 4,7 kg

Strzegom karmelowy czerwony - 0,3 kg

Strzegom karmelowy 30 - 0,2 kg

 

Chmiele:

Mieszanka z chmielenia na zimno - 50 g

Amarillo - 20g

Mosaic- 20g

Simcoe - 20g

 

Drożdże:

Safale US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

68°C - 60 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

10g mieszanka - 60 min

10g mieszanka- 40 min

10g mieszanka- 30 min

10g mieszanka- 20 min

10g mieszanka- 10 min

20g Amarillo - cicha

20g Cascade - cicha

20g Simcoe - cicha

10g Galaxy - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - 14 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja: 22,5l zabutelkowane z 100g cukru przy 2,5° BLG 5,4% alc 05.04.2014

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #44 Belgian Tripel Vol. 1 (15.03.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 20°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 18,5

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Strzegom Pilzneński - 5 kg

Strzegom Monachijski - 0,5 kg

Cukier kandyzowany - 1,2 kg

 

Chmiele:

East Kent Golding - 35g

Progress - 20 g

 

Drożdże:

Safbrew S-33 (gęstwa)

 

Zacieranie:

64°C - 30 minut

72°C - 30 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

35g East Kent Golding - 60 min

20g Progress - 10 min

 

Fermentacja:

Burzliwa - 7 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja: 23l zabutelkowane z 120g cukru przy 4,5° BLG 30.03.2014

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to dzisiaj dałem sobie popalić dwie warki w 7,5 godziny. Witki mi opadają ale i tak jestem szczęśliwy :D

Teraz na spokojnie Lambic Faro z Lindemansa sobie zdegustuje :P

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #45 PA Vol. 1 (23.03.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 16°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 12,2

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Strzegom Pilzneński - 4,3 kg

Strzegom pszeniczny - 0,5 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,25 kg

 

Chmiele:

Mieszanka z chmielenia na zimno - 50 g

Lubelski - 40g

 

Drożdże:

Safale S-04 (suche)

 

Zacieranie:

62°C - 20 minut

72°C - 40 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

10g mieszanka - 60 min

10g mieszanka- 50 min

10g mieszanka- 40 min

10g mieszanka- 30 min

10g mieszanka- 10 min

40g Lubelski - cicha

 

 

Fermentacja:

Burzliwa - 7 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja: 21,5l zabutelkowane z 100g cukru przy 2,5° BLG 06.04.2014

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #46 Foreign Extra Stout Vol.1 (30.03.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 20°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 17,5

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Strzegom Pilzneński - 6,5 kg

Owies- 0,4 kg (kleikowany)

Słód palony żywiecki - 0,16 kg

Strzegom czekoladowy 1200 - 0,2 kg

Strzegom karmelowy 600 - 0,3 kg

Jęczmień palony - 0,17 kg

 

Chmiele:

Herkules - 30g

East Kent Golding - 10g

Progres - 30g

 

Drożdże:

Safale US-04 (gęstwa)

 

Zacieranie:

64°C - 45min

72°C - 30min

77°C - wygrzew

 

Dodatki:

Gips piwowarski 2 łyżeczki

 

Chmielenie:

10g Herkules - 60 min

10g Herkules - 50 min

10g Herkules - 40 min

10g East Kent Golding + 30g Progres - 10 min

 

Fermentacja:

Burzliwa - 14 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja: Refermentacja: 22,5l zabutelkowane z 90g cukru przy 5° BLG 22.04.2014

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #47 CDA Vol.2 (06.04.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 16°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 16,5

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Strzegom Pale ale - 5,7 kg

Caraffa specjal II - 0,44 kg (moczony w zimnej wodzie)

Strzegom karmelowy 300 - 0,3 kg

Strzegom karmelowy 150 - 0,2 kg

Strzegom czekoladowy 1200 - 0,16 kg (moczony w zimnej wodzie)

 

Chmiele:

Amarillo - 40g

Cascade - 25g

Centennial - 30 g

Chinook - 40g

Citra - 40g

Mosaic - 30g

Simcoe - 20 g

Summit - 45 g

 

Dodatki:

Gips piwowarski - 2 łyżeczka (50min zacierania)

Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

Pożywka drożdży Activit 1łyżeczka do fermentacji

 

Drożdże:

Safale US-05 (starter)

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

77°C - Mash-out

 

Chmielenie:

25g Summit - 60 min

20g Summit - 40 min

20g Chinook - 10 min

30g Centennial - 5 min

20g Simcoe - 0 min (podczas chłodzenia)

20g Chinook - 0 min (podczas chłodzenia)

25g Cascade - 0 min (podczas chłodzenia)

40g Amarillo - cicha

30g Mosaic - cicha

30g Citra - cicha

 

Fermentacja:

Burzliwa - 7 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja: Refermentacja: 20,5l zabutelkowane z 80g cukru przy 3° BLG 22.04.2014

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #48 Foreign Extra Stout Vol.2 (24.04.2014)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 18°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 17

Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody:

Strzegom Pilzneński - 5,3 kg

Owies- 0,4 kg

Słód palony żywiecki - 0,17 kg

Ireks prażona pszenica - 0,4 kg

Strzegom karmelowy 600 - 0,3 kg

Jęczmień palony - 0,3 kg

 

Chmiele:

Herkules - 40g

 

Drożdże:

US-05 (piana z wysokich krążków)

 

Zacieranie:

64°C - 45min

72°C - 30min

77°C - wygrzew

 

Dodatki:

Gips piwowarski 2 łyżeczki

Pożywka drożdży Activit 2 łyżeczki do fermentacji

płatki dębowe z beczki po whisky 100g - cicha

 

Chmielenie:

20g Herkules - 60 min

10g Herkules - 50 min

10g Herkules - 40 min

 

Fermentacja:

Burzliwa - 8 dni

Cicha - 29 dni

 

Refermentacja: 22l zabutelkowane z 107g cukru przy 5° BLG 31.05.2014

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I nadszedł dzień, który wymagał jakiegoś szczególnego piwa bo okazja nie byle jaka czyli 50 warka na koncie więc wybór padł na Barleywine a, że piwo z wysokim ekstraktem i mój sprzęt jest tylko na 25l więc trzeba było uwarzyć dwie warki.

 

 

 

Warka #49 Barleywine (26.04.2014) Informacje o recepturze: Warka #50 Barleywine (26.04.2014)

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 18°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 23

Brzeczka nastawna w litrach: 20

 

Słody:

Pale Ale - 6,6 kg

Monachijski II - 2 kg

Owies - 2 kg

Wiedeński - 1 kg

Caramunich - 0,4 kg

Specjal Roast Malt - 0,3 kg

Melanoidynowy - 0,3 kg

Czekoladowy 400 - 0,3 kg

 

 

Chmiele:

Summit - 50g

Herkules - 30g

 

Drożdże:

Safale US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

64°C - 80 min

77°C - wygrzew

 

Chmielenie:

50g Summit - 90 min

30g Herkules - 90 min

 

 

Z wysłodzin powstało piwko o ekstrakcie 10 BLG chmielone mieszanką chmieli z odzysku na zimno i Galaxy a zadana gęstwą S-33

 

 

Burzliwa: 35 dni (31.05.2014) dodane wióry dębowe

 

Cicha: 63 dni

 

Refermantacja: 19l zabutelkowane z 100g cukru przy 4,7° BLG 03.08.2014

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.