Skocz do zawartości

Browar Sokół


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #70 APA Vol.6 (20.09.2015)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 21°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 13
Brzeczka nastawna w litrach: 22

Słody:

Malteurop Pale Ale - 4 kg
Weyermann monachijski II - 0,5 kg

Weyermann melaidynowy - 0,1 kg

Pszenica - 0,1 kg

Chmiele:
Zeus- 11g
Iunga - 27g

Nelson Sauvin - 30g

Dodatki:
Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

Drożdże:

US - 05

Zacieranie:
52°C - wyspanie słodów i podgrzanie do 68 °C
68°C - 60 minut

72°C - 10 minut
77°C - Mash-out

Chmielenie:
11 g Zeus - 60 min
27 g Iunga - 60 min
30 g Nelson Sauvin - 0 min
50 g Amarillo - cicha

 

Fermentacja:
Burzliwa - 7 dni
Cicha - 7 dni

Refermentacja: 20,5l zabutelkowane z 90g cukru przy 3,2° BLG  04.10.2015

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #71 AIPA Vol.6 (27.09.2015)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 20°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 15
Brzeczka nastawna w litrach: 22

Słody:

Malteurop Pale Ale - 5 kg
Weyermann monachijski II - 1 kg

Weyermann melaidynowy - 0,2 kg

Strzegom pszeniczny - 0,1 kg

Chmiele:

Rakau - 40 g
Zeus- 20 g
Waimea - 20 g

Kohatu - 20 g

Equinox - 50 g
 
Dodatki:
Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50 min warzenia)

Drożdże:

US - 05 (Gęstwa)

Zacieranie:
62°C - 20 minut
68°C - 40 minut

72°C - 10 minut
77°C - Mash-out

Chmielenie:
20 g Zeus - 60 min
20 g Waimea - 60 min
20 g Rakau - 20 min

20 g Kohatu - 5 min

20 g Rakau - 0 min
50 g Equinox - cicha

 

Fermentacja:
Burzliwa - 7 dni
Cicha - 7 dni
 

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #72 Witbier Vol.4 (04.10.2015)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 20°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 12
Brzeczka nastawna w litrach: 23

Słody:
Bruntal Pilzneński - 2,5 kg
Pszenica - 2,25 kg

Płatki owsiane - 0,25 kg

 

Chmiele:
East Kent Golding - 20 g
Lubelski - 15 g

Dodatki:
Curacao - 25 g
Kolendra - 15 g 

Drożdże:
Białe walonki (starter)

Zacieranie:

55°C - 20 minut
64°C - 90 minut

72°C - 20 minut
77°C - Mash-out

Chmielenie:
20g East Kent Golding - 60 min

15g Lubelski - 15 min
25g Curacao - 5 min
15g kolendry - 5 min


Fermentacja:
Burzliwa - 7 dni
Cicha - 7 dni
 

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #73 AIPA Vol.7 (25.10.2015)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 20°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 15
Brzeczka nastawna w litrach: 22

Słody:

Malteurop Pale Ale - 5 kg
Weyermann monachijski II - 0,5 kg

Weyermann melaidynowy - 0,2 kg

Strzegom pszeniczny - 0,1 kg

Chmiele:

Belma - 20 g
Zeus- 25 g
Waimea - 56 g

Amarillo - 35 g

Equinox - 25 g
 
Dodatki:
Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50 min warzenia)

Drożdże:

US - 05 (Gęstwa)

Zacieranie:
62°C - 20 minut
68°C - 40 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:
25 g Zeus - 60 min
21 g Waimea - 60 min
20 g Belma - 20 min

20 g Amarillo - 5 min

15 g Amarillo - 0 min
25 g Equinox - cicha

25 g Waimea - cicha

 

Fermentacja:
Burzliwa - 8 dni
Cicha - ... dni

Refermentacja: ... 

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #74 Oatmeal Stout Vol.1 (02.11.2015)

 

Informacje o recepturze:


Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 20°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 15
Brzeczka nastawna w litrach: 22

Słody:

Malteurop Pale Ale - 3,8 kg
Płatki owsiane  - 1 kg

Strzegom pszeniczny karmelowy - 0,25 kg

Weyermann melaidynowy - 0,2 kg

Strzegom bursztynowy - 0,2 kg

Strzegom karmelowy czerwony - 0,2 kg

Strzegom czekoladowy 1200 - 0,1 kg

Strzegom jęczmień prażony - 0,2 kg

Strzegom pszenica prażona - 0,1 kg

Weyermann Carafa Special II - 0,1 kg

 

Chmiele:

East Kent Golding - 75 g
Zeus- 15 g

 
Dodatki:
Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50 min warzenia)

Gips piwowarski 2 łyżeczki

Drożdże:

US - 05 (Gęstwa)

Zacieranie:
52°C - 20 minut
66°C - 60 minut

72°C - 10 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:
15 g Zeus - 60 min
20 g East Kent Golding - 10 min
25 g East Kent Golding - 5 min

30 g East Kent Golding - 0 min

 

Fermentacja:
Burzliwa - 7 dni

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #75 AIPA Vol.8 (11.12.2015)

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 22°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 16
Brzeczka nastawna w litrach: 23

Słody:

Malteurop Pale Ale - 5 kg

Strzegom pszeniczny - 1 kg
Strzegom bursztynowy - 0,2 kg

Weyermann melaidynowy - 0,2 kg



Chmiele:

Waimea - 25 g

Belma - 20 g
Zeus- 20 g
Equinox - 50 g

Kohatu - 20 g



Drożdże:

US - 05 


Zacieranie:
67°C - 60 minut

72°C - 20 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:

29 g Waimea - 60 min
20 g Zeus - 60 min

20 g Kohatu - 10 min

20 g Belma - 0 min
26 g Equinox - cicha

20 g Citra - cicha

29 g Waimea - cicha

 

Fermentacja:
Burzliwa - 9 dni
Cicha - 6 dni

Refermentacja: Refermentacja: 22l zabutelkowane z 100g cukru przy 3,2° BLG  28.12.2015

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #76 PIPA Vol.1 (23.12.2015)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 20°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 14,5
Brzeczka nastawna w litrach: 23

Słody:
Strzegom Pale Ale - 5 kg
Strzegom monachijski II - 0,5 kg

Strzegom karmelowy czerwony - 0,33 kg

Strzegom pszeniczny - 0,1 kg

Chmiele:

Marynka - 200g

Dodatki:
Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

Drożdże:
US - 05 (gęstwa)

Zacieranie:
62°C - 60 minut
72°C - 10 minut
77°C - Mash-out

Chmielenie:
30g Marynka - 60 min
20g Marynka  - 40 min

20g Marynka - 20 min

20g Marynka - 10 min

20g Marynka - 5 min

30g Marynka - 0 min

60g Marynka - cicha


Fermentacja:
Burzliwa - 6 dni

Cicha - 5 dni


Refermentacja: Refermentacja: 21l zabutelkowane z 115g cukru przy 3,5° BLG  06.01.2016

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #77 Belgian Dubbel Vol.2 (29.12.2015)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 20°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 18,5
Brzeczka nastawna w litrach: 23

Słody:
Strzegom Pilzneński - 5 kg
Strzegom monachijski I - 1 kg
Weyermann caramunich - 0,25 kg
Castle Malting Biscuit - 0,25 kg

Castle Malting Special B - 0,25 kg

Weyermann Abbey - 0,2 kg

Weyermann Carabelge - 0,1 kg
cukier kandyzowany ciemny 0,5 kg

Chmiele:
Admiral - 25g

Dodatki:
Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

Drożdże:
FM 25 Klasztorna medytacja - starter

Zacieranie:
64°C - 50 minut
72°C - 10 minut
77°C - Mash-out

Chmielenie:
10g Admiral - 60 min
15g Admiral - 30 min


Fermentacja:
Burzliwa - ... dni

Cicha - ... dni


Refermentacja: ...

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #78 PA Vol.6 (17.01.2016)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 17°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 13
Brzeczka nastawna w litrach: 24

Słody:

Bruntal Pilzneński - 5 kg
Strzegom pszeniczny - 0,1 kg

Strzegom bursztynowy - 0,1 kg

 

Chmiele:

Admiral - 20 g

Saaz - 50 g

 

Dodatki:
Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)

Drożdże:

U - 04

Zacieranie:
52°C - wyspanie słodów i podgrzanie do 68 °C
68°C - 60 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:
20 g Admiral - 60 min

50 g Saaz - cicha

 

Fermentacja:
Burzliwa - 8 dni
Cicha - 4 dni

Refermentacja: 23l zabutelkowane z 130g cukru przy 3,1° BLG  31.01.2016

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #79 PA Vol.7 (28.01.2016)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 15°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 13
Brzeczka nastawna w litrach: 24

Słody:

Bruntal Pilzneński - 5 kg
Strzegom pszeniczny - 0,1 kg

Weyermann Carahell - 0,1 kg

 

Chmiele:

Admiral - 20 g

Sybilla - 50 g

 

Drożdże:

U - 04

Zacieranie:
62°C - 60 minut

72°C - 10 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:
20 g Admiral - 60 min

50 g Sybilla - cicha

 

Fermentacja:
Burzliwa - 16 dni
Cicha - ... dni

Refermentacja:  ...

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #80 APA Vol.7 (13.02.2016)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 18°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 14
Brzeczka nastawna w litrach: 22


Słody:

Strzegom Pale Ale - 4,5 kg

Weyermann monachijski - 0,5 kg

Strzegom pszeniczny - 0,1 kg

 

Chmiele:

Admiral - 28 g

Citra - 26 g

Rakau - 15 g

Kohatu - 12 g

 

Drożdże:

US - 05 gęstwa

Zacieranie:
65°C - 60 minut

72°C - 10 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:
28 g Admiral - 60 min

26 g Citra - cicha

15 g Rakau - cicha

12 g Kohatu - cicha

 

Fermentacja:
Burzliwa - 14 dni
Cicha - 7 dni

Refermentacja:  Refermentacja: 20l zabutelkowane z 90g cukru przy 3° BLG  05.03.2016

 

 

 

Dzisiejsza wraka była specjalna i nie ze względu na swoją specjalną recepturę czy liczbę porządkową lecz zacierana na nowym sprzęcie, czas skrócony niesamowicie z przeważnie 6 godzin do 3,5 super wynik no i roboty oczywiście mniej. Gar zacierno-warzelny typu handmade zdał swój egzamin jeszcze tylko kilka małych poprawek w dnie wkładu filtrującego i myślę, że bez większych problemów produkcja będzie szła pełną parą.

post-5662-0-98992700-1456689804_thumb.jpg

post-5662-0-73899600-1456689860_thumb.jpg

post-5662-0-23961100-1456689907_thumb.jpg

post-5662-0-76136900-1456689958_thumb.jpg

post-5662-0-65589300-1456689996_thumb.jpg

post-5662-0-56779300-1456690062_thumb.jpg

post-5662-0-43757000-1456690114_thumb.jpg

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #81 Oatmeal Stout Vol.2 (28.02.2016)

 

Informacje o recepturze:


Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 20°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 13
Brzeczka nastawna w litrach: 24

Słody:

Malteurop Pale Ale - 3,8 kg
Płatki owsiane  - 1 kg

Strzegom pszeniczny karmelowy - 0,1 kg

Strzegom pszeniczny - 0,1 kg

Weyermann melaidynowy - 0,12 kg

Strzegom bursztynowy - 0,175 kg

Weyermann Carafa III - 0,15 kg

Strzegom jęczmień prażony - 0,2 kg

Strzegom pszenica prażona - 0,1 kg

Weyermann Carafa Special II - 0,15 kg

 

Chmiele:

Fuggles - 50 g
Zeus- 15 g

 
Dodatki:
Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50 min warzenia)

Gips piwowarski 2 łyżeczki

Drożdże:

U- 04 (Gęstwa)

Zacieranie:
62°C - 30 minut
66°C - 30 minut

72°C - 10 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:
15 g Zeus - 60 min
15 g Fuggles - 10 min
15 g Fuggles - 5 min

20 g Fuggles - 0 min

 

Fermentacja:
Burzliwa - 15 dni

 

Refermentacja: 22,5l zabutelkowane z 125g cukru przy 2,6° BLG  13.03.2016

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #82 BIPA Vol.1 (29.02.2016)

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 19°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 17
Brzeczka nastawna w litrach: 22

Słody:

Malteurop Pale Ale - 4 kg

Strzegom monachijski - 2 kg
Weyermann Caraamber - 0,2 kg

Weyermann Carahel - 0,2 kg

Weyermann Carared - 0,2 kg

Weyermann Carawheat - 0,2 kg

Cukier - 0,5 kg

Chmiele:

Cascade - 60 g

Belma - 60 g
Amarillo - 60 g
 

Drożdże:

FM 25 Klasztorna medytacja


Zacieranie:
62°C - 30 minut

68°C - 30 minut

72°C - 10 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:

60 g Belma - 60 min
15 g Cascada - 10 min

15 g Amarillo - 5 min

15 g Cascada - 0 min

15 g Amarillo - 0 min

30 g Cascada - cicha

30 g Amarillo - cicha

 

Fermentacja:
Burzliwa - 14 dni
Cicha - 7 dni

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #83 PA Vol.8 (02.04.2016)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 22°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 11
Brzeczka nastawna w litrach: 25


Słody:

Strzegom Pale Ale - 4,5 kg

Weyermann monachijski - 0,5 kg

Strzegom pszeniczny - 0,1 kg

 

Chmiele:

Magnat- 100 g

 

Drożdże:

FM 50 - Kłosy Kansas

Zacieranie:
64°C - 60 minut

72°C - 10 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:
30g Magnat - 60 min

70g Magnat - cicha

 

Fermentacja:
Burzliwa - 7 dni
Cicha - 5 dni

Refermentacja:   22l zabutelkowane z 95g cukru przy 2,8° BLG  15.04.2016

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmieliles wczesniej na zimno magnatem? Jestem zainteresowany kupnem tego chmielu.

Nie jeszcze nie chmieliłem na zimno ale po otwarciu torebeczki z granulatem bardzo mile zaskoczył mnie

aromat (cytrusowo-żywiczny) tego chmielu chodź miał być tylko na goryczkę zamierzam go właśnie użyć na zimno do warki #83 .

W sobotę będę zlewał na cichą i sypał chmiel więc za ok 3-4 tygodnie będę mógł coś bliżej powiedzieć w tym temacie.

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #84 APA Vol.8 (10.04.2016)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 20°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 14
Brzeczka nastawna w litrach: 24


Słody:

Strzegom Pale Ale - 5 kg

Weyermann monachijski - 0,5 kg

Weyermann carahell - 0,2 kg

Weyermann caraamber - 0,1 kg

Strzegom pszeniczny - 0,2 kg

 

Chmiele:

Enigma- 35 g

Kohatu - 42 g

Rakau - 33 g

Waimea - 30 g

 

Drożdże:

FM 50 - Kłosy Kansas

Zacieranie:
64°C - 30 minut

68°C - 30 minut

72°C - 10 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:
35g Enigma - 60 min

42g Kohatu - cicha

33g Rakau - cicha

30g Waimea - cicha

 

Fermentacja:
Burzliwa - 19 dni
Cicha - 4 dni

Refermentacja:   21,5l zabutelkowane z 95g cukru przy 3° BLG  04.05.2016

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #85 PIPA Vol.2 (17.04.2016)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 20°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 14
Brzeczka nastawna w litrach: 24


Słody:

Strzegom Pale Ale - 5 kg

Strzegom monachijski - 1 kg 

Weyermann carared- 0,2 kg

Strzegom pszeniczny - 0,1 kg

 

Chmiele:

Magnat- 150 g

Marynka - 100 g

 

Drożdże:

FM 50 - Kłosy Kansas

Zacieranie:
64°C - 30 minut

68°C - 30 minut

72°C - 10 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:
100g Magnat - 15 min

50g Marynka - 0 min

50g Marynka - cicha

50g Magnat - cicha

 

Fermentacja:
Burzliwa -  12 dni
Cicha - 4 dni

Refermentacja:   23l zabutelkowane z 95g cukru przy 2° BLG  04.05.2016

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #86 PA Vol.9 (06.05.2016)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 22°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 13,8
Brzeczka nastawna w litrach: 22


Słody:

Strzegom Pale Ale - 5 kg

Strzegom pszeniczny - 0,8 kg

Weyermann Carahell - 0,2 kg

 

Chmiele: 

Magnat - ok 50 g z chmielenia na zimno

Marynka - ok 50 g z chmielenia na zimno

Magnat - 50g

 

 

Drożdże:

FM 50 - Kłosy Kansas

Zacieranie:
64°C - 60 minut

72°C - 10 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:
ok 100g mieszanki - 15 min

50g Magnat - 0 min

 

Fermentacja:
Burzliwa - 14 dni

 

Refermaentacja: 22l zabutelkowane z 95g cukru przy 2,8° BLG  21.05.2016
 

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #87 Oatmeal Stout Vol.3 (22.05.2016)

 

Informacje o recepturze:


Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 18°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 14,5
Brzeczka nastawna w litrach: 23

Słody:

Strzegom Pale Ale - 4 kg
Płatki owsiane  - 0,77 kg

Strzegom pszeniczny karmelowy - 0,2 kg

Weyermann Carared - 0,2 kg

Strzegom jęczmień prażony - 0,3 kg

Weyermann Carafa III - 0,1 kg

Weyermann Carafa Special II - 0,32 kg

 

Chmiele:

Kohatu, Rakau, Waimea - ok 100 g z chmielenia na zimno

 
Dodatki:
Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50 min warzenia)

Gips piwowarski 2 łyżeczki

Drożdże:

FM 52

Zacieranie:
62°C - 30 minut
66°C - 30 minut

72°C - 10 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:
Mieszanka - 10 min

 

Fermentacja:
Burzliwa - 14 dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #88 AIPA Vol.9 (11.06.2016)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 20°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 15
Brzeczka nastawna w litrach: 24

Słody:

Malteurop Pale Ale - 5 kg
Weyermann monachijski II - 1 kg

Weyermann carared - 0,28 kg

Weyermann carahell - 0,15 kg

Strzegom pszeniczny - 0,1 kg

Chmiele:

Magnat - 100 g

Summit - 70 g

Waimea - 60 g 

Citra - 50 g

Centennial - 50 g

 
Dodatki:
Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50 min warzenia)

Drożdże:

FM 52 (Gęstwa)

Zacieranie:
62°C - 40 minut
68°C - 20 minut

72°C - 10 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:
100 g Magnat - 15 min

50 g Summit - 5 min

30 g Waimea - 5 min

20 g Summit - 0 min

30 g Waimea - 0 min

50 g Citra - cicha

50 g Centennial - cicha 

 

Fermentacja:
Burzliwa - 7 dni
Cicha - 7 dni

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #89 APA Vol.9 (18.06.2016)
Informacje o recepturze:

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: górna 20°C
Zawartość ekstraktu (Blg): 12
Brzeczka nastawna w litrach: 22


Słody:

Malteurop Pale Ale - 5 kg

Weyermann carahell - 0,13 kg

Strzegom pszeniczny - 0,12 kg

Chmiele:

Magnat - 30 g

Summit - 26 g

Pacifica - 65 g

Motueka - 65 g

 
Dodatki:
Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50 min warzenia)

Drożdże:

FM 52 (Gęstwa)

Zacieranie:
64°C - 60 minut

72°C - 10 minut

77°C - Mash-out

Chmielenie:
300 g Magnat - 15 min

26 g Summit - 10 min

15 g Pacyfica - 5 min

15 g Motueka - 5 min

20 g Pacyfica - 0 min

20 g Motueka - 0 min

30 g Motueka - cicha

30 g Pacyfica - cicha 

 

Fermentacja:
Burzliwa - 7 dni
Cicha - ... dni

Refermentacja: ... 

Edytowane przez ..::maniek::..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.