Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #1 Koźlak (25.01.2013) z przepisu zamieszczonego na Wiki

Zacieranie: Dekokcyjne

Fermentacja: Dolna w 7°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 18

Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody:

słód pilzneński 3,5kg

słód monachijski 2,0kg

słód Carapils 0,5kg

słód Caraamber 0,25kg

słód Carared 0,1kg

 

Chmiele:

Chmiel Marynka (granulat) - 50g

Chmiel Lubelski (granulat) - 30g

 

Drożdże suche:

Fermentis Saflager W34/70

 

Zacieranie:

zasyp: 63°C - 10 minut

następnie 1/3 zacieru przeniesiona do osobnego naczynia

72°C - 15 minut

gotowanie - 15 minut

dekokt

72°C - 40 minut

76°C i rozpoczynamy filtrację.

 

Czas gotowania:

60 minut

 

Chmielenie:

50g Marynka - 60 minut

30g Lubelski - 10 minut

 

 

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa 7 dni

Fermentacja cicha 30 dni

 

Refermentacja:

21L zabutelkowane z 75g cukru przy 6 Blg

Edytowane przez maniekgor21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 Full Aroma Hops (07.02.2013) z Wiki

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: Górna w 17°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 14

Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody:

słód pilzneński 5,5kg

 

Chmiele:

Chmiel Cascade (granulat) - 50g

Chmiel Lubelski (granulat) - 40g

Chmiel Sybilla (szyszki) - 40g

 

Drożdże suche:

Fermentis Safale S-04

 

Dodatki:

Mech irlandzki 5g

 

Zacieranie:

- 10 minut - 62°C

- 45 minut - 72°C

- podgrzanie do 76°C ... 10 min przerwy

- wysładzanie

 

Chmielenie:

60 min - Chmiel Cascade (granulat) - 50g

10 min - Chmiel Lubelski (granulat) - 40g

10 min - Mech irlandzki 5g

fermentacja cicha Chmiel Sybilla (szyszki) - 40g

 

Fermentacja:

Burzliwa 14 dni

Cicha 7 dni

 

Refermentacja:

20l zabutelkowane z 120g cukru przy 4Blg

Edytowane przez maniekgor21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 Altbier (16.02.2013)

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: Górna w 17°C-18°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 13

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Słód Monachijski 3,0kg

Słód Wiedeński 2,0kg

Słód Caraaroma 0,25kg

 

Chmiel:

Chmiel Marynka 50g

 

Inne dodatki:

Mech irlandzki 5g

 

Drożdże suche:

Safale US-05

 

Zacieranie:

40 minut w 62°C

30 minut w 72°C

10 minut w 78°C i wysładzanie

Chmielenie:

Chmiel Marynka 50g - 60 minut

5g Mech irlandzki - 10 minut

 

Fermentacja:

Burzliwa - 14 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja:

22l zabutelkowane z 125g cukru przy 3,5 Blg

Edytowane przez maniekgor21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #4 Pale Ale (24.02.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 14°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 12

Brzeczka nastawna w litrach: 28

 

Słody:

Słód pilzneński 5kg

Słód monachijski 0,5kg

Słód Carapils 0,25kg

 

Chmiele:

Chmiel Sladek (granulat) 30g

Chmiel Hallertau Tradition (granulat) 30g

Chmiel Żatecki (granulat) 38g

Chmiel Sybilla (szyszki) 30g

 

Inne dodatki:

Mech irlandzki 5g

 

Drożdże:

Danstar Nottingham 11g (suche)

 

Zacieranie:

64°C - 40 minut

70°C - 20 minut

 

Chmielenie:

Chmiel Sladek (granulat) 30g - 70 min

Chmiel Hallertau Tradition (granulat) 30g - 40 min

Chmiel Żatecki (granulat) 38g - 5 min

Mech irlandzki 5g - 10 min

 

Fermentacja:

Burzliwa - 7 dni

Cicha - 14 dni + po 7 dniach 30g chmiel Sybilla (szyszki)

 

Refermentacja:

25l zabutelkowane z 120g cukru przy 3 Blg

Edytowane przez ..::maniek::..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #5 Pils Vol.1 (09.03.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: dolna 10°C-11°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 12

Brzeczka nastawna w litrach: 25

 

Słody:

Słód pilzneński 5kg

Słód monachijski 0,5kg

Słód Carapils 0,20kg

 

Chmiele:

Chmiel Perle (granulat) 33g

Chmiel Hallertau Tradition (granulat) 33g

 

 

Inne dodatki:

Mech irlandzki 5g

 

Drożdże:

Fermentis Saflager W34/70 (gęstwa)

 

Zacieranie:

64°C - 40 minut

70°C - 20 minut

 

Chmielenie:

Chmiel Perle (granulat) 33g - 60 min

Chmiel Hallertau Tradition (granulat) 33g - 10 min

Mech irlandzki 5g - 10 min

 

Fermentacja:

Burzliwa - 13 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja:

22l zabutelkowane z 140g cukru przy 3 Blg

Edytowane przez ..::maniek::..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #6 Miało być Marcowe (16.03.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 17°C-18°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 14

Brzeczka nastawna w litrach: 21

 

Słody:

Słód Wiedeński 2,0kg

Słód Monachijski 1,0kg

Słód Pilzneński 1,kg

Słód Caraamber 0,5kg

Słód Carared 0,5kg

 

Chmiel:

Chmiel Perle 33g (granulat)

Chmiel Hallertau Tradition 33g (granulat)

 

Inne dodatki:

Mech irlandzki 5g

 

Drożdże:

Fermentis Safale S-04 (gęstwa)

 

Zacieranie:

40 minut w 62°C

20 minut w 72°C

Podgrzanie 78°C i wysładzanie

 

Chmielenie:

Chmiel Perle 33g - 60 min

Chmiel Hallertau Tradition 33g - 30 min

5g Mech irlandzki - 10 min

 

Fermentacja:

Burzliwa - 14 dni

Cicha - 7 dni

Refermentacja:

21L zabutelkowane z 124g cukru przy 4 Blg

Edytowane przez maniekgor21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #7 Malinowe Vol.1 (16.03.2013)

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: górna 17°C-18°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 10 (przed dodaniem syropu)

Brzeczka nastawna w litrach: 21,5

 

Słody:

Słód Pilzneński 4 kg

Słód Carared 0,5 kg

 

Chmiele:

Chmiel Cascade 15g - 60 min

Chmiel Cascade 15g - 5 min

Mech irlandzki 5g - 10 min

 

Drożdże:

Safbrew S-33 (suche)

 

Dodatki:

2 butelki (2x 420ml) syropu malinowego po schłodzeniu brzeczki

 

Zacieranie:

10 minut - 55°C

10 minut - 62°C

60 minut - 72°C

 

 

Fermentacja:

Burzliwa - 14 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja:

21,5L zabutelkowane z 120g cukru przy 3,5 Blg

słodzik Kruger 2 pastylki na butelkę

Edytowane przez maniekgor21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A w tym maliniaku to Bailing 10 wyszedł Ci przed dolaniem soku? Bo jjak do tego doszedł jeszcze cukier z soków, to może mocnawe wyjść...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Raczej przed. 4,5kg. słodu na 25l. to 10 jak nic.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawartość ekstraktu (Blg): 10

Dodatki:

 

2 butelki soku malinowego po schłodzeniu brzeczki

No to ładne piwka u Waści kobiety pijają ;)

Takie soki to maja po 60% cukru.

Edytowane przez Dr2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawartość ekstraktu (Blg): 10

Dodatki:

 

2 butelki soku malinowego po schłodzeniu brzeczki

No to ładne piwka u Waści kobiety pijają ;)

Takie soki to maja po 60% cukru.

 

 

10 Blg wyszło z samego słodu sok dodawałem po schłodzeniu i już nie mierzyłem blg ale ogólnie przepis pochodzi http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/ z tego wątku a tam jest wszystko opisane

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

przepis pochodzi http://www.piwo.org/...-doswiadczenia/ z tego wątku

który to konkretnie przepis?

Może trochę się źle wysłowiłem odnośnie przepisu bo pochodzi z mojej głowy a w zasadzie z pozostałości słodów, chmielu i drożdży, których nie bardzo wiedziałem do czego zastosować ale powstał na bazie właśnie w/w wątku

Kolega @Zbyszek T robił coś takiego (a tu jest nawet 5 syropów) :

Warka #23 Malinowe

 

Pilzneński 1 kg

Monachijski 25 EBC 2 kg

Amber 0.5 kg

Cara 50 EBC 0.75 kg

Aroma 100 EBC 0.25 kg

Crystal 150 EBC 0.5 kg

Syrop malinowy Herbapol 5 x 420 ml

 

Chmielenie Marynka 50 g 60 min

 

Wyszło około 40 l 12 BLG

 

Mama nadzieję, że nie będzie za mocne :P a jak nie to trudno sam nawarzyłem sam wypiję :D

Edytowane przez maniekgor21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No tak myślałem. W oryginalnym przepisie jest 5 kg słodów i prawie 2 l soku ale na 40l brzeczki nastawnej,

A u Ciebie są 4,5 kg i z 2l soku na 25l. Twoja brzeczka nastawna ma teraz ok 14,5 st plato.

Mocne to będzie i dość kwaśne (w soku jest dużo kwasku cytrynowego).

Edytowane przez Dr2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No tak myślałem. W oryginalnym przepisie jest 5 kg słodów i prawie 2 l soku ale na 40l brzeczki nastawnej,

A u Ciebie są 4,5 kg i z 2l soku na 25l. Twoja brzeczka nastawna ma teraz ok 14,5 st plato.

Mocne to będzie i dość kwaśne (w soku jest dużo kwasku cytrynowego).

nie 2l tylko 840ml jeden sok to 420ml

Edytowane przez maniekgor21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie 2l tylko 840ml jeden sok to 420ml

 

A to ok (mea culpa) myślałem nie wiedzieć dlaczego, o dużych butelkach (yhh chyba starość ;) ).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 Pils Vol.2 (23.03.2013)

Informacje o recepturze:

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: dolna 11°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 12

Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody:

Słód pilzneński 5kg

Słód Carapils 0,20kg

 

Chmiele:

Chmiel Sybilla (granulat) 30g

Chmiel Lubelski (granulat) 40g

 

Drożdże:

Fermentis Saflager W34/70 (gęstwa)

 

Zacieranie:

53°C - 10 minut

62°C - 20 minut

72°C - 40 minut

 

Chmielenie:

Chmiel Sybilla (granulat) 30g - 60 min

Chmiel Lubelski (granulat) 20g - 10 min

Chmiel Lubelski (granulat) 20g - 2 min

 

Fermentacja:

Burzliwa - 7 dni

Cicha - 14 dni

 

Refermentacja:

22L zabutelkowane z 140g cukru przy 4 Blg

Edytowane przez ..::maniek::..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #9 North German Altbier (06.04.2013)

 

Informacje o recepturze:

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: górna 16°C - 17°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 13

Brzeczka nastawna w litrach: 24

Goryczka: 37 (IBU)

Kolor: 18 (SRM), 36 (EBC)

 

Słody:

75% Słód pilzneński Optima - 4 kg

9% Słód Weyermann monachijski Typ II - 0,5kg

9% Słód Weyermann wiedeński - 0,5kg

4% Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg

2% Słód Weyermann Carafa specjal type II - 0,1 kg (dodawany na ostatnie 10 min zacierania)

1% Słód Weyermann Carafa type I - 0,05 kg (dodawany na ostatnie 10 min zacierania)

 

Chmiel:

55g Perle - 60min

5g mech irlandzki - 10 min

 

Drożdże:

Safale SU-05 (suche)

 

Zacieranie:

66°C - 40 minut

72°C - 20 minut

 

Fermentacja:

Burzliwa - 14 dni

Cicha - 9 dni

 

Refermentacja:

23L zabutelkowane z 150g cukru przy 3Blg

Edytowane przez maniekgor21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 Dunkelweizen (13.04.2013)

 

Informacje o recepturze:

Zacieranie: dekokcyjne

Fermentacja: górna 23°C - 25°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 13

Brzeczka nastawna w litrach: 25

Goryczka: 17 (IBU)

Kolor: 19,4 (SRM); 38,2 (EBC)

 

Słody:

40% Weyermann Pszeniczny ciemny - 2kg

32% Weyermann Monachijski II - 1,6kg

10% Lovitel Pszeniczny jasny - 0,5kg

7% Weyermann Wiedeński - 0,35kg

4% Weyermann Carawheat - 0,2kg

3% Strzegom karmelowy jasny - 0,15kg

2% Weyermann pszeniczny czekoladowy - 0,1kg

2% Płatki owsiane błyskawiczne - 0,1kg

 

Chmiel:

15g Perle - 60 min

11g Sybilla - 30 min

 

Drożdże:

Safbrew WB-06 (suche)

 

Zacieranie:

Słody do wody 44-45°C, przerwa 15 min w 42°C

Podgrzanie do 65°C

Odebranie 1/3 obj do dekokcji

Przerwa 10 min w 72°C

Gotowanie przez 15 minut

Zwrot do zacieru głównego

Przerwa 20 min (do negatywnej próby) w 72°C

Dodanie słodu czekoladowego - przerwa 5 min

Mash-out w 78°C

 

Burzliwa - 17 dni

 

Refermentacja:

23L zabutelkowane z 250g cukru przy ok. 2,8Blg

Edytowane przez maniekgor21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #11 Czerwony Vienna Lager Vol.1 (23.04.2013)

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: dolna 10°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 13

Brzeczka nastawna w litrach: 24

 

Słody:

52% Słód wiedeński - 2,7kg

34% Słód monachijski Typ II - 1,8kg

8% Słód melanoidynowy - 0,4kg

4% Słód Carapils - 0,2kg

2% Słód pszeniczny - 0,1kg

Palony jęczmień 20 g dodany na koniec zacierania

 

Chmiel:

Perle - 25g

Sybilla - 20g

Lubelski -40g

 

Drożdże:

Fermentis Saflager W34/70

 

Zacieranie:

63°C - 30 minut

72°C - 30 minut

76°C i rozpoczynamy filtrację.

 

Chmielenie:

Perle 25g - 60 min

Sybilla 20g - 20min

Lubelski 20g - 5min

Lubelski 20g - 0min

Mech irlandzki 5g - 5min

 

Fermentacja:

Burzliwa: 33 dni

Cicha: 7 dni

 

Refermentacja:

24,5L zabutelkowane z 130g cukru przy ok. 3,5°Blg

Edytowane przez maniekgor21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #12 AIPA Vol.1 (24.04.2013)

 

Informacje o recepturze:

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: górna 20°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 15,5

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

93% Pilzneński - 5kg

2% Bursztynowy Strzegom - 0,1kg

2% Karmelowy jasny Strzegom - 0,1kg

2% Pszeniczny Litovel - 0,1kg

1% Caraaroma - 0,05kg

1% Melanoidynowy - 0,05kg

 

Chmiele:

EL Dorado - 35g

Galaxy - 30g

Cascade - 25g

Simcoe - 20g

 

Drożdże:

Safale US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

53°C - 15 minut (pilzneński)

65°C - 60 minut (reszta słodów)

72°C - 10 minut

76°C - Mash-out

 

Chmielenie:

10g Galaxy - 60min

15g El Dorado - 60min

25g Cascade - 20min

20g Simcoe - 15min

20g El Dorado - 10min

20g Galaxy - 5min

 

Fermentacja:

Burzliwa - 11 dni

Cicha - 7 dni

 

Refermentacja:

22l zabutelkowane z 120g cukru przy 3° BLG

Edytowane przez maniekgor21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #13 PolskieALE z amerykańską wizą Vol.1 (26.04.2013) weselne

 

Informacje o recepturze:

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: górna 16°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 15,5 (niestety trochę za dużo ale nie chciałem już rozcieńczać wodą)

Brzeczka nastawna w litrach: 23

Barwa: 7,4 EBC; 3,8 SRM

Wydajność: 84%

 

Słody:

Pilzneński Optima - 5,3kg

Pszeniczny - 0,3kg

Pszeniczny czekoladowy - 25g (dla złamania koloru)

 

Chmiele:

Lubelski - 80g

Sybilla - 30g

Cascade - 20g

 

Drożdże:

Safale US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

53°C - 10 minut (pilzneński)

63°C - 20 minut (dosypany pszeniczny)

72°C - 40 minut

czekoladowy na 10 min przed końcem

 

Chmielenie:

30g Sybilla - 60min

20g Cascade - 60min

20g Lubelski - 15min

20g Lubelski - 10min

20g Lubelski - 5min

20g Lubelski - 0min

 

Fermentacja:

Burzliwa - 16 dni

Cicha - 5 dni

Refermentacja:

22l zabutelkowane z 130g cukru przy 4° BLG

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ogólnie rzecz biorąc trochę eksperymentu tu się wkradło ale za to jutro czysty polski smak będę warzył ;)

Edytowane przez maniekgor21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #14 PolskieALE Vol.2 (28.04.2013) weselne

 

Informacje o recepturze:

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: górna 16°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 13

Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody:

Pilzneński - 4,5kg

Carapils - 0,3kg

Karmelowy jasny Strzegom 0,15kg

 

Chmiele:

Lubelski - 80g

Sybilla - 30g

 

Drożdże:

Safale US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

53°C - 10 minut

63°C - 30 minut

72°C - 30 minut

76°C - Mash-out

 

Chmielenie:

34g Sybilla - 60min

20g Lubelski - 20min

20g Lubelski - 15min

20g Lubelski - 10min

20g Lubelski - 5min

 

Fermentacja:

Burzliwa - 14 dni

Cicha - 5 dni

 

Refermentacja:

22,5l zabutelkowane z 150g cukru przy 3° BLG

Edytowane przez maniekgor21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #15 Weizen (02.05.2013)

 

Informacje o recepturze:

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: górna 19°C - 20°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 12,5

Brzeczka nastawna w litrach: 24

 

Słody:

Pilzneński - 2kg

Pszeniczny - 2,5kg

 

Chmiele:

Lubelski - 30g

Simcoe - 20g

 

Drożdże:

Safbrew WB-06 (gęsta)

 

Zacieranie:

w osobnym garze pszenica:

43°C - 15min

62°C - 20min

72°C - 50min

i w osobnym garze Pilzneński:

wsypany do 45°C i podgrzany do 63°C - 20min

72°C - 40min

 

Chmielenie:

Lubelski 30g - 60min

Simcoe 20g - 5 min

 

Fermentacja:

Burzliwa - ...

Cicha - ...

 

Refermentacja:

...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Po ostatniej bardzo długiej filtracji warki #10 Dunkelweizen (ale tu nie było wyjścia bo była dekokcja) postanowiłem coś z tym zrobić. Powiem, że się udało bo filtracja przebiegła normalnie jak bym sam pilzneński zacierał, nie wiem czy ktoś kiedyś stosował taką metodę bo się tego akurat nie doczytałem ale ja sobie tak to wymyśliłem, że w osobnym garze zacierałem słód pszeniczny i w osobnym słód pilzneński następnie do filtracji w pierwszej kolejności przełożyłem jęczmień i odfiltrowałem, aż zaczęła płynąc klarowna brzeczka a następnie przełożyłem słód pszeniczny i już razem wysładzałem (bez strat na wydajności), cały proces przebiegł bardzo sprawnie i bezproblemowo więc następne moje pszeniczne piwka będą w ten sposób warzone i filtrowane. Polecam tę metodę, może przy zacieraniu zeszło mi z 30 minut dłużej ale za to filtracja to już sama przyjemność :)

Edytowane przez maniekgor21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #16 AIPA Vol.2 (05.05.2013)

 

Informacje o recepturze:

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: górna 16°C

Zawartość ekstraktu (Blg): 14,5

Brzeczka nastawna w litrach: 24

 

Słody:

słód pale ale - 4kg

słód monachijski II - 0,5kg

słód pszeniczny - 0,2kg

słód karmelowy bursztyn - 0,2kg

słód karmelowy jasny - 0,1kg

słód carawheat - 0,1kg

 

Chmiele:

El Dorado - 50g

Simcoe - 25g

Cascade - 20g

 

Drożdże:

Safale US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

67°C - 60min

76°C - Mash-out

 

Chmielenie:

25g El Dorado - 60min

25g El Dorado - 30min

15g Simcoe - 20min

10g Cascade - 15min

10g Simcoe - 10min

10g Mech irlandzki - 10min

10g Cascade - 5min

 

Fermentacja:

Burzliwa - 7 dni

Cicha - 5 dni

 

Refermentacja:

22,5l zabutelkowane z 155g cukru przy 3° BLG

Edytowane przez maniekgor21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×