..::maniek::.. 3 1 Items Posted February 18, 2013 (edited) Warka #1 Koźlak (25.01.2013) z przepisu zamieszczonego na Wiki Zacieranie: Dekokcyjne Fermentacja: Dolna w 7°C Zawartość ekstraktu (Blg): 18 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: słód pilzneński 3,5kg słód monachijski 2,0kg słód Carapils 0,5kg słód Caraamber 0,25kg słód Carared 0,1kg Chmiele: Chmiel Marynka (granulat) - 50g Chmiel Lubelski (granulat) - 30g Drożdże suche: Fermentis Saflager W34/70 Zacieranie: zasyp: 63°C - 10 minut następnie 1/3 zacieru przeniesiona do osobnego naczynia 72°C - 15 minut gotowanie - 15 minut dekokt 72°C - 40 minut 76°C i rozpoczynamy filtrację. Czas gotowania: 60 minut Chmielenie: 50g Marynka - 60 minut 30g Lubelski - 10 minut Fermentacja: Fermentacja burzliwa 7 dni Fermentacja cicha 30 dni Refermentacja: 21L zabutelkowane z 75g cukru przy 6 Blg Edited March 18, 2013 by maniekgor21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted February 18, 2013 (edited) Warka #2 Full Aroma Hops (07.02.2013) z Wiki Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: Górna w 17°C Zawartość ekstraktu (Blg): 14 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: słód pilzneński 5,5kg Chmiele: Chmiel Cascade (granulat) - 50g Chmiel Lubelski (granulat) - 40g Chmiel Sybilla (szyszki) - 40g Drożdże suche: Fermentis Safale S-04 Dodatki: Mech irlandzki 5g Zacieranie: - 10 minut - 62°C - 45 minut - 72°C - podgrzanie do 76°C ... 10 min przerwy - wysładzanie Chmielenie: 60 min - Chmiel Cascade (granulat) - 50g 10 min - Chmiel Lubelski (granulat) - 40g 10 min - Mech irlandzki 5g fermentacja cicha Chmiel Sybilla (szyszki) - 40g Fermentacja: Burzliwa 14 dni Cicha 7 dni Refermentacja: 20l zabutelkowane z 120g cukru przy 4Blg Edited April 24, 2013 by maniekgor21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted February 18, 2013 (edited) Warka #3 Altbier (16.02.2013) Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: Górna w 17°C-18°C Zawartość ekstraktu (Blg): 13 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Słód Monachijski 3,0kg Słód Wiedeński 2,0kg Słód Caraaroma 0,25kg Chmiel: Chmiel Marynka 50g Inne dodatki: Mech irlandzki 5g Drożdże suche: Safale US-05 Zacieranie: 40 minut w 62°C 30 minut w 72°C 10 minut w 78°C i wysładzanie Chmielenie: Chmiel Marynka 50g - 60 minut 5g Mech irlandzki - 10 minut Fermentacja: Burzliwa - 14 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: 22l zabutelkowane z 125g cukru przy 3,5 Blg Edited March 18, 2013 by maniekgor21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted March 18, 2013 (edited) Warka #4 Pale Ale (24.02.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 14°C Zawartość ekstraktu (Blg): 12 Brzeczka nastawna w litrach: 28 Słody: Słód pilzneński 5kg Słód monachijski 0,5kg Słód Carapils 0,25kg Chmiele: Chmiel Sladek (granulat) 30g Chmiel Hallertau Tradition (granulat) 30g Chmiel Żatecki (granulat) 38g Chmiel Sybilla (szyszki) 30g Inne dodatki: Mech irlandzki 5g Drożdże: Danstar Nottingham 11g (suche) Zacieranie: 64°C - 40 minut 70°C - 20 minut Chmielenie: Chmiel Sladek (granulat) 30g - 70 min Chmiel Hallertau Tradition (granulat) 30g - 40 min Chmiel Żatecki (granulat) 38g - 5 min Mech irlandzki 5g - 10 min Fermentacja: Burzliwa - 7 dni Cicha - 14 dni + po 7 dniach 30g chmiel Sybilla (szyszki) Refermentacja: 25l zabutelkowane z 120g cukru przy 3 Blg Edited December 29, 2013 by ..::maniek::.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted March 18, 2013 (edited) Warka #5 Pils Vol.1 (09.03.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: dolna 10°C-11°C Zawartość ekstraktu (Blg): 12 Brzeczka nastawna w litrach: 25 Słody: Słód pilzneński 5kg Słód monachijski 0,5kg Słód Carapils 0,20kg Chmiele: Chmiel Perle (granulat) 33g Chmiel Hallertau Tradition (granulat) 33g Inne dodatki: Mech irlandzki 5g Drożdże: Fermentis Saflager W34/70 (gęstwa) Zacieranie: 64°C - 40 minut 70°C - 20 minut Chmielenie: Chmiel Perle (granulat) 33g - 60 min Chmiel Hallertau Tradition (granulat) 33g - 10 min Mech irlandzki 5g - 10 min Fermentacja: Burzliwa - 13 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: 22l zabutelkowane z 140g cukru przy 3 Blg Edited January 17, 2014 by ..::maniek::.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted March 18, 2013 (edited) Warka #6 Miało być Marcowe (16.03.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 17°C-18°C Zawartość ekstraktu (Blg): 14 Brzeczka nastawna w litrach: 21 Słody: Słód Wiedeński 2,0kg Słód Monachijski 1,0kg Słód Pilzneński 1,kg Słód Caraamber 0,5kg Słód Carared 0,5kg Chmiel: Chmiel Perle 33g (granulat) Chmiel Hallertau Tradition 33g (granulat) Inne dodatki: Mech irlandzki 5g Drożdże: Fermentis Safale S-04 (gęstwa) Zacieranie: 40 minut w 62°C 20 minut w 72°C Podgrzanie 78°C i wysładzanie Chmielenie: Chmiel Perle 33g - 60 min Chmiel Hallertau Tradition 33g - 30 min 5g Mech irlandzki - 10 min Fermentacja: Burzliwa - 14 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: 21L zabutelkowane z 124g cukru przy 4 Blg Edited April 7, 2013 by maniekgor21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted March 18, 2013 (edited) Warka #7 Malinowe Vol.1 (16.03.2013) Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 17°C-18°C Zawartość ekstraktu (Blg): 10 (przed dodaniem syropu) Brzeczka nastawna w litrach: 21,5 Słody: Słód Pilzneński 4 kg Słód Carared 0,5 kg Chmiele: Chmiel Cascade 15g - 60 min Chmiel Cascade 15g - 5 min Mech irlandzki 5g - 10 min Drożdże: Safbrew S-33 (suche) Dodatki: 2 butelki (2x 420ml) syropu malinowego po schłodzeniu brzeczki Zacieranie: 10 minut - 55°C 10 minut - 62°C 60 minut - 72°C Fermentacja: Burzliwa - 14 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: 21,5L zabutelkowane z 120g cukru przy 3,5 Blg słodzik Kruger 2 pastylki na butelkę Edited June 11, 2013 by maniekgor21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynieks 31 Posted March 18, 2013 A w tym maliniaku to Bailing 10 wyszedł Ci przed dolaniem soku? Bo jjak do tego doszedł jeszcze cukier z soków, to może mocnawe wyjść... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacki 12 Posted March 18, 2013 Raczej przed. 4,5kg. słodu na 25l. to 10 jak nic. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted March 18, 2013 (edited) Zawartość ekstraktu (Blg): 10 Dodatki: 2 butelki soku malinowego po schłodzeniu brzeczki No to ładne piwka u Waści kobiety pijają Takie soki to maja po 60% cukru. Edited March 18, 2013 by Dr2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted March 18, 2013 Zawartość ekstraktu (Blg): 10 Dodatki: 2 butelki soku malinowego po schłodzeniu brzeczki No to ładne piwka u Waści kobiety pijają Takie soki to maja po 60% cukru. 10 Blg wyszło z samego słodu sok dodawałem po schłodzeniu i już nie mierzyłem blg ale ogólnie przepis pochodzi http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/ z tego wątku a tam jest wszystko opisane Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted March 18, 2013 przepis pochodzi http://www.piwo.org/...-doswiadczenia/ z tego wątku który to konkretnie przepis? Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted March 18, 2013 (edited) przepis pochodzi http://www.piwo.org/...-doswiadczenia/ z tego wątku który to konkretnie przepis? Może trochę się źle wysłowiłem odnośnie przepisu bo pochodzi z mojej głowy a w zasadzie z pozostałości słodów, chmielu i drożdży, których nie bardzo wiedziałem do czego zastosować ale powstał na bazie właśnie w/w wątku Kolega @Zbyszek T robił coś takiego (a tu jest nawet 5 syropów) : Warka #23 Malinowe Pilzneński 1 kgMonachijski 25 EBC 2 kg Amber 0.5 kg Cara 50 EBC 0.75 kg Aroma 100 EBC 0.25 kg Crystal 150 EBC 0.5 kg Syrop malinowy Herbapol 5 x 420 ml Chmielenie Marynka 50 g 60 min Wyszło około 40 l 12 BLG Mama nadzieję, że nie będzie za mocne a jak nie to trudno sam nawarzyłem sam wypiję Edited March 18, 2013 by maniekgor21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted March 18, 2013 (edited) No tak myślałem. W oryginalnym przepisie jest 5 kg słodów i prawie 2 l soku ale na 40l brzeczki nastawnej, A u Ciebie są 4,5 kg i z 2l soku na 25l. Twoja brzeczka nastawna ma teraz ok 14,5 st plato. Mocne to będzie i dość kwaśne (w soku jest dużo kwasku cytrynowego). Edited March 18, 2013 by Dr2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted March 18, 2013 (edited) No tak myślałem. W oryginalnym przepisie jest 5 kg słodów i prawie 2 l soku ale na 40l brzeczki nastawnej, A u Ciebie są 4,5 kg i z 2l soku na 25l. Twoja brzeczka nastawna ma teraz ok 14,5 st plato. Mocne to będzie i dość kwaśne (w soku jest dużo kwasku cytrynowego). nie 2l tylko 840ml jeden sok to 420ml Edited March 18, 2013 by maniekgor21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted March 18, 2013 nie 2l tylko 840ml jeden sok to 420ml A to ok (mea culpa) myślałem nie wiedzieć dlaczego, o dużych butelkach (yhh chyba starość ). Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted April 2, 2013 (edited) Warka #8 Pils Vol.2 (23.03.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: dolna 11°C Zawartość ekstraktu (Blg): 12 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Słód pilzneński 5kg Słód Carapils 0,20kg Chmiele: Chmiel Sybilla (granulat) 30g Chmiel Lubelski (granulat) 40g Drożdże: Fermentis Saflager W34/70 (gęstwa) Zacieranie: 53°C - 10 minut 62°C - 20 minut 72°C - 40 minut Chmielenie: Chmiel Sybilla (granulat) 30g - 60 min Chmiel Lubelski (granulat) 20g - 10 min Chmiel Lubelski (granulat) 20g - 2 min Fermentacja: Burzliwa - 7 dni Cicha - 14 dni Refermentacja: 22L zabutelkowane z 140g cukru przy 4 Blg Edited January 17, 2014 by ..::maniek::.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted April 6, 2013 (edited) Warka #9 North German Altbier (06.04.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna 16°C - 17°C Zawartość ekstraktu (Blg): 13 Brzeczka nastawna w litrach: 24 Goryczka: 37 (IBU) Kolor: 18 (SRM), 36 (EBC) Słody: 75% Słód pilzneński Optima - 4 kg 9% Słód Weyermann monachijski Typ II - 0,5kg 9% Słód Weyermann wiedeński - 0,5kg 4% Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg 2% Słód Weyermann Carafa specjal type II - 0,1 kg (dodawany na ostatnie 10 min zacierania) 1% Słód Weyermann Carafa type I - 0,05 kg (dodawany na ostatnie 10 min zacierania) Chmiel: 55g Perle - 60min 5g mech irlandzki - 10 min Drożdże: Safale SU-05 (suche) Zacieranie: 66°C - 40 minut 72°C - 20 minut Fermentacja: Burzliwa - 14 dni Cicha - 9 dni Refermentacja: 23L zabutelkowane z 150g cukru przy 3Blg Edited May 9, 2013 by maniekgor21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted April 15, 2013 (edited) Warka #10 Dunkelweizen (13.04.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: dekokcyjne Fermentacja: górna 23°C - 25°C Zawartość ekstraktu (Blg): 13 Brzeczka nastawna w litrach: 25 Goryczka: 17 (IBU) Kolor: 19,4 (SRM); 38,2 (EBC) Słody: 40% Weyermann Pszeniczny ciemny - 2kg 32% Weyermann Monachijski II - 1,6kg 10% Lovitel Pszeniczny jasny - 0,5kg 7% Weyermann Wiedeński - 0,35kg 4% Weyermann Carawheat - 0,2kg 3% Strzegom karmelowy jasny - 0,15kg 2% Weyermann pszeniczny czekoladowy - 0,1kg 2% Płatki owsiane błyskawiczne - 0,1kg Chmiel: 15g Perle - 60 min 11g Sybilla - 30 min Drożdże: Safbrew WB-06 (suche) Zacieranie: Słody do wody 44-45°C, przerwa 15 min w 42°C Podgrzanie do 65°C Odebranie 1/3 obj do dekokcji Przerwa 10 min w 72°C Gotowanie przez 15 minut Zwrot do zacieru głównego Przerwa 20 min (do negatywnej próby) w 72°C Dodanie słodu czekoladowego - przerwa 5 min Mash-out w 78°C Burzliwa - 17 dni Refermentacja: 23L zabutelkowane z 250g cukru przy ok. 2,8Blg Edited April 30, 2013 by maniekgor21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted April 23, 2013 (edited) Warka #11 Czerwony Vienna Lager Vol.1 (23.04.2013) Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: dolna 10°C Zawartość ekstraktu (Blg): 13 Brzeczka nastawna w litrach: 24 Słody: 52% Słód wiedeński - 2,7kg 34% Słód monachijski Typ II - 1,8kg 8% Słód melanoidynowy - 0,4kg 4% Słód Carapils - 0,2kg 2% Słód pszeniczny - 0,1kg Palony jęczmień 20 g dodany na koniec zacierania Chmiel: Perle - 25g Sybilla - 20g Lubelski -40g Drożdże: Fermentis Saflager W34/70 Zacieranie: 63°C - 30 minut 72°C - 30 minut 76°C i rozpoczynamy filtrację. Chmielenie: Perle 25g - 60 min Sybilla 20g - 20min Lubelski 20g - 5min Lubelski 20g - 0min Mech irlandzki 5g - 5min Fermentacja: Burzliwa: 33 dni Cicha: 7 dni Refermentacja: 24,5L zabutelkowane z 130g cukru przy ok. 3,5°Blg Edited June 11, 2013 by maniekgor21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted April 24, 2013 (edited) Warka #12 AIPA Vol.1 (24.04.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna 20°C Zawartość ekstraktu (Blg): 15,5 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: 93% Pilzneński - 5kg 2% Bursztynowy Strzegom - 0,1kg 2% Karmelowy jasny Strzegom - 0,1kg 2% Pszeniczny Litovel - 0,1kg 1% Caraaroma - 0,05kg 1% Melanoidynowy - 0,05kg Chmiele: EL Dorado - 35g Galaxy - 30g Cascade - 25g Simcoe - 20g Drożdże: Safale US-05 (gęstwa) Zacieranie: 53°C - 15 minut (pilzneński) 65°C - 60 minut (reszta słodów) 72°C - 10 minut 76°C - Mash-out Chmielenie: 10g Galaxy - 60min 15g El Dorado - 60min 25g Cascade - 20min 20g Simcoe - 15min 20g El Dorado - 10min 20g Galaxy - 5min Fermentacja: Burzliwa - 11 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: 22l zabutelkowane z 120g cukru przy 3° BLG Edited June 11, 2013 by maniekgor21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted April 26, 2013 (edited) Warka #13 PolskieALE z amerykańską wizą Vol.1 (26.04.2013) weselne Informacje o recepturze: Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna 16°C Zawartość ekstraktu (Blg): 15,5 (niestety trochę za dużo ale nie chciałem już rozcieńczać wodą) Brzeczka nastawna w litrach: 23 Barwa: 7,4 EBC; 3,8 SRM Wydajność: 84% Słody: Pilzneński Optima - 5,3kg Pszeniczny - 0,3kg Pszeniczny czekoladowy - 25g (dla złamania koloru) Chmiele: Lubelski - 80g Sybilla - 30g Cascade - 20g Drożdże: Safale US-05 (gęstwa) Zacieranie: 53°C - 10 minut (pilzneński) 63°C - 20 minut (dosypany pszeniczny) 72°C - 40 minut czekoladowy na 10 min przed końcem Chmielenie: 30g Sybilla - 60min 20g Cascade - 60min 20g Lubelski - 15min 20g Lubelski - 10min 20g Lubelski - 5min 20g Lubelski - 0min Fermentacja: Burzliwa - 16 dni Cicha - 5 dni Refermentacja: 22l zabutelkowane z 130g cukru przy 4° BLG ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ogólnie rzecz biorąc trochę eksperymentu tu się wkradło ale za to jutro czysty polski smak będę warzył Edited June 11, 2013 by maniekgor21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted April 28, 2013 (edited) Warka #14 PolskieALE Vol.2 (28.04.2013) weselne Informacje o recepturze: Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna 16°C Zawartość ekstraktu (Blg): 13 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Pilzneński - 4,5kg Carapils - 0,3kg Karmelowy jasny Strzegom 0,15kg Chmiele: Lubelski - 80g Sybilla - 30g Drożdże: Safale US-05 (gęstwa) Zacieranie: 53°C - 10 minut 63°C - 30 minut 72°C - 30 minut 76°C - Mash-out Chmielenie: 34g Sybilla - 60min 20g Lubelski - 20min 20g Lubelski - 15min 20g Lubelski - 10min 20g Lubelski - 5min Fermentacja: Burzliwa - 14 dni Cicha - 5 dni Refermentacja: 22,5l zabutelkowane z 150g cukru przy 3° BLG Edited June 11, 2013 by maniekgor21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted May 2, 2013 (edited) Warka #15 Weizen (02.05.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna 19°C - 20°C Zawartość ekstraktu (Blg): 12,5 Brzeczka nastawna w litrach: 24 Słody: Pilzneński - 2kg Pszeniczny - 2,5kg Chmiele: Lubelski - 30g Simcoe - 20g Drożdże: Safbrew WB-06 (gęsta) Zacieranie: w osobnym garze pszenica: 43°C - 15min 62°C - 20min 72°C - 50min i w osobnym garze Pilzneński: wsypany do 45°C i podgrzany do 63°C - 20min 72°C - 40min Chmielenie: Lubelski 30g - 60min Simcoe 20g - 5 min Fermentacja: Burzliwa - ... Cicha - ... Refermentacja: ... ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Po ostatniej bardzo długiej filtracji warki #10 Dunkelweizen (ale tu nie było wyjścia bo była dekokcja) postanowiłem coś z tym zrobić. Powiem, że się udało bo filtracja przebiegła normalnie jak bym sam pilzneński zacierał, nie wiem czy ktoś kiedyś stosował taką metodę bo się tego akurat nie doczytałem ale ja sobie tak to wymyśliłem, że w osobnym garze zacierałem słód pszeniczny i w osobnym słód pilzneński następnie do filtracji w pierwszej kolejności przełożyłem jęczmień i odfiltrowałem, aż zaczęła płynąc klarowna brzeczka a następnie przełożyłem słód pszeniczny i już razem wysładzałem (bez strat na wydajności), cały proces przebiegł bardzo sprawnie i bezproblemowo więc następne moje pszeniczne piwka będą w ten sposób warzone i filtrowane. Polecam tę metodę, może przy zacieraniu zeszło mi z 30 minut dłużej ale za to filtracja to już sama przyjemność Edited May 2, 2013 by maniekgor21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted May 5, 2013 (edited) Warka #16 AIPA Vol.2 (05.05.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna 16°C Zawartość ekstraktu (Blg): 14,5 Brzeczka nastawna w litrach: 24 Słody: słód pale ale - 4kg słód monachijski II - 0,5kg słód pszeniczny - 0,2kg słód karmelowy bursztyn - 0,2kg słód karmelowy jasny - 0,1kg słód carawheat - 0,1kg Chmiele: El Dorado - 50g Simcoe - 25g Cascade - 20g Drożdże: Safale US-05 (gęstwa) Zacieranie: 67°C - 60min 76°C - Mash-out Chmielenie: 25g El Dorado - 60min 25g El Dorado - 30min 15g Simcoe - 20min 10g Cascade - 15min 10g Simcoe - 10min 10g Mech irlandzki - 10min 10g Cascade - 5min Fermentacja: Burzliwa - 7 dni Cicha - 5 dni Refermentacja: 22,5l zabutelkowane z 155g cukru przy 3° BLG Edited June 11, 2013 by maniekgor21 Quote Share this post Link to post Share on other sites