Jump to content
dobrzanek

Refermentacja suchym ekstraktem słodowym

Recommended Posts

Chciałam zapytać jak to zrobić? wiem, że przy glukozie/cukrze są dwie metody- bezpośrednio do butelek albo zrobić syrop. Biorąc pod uwagę, że ekstrakt jest produktem higroskopijnym może być ciężko wsypywać go do butelki. Czy można zrobić syrop, zmieszać z piwem i wtedy do butelek? albo może dać odpowiednią ilość do fermentatora, zalać piwem, zamieszać i butelkować?( mam ekstrakt słodowy wes, jasny sproszkowany)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyj cukru , i tak nie poczujesz żadnej różnicy , a ekstrakt zostaw na przykład na startery.

 

A jeśli już ,to przegotowałbym to tak samo jak cukier i dodał do piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zrobić syrop?

 

tak, zrób syrop i przed rozlewem wlej do piwa, ale pepek84 ma rację szkoda na to extraktu, słaby stosunek ceny do korzyści

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja użyłem czystego ekstraktu niechmielonego do refermentacji... Kolejną warkę planuję już z użyciem cukru ewentualnie glukozy, zobaczymy co z tego wyjdzie:P

 

Ale generalnie większość osób z jakimi poruszałem ten temat polecają cukier/glukozę do refermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo sporo lepiej nie otwieraj jak do refermentacji bo wszystkiego nie wykorzystasz, a ekstrakt jest higroskopijny i trzeba po otwarciu dobrze go przechowywać

 

Ja zawinąłem szczelnie dwoma foliowymi torebkami i otwarta puszka ekstraktu przez 2-3 miesiące zachowała swoje właściwości fizycznie. Ekstrakt w ogóle nie nabrał wody, nie było w nim żadnych grudek itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyli dla podsumowania tematu jak ktoś chce zrobić refermentacje na ekstrakcie to robi syrop, miesza z piwem, butelkuje. uważać, bo ekstrakt jest higroskopijny i należy przechowywać go, za radą i doświadczeniem kolegi gwzd, w szczelnie zawiniętych torebkach foliowych :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyli dla podsumowania tematu jak ktoś chce zrobić refermentacje na ekstrakcie to robi syrop, miesza z piwem, butelkuje. uważać, bo ekstrakt jest higroskopijny i należy przechowywać go, za radą i doświadczeniem kolegi gwzd, w szczelnie zawiniętych torebkach foliowych :-)

 

Każda rada mile widziana, ale chyba taniej cukrem refermentować, no i mniej pitolenia. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli masz środki i możliwości, możesz na przykład część butelek potraktować glukozą, drugą ekstraktem a nawet 3 cukrem być może będzie to dla Ciebie przy degustacji różnica. Myślę, że wtedy dowiedziałbyś się jaka jest różnica. :roll:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...