Jump to content
Sign in to follow this  
marbelka

Blg po refementacji

Recommended Posts

Czy sprawdzacie Blg w nagazowanym piwie?

Zrobiłem ciemną pszenicę ,początkowe Blg było 13,2 zeszło do 1,9 na WB06

dodałem 8,5 gr/L po 3 tygodniach jest dobrze nagazowane , z ciekawości zmierzyłem refraktometrem-przed butelkowaniem pokazywał 6,2 (przed korektą) a teraz 6,0

Jak to liczyć?Jeśli doliczę do pierwotnej gęstości 0,85 Blg to wyjdzie mi początkowa gęstość 14Blg , po nagazowaniu i korekcie wychodzi mi teraz 1,3-różnica 0,6 Blg to 6gr cukru/L dodać te 8,5.....będą granaty?

Piwo nie wychodzi z butelki , "psyk" jest normalny

Share this post


Link to post
Share on other sites

6,2 (przed korektą) a teraz 6,0

Po lekturze wielu dzieł wybranych i zrobieniu kilku doświadczeń doszedłem do wniosku że to jedyne do czego może służyć w domu refraktometr - było 6,0 i spadło o 0,2 czyli w dobrym kierunku. Gdybyś miał jeszcze pomiar przed dodaniem cukru Miałbyś komplet informacji. Przeliczanie BRiX na BLG jest nie do opanowania ( wg moich doświadczeń ) więc radzę sobie darować.

 

i oczywiście podpisuje się pod postem Jacentego - dla napicia się dobrego piwa te obliczenia i pomiary nie mają znaczenia, można się tym zajmować co najwyżej dla dobrej zabawy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gacek-pisałem o pomiarze i wyniku przed dodaniem cukru-przeczytaj jeszcze raz

Nie Napisałeś jednak czym Mierzyłeś a jedynie podałeś wynik w BLG, ja chciałem zwrócić uwagę, że do pomiarów refraktometrem "przed butelkowaniem" oraz "po nagazowaniu" potrzebny jest pomiar " przed dodaniem cukru" również refraktometrem. Wtedy można określić w jakim stopniu dofermentował środek do refermentacji. W przeciwnym wypadku Dokonujesz korekt, które niestety wnoszą ogromny błąd i rozstrzał na poziomie 0,6 BLG może być spowodowany po prostu błędem pomiaru z korektą.

Może ten wątek pokaże jakie mam wątpliwości http://www.piwo.org/topic/8587-korekcja-pomiarow-refraktometrem/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy sprawdzacie Blg w nagazowanym piwie?

Zrobiłem ciemną pszenicę ,początkowe Blg było 13,2 zeszło do 1,9 na WB06

dodałem 8,5 gr/L po 3 tygodniach jest dobrze nagazowane , z ciekawości zmierzyłem refraktometrem-przed butelkowaniem pokazywał 6,2 (przed korektą) a teraz 6,0...

Jacenty ma rację, że te kombinacje możesz wywalić na śmietnik, ale tylko dlatego że refraktometrem nie możemy mierzyć zawartości cukru w piwie w którym jest alkohol. Do takich pomiarów możemy zastosować tylko cukromierz, po uprzednim, dokładnym odgazowaniu piwa.

 

Po lekturze wielu dzieł wybranych i zrobieniu kilku doświadczeń doszedłem do wniosku że to jedyne do czego może służyć w domu refraktometr - było 6,0 i spadło o 0,2 czyli w dobrym kierunku. Gdybyś miał jeszcze pomiar przed dodaniem cukru Miałbyś komplet informacji. Przeliczanie BRiX na BLG jest nie do opanowania ( wg moich doświadczeń ) więc radzę sobie darować.

Trudno mi się z tym zgodzić. Refraktometr to bardzo przydatne urządzenie, szybkie w użyciu, wystarczy tylko kilka kropel brzeczki, ale trzeba wiedzieć do czego służy. Na pewno nie do badania odfermentowania piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gacek-pisałem o pomiarze i wyniku przed dodaniem cukru-przeczytaj jeszcze raz

Nie Napisałeś jednak czym Mierzyłeś a jedynie podałeś wynik w BLG, ja chciałem zwrócić uwagę, że do pomiarów refraktometrem "przed butelkowaniem" oraz "po nagazowaniu" potrzebny jest pomiar " przed dodaniem cukru" również refraktometrem. Wtedy można określić w jakim stopniu dofermentował środek do refermentacji. W przeciwnym wypadku Dokonujesz korekt, które niestety wnoszą ogromny błąd i rozstrzał na poziomie 0,6 BLG może być spowodowany po prostu błędem pomiaru z korektą.

Może ten wątek pokaże jakie mam wątpliwości http://www.piwo.org/...refraktometrem/

Gacek-pisząc "przed butelkowaniem" miałem na myśli "przed dodaniem cukru do refermentacji"

wszystkie pomiary robiłem refraktometrem,nie odczytuję w Brix,tylko prawą stronę skali w SG wort-to jest cieżar w g/cm3,potem za pomocą programu refermv21 odczytuję ile jest w Blg

pierwszy pomiar przed dodaniem drożdży-13,2Blg

drugi pomiar przed dodaniem cukru/butelkowaniem-6,2-co po korekcie daje te ok 1,9Blg

teraz po refermentacji pokazuje 6,0-ale moje pytanie było czy liczyć początkową gęstość 13,2 czy doliczyć dodany do tego cukier do refermentacji czyli 14Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trudno mi się z tym zgodzić. Refraktometr to bardzo przydatne urządzenie, szybkie w użyciu, wystarczy tylko kilka kropel brzeczki, ale trzeba wiedzieć do czego służy. Na pewno nie do badania odfermentowania piwa.

Faktycznie może źle się wyraziłem, zgadzam się że tam gdzie nie ma alkoholu jest bez wątpienia bardzo przydatny ja widzę jeszcze bardzo dobre zastosowanie w badaniu dynamiki fermentacji, ale tylko jako pomiaru względnego. Jeśli np nastawiliśmy 14 BRIX po 1. dniu fermentacji było 10BRIX po 2. 8BRIX , po 3. 6,2 BRIX i po 4. 6,1 BRIX to wiadomość że fermentacja ustaje i można przelewać na cichą - dla mnie dość przydatna.

 

Temat wymaga zdecydowanie opracowania - i pracuję nad tym ale pryncypia są takie:

- refraktometr mierzy współczynnik załamania światła

- cukromierz mierzy wyporność cieczy

Zastosowanie ich do pomiarów w piwowarstwie to określenie zależności pomiędzy wsp. załamania światła/wyporności a zawartością cukru czy ekstraktem brzeczki piwnej, lub piwa.

Doświadczalnie stwierdziłem natomiast to, że zamienne stosowanie tych urządzeń do pomiarów a potem wyciąganie z tego wniosków jest nieużyteczne ze względu na sumujące się błędy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem obecnie jest w weryfikacji wyniku ( to znaczy ja taki mam) nie spotkałem jeszcze rzetelnego opracowania na ten temat a z obecnej wiedzy wiem, że formuła do przeliczania powinna uwzględniać:

- rodzaj słodu użytego do zacierania

- sposób zacierania

- rodzaj fermentacji

 

Jak na razie programy tego nie robią - stosują jedną formułę zakładając ze piwo to piwo ( lub brzeczka to brzeczka )

 

Każdy z tych elementów ma wpływ na proporcje cukrów/białek/alkoholu a to z kolei na wyniki obliczeń.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mierząc jednocześnie refraktometrem i spławikiem nie zauważyłem żeby różnice w odczycie (refraktometr po korekcie w beersmith) fermentującego piwa były większe niż 0,3°blg. Mieści się to w błędzie pomiaru ballingometru jak i oka ludzkiego przy odczycie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie potrafię korzystać z narzędzia " refraktometr " w beersmith2 ,nie wiem co ustawić-niesfermentowana gęstość brzeczki,gęstość brzeczki fermentacji , gęstość początkowa gotowego piwa....nie czaję tego -używam korekty refraktometru w toolkit ver 1.8-jak to się ma do wyliczeń w beersmith? bo do wyliczeń w brewtarget się różni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam BS 1.4 ale wygląda to podobnie choć nie mam polonizacji.

Niesfermentowana gęstość brzeczki (unfermented wort gravity) - wpisujemy odczyt refraktometru przed zadaniem drożdży(brix) - otrzymujemy korektę w °plato (°blg)

Gęstość brzeczki fermentacji (fermenting wort gravity) - wpisujemy odczyt refraktometru (brix), gęstość początkową brzeczki przed zadaniem drożdży (°plato) - otrzymujemy korektę w °plato - tej funkcji używamy aby badać odfermentowanie piwa

Gęstość początkowa gotowego piwa (finished beer ABV/OG) - wpisujemy odczyt refraktometru (brix), odczyt areometru - otrzymujemy gęstość początkową, startową piwa (°plato) - używając tej funkcji możemy obliczyć ile piwo ma °plato (°blg), % alk, % odfermentowania oraz kalorii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...