goral89 6 1 Items Posted February 16, 2013 Witam! Planuje dziś uwarzyć wędzonego Brown Portera. Mam jednak kilka wątpliwości czy ktoś robił piwo z tym słodem? Jakie są efekty ? Planuje go wrzucić ok 0,5 kg plus 1 kg normalnego wędzonego ? Jak ilość fenoli wpływa na smak ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted February 16, 2013 Nie poczujesz różnicy przy takiej ilości. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kentaki 31 1 Items Posted February 16, 2013 Słód whisky potrafi wnieść smołowe posmaki, nie każdy to lubi ale eksperymentuj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tadzik 51 1 Items Posted February 16, 2013 Mój zasyp na wędzone wyglądał tak: 3kg wędzony, 1kg whisky, 2kg pils, 0,2kg CaraAroma - dla mnie bardzo fajna jakość wędzonki celowałem w 16°blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
kentaki 31 1 Items Posted February 16, 2013 Albo daj 95% whisky reszta karmel, dorzuć pieprz i przywieź w czerwcu do Żywca, gwarantuje osuszymy 1 WiHuRa reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynekkk 12 Posted February 17, 2013 Z trochę innych źródeł wiem że ten słód wprowadza aromaty "podkładu kolejowego" Trzeba amatora który to lubi. Raczej bym uważał z ilością. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted February 17, 2013 Smołowy to właśnie podkłady kolejowe Kentaki powiedz coś o tym pieprzu,ile jaki i gdzie bo mnie to zaintrygowało. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tadzik 51 1 Items Posted February 17, 2013 Ciekawy jestem kto z Was próbował podkładów kolejowych . Smoły akurat sam próbowałem i zapewniam Was, że wędzonka ze słodu whisky w umiarkowanej ilości tego nie przypomina. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kentaki 31 1 Items Posted February 17, 2013 Kentaki powiedz coś o tym pieprzu,ile jaki i gdzie bo mnie to zaintrygowało. Pieprz się fajnie komponuje, do jasnego dałbym zielony lub czerwony, natomiast do ciemnego, z czekoladowym akcentem idealnie pasuje chili a najlepiej chipotle (wędzone jalapeno). Ja dałem jedną czuszkę na 15 min. i zostawiłem ją na burzliwej. Pikantność jest delikatna i nie zabija smaku. Przywiozę w marcu . Wędzone piwa aż się proszą aby je przypieprzyć . 1 WiHuRa reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
kentaki 31 1 Items Posted February 17, 2013 Ciekawy jestem kto z Was próbował podkładów kolejowych . Smoły akurat sam próbowałem i zapewniam Was, że wędzonka ze słodu whisky w umiarkowanej ilości tego nie przypomina. Podkład kolejowy uaktywnia się w piwach z dodatkiem ciemnych karmeli i czekoladowych słodów. W jasnym jest delikatniejszy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted February 17, 2013 Pieprz do gotowania na ostatnie minuty jak w przypadku innych przypraw? Mielony czy granulat? Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted February 17, 2013 Podkład kolejowy uaktywnia się w piwach z dodatkiem ciemnych karmeli i czekoladowych słodów Oraz w porządnej whisky, najlepiej zmieszanej pól na pół z wodą. Mocno smołowany dębowy podkład kolejowy. Uwielbiam ten zapach! Quote Share this post Link to post Share on other sites
kentaki 31 1 Items Posted February 17, 2013 Pieprz do gotowania na ostatnie minuty jak w przypadku innych przypraw? Mielony czy granulat? Dokładnie tak 10-15 min. i lekko potłuczony w moździerzu. Na początek spróbuj z 10g. najwyżej dopieprzysz na cichej Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marian7 1 Posted July 26, 2013 Planuję właśnie eksperymentalną warkę głównie z użyciem słodu Whisky. Goral89 - zrobiłeś tego portera? Jak wyszedł? Opcja z pieprzem wydaje się ciekawa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted July 26, 2013 Radzę nie przesadzać z tym słodem, Chyba, że lubisz smak spalonej gumy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marian7 1 Posted July 26, 2013 Spalonej gumy jeszcze nie jadłem ale przepadam za whisky, dlatego o tym pomyślałem. Czyli jak radzisz? 50% czy jeszcze mniej? 1 jun22 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted July 26, 2013 50% to będzie niepijalne. 0,5kg góra 1kg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted July 26, 2013 (edited) Jeśli lubisz whisky, ale raczej te wersje single malt - torfowe, to ten słód Ci spasuje. Ja użyłem do swojego Islay Ale około 40% zasypu (2 kg), wędzonka była przyjemna, zbalansowana, choć taka bardziej ziemista - ogniskowa niż szynkowa (oceny certyfikowanych sędziów PSPD), pewnie i można dać go więcej. Użyłem co prawda słodu Brewferm, ale ten z Castlemalting również jest wędzony w torfowym dymie więc efekt za pewne będzie podobny. Edited July 26, 2013 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted July 26, 2013 Słód whisky z CM jest mocno wędzony, dawałem go 2 razy i w obu przypadkach zasyp nie przekraczał 10%. Wędzonka była wyczuwalna, ale dominowała tylko na początku, później się ułożyła. Jak lubisz whisky, to zrób na początku zasyp z 10-20% tego słodu, jak Ci podpasuje, to dasz więcej, chyba, że użyjesz tego z Brewfermu, który ponoć jest słabiej wędzony. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marian7 1 Posted July 26, 2013 (edited) Dobra, spróbuję na początek 20%. W takim razie czym to najlepiej uzupełnić? Karmelowym czy podstawowym pilzneńskim, a może jeszcze innym? Edit: Ok, na podstawie powyższej dyskusji widzę, że można wędzonym. Edited July 26, 2013 by Marian7 Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted July 26, 2013 W takim razie czym to najlepiej uzupełnić? Karmelowym czy podstawowym pilzneńskim, a może jeszcze innym? A to zależy co chcesz osiągnąć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marian7 1 Posted July 26, 2013 Hmm... Chciałbym osiągnąć smak umiarkowanie wędzony, dębowy, dymno-torfowy. Z lekkim zabarwieniem karmelowym i owocowym Takie coś mi się marzy Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted July 26, 2013 Możesz zrobić coś koło tego: OG ~13°Blg Pale Ale 2,5 kg Wędzony whisky - 1,5 kg Monachijski - 0,5 kg Karmelowy jasny - 0,4 kg Special B - 0,1 kg Carafa - 0,05 kg Wędzonego whisky będzie około 30% zasypu. Można go zmniejszyć kosztem podstawowego słodu - pale ale lub monachijskiego Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marian7 1 Posted July 26, 2013 O! Akurat dobrze się składa, bo mam zapas pale ale i monachijskiego. A jakie chmielenie byś polecił? Mam 10g Fuggles, chyba się nada. Ale to jedyne co mam, więc może mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, co warto dokupić? Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted July 26, 2013 (edited) Celuj w coś koło 30-35 IBU. Na goryczkę np. Challenger, delikatnie na aromat, około 20g, EKG lub Fuggles lub Styrian Goldings. Edited July 26, 2013 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites