Skocz do zawartości
goral89

Słód whisky - Castle Malting

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Planuje dziś uwarzyć wędzonego Brown Portera. Mam jednak kilka wątpliwości czy ktoś robił piwo z tym słodem? Jakie są efekty ? Planuje go wrzucić ok 0,5 kg plus 1 kg normalnego wędzonego ? Jak ilość fenoli wpływa na smak ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mój zasyp na wędzone wyglądał tak: 3kg wędzony, 1kg whisky, 2kg pils, 0,2kg CaraAroma - dla mnie bardzo fajna jakość wędzonki :) celowałem w 16°blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z trochę innych źródeł wiem że ten słód wprowadza aromaty "podkładu kolejowego" Trzeba amatora który to lubi. Raczej bym uważał z ilością.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Smołowy to właśnie podkłady kolejowe :)

 

Kentaki powiedz coś o tym pieprzu,ile jaki i gdzie bo mnie to zaintrygowało.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy jestem kto z Was próbował podkładów kolejowych :P. Smoły akurat sam próbowałem i zapewniam Was, że wędzonka ze słodu whisky w umiarkowanej ilości tego nie przypomina.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Kentaki powiedz coś o tym pieprzu,ile jaki i gdzie bo mnie to zaintrygowało.

 

Pieprz się fajnie komponuje, do jasnego dałbym zielony lub czerwony, natomiast do ciemnego, z czekoladowym akcentem idealnie pasuje chili a najlepiej chipotle (wędzone jalapeno). Ja dałem jedną czuszkę na 15 min. i zostawiłem ją na burzliwej. Pikantność jest delikatna i nie zabija smaku. Przywiozę w marcu :cool:. Wędzone piwa aż się proszą aby je przypieprzyć :smilies: .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy jestem kto z Was próbował podkładów kolejowych :P. Smoły akurat sam próbowałem i zapewniam Was, że wędzonka ze słodu whisky w umiarkowanej ilości tego nie przypomina.

Podkład kolejowy uaktywnia się w piwach z dodatkiem ciemnych karmeli i czekoladowych słodów. W jasnym jest delikatniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podkład kolejowy uaktywnia się w piwach z dodatkiem ciemnych karmeli i czekoladowych słodów

 

Oraz w porządnej whisky, najlepiej zmieszanej pól na pół z wodą. Mocno smołowany dębowy podkład kolejowy. Uwielbiam ten zapach! :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pieprz do gotowania na ostatnie minuty jak w przypadku innych przypraw? Mielony czy granulat?

Dokładnie tak :D 10-15 min. i lekko potłuczony w moździerzu. Na początek spróbuj z 10g. najwyżej dopieprzysz na cichej :roll:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Planuję właśnie eksperymentalną warkę głównie z użyciem słodu Whisky. Goral89 - zrobiłeś tego portera? Jak wyszedł? Opcja z pieprzem wydaje się ciekawa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spalonej gumy jeszcze nie jadłem ;) ale przepadam za whisky, dlatego o tym pomyślałem. Czyli jak radzisz? 50% czy jeszcze mniej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli lubisz whisky, ale raczej te wersje single malt - torfowe, to ten słód Ci spasuje. Ja użyłem do swojego Islay Ale około 40% zasypu (2 kg), wędzonka była przyjemna, zbalansowana, choć taka bardziej ziemista - ogniskowa niż szynkowa (oceny certyfikowanych sędziów PSPD), pewnie i można dać go więcej. Użyłem co prawda słodu Brewferm, ale ten z Castlemalting również jest wędzony w torfowym dymie więc efekt za pewne będzie podobny.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Słód whisky z CM jest mocno wędzony, dawałem go 2 razy i w obu przypadkach zasyp nie przekraczał 10%. Wędzonka była wyczuwalna, ale dominowała tylko na początku, później się ułożyła. Jak lubisz whisky, to zrób na początku zasyp z 10-20% tego słodu, jak Ci podpasuje, to dasz więcej, chyba, że użyjesz tego z Brewfermu, który ponoć jest słabiej wędzony.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobra, spróbuję na początek 20%. W takim razie czym to najlepiej uzupełnić? Karmelowym czy podstawowym pilzneńskim, a może jeszcze innym?

 

Edit:

Ok, na podstawie powyższej dyskusji widzę, że można wędzonym.

Edytowane przez Marian7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W takim razie czym to najlepiej uzupełnić? Karmelowym czy podstawowym pilzneńskim, a może jeszcze innym?

 

A to zależy co chcesz osiągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmm... Chciałbym osiągnąć smak umiarkowanie wędzony, dębowy, dymno-torfowy. Z lekkim zabarwieniem karmelowym i owocowym :) Takie coś mi się marzy :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możesz zrobić coś koło tego:

 

OG ~13°Blg

 

Pale Ale 2,5 kg

Wędzony whisky - 1,5 kg

Monachijski - 0,5 kg

Karmelowy jasny - 0,4 kg

Special B - 0,1 kg

Carafa - 0,05 kg

 

Wędzonego whisky będzie około 30% zasypu. Można go zmniejszyć kosztem podstawowego słodu - pale ale lub monachijskiego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O! Akurat dobrze się składa, bo mam zapas pale ale i monachijskiego.

 

A jakie chmielenie byś polecił? Mam 10g Fuggles, chyba się nada. Ale to jedyne co mam, więc może mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, co warto dokupić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Celuj w coś koło 30-35 IBU. Na goryczkę np. Challenger, delikatnie na aromat, około 20g, EKG lub Fuggles lub Styrian Goldings.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×