Jump to content
goral89

Słód whisky - Castle Malting

Recommended Posts

Witam!

Planuje dziś uwarzyć wędzonego Brown Portera. Mam jednak kilka wątpliwości czy ktoś robił piwo z tym słodem? Jakie są efekty ? Planuje go wrzucić ok 0,5 kg plus 1 kg normalnego wędzonego ? Jak ilość fenoli wpływa na smak ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawy jestem kto z Was próbował podkładów kolejowych :P. Smoły akurat sam próbowałem i zapewniam Was, że wędzonka ze słodu whisky w umiarkowanej ilości tego nie przypomina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Kentaki powiedz coś o tym pieprzu,ile jaki i gdzie bo mnie to zaintrygowało.

 

Pieprz się fajnie komponuje, do jasnego dałbym zielony lub czerwony, natomiast do ciemnego, z czekoladowym akcentem idealnie pasuje chili a najlepiej chipotle (wędzone jalapeno). Ja dałem jedną czuszkę na 15 min. i zostawiłem ją na burzliwej. Pikantność jest delikatna i nie zabija smaku. Przywiozę w marcu :cool:. Wędzone piwa aż się proszą aby je przypieprzyć :smilies: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawy jestem kto z Was próbował podkładów kolejowych :P. Smoły akurat sam próbowałem i zapewniam Was, że wędzonka ze słodu whisky w umiarkowanej ilości tego nie przypomina.

Podkład kolejowy uaktywnia się w piwach z dodatkiem ciemnych karmeli i czekoladowych słodów. W jasnym jest delikatniejszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podkład kolejowy uaktywnia się w piwach z dodatkiem ciemnych karmeli i czekoladowych słodów

 

Oraz w porządnej whisky, najlepiej zmieszanej pól na pół z wodą. Mocno smołowany dębowy podkład kolejowy. Uwielbiam ten zapach! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pieprz do gotowania na ostatnie minuty jak w przypadku innych przypraw? Mielony czy granulat?

Dokładnie tak :D 10-15 min. i lekko potłuczony w moździerzu. Na początek spróbuj z 10g. najwyżej dopieprzysz na cichej :roll:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planuję właśnie eksperymentalną warkę głównie z użyciem słodu Whisky. Goral89 - zrobiłeś tego portera? Jak wyszedł? Opcja z pieprzem wydaje się ciekawa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spalonej gumy jeszcze nie jadłem ;) ale przepadam za whisky, dlatego o tym pomyślałem. Czyli jak radzisz? 50% czy jeszcze mniej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli lubisz whisky, ale raczej te wersje single malt - torfowe, to ten słód Ci spasuje. Ja użyłem do swojego Islay Ale około 40% zasypu (2 kg), wędzonka była przyjemna, zbalansowana, choć taka bardziej ziemista - ogniskowa niż szynkowa (oceny certyfikowanych sędziów PSPD), pewnie i można dać go więcej. Użyłem co prawda słodu Brewferm, ale ten z Castlemalting również jest wędzony w torfowym dymie więc efekt za pewne będzie podobny.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód whisky z CM jest mocno wędzony, dawałem go 2 razy i w obu przypadkach zasyp nie przekraczał 10%. Wędzonka była wyczuwalna, ale dominowała tylko na początku, później się ułożyła. Jak lubisz whisky, to zrób na początku zasyp z 10-20% tego słodu, jak Ci podpasuje, to dasz więcej, chyba, że użyjesz tego z Brewfermu, który ponoć jest słabiej wędzony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, spróbuję na początek 20%. W takim razie czym to najlepiej uzupełnić? Karmelowym czy podstawowym pilzneńskim, a może jeszcze innym?

 

Edit:

Ok, na podstawie powyższej dyskusji widzę, że można wędzonym.

Edited by Marian7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm... Chciałbym osiągnąć smak umiarkowanie wędzony, dębowy, dymno-torfowy. Z lekkim zabarwieniem karmelowym i owocowym :) Takie coś mi się marzy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz zrobić coś koło tego:

 

OG ~13°Blg

 

Pale Ale 2,5 kg

Wędzony whisky - 1,5 kg

Monachijski - 0,5 kg

Karmelowy jasny - 0,4 kg

Special B - 0,1 kg

Carafa - 0,05 kg

 

Wędzonego whisky będzie około 30% zasypu. Można go zmniejszyć kosztem podstawowego słodu - pale ale lub monachijskiego

Share this post


Link to post
Share on other sites

O! Akurat dobrze się składa, bo mam zapas pale ale i monachijskiego.

 

A jakie chmielenie byś polecił? Mam 10g Fuggles, chyba się nada. Ale to jedyne co mam, więc może mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, co warto dokupić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Celuj w coś koło 30-35 IBU. Na goryczkę np. Challenger, delikatnie na aromat, około 20g, EKG lub Fuggles lub Styrian Goldings.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...