Skocz do zawartości

Prośba o sprawdzenie toku postępowania


Kamil

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 135
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Póki co chyba zrozumiałem to z czym miałem wątpliwości. Jeszcze raz na spokojnie wszystko poczytam i jak coś to dalej będę pytał.

A teraz takie praktyczne pytanie, ile tak około brzeczki po chmieleniu wyjdzie z 5 kg słodu? Ok. 20?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj dokładnie wiki. Poszukaj sobie na youtubie filmików z warzenia.

Tak na szybko wyciągnięte z zakładek wątki, które mogą być pomocne.

http://www.piwo.org/...lne-zacieranie/

http://www.piwo.org/...monogram-warki/

http://www.piwo.org/..._20#entry174095

 

Dobrze jest poświęcić weekend, lub dwa na przeszukanie forum aż wszystko się mniej więcej w głowie poukłada i przygotowanie sobie szczegółowej checklisty rzeczy, które trzeba mieć pod ręką podczas kolejnych etapów i listę kroków, którą choćby tylko w głowie kilka razy się przećwiczyło.

 

Szlag mnie trafia jak czytam takie posty. Kolega pisze, że czytał ale nie rozumie, albo nie znalazł odpowiedniej treści. Można powiedzieć, że z pytań w tym dziale wszystko zostało już opisane i wystarczy przeczytać. Czemu więc jest tu tyle pytających? Ponieważ są w sytuacji podobnej do Kamila. Jeśli ktoś ma sobie nabijać posty i zostać gold ekspertem z takimi poradami niech sobie odpuści.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12°Blg odfermentuje do 1°Blg

16°Blg odfermentuje do 5°Blg

 

No w takim wypadku tak. Ale jeżeli przy tym drugim przypadku fermentacja zatrzymała się na 5 BLG, to znaczy, że coś ją zatrzymało, że nie zeszło do 0, więc jak piwo się ma nagazować podczas refermentacji?

Edytowane przez Kamil
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12°Blg odfermentuje do 1°Blg

16°Blg odfermentuje do 5°Blg

 

No w takim wypadku tak. Ale jeżeli przy tym drugim przypadku fermentacja zatrzymała się na 5 BLG, to znaczy, że coś ją zatrzymało, że nie zeszło do 0, więc jak piwo się ma nagazować podczas refermentacji?

 

Proszę Cię poświęć weekend na Wiki... Jak ty chcesz żeby ci fermentacja zeszła do zera ? To jest niemożliwe wręcz

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A można wiedzieć dlaczego niemożliwe? Myślałem, że zawsze schodzi do 0, następnie rozlewamy do butelek i dodajemy cukru aby fermentacja wytworzyła CO2.

Ja moją wiedzę odwołuję do wyrobu wina i miodu pitnego i tam nie ma nic dziwnego w tym że z 25 BLG zejdzie do 0.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No nie wiem czy tak ciężko, wystarczy źle pokazujący termometr. Sam miałem podobną sytuację, coś co miało być blondem zeszło do 1* z 14°Blg (przed dodaniem syropu).

 

Przecież nie będziemy dyskutować o zepsutych areometrach :)

 

A można wiedzieć dlaczego niemożliwe? Myślałem, że zawsze schodzi do 0, następnie rozlewamy do butelek i dodajemy cukru aby fermentacja wytworzyła CO2

 

Wynika to z faktu obecności cukrów niefermentowalnych przez drożdże. Reszta procesu się zgadza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od czasu utrzymywania zacieru w danych temperaturach, oraz ew. dodatków jak laktoza itp.

Jak zerkniesz na ten link http://www.wiki.piwo....28step_mash.29

to przeczytaj komentarz do punktów oznaczonych jako 62°C i 72°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szlag mnie trafia jak czytam takie posty. Kolega pisze, że czytał ale nie rozumie, albo nie znalazł odpowiedniej treści.

 

Dlatego nie piszę "Było, użyj wyszukiwarki", tylko podaje linki do konkretnych postów, do których być może Kamil nie dotarł, a w których już ktoś to opisał i mogą pomóc w zrozumieniu sprawy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś jeszcze raz na spokojnie przeczytałem w wiki tematy dotyczące warki z procesem zacierania słodu. I cały ten proces wydaje mi się coraz bardziej przejrzysty.

 

Problem jest jedynie z filtrowaniem brzeczki po zacieraniu. W wiki pisze o dwóch garnkach włożonych jeden w drugi, w którym jeden ma na dnie otwory, drugi posiada kranik itp. Rozumiem o co chodzi, natomiast nie każdy posiada dwa dopasowane do siebie garnki, z którego jeden może poświęcić i nawiercić w dnie otwory. Moje pytanie zatem brzmi: czy nie mogę brzeczki po zacieraniu przecedzić po prostu przez zwyczajne sito stosowane np. do odcedzania makaronu czy ryżu po gotowaniu. Można je ewentualnie wyłożyć gazą, czy innym materiałem posiadającym właściwości filtracyjne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie możesz, bo w wyniku tego będziesz miał mętna brzeczkę, a później piwo. Taką wręcz (przy jasnych piwach) kawę z mlekiem. Młóto jest bardzo ważną warstwą filtracyjną i po tez śrutujemy słód, a nie mielimy go na mąkę.

 

Możesz też użyć filtratora z oplotu

http://www.wiki.piwo..._z_oplotu_(Usiu)

http://www.wiki.piwo..._oplotu_(Jejski)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.