Jump to content
czyzak

Słód pilzneński

Recommended Posts

Witam,

otóż niedawno otrzymałem sporą dostawę słodu pilzneńskiego i moje pytanie jest takie czy można coś ciekawego z tego pojedynczego słodu uwarzyć? Jako początkujący nie chce jeszcze kombinować, a takie dostawy słodu będą w miarę regularne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właściwie aktualnie nie posiadam nic oprócz słodu, bo jego dostałem w "prezencie", a jutro będę zabierał się za zakupy i pomyślałem, że może uda się trochę kosztów zredukować. Oczywiście kupię także inne słody, ale chciałem zrobić sobie też zapas drożdży i chmielu właśnie do tego słodu, bo będę go otrzymywał regularnie co jakiś czas i nie zawsze będzie jakiś inny słód pod ręką, gdy będę miał drożdże i chmiel. Podsumowując potrzebuje zrobić małą listę zakupów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz sobie uwarzyć jakiegoś bezstylowca, jakiego to tak jak pisał pepek84, trzeba by wiedzieć jakie chmiele masz do dyspozycji. Jeśli chcesz się mieścić w jakiś stylu to mi do głowy głównie Kolońskie przychodzi.

 

http://www.wiki.piwo.org/Kolo%C5%84skie,_Jan_Sza%C5%82a

 

powyżej fajny przepis - zamiast słodów pszenicznych i orkiszowych, myślę że można by użyć płatków błyskawicznych.

 

 

Jeśli to ma służyć tylko jaka "baza" to można dokupić jeszcze kilka słódów i chmieli - wtedy można zrobić z tego całą masę piw. Zajrzyj ogólnie do WIKI i wybierz sobie co by Ci odpowiadało - z reguły przepisy bazują na słodzie pilzneńskim lub Pale Ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tej chwili spożywam piwko zacierane jednotemperaturowo (65 st.). 5 kg słodu pilzneńskiego, 30 gram Marynki na 1h i 20 gram Lubelskiego na ostatnie 15 minut ( granulat ). Drożdże SAFALE S-04. Temperatura fermentacji 21-22 st. 3 tygodnie bez cichej. Bardzo smaczne, choć mogę być nieobiektywny, bo była to moja pierwsza zacierana warka.

Edited by AG1929

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możliwości jest sporo, jeżeli Kolega zmaierza dokupić coś do tego.

Ja polecam:

http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter_%28Marynka_Bitter%29,_Arkadiusz_Makarenko_%28Makaron%29

 

http://www.wiki.piwo.org/Pale_Ale_-_receptura_testowa

dodatkowo trochę słodu karmelowego jasnego

 

http://www.piwo.org/topic/3405-polskie-ale-sojuz-30/

 

Gdzie w przepisie jest słód pale ale, zastosuj zamiast niego pilzneński.

Udanych warek życzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasadniczo i minimalistycznie rzecz biorąc, nie potrzebujesz żadnego innego słodu i możesz warzyć piwo. Tyle że jak ktoś wspomniał, nie będziesz miał elastyczności jeśli chodzi o style. Ba, nawet jakiś karmelowy słód możesz sam z niego zrobić, bawiąc się z piekarnikiem, ale to raczej w ramach eksperymentów, bo pewniejsze jest kupienie gotowego.

 

No ale jako baza to dostałeś najlepszy słód, gorzej by było jakbyś dostał jakiś karmelowy ciemny ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego!

 

Zatrzyj 52 - 10', 62 - 30', 72 - 30'

Chmiel - Marynka 15g - 60', Chinook 30g (lub inny "cytrusowy") - 10'

 

Drożdże - Danstar (obojętne smakowo)

 

Robiłem już 3 razy i za każdym razem smakuje mnie, żonie, szwagrowi, teściowi i niestety całej reszcie mojej dużej rodziny też ;)

 

Będziesz zadowolony...

 

A tak przy okazji - daj znać na priva jakbyś faktycznie już nie wiedział co ze słodem zrobić - często jestem w Bierutowie. Chętnie skorzystam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tylko że by na pewno to był słód browarniczy ,a nie jakiś pastewny

A to jest coś takiego jak "słód pastewny"? Jest jęczmień pastewny lub browarny, ale jak już się robi słód to zdecydowanie do wykorzystania w browarnictwie, a nie jako karmę dla zwierząt. :roll:

 

Edit: żeby być w temacie: powtórzę za jacerem: jeśli masz warunki na dolną fermentację to zrób pilsa. Może być nawet na samym pilznenskim.

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje pierwsze polskie ale właśnie wczoraj butelkowałem, drugie bulka w piwnicy

 

zanosi się na dużą popularność tego stylu, Jejski i Makaron przejdą do historii :D

Edited by stachu68

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy używaliście Słód Jasny Pilzeński 3.6-4.5 EBC ze słodowni z Poznania? Czy ktoś kupował ten słód od justyna0430 z Chorzowa ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...