Jump to content
Sign in to follow this  
pako1

Brzeczka po Koźlaku Dubeltowym.

Recommended Posts

Uwarzyłem dzisiaj 21 L Koźlaka Dubeltowego 20°Blg .

Trochę przesadziłem z wysładzaniem i zostało mi 10 L brzeczki 5°Blg.

Zastanawiam się nad jej wykorzystaniem w następujący sposób:

do brzeczki dodać 1,7 kg Ekstrakt Pszeniczny (tylko taki mam) oraz około 4 L wody, co powinno dać

15 L piwa ~12°Blg. Wszystko zagotować i nachmielić.

Co do drożdży to mam dylemat, bo zostało mi około 250 ml świeżej gęstwy S-23 i nie mam pojęcia

jak będzie smakować takie piwo fermentowane na dolniakach.

Mam jeszcze S-33 i WB-06 w saszetkach.

Co Wy na to??? Czekam na szybką odpowiedź, bo brzeczka jest niespasteryzowana.

 

 

pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz WB06, to osobiście ich bym użył, zwłaszcza, że masz 1.7kg ekstraktu pszenicznego. Ciężko poradzić na 100%, ale w takim połączeniu jest szansa, że wyjdzie Ci znośny pszeniczniak (albo całkiem dobry, ale to już zależy od Ciebie :D )

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak masz WB06, to osobiście ich bym użył, zwłaszcza, że masz 1.7kg ekstraktu pszenicznego. Ciężko poradzić na 100%, ale w takim połączeniu jest szansa, że wyjdzie Ci znośny pszeniczniak (albo całkiem dobry, ale to już zależy od Ciebie :D )

Napisałem o S-23 bo to gęstwa po 1 fermentacji i zadana do ww koźlaka po 12 godz ma już pianę na 4 cm ,więc

sumienie mnie boli żeby ją wywalić.

Co do pszeniczniaka to naprawdę może być dobry tyko że bardzo ciemny bo koźkak ma kolor ciemno rubinowy, a o te drożdże to chyba rzucę monetę:D

 

Ja bym dodał ekstrakt rozcieńczył całość do 10°Blg nachmielił 15 gramami lubelskiego i zadał drożdzami do pszenicy.

Dlaczego do 10°Blg , czy tak będzie lepiej ? czy Ty takie lubisz?

Chmielić na 1 raz od początku ,czy podzielić na 2 ?

 

pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja z takich wysłodzin robię piwa niskoalkoholowe - właśnie 5 blg - wychodzą znakomite. Jeśli jesteś kierowcą i miałbyś czasem ochotę się napić piwa, a akurat masz w planie podróż, to takie piwo jest jak w sam raz:) Obecnie mam w piwnicy "podstouta", "podportera" i "podtripla". Drożdże dawałam takie same, jak do brzeczek - matek;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja z takich wysłodzin robię piwa niskoalkoholowe - właśnie 5 blg - wychodzą znakomite. Jeśli jesteś kierowcą i miałbyś czasem ochotę się napić piwa, a akurat masz w planie podróż, to takie piwo jest jak w sam raz:) Obecnie mam w piwnicy "podstouta", "podportera" i "podtripla". Drożdże dawałam takie same, jak do brzeczek - matek;-)

To jest bdb pomysł. :D

Mam drożdże i 10L brzeczki 5°Blg oraz marynkę i lubelski .

Marusiu napisz jeszcze jak chmielisz, bo nie chciałbym przedobrzyć.

 

Czy takie piwa dajesz na cichą??

 

pozdr

Edited by pako1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podstouta 16 litrów, 5 blg chmieliłam 10 g marynki 2007 na początku i 10 g marynki 2007 pod pod koniec gotowania. Podtripla 15 litrów tak samo, tylko lubelskim. Możesz jakiegoś aromatycznego miodu dodać - do podtripla dałam 3 łyżki i rzeczywiście go czuć, dodaje trochę aromatu cienkuszowi:)

 

Na cichą nie daję, ale się ładnie klarują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź:D:beer:

 

Idę robić "Cienkusza":P

 

pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.