Jump to content
Kasanga

Wyeast XL 1084 Irish Ale ile miejsca dla czapy drozdzy

Recommended Posts

Witam,

Plan to dry stout na Wyeast XL 1084 Irish Ale, fermentor standartowy temp. fermentacji około 17C . Do jakiej pojemności mogę go zapełnić bezpiecznie bez robienia ujścia dla drożdży ( nie pamiętam jak to sie fachowo nazywało blof .... )

 

pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To się nazywa blow off, no jak nie nalejesz pod dekiel to nie powinno ci nic wyjść. Standardowo dla fermentatorów 30 litrów to około 24-26 litrów to maksymalne zapełnienie. Nie rozumiem w czym masz problem, zazwyczaj czapa rośnie na 3-4 centymetry, ekstremalnie na całe 7 cm (raz tylko tak miałem), jak nie nalejesz pod dekiel to ci nie wyjdą!

Share this post


Link to post
Share on other sites

A wiesz problem miałem kiedyś z Wyeast XL 2565 Koelsch i wykładzina była do prania a tylko 20l było. Dlatego wolę zapytać, no po to jest forum między innymi ;) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Irish ale są dość spokojne, możesz lać i 25l. Zrobiłem na nich kilka warek i przy 22-24l nawet do dekla nie doszły. Generalnie w szczycie możliwości tworzyły 3-4 cm piany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.