Skocz do zawartości
Kasanga

Wyeast XL 1084 Irish Ale ile miejsca dla czapy drozdzy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Plan to dry stout na Wyeast XL 1084 Irish Ale, fermentor standartowy temp. fermentacji około 17C . Do jakiej pojemności mogę go zapełnić bezpiecznie bez robienia ujścia dla drożdży ( nie pamiętam jak to sie fachowo nazywało blof .... )

 

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To się nazywa blow off, no jak nie nalejesz pod dekiel to nie powinno ci nic wyjść. Standardowo dla fermentatorów 30 litrów to około 24-26 litrów to maksymalne zapełnienie. Nie rozumiem w czym masz problem, zazwyczaj czapa rośnie na 3-4 centymetry, ekstremalnie na całe 7 cm (raz tylko tak miałem), jak nie nalejesz pod dekiel to ci nie wyjdą!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A wiesz problem miałem kiedyś z Wyeast XL 2565 Koelsch i wykładzina była do prania a tylko 20l było. Dlatego wolę zapytać, no po to jest forum między innymi ;) .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Irish ale są dość spokojne, możesz lać i 25l. Zrobiłem na nich kilka warek i przy 22-24l nawet do dekla nie doszły. Generalnie w szczycie możliwości tworzyły 3-4 cm piany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Temperatura fermentacji też może mieć znaczenie. Wydaje mi się, że im wyższa temperatura fermentacji tym czapa wyższa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×