Kasanga 4 Posted February 12, 2013 Witam, Plan to dry stout na Wyeast XL 1084 Irish Ale, fermentor standartowy temp. fermentacji około 17C . Do jakiej pojemności mogę go zapełnić bezpiecznie bez robienia ujścia dla drożdży ( nie pamiętam jak to sie fachowo nazywało blof .... ) pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1199 1 Items Posted February 12, 2013 To się nazywa blow off, no jak nie nalejesz pod dekiel to nie powinno ci nic wyjść. Standardowo dla fermentatorów 30 litrów to około 24-26 litrów to maksymalne zapełnienie. Nie rozumiem w czym masz problem, zazwyczaj czapa rośnie na 3-4 centymetry, ekstremalnie na całe 7 cm (raz tylko tak miałem), jak nie nalejesz pod dekiel to ci nie wyjdą! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kasanga 4 Posted February 12, 2013 A wiesz problem miałem kiedyś z Wyeast XL 2565 Koelsch i wykładzina była do prania a tylko 20l było. Dlatego wolę zapytać, no po to jest forum między innymi . Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted February 13, 2013 Irish ale są dość spokojne, możesz lać i 25l. Zrobiłem na nich kilka warek i przy 22-24l nawet do dekla nie doszły. Generalnie w szczycie możliwości tworzyły 3-4 cm piany. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted February 13, 2013 Temperatura fermentacji też może mieć znaczenie. Wydaje mi się, że im wyższa temperatura fermentacji tym czapa wyższa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted February 13, 2013 Jak napisał Kasanga, planowana temp. fermentacji to17C więc raczej nisko. Quote Share this post Link to post Share on other sites