Jump to content

Fermentis Safale S-04


 Share

Recommended Posts

Drożdże zadałem w 21°C o 18, ruszyły po około 5 godzinach, o 23. Temperatura utrzymuje się około 17,5°C. Rano nie było połowy wody w rurce, i wściekle bulgotała co około 5 sekund. Dzisiaj mija 4 dzień, wychodząc o 6 wściekle bulgotało, o 16 kiedy wróciłem, można zaobserwować jakieś bulgotnięcie co 3-4 minuty. Szybko zaczynają i szybko kończą. Gęstwy na dnie jakieś 0,5 cm, piany najwięcej było tak z 5 litrów. :) Jak dojdzie mi nowy cukromierz to zrobię na pomiar, chociaż na cichą i tak nie mam zamiaru przelewać wcześniej niż po 7 dniach.

Edited by Arielos
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Orientuje się ktoś jak wygląda ich praca w niskich temperaturach rzędu 12 stopni Celsjusza? Mam do wyboru piwnicę z temperaturą około 12 stopni lub korytarz ze skokami temperatury w zakresie 18-23 stopni. Wolałbym fermentować w niższej temperaturze i zastanawiam się czy dadzą radę.

Link to comment
Share on other sites

Producent podaje minimalną temperaturę 12°C, więc pracować zapewne będą, najwyżej wolniej. Na pewno piwo będzie też czystsze niż w 18-23°C. :)

Edited by Arielos
Link to comment
Share on other sites

Zależy co kto lubi, ostatnio robiłem stouta na S-04 i nie miałbym w nim ochoty na estry. Jednak jeśli byłoby to jakieś IPA to pewnie wolałbym żeby tam były :) Kwestia gustu i piwa :)

Link to comment
Share on other sites

Piwo 12blg stoi już 13 dni na fermentacji w temperaturze 16,8 C, piana cały czas się utrzymuje na powierzchni (ok. 1 cm grubości) i jest dosyć zbita, nic już nie bulga. 

Miał ktoś z was taką sytuację? Zastanawiam się czy czekać aż opadnie piana, czy zlewać już na cichą po takim okresie czasu?

Link to comment
Share on other sites

Baldini - odczekaj założony czas przed przelewaniem na cichą, a przy samym przelewaniu odciągnąć piwo rurką spod piany. Podoba sytuacja ma często miejsce przy drożdżach US-05.

 

A co do mojego pytania o niską temperaturę fermentacji. 

W planach mam właśnie stouta, więc czysty profil mi wcale nie przeszkadza. Spróbuję przefermentować w niskiej temperaturze i podzielę się spostrzeżeniami. W odkrywaniu nowych rzeczy i przeprowadzaniu eksperymentów jest pewien urok :)

Link to comment
Share on other sites

Baldini - odczekaj założony czas przed przelewaniem na cichą, a przy samym przelewaniu odciągnąć piwo rurką spod piany. Podoba sytuacja ma często miejsce przy drożdżach US-05.

 

A co do mojego pytania o niską temperaturę fermentacji. 

W planach mam właśnie stouta, więc czysty profil mi wcale nie przeszkadza. Spróbuję przefermentować w niskiej temperaturze i podzielę się spostrzeżeniami. W odkrywaniu nowych rzeczy i przeprowadzaniu eksperymentów jest pewien urok :)

Dzięki za informacje :) sprawdziłem, odfermentowało do 3 Blg i jest klarowne.

Edited by Baldini
Link to comment
Share on other sites

me-to, jak chcesz czysty profil to dlaczego nie us05? Przy fermentacji w 12 stopniach próbował bym podnieść powoli temperaturę pod koniec do 18-20 stopni

Link to comment
Share on other sites

Sławek - jestem na etapie eksperymentowania więc próbuję różnych rozwiązań. Nie pisałem że chcę czysty profil :P co wyjdzie to wyjdzie. Przy tej warce jestem ciekaw dolnej granicy temperatury pracy S-04 i jej wpływu na produkt finalny. Aktualnie w piwnicy dysponuję temperaturą 10-12 stopni C, a dolniaków nie chcę warzyć więc czas na testy :) Nie wiem jeszcze kiedy wystartuję z tym piwem, ale przed końcem miesiąca powinno być uwarzone.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

S-04 są dość podatne na schemat zacierania, a jakie odfermentowanie Cię interesuje? Jak zależy Ci na profilu S-04 to możesz blend zrobić z np. US-05.

Link to comment
Share on other sites

Chciałbym zejść do ok 2blg w dry stoucie

64° to już minimalna bezpieczna temperatura zacierania, teoretycznie dobra do głębokiego odfermentowania. Mało za to prawidłowa dla Dry Stouta. Z 12 do 4 na S-04, to zupełnie normalny wynik. Mało możliwe, żeby jeszcze niżej zeszły. 

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

12°Blg-->2°Blg dla stoutu to trochę ciężko na S-04.

Zmienił bym drożdże na np. US-05 jak Ci zależy na głębszym odfermentowaniu.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Drożdże żarłoczne, ale chyba nie aż tak żeby butelkować po tygodniu?

Pytam bo kontroluję temperaturę fermentacji Ryżowego 13blg wkładami w pudle styropianowym, ale po tygodniu jadę na urlop.

Mogę śmiało zostawić na kolejny tydzień w wysokich temperaturach otoczenia?

Edited by kranu
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Siemka, mam kilo mąki pszennej, uda mi się zrobić frytki?

Nie

Kiepsko, to czego użyć żeby zrobić frytki?

Najlepiej jakiś ziemniaków...

 

 

Czego użyć żeby zrobić belga?

Najlepiej jakiś drożdży belgijskich. A saison to styl wybitnie zależny od drożdży, na byle czym wyjdzie Ci byle co.

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Nie jestem żadnym mistrzem, ale jak chce się zabrać za jakiś styl to cokolwiek o nim czytam, patrzę jakie drożdże są do niego używane. Tak samo jak mam drożdże to patrzę do jakich styli pasują, jakie efekty dają.

Drożdże do saisona mają dawać m.in. dużo fenoli, przyprawowosci, kwaskowaty finisz, być mocno odfermentowujące. S04 daje tylko estry, i dość płytko odfermentowują, pasują do piw angielskich.

Do belgów, gdzie drożdże grają bardzo dużą rolę, polecane są płynne szczepy. Na suchych piwo wyjdzie najwyżej średnie, nie ma dobrych suchych szczepów do belgów. Możesz kombinować z gozdawą -oni mają jakieś nibybelgi suche, ewentualnie t-58.

Osobiście do saisona użyłbym fermentum mobile -odkrycie sezonu lub wyeast french saison.

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

 

 

Fermentis Safbrew Abbaye. Wyczytałem na forum, że powinny się nadać

do belgów i owszem, ale nie do saisona.

BTW, ja mam zbędną gęstwę po saisonnie. ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.