Jump to content
Sign in to follow this  
angasc

Nowy browarek domowy

Recommended Posts

Z przyjemnością wielką donoszę, że w piątek odbędzie się premierowa warka nowego browaru domowego. Tym razem będę mógł współtworzyć wytwór piwowarski, ale to nowy kolega będzie szefem. Browar nie ma jeszcze nazwy, tym bardziej że jeszcze nie ruszył, ale zapał jest wielki i mam nadzieję że skutki będą co najmniej tak dobre jak u Ani i Marcina ( Anmar).

Na pierwszy ogień idzie lagerek ciemny chmielony tettnangerem. Co z tego wyjdzie - zobaczymy. Mam nadzieję że właściciel dołączy do społeczności.

Wasze zdrowie,

TG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka pierwsza? Angasc parę warek uwarzył swego czasu, tylko miał "krótką przerwę". Prawda Tomku? :)

Kolega będzie szefem, ale zgaduję że głównym piwowarem będziesz Ty. :D Przynajmniej na początku.

Powodzenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka pierwsza? Angasc parę warek uwarzył swego czasu, tylko miał "krótką przerwę". Prawda Tomku? :)

Kolega będzie szefem, ale zgaduję że głównym piwowarem będziesz Ty. :D Przynajmniej na początku.

Powodzenia!

 

Miło znów Cię czytać Jacku :)

Faktycznie, " parę warek " na koncie mam :)

Zobaczymy co z tego projektu wyjdzie, na razie było fajnie. Niestety za względu na pracę zaczęliśmy dopiero około 19.00, nieco po 1.00 było po robocie.

Efekt to 40 litrów 12 - 12,5 Blg. Z założenia miał być pilznerek ściemniony, ale wyjdzie raczej coś w smaku podobne bardziej do Munich Helles, tyle że ciemniejsze. Myślałem że mam jeszcze jakiś chmiel goryczkowy w zamrażarce ( takie magnum po kilku latach mogłoby być ciekawe), ale okazało się że nie. Zostaliśmy więc przy samym tetnangerze w ilości 100g. Do tego W-34 i jak na razie wszystko pięknie.

Natomiast czy kolega będzie chciał dalej się bawić, to się jeszcze okaże.

Wasze :beer: ,

TG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Póki co wzorcowo. Zapewne w piątek będziemy zlewać na cichą. Mimo kilku lat przerwy jednak coś tam jeszcze pamiętam z procesu :)

Pianka zaczyna zanikać do baranków na powierzchni, do piątku zapewne fermentacja główna da sobie spokój. Czas myśleć o myciu i dezynfekcji gąsiora. Pachnie wybornie.

Chce ktoś W-34 po pierwszym przerobie?

TG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.