Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne Panie i szanownych Panów

 

W kwietniu 2012 r. "na powaznie" zainteresowałem się rożnorodnością piwnego świata. Krok po kroku nadal go poznaję, na szczęście nie sam - do zabawy udało mi się wciągnąć moją LP.

Pomiędzy szklankami/kuflami/kielichami itp. ;) piw produkowanych prze innych doszedłem do wniosku, że właściwie dlaczego miałbym nie spróbować uwarzyć własny trunek. Przejście od słów do czynów poprzedził dłuuugi czas czytania, przeglądania forów...aż nadszedł październik 2012 r. Uboższy o kilka biletów Nardowego Banku Polskiego stałem się posiadaczem sprzętu i 5 gotowych zestawów surowców.

 

I w ten oto sposób 11. listopada 2012 r. działalność rozpoczął browar MALutki :smilies:

 

#1 Irish Red Ale

 

2,20 kg słód monachijski

1,70 kg słód pilzneński

0,15 kg słód karmelowy jasny

0,15 kg słód karmalowy ciemny

 

zasyp wrzucony do 14 l wody o temp. 66 C

15' w 62 C

45' w 72 C

mash out

 

niestety nie zapisałem ile wody poszło do filtracji/wysładzania

 

60' - 20 g Marynka

10' - 15 g lubelski

 

przy 12 Blg w temp. 20 C zadane rehydratowanymi Safale S-04

8 dni burzliwej

11 dni cichej

 

zeszło do 3 Blg

 

29.11.2012 r. zakapslowane 38 butelek z dodatkiem rozpuszczonej glukozy

 

A teraz wnioski: warka zacierana w pełnej "panice". Temperatury mierzone co chwilę, przy włączonej i wyłączonej płycie. A w bonusie fermentowane w kuchni, a zatem jak się później okazało w za wysokiej temperaturze (temp. dochodziła do 24 C). Ale na szczęście okazało się, że nie było tak źle. Mnie smakuje srednio...inni są zachwyceni ;)

Zacytuję mojego "mentora" ;) (mam nadzieję, że się nie obrazi):

Kolor bardzo ładny, pod światło czerwono-rubinowy czyli jest idealnie.Aromat estrowy, dobry ale ja czuję tu też delikatne cytrusowe klimaty belgijskich piw mocnych.

W smaku słodowe, słodkawe ale z wytrawniejszą końcówką, czyli tak jak być powinno. No może ciut za słodkie. Bardzo dobre piwo sesyjne.

Edytowane przez lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#2 Milk Stout (17.11.2012 r.)

 

3,80 kg słód pilzneński

0,40 kg słód czekoladowy

0,25 kg słód Caraaroma

 

zasyp wrzucony do 15 l wody o temp. 70 C

30' w 64 C

30' w 72 C

mash out

 

niestety nie zapisałem ile wody poszło do filtracji/wysładzania

 

60' - 40 g Perle

10' - 0,5 kg laktoza

 

przy 15 Blg w temp. 20 C zadane rehydratowanymi Danstar Nottingham

7 dni burzliwej w temp. 17-18 C

10 dni cichej w temp. 15 C

 

zeszło do 6,5 Blg

 

04.12.2012 r. zakapslowane 39 butelek z dodatkiem rozpuszczonej glukozy (100 g)

 

Moje zdanie na jego temat: póki co mój debeściak :D

No i cytacik:

Kolor, piana i wysycenie odpowiednie! Aromat, na przemian, palonego słodu, czekolady mlecznej i kawy inki. W smaku też dobrze. Laktoza nie dominuje a jedynie kontruje goryczkę i stoutową kwasowość. Wszystko oczywiście otoczone szczelnie paloną słodowością.

Bardzo dobre, mi smakowało bardziej niż Sweet Cow, którą stawiam bardzo wysoko ale jest nieco zbyt muląca (zwłaszcza ostatnia warka) czego w twoim nie było.

Jedyne czego miałbym się przyczepić to spory alkohol wyczuwalny zarówno w smaku jak i aromacie. Albo to kwestia temperatury serwowania (ja lubię angliki w ok. >12C i tak je piłem) albo być może leżakowania, choć nie czuć aby było zbyt świeże i niedoleżakowane.

Edytowane przez lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#3 Hefeweizen (16.12.2012 r.)

 

2,10 kg słód pszeniczny

1,90 kg słód pilzneński

 

zasyp wrzucony do 14 l wody o temp. 48 C

15' w 44 C

podgrzanie całości do 63 C

odebranie 1/3 zacieru, podgrzanie i przetrzymanie go przez 10' w 72 C; doprowadzenie do wrzenia i gotowanie przez 15'

przeniesienie dekoktu do zacieru głównego

30' w 72 C

mash out

 

niestety nie zapisałem ile wody poszło do filtracji/wysładzania

 

60' - 15 g lubelskiego

 

przy 12 Blg w temp. 16 C zadane rehydratowanymi MauriBrew Weiss - Y1433

11 dni burzliwej w temp. 16-17 C

 

zeszło do 4 Blg

 

27.12.2012 r. zakapslowane 39 butelek z dodatkiem rozpuszczonej glukozy (220 g - tak 220 g :cool: )

 

Moje zdanie na jego temat: przegazowane, ale dla mnie bardziej treściwe i smaczniejsze od próbowanych przeze mnie innych hefeweizenów

No i cytacik:

Faktycznie przegazowana ale spokojnie nalałem klasycznie na dwa razy. Może w innych butelkach był cukier/glukoza do refermentacji nierównomiernie rozmieszany? Kolor niezbyt ładny - błotnisty pomarańcz :)

Aromat landrynkowo-bananowy, lekko drożdżowy i słodki. Fenole (goździki) też obecne. W smaku gęste, treściwe jak na pszenicę, wyczuwam banana i pomarańcze. Kojarzy mi się z dobrą oranżadą, pewnie przez to nagazowanie.

Ja pszenice zasadniczo omijam bo większość mi nie smakuje i w połowie się męczę. Twoja mi smakowała, nie była pusta, zbyt wytrawna czy kwaśna. Brakuje jej idealnego balansu bananowo-goździkowego ale i tak jest dobrze. Bardzo kojarzy mi się z Weizenbockiem z Kormorana, taka lekka jego wersja. Dla mnie uwarzenie takiego piwa to kosmos bo te, które dotąd robiłem były o dwie długości słabsze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#4 a'la grodziskie (14.01.2013 r.)

 

1,30 kg słód pszeniczny

0,70 kg słód wędzony

0,50 kg słód pilzneński

 

zasyp wrzucony do 10 l wody o temp. 67 C

35' w 64 C

30' w 74 C

mash out

 

filtracja/wysładzanie: 17 l

 

60' - 30 g lubelski

 

przy 7,5 Blg w temp. 20 C zadane rehydratowanymi Safbrew S-33

7 dni burzliwej w temp. 16 C

14 dni cichej w temp. 15 C

 

zeszło do 2,5 Blg

 

04.02.2013 r. zakapslowane 38 butelek z dodatkiem rozpuszczonej glukozy (180 g)

 

Moje zdanie na jego temat: ciut za mocny wędzony serek i niestety małoklarowne. Po miesiącu ułożyło się i już mnie tak nie "kłuje" serkiem; pozostaje nadal mętne.

Cytacik:

zaskakująco treściwe, mocno wędzone ale jednocześnie orzeźwiające. Profil aromatyczny wędzonki bardzo mi podszedł, był konkretny i jednoznaczny a nie jakiś metroseksualnie dymiony :D

Genialne piwo na upały choć teraz tez wypiłem ze smakiem. Jednak biorąc pod uwagę wędzoność i stosunkowo małe nagazownie sędziowie mogą Ci punkty odjąć ;)

Edytowane przez lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#5 AIPA (31.01.2013 r.)

 

5,00 kg słód Pale Ale

0,70 kg słód monachijski

0,30 kg słód Cara Crystal 120

 

zasyp wrzucony do 15 l wody o temp. 70 C

40' w 65 C

40' w 72 C -> 70 C

mash out

 

filtracja/wysładzanie: 23 l

 

120' - 30 g Cascade

60' - 30 g Cascade

50' - 30 g Cascade

20' - 30 g Willamette

0' - 30 g Willamette

40 g Cascade na 4 dni cichej

 

przy 16,5 Blg w temp. 20 C zadane rehydratowanymi US-05

11 dni burzliwej w temp. 17-18 C

15 dni cichej w temp. 14-15 C

 

zeszło do 3 Blg

 

26.02.2013 r. zakapslowane 37 butelek z dodatkiem rozpuszczonej glukozy (140 g)

 

Moje zdanie na jego temat: trochę zalegająca goryczka ale dla mnie pyszne

No i cytacik:

Goryczka średnia, nieco za długa i zalegająca. Jak dla mnie bogate i słodowe. Aromat cytrusowo trawiasty, delikatny, w tle lekkie ciasteczko (biszkopcik). Bardzo ładnie i pysznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#6 Belgian Blond Ale (23.02.2013 r.)

 

4,00 kg słód pilzneński

1,20 kg słód wiedeński

 

zasyp wrzucony do 17 l wody o temp. 70 C

45' w 64 C

20' w 72 C

mash out

 

filtracja/wysładzanie: 17 l

 

60' - 30 g Tettanger

10' - 15 g Spalt Select

10' - 0,30 kg belgijski biały cukier kandyzowany

 

przy 15 Blg w temp. 20 C zadane rehydratowanymi T-58

10 dni burzliwej w temp. 19-21 C

13 dni cichej w temp. 20-21 C

 

zeszło do 4 Blg

 

18.03.2013 r. zakapslowane 40 butelek z dodatkiem rozpuszczonej glukozy (130 g)

 

Moje zdanie na jego temat: mimo początkowego sceptycyzmu muszę stwierdzić, że wyszło całkiem całkiem (podczas "edukacji" piwni laicy twierdzili, że najlepsze z tych które próbowali...nielaikom też smakowało...więc do Żywca pojechało ;) nie czuje kiedy rymuje)

Edytowane przez lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Muszę coś napisać żeby sobie zaprenumerować? Chyba nie? :cool:

Edytowane przez leona

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#7 Lekki Stout (09.03.2013 r.)

 

4,00 kg słód pilzneński

0,25 kg słód Carawheat

0,25 kg słód pszeniczny czekoladowy

0,10 kg słód pszeniczny

0,10 kg pszenica palona

 

zasyp wrzucony do 13 l wody o temp. 69 C

45' w 64 C

15' w 72 C

mash out

 

filtracja/wysładzanie: 25 l

 

60' - 30 g Styrian Goldings

60' - 10 g East Kent Goldings

10' - 10 g East Kent Goldings

 

24 l brzeczki przy 12 Blg w temp. 20 C zadane rehydratowanymi Danstar Nottingham

9 dni burzliwej w temp. 18-19 C

10 dni cichej w temp. 15-16 C

 

zeszło do 2 Blg

 

28.03.2013 r. zakapslowane 48 butelek z dodatkiem rozpuszczonej glukozy (110 g)

 

Moje zdanie na jego temat: w planie był brown porter...ale chyba nie bardzo wykonalne bez słodu brown ;-) w miarę lekkie i fajnie sesyjne.

 

...a mentore ;) może sam coś napisze

Edytowane przez lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#8 American Amber Ale (30.04.2013 r.)

 

2,80 kg słód pilzneński

1,50 kg słód monachijski

0,40 kg słód aroma

0,20 kg słód melanoidynowy

 

zasyp wrzucony do 13 l wody o temp. 70 C

70' w 66 C

mash out

 

filtracja/wysładzanie: 27 l

 

60' - 20 g Centennial

15' - 20 g Citra

0' - 20 g Citra

 

24 l brzeczki przy 12 Blg w temp. 20 C zadane rehydratowanymi US-05

14 dni burzliwej w temp. 18-19 C

6 dni cichej w temp. 16-17 C

 

zeszło do 1,5 Blg

 

20.05.2013 r. zakapslowane 40 butelek z dodatkiem rozpuszczonej glukozy (135 g)

 

Moje zdanie na jego temat: pięęęknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje...zdetronizował milk stout #2 z pozycji debeściaka ;)

Edytowane przez lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#9 American Amber Ale Radler (14.05.2013 r.)

 

do gęstwy i ok 4 l piwka #8 dolałem 0,88 l syropu Łowicz Cytryna Bergamotka (65 g cukru w 100 ml) i 6 l mineralnej

 

wyszło 11 l brzeczki, tyle że nie wiem w jakim Blg

6 dni burzliwej w temp. 18-19 C

... dni cichej w temp. 16-17 C

 

zeszło do 2 Blg

 

27.05.2013 r. zakapslowane 20 butelek z dodatkiem 70 g glukozy i 110 g ksylitolu

 

wyszedł megawytrawny i lekko kwaskowy, więc porządnie kopie znienacka ;)

opcje są dwie: albo za mało ksylitolu dosypałem, albo po prostu syrop Łowicz Cytryna Bergamotka się nie nadaje

Edytowane przez lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#10 Witbier klasyczny (24.05.2013 r.)

 

2,00 kg słód pilzneński

1,40 kg płatki pszenne

0,40 kg płatki owsiane

 

płatki skleikowane w 7 l wody -> gotowane 10'

dolanie 5 l wody i dorzucenie słodu

60' w 63 C

60' w 72 C

mash out

 

filtracja/wysładzanie: 20 l

 

60' - 15 g Iunga

5' - 7 g kolendry + 10 g curacao

 

22 l brzeczki przy 10,5 Blg w tmp. 21 C zadane Wyeast 3463 Forbidden Fruit ACTIVATOR

15 dni burzliwej w temp. 19-21 C

bez cichej

 

zeszło do 1,5 Blg

 

08.06.2013 r. zakapslowane 44 butelki z dodatkiem rozpuszczonej glukozy (130 g)

 

Moje zdanie na jego temat: w sumie złe nie było, ale jak dla mnie za dużo kolendry i chyba za bardzo się wyklarowało :/

Edytowane przez lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#11 Witbier imperialny (08.06.2013 r.)

 

2,30 kg słód pilzneński

1,90 kg słód pszeniczny

0,13 kg słód aroma

0,40 kg płatki owsiane błyskawiczne

0,40 kg płatki owsiane górskie

0,40 kg kasza manna

0,30 kg kasza kuskus

 

kasze i płatki wrzucone do 6 l wody o temp. 63 C

30' w 58 C

dolanie 7 l wody i dosypanie słodów

90' w 67 C

15' w 72 C

mash out

 

filtracja/wysładzanie: 27 l

 

60' - 30 g Willamette

45' - 20 g Willamette

10' - 13 g Cascade + 9 g Centennial + 10 g Curacao + 8 g kolendry + 0,5 startej skórki z 3 pomarańczy, 1 limonki i 1 cytryny

3' - 0,5 startej skórki z 3 pomarańczy, 1 limonki i 1 cytryny

0' - 10 g Citra + sok z 3 pomarańczy, 1 limonki i 1 cytryny

 

26 l brzeczki przy 12,5 Blg w tmp. 21 C zlane na gęstwę Wyeast 3463 Forbidden Fruit ACTIVATOR po #10

8 dni burzliwej w temp. 23 C

20 dni cichej

 

zeszło do 2,1 Blg

 

06.07.2013 r. zakapslowane 53 butelki z dodatkiem rozpuszczonej glukozy (170 g)

 

Moje zdanie na jego temat: kolejny raz wyklarowane, jakieś posmaki winne się pojawiły...ale po 4 miesiącach na wierzch wyszły fenole...i zrobił się z niego ponoć całkiem niezły belgijski blond ;)

 

 

i to był koniec sezonu 2012/2013

Edytowane przez lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#12 Bombka chmielowa (09.10.2013 r.)

 

4,70 kg słód Pale Ale

0,50 kg słód monachijski II

0,20 kg słód czekoladowy (belgijski 400 EBC)

 

zasyp wrzucony do 15 l wody o temp. 70 C

30' w 64 C

30' w 72 C -> 70 C

mash out

 

filtracja/wysładzanie: 21 l

 

60' - 35 g EKG 6,5%

15' - 20 g Pacifica 5% + 7 g mchu irlandzkiego (45' namoczony)

5' - 20 g Pacifica 5%

1' - 20 g Pacifica 5% + 60 g startych skórek pomarańczy

 

przy 14,5 Blg w temp. 20 C zadane rehydratowanymi Danstar Nottingham

14 dni burzliwej w temp. 20 C

5 dni cichej w temp. 17 C z dodaniem 40 g Pacifica 5% i 150 ml burbonu migdałowego, w którym 14 dni moczyło się 60 g skórek pomarańczy

 

zeszło do 3,5 Blg

 

28.10.2013 r. zakapslowane 40 butelek z dodatkiem rozpuszczonej glukozy (100 g)

 

Moje zdanie na jego temat: wydaje mi się, że przechmieliłem, ale z czasem robi się coraz przyjemniejsze. piana wyszła bardzo ładna

 

w III Mikołajkowym Konkursie Piw Domowych 2013 zajęło 9 miejsce (z 16) i poza tym, że nie miało świątecznego charakteru to chyba nie było takie najgorsze ;)

Edytowane przez lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#13 Blond (12.10.2013 r.)

 

4,30 kg słód pilzneński

0,80 kg słód pszeniczny jasny

0,60 kg słód wiedeński

0,25 kg słód biscuit

0,10 kg słód zakwaszający

 

zasyp wrzucony do 16,5 l wody o temp. 63 C

10' w 57 C

30' w 62 C

20' w 72 C

mash out

 

filtracja/wysładzanie: 16 l

 

60' - 10 g Hallertauer Tradition 7% + Iunga 11%

25' - 10 g Saaz 3,8% + 7 g Challenger 8,4% + 5 g EKG 6,4%

10' - 0,5 kg miodu

 

przy 16 Blg w temp. 22 C zadane rehydratowanymi Mangrove Jack's M27 Belgian Ale

23 dni burzliwej w temp. 24 C -> 22 C

42 dni cichej w temp. 21 C -> 17 C

 

zeszło do Blg

 

16.12.2013 r. zakapslowane 42 butelki z dodatkiem rozpuszczonej glukozy (107 g)

 

Moje zdanie na jego temat:

Edytowane przez lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#14 Brown porter (19.11.2013 r.)

 

3,50 kg słód Pale Ale Maris Otter

0,50 kg słód Brown

0,40 kg płatki jęczmienne

0,30 kg słód Crystal II (200-225 EBC)

0,20 kg słód pszeniczny czekoladowy

 

 

zasyp wrzucony do 13 l wody o temp. 72 C

60' w 68 C -> 66 C

mash out

 

filtracja/wysładzanie: 18 l

 

60' - 40 g Styrian Goldings + 10 g EKG 6,5%

10' - 20 g EKG 6,5%

 

przy 12,5 Blg w temp. 21 C 23 l brzeczki zadane rehydratowanymi Safale S-04

11 dni burzliwej w temp. 18 C

17 dni cichej w temp. 17 C

 

zeszło do 5 Blg

 

17.12.2013 r. zakapslowane 44 butelki z dodatkiem rozpuszczonej glukozy (100 g)

 

Moje zdanie na jego temat:

Edytowane przez lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#15 American Brown Ale (30.12.2013 r.)

 

2,50 kg słód Pale Ale Strzegom

1,30 kg słód Pale Ale Maris Otter

0,70 kg słód monachijski I Strzegom

0,50 kg słód pszeniczny jasny Strzegom

0,50 kg słód Cara Gold 120 EBC

0,25 kg słód czekoladowy Castelmalt

 

zasyp wrzucony do 16 l wody o temp. 58 C (bez słodu czekoladowego Castelmalt - został namoczony)

8' w 54 C

60' w 68 C -> 66 C

dodanie namoczonego słodu czekoladowego Castelmalt

10' w 77 C

mash out

 

filtracja/wysładzanie: 21 l

 

60' - 50 g Fuggles 5,1%

10' - 10 g Amarillo 10,1% + 0,25 cukru trzcinowego + 7 g mchu irlandzkiego

5' - 10 g Amarillo 10,1%

 

przy 14,5 Blg w temp. 19 C do 23 l brzeczki zadane rehydratowane Danstar Nottingham

13 dni burzliwej w temp. 18 C

36 dni cichej w temp. 17 C

 

zeszło do 3,4 Blg

 

17.02.2014 r. zakapslowane 43 butelki z dodatkiem rozpuszczonej glukozy (120 g - 2,2 vol)

Edytowane przez lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#16 American India Pale Ale (17.02.2014 r.)

 

6,00 kg słód pilzneński Strzegom

0,70 kg słód pszeniczny jasny Strzegom

0,60 kg słód monachijski I Strzegom

0,25 kg słód Cara Gold 120 EBC

0,10 kg słód zakwaszający

 

zasyp wrzucony do 20,6 l wody o temp. 60 C

10' w 54 C -> podgrzewanie 13'

45' w 64 C -> podgrzewanie 12'

15' w 72 C -> podgrzewanie 9'

15' w 78 C

mash out

 

filtracja/wysładzanie: 20 l

 

70' - 20 g Magnum 15%

25' - 20 g Amarillo 10,1%

20' - 25 g Columbus 15,9%

10' - 25 g Centennial 10% + 7 g mchu irlandzkiego

5' - 25 g Simcoe 11,9%

1' - 25 g Citra 12,7%

0' - 25 g Ahtanum 3,9%

 

przy 16 Blg w temp. 19 C zadane do 22l brzeczki rehydratowane US-05

17 dni burzliwej w temp. 18 C

11 dni cichej w temp. 17 C w tym na ostatnie 4 dni 35 g Amarillo 10,1% + 35 g Ahtanum 3,9% + 30 g Citra 12,7%

 

zeszło do 2,6 Blg

 

17.03.2014 r. zakapslowane 40 butelek z dodatkiem rozpuszczonej glukozy (110 g - 2,3 vol)

Edytowane przez lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#17 Brown MilkStout (07.03.2014 r.)

 

1,40 kg słód pilzneński Strzegom

1,40 kg słód Pale Ale Strzegom

1,00 kg słód Caraamber Weyerman

0,50 kg słód monachijski I Strzegom

0,40 kg płatki żytnie

0,40 kg płatki owsiane

0,25 kg słód Brown

0,20 kg słód pszeniczny czekoladowy

0,15 kg pszenica prażona

0,10 kg słód czekoladowy Castelmalt

 

płatki żytnie do 2 l wody -> zagotowane i przetrzymane 30'

zasyp (bez słodu pszenicznego czekoladowego i prażonej pszenicy - one zalane wodą) wrzucony do 15 l wody o temp. 58 C

10' w 53 C

dodanie skleikowanych płatków żytnich do zacieru

60' w 68 C -> 66 C

dodanie namoczonych słodu pszenicznego czekoladowego i prażonej pszenicy

20' w 78 C

mash out

 

filtracja/wysładzanie: 23 l

 

60' - 10 g Magnum 15% + 21 g Iunga 11%

15' - 0,5 kg laktozy

10' - 17 g EKG 6,4%

 

przy 14 Blg w temp. 20 C zadane do 27l brzeczki rehydratowane Danstar Windsor

10 dni burzliwej w temp. 19 C

46 dni cichej w temp. 19 C

 

zeszło do 6,5 Blg (laktoza)

 

02.05.2014 r. zakapslowane 54 butelki z dodatkiem rozpuszczonej glukozy (122 g - 2 vol)

Edytowane przez lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Słabo zorientowany ostatnio jestem. Czy może w jakimś konkursie oceniana ma być ilość składników w zasypie? :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×