Jump to content
alitechno88

butelkować?

Recommended Posts

witam. mam jedno pytanie a mianowicie kiedy uznać że fermentacja się zakończyła? spadło do 1 Blg a w rurce bulka co 20 min albo i żadziej, na powierzchni brzeczki niema już piany. fermentacja odbywała sie w temp.23 stopni przez 6 dni. to moja 2 warka więc proszę o pomoc. był to koncentrat cooper lager

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy każdy musi zakładać nowy temat typu "butelkować ?" nie lepiej podłączyć się pod już istniejący.. czy <O ZGROZO> poczytać ?

 

Takie zadanie ma spełniać piaskownica piwowarska. Każdy ma prawo zapytać nawet najgłupsze pytanie bez skrępowania. Jeśli nie masz cierpliwości by odpowiadać na tego typu pytania omijaj ten dział.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takie zadanie ma spełniać piaskownica piwowarska. Każdy ma prawo zapytać nawet najgłupsze pytanie bez skrępowania. Jeśli nie masz cierpliwości by odpowiadać na tego typu pytania omijaj ten dział.

Takie zadanie ma spełniać piaskownica piwowarska. Każdy ma prawo zapytać nawet najgłupsze pytanie bez skrępowania. Jeśli nie masz cierpliwości by odpowiadać na tego typu pytania omijaj ten dział.

Dokładnie,a poza tym ,to nie ma głupich pytań....Pamiętam swoje pierwsze zacieranie-tyle się naczytałem napytałem,a jak po filtracji zacząłem warzyć,to zapomniałem ,czy na goryczkę mam dać marynkę,czy lubelski,szybko włączam kompa....brak neta :(

Miałem telefon do sklepu,więc pomoc otrzymałem,gdybym miał połączenie internetowe,nie miałbym czasu szukać,gdzie ,co jak,i chyba bym spytał w piaskownicy,zamiast przeglądnąć receptury :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest offtop także proszę moderatora o usunięcie tego posta po pewnym czasie.

Takie zadanie ma spełniać piaskownica piwowarska. Każdy ma prawo zapytać nawet najgłupsze pytanie bez skrępowania. Jeśli nie masz cierpliwości by odpowiadać na tego typu pytania omijaj ten dział.

Taki sam nowy wątek pojawił się dwa dni przed tym. Korzystanie z forum publicznego wymaga szczątkowej dyscypliny. Robi się bałagan. Niedługo abym mógł znaleźć interesujący mnie temat z piaskownicy będę musiał kilka minut kręcić scrollem.

Obserwuje piaskownicę, bo sam jestem początkującym i czytam dział dla początkujących - co początkującym również polecam.

Na zakończenie dodam:

"Piaskownica piwowarska

Najlepsze miejsce do pisania i czytania dla początkujących piwowarów. Pisz, jeżeli nie znalazłeś nigdzie odpowiedzi."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem tego samego zdania, pytajmy, ale zanim zadamy pytanie to poczytajmy chociaż trochę na wiki czy forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Jestem nowy na tym forum, ale wazeniem piwa zajmuje sie juz od wrzesnia 2012. I uwazam ze swoimi bledami powinienem sie podzielic z takimi ktorzy dopiero zaczynaja. Po pierwsze warze z brewkitow i uwazam ze kazdy powinien tak zaczynac, ale zrobilem podstawowy blad z tym ze, wyszedl on dopiero wtedy kiedy swoim piwem zaczalem czestowac kolegow. I nagle okazalo sie, ze piwo do ktorego ja nie mialem uwag, koledzy roznie odbierali smakowo. Ja w swoim zadufaniu oczywiscie nie zaznaczalem z jakiego brekfitu jest dana partia piwa. I to byl blad. Od dzis bede wszystko zapisywal i wtedy, wyjdzie ktory brewkit dogadza smakowo mnie i moim kolegom najbardziej. Druga sprawa i ta jest bardziej skaplikowana. Piwo z butelki czy z plastiku. Ten sam rozlew z parti, butelka plastik i szklana, wyjete z lodowki w tym samym czasie 2-a rozne smaki. A teraz hicior .Piwo z puszki metalowej 5l. Zakupilem nalewak BIR MAXX bo on do moich puszek pasowal. I kolejne rozczarowanie . Piwo mialo metaliczny posmak.Czyli mowiac krotko d..a wyrzucone pieniadze. Ale postanowilem poczekac, tym bardziej ze do puszek wlalem piwo po 2-giej fermentacji. Naboje orginalne ktore byly w komplecie (na allegro 4-5 zl sztuka) na jedna beczke 2-e szt. Po jakis 3-ch tygodniach,trafila sie impreza to samo piwo ktore w innej beczce mialo metaliczny posmak teraz rewelacja , naboje od wiatrowki (1.7 zl na allegro) 1 szt na 1.5 beczki 5l. Mysle ze na wiosne rusze z kotlem warzelnianym tylko ze z brekwitu 1-h pracy , a przy kotle trzeba stac 5-7 h. Pozdrawiam szanowne grono quhcik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy każdy musi zakładać nowy temat typu "butelkować ?" nie lepiej podłączyć się pod już istniejący.. czy <O ZGROZO> poczytać ?

 

Takie zadanie ma spełniać piaskownica piwowarska. Każdy ma prawo zapytać nawet najgłupsze pytanie bez skrępowania. Jeśli nie masz cierpliwości by odpowiadać na tego typu pytania omijaj ten dział.

Brawo Makaron - też tak uważam.

Czytanie forum w celu znalezienia odpowiedzi to jedno ale zadawanie pytań to świadectwo inteligencji.

Mnie to też niedawno dotyczyło, a może i dotyczyć jeszcze będzie.

Kto pyta ten nie błądzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Przepraszam za blad w slowie warzyc od warki a nie jak zle zinpretowalem wazyc. Z ta puszka 5l to chyba jest tak. Atestu ze blacha taka jak w kegach nikt nie ma. A do nalewaka ze schladzarka przy domowych imprezach inna nie wchodzi w rachube. Mysle o sloikach lub plastiku jestem na etapie poszukiwan (bardzo intensywnych).Chcialbym zaznaczyc, ze piwo ktore zlewam do puszek 5l jest po drugiej fermentacji i wg. mnie co sie sprawdzilo, do puszki nalezy dodac choc 2-e miarki cukru 0.75 (z miarkownika) quhcik PS. I tu informacja dla czysciochow myc myc i jeszcze raz myc

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam. mam pszeniczniaka w fermentatorze 6 dzień i już drugi dzień utrzymuje się na 5 blg a nie mam możliwości przelać na cichą. więc pytam czy już mogę butelkować? fermentacja w 21 st.C, brzeczka nastawna 12 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj, chyba za wcześnie. Domyślam się, że to na WB-06, a moim zdaniem w tej temperaturze, to one się nie za bardzo spieszą. Poczekaj cierpliwie jeszcze z 5 dni i wtedy zmierz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mnie obecnie na tych drozdzach zeszło po 7 dniach do 4Blg - fermentacja w 20 stopniach. Z tego co wiem one nie odfermentowuja tak nisko jak WB-06

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...