Jump to content
Hasintus

Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

Recommended Posts

No to zaczynam jeszcze raz. Tłumaczenie ze strony producenta:

 

 

Niemieckie drożdże pszeniczne, najczęściej używane przez niemieckie browary niż inne tego rodzaju. Przodująca produkcja estrów bananowych, fenoli, posmaków goździkowych. Bardzo dobrze odfermentowujące, co powoduje cierpki i orzeźwiający posmak na końcu. Drożdże te pozostają w zawiesinie wraz z substancjami białkowymi pochodzącymi ze słodu pszenicznego. Niekiedy używane razem z drożdżami lagerowymi, aby poprawić ogólną wytrawność piwa. Wysoki poziom CO2 w piwie, typowo 2,7 ? 3,2 objętości pożądany jest dla dobrej ekspozycji cech tych drożdży. Ten szczep jest szczepem typowo górnej fermentacji i wymaga zapewnienia 33% miejsca nad brzeczką w fermentorze na ewentualną pianę. W miarę Pozyskiwania tej samej gęstwy do następnych Warek będzie malała produkcja estrów.

Flokulacja: niska

Odfermentowanie: 73-77%

Zakres temperatur: 64-75° F (18-24° C)

Tolerancja alkoholu: w przybliżeniu 10% ABV

Style:

Dunkelweizen

Fruit Beer

Hefe-Weizen

Roggenbier (German Rye Beer)

Weizen/Weissbier

Weizenbock

 

link do oryginalnego tekstu ze strony Wyeast.

 

Niekiedy używane razem z drożdżami lagerowymi, aby poprawić ogólną wytrawność piwa.

O... ciekawostka... Tzn do 3068 dodać trochę drożdży lagerowych?? Robił ktoś tak?

Proszę o wasze komentarze na temat tych drożdzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niekiedy używane razem z drożdżami lagerowymi' date=' aby poprawić ogólną wytrawność piwa.[/quote']

O... ciekawostka... Tzn do 3068 dodać trochę drożdży lagerowych?? Robił ktoś tak?

Z tego co kojarzę, to szczep lagerowy dodajemy do butelek, ze względu na to, że wolniej ulegają autolizie niż drożdże weizenowe. Ma to zapobiec szybkiemu starzeniu się weizena. Nie wydaje mi się, żeby mieszało się szczepy podczas fermentacji właściwej.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Ja tylko tak z pytaniem, czy pierwsze zdanie nie powinno brzmieć:

Niemieckie drożdże pszeniczne, częściej używane przez niemieckie browary niż inne tego rodzaju.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z tego co kojarzę, to szczep lagerowy dodajemy do butelek, ze względu na to, że wolniej ulegają autolizie niż drożdże weizenowe. Ma to zapobiec szybkiemu starzeniu się weizena. Nie wydaje mi się, żeby mieszało się szczepy podczas fermentacji właściwej.

Też mi się tak wydaje. Faktycznie, piwo pszeniczne szybko się starzeje. Nie wiem tylko, czy w warunkach domowych jest szansa tak dobrze przefiltrować piwo, żeby miało jakikolwiek sens dodawanie dolniaków.

 

Co do moich obserwacji: bardzo dobre drożdże do produkcji piw pszenicznych typów wskazanych przez producenta. Niestety, jakość gęstwy pogarsza się z warki na warkę zauważalnie - tzn. zanikają banany i goździki. Więcej niż 3 razy nie ma sensu odzyskiwać gęstwy jeśli chce się mieć dobre piwo pszeniczne.

Podobne są WLP 300, suche WB 06 są niezłe, ale to nie ta liga:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć.

Ja tylko tak z pytaniem, czy pierwsze zdanie nie powinno brzmieć:

Niemieckie drożdże pszeniczne, częściej używane przez niemieckie browary niż inne tego rodzaju.

Powinno brzmieć "...używane przez większość browarników..."

Jak cię takie niuanse interesują to zapisz się na forum języka angielskiego :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

cześć :)

 

Powinno brzmieć "...używane przez większość browarników..."

Jak cię takie niuanse interesują to zapisz się na forum języka angielskiego :D

jeszcze raz sorki ze pisze nic nie wnosząc do tematu drożdzy :D

zostałem źle zrozumiany - nie znam języka angielskiego ni w ząb stąd też wszelakie tłumaczenia sa dla mnie błogosławieństwem za które bardzo dziękuję i bijąc brawo proszę o wiecej!

 

chodziło mi o to że pierwsze zdanie tekstu dla mnie jest niepoprawne, moim zdaniem zamiast słowa: najcześciej, powinno byc użyte : czesciej.

 

Jeśli jest taka możliwośc poproszę Admina lub Moda o usunięcie moich postów z wątku jako nic nie wnoszących do tematu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie słuchałem Jamil show na temat pszenicy. Wspomniał również o krótkim żywocie drożdży pszennych. Jak to rozumiem to najlepiej gęstwę pszenną używać jak najszybciej, już powyżej tygodnia w lodówce drożdże przestają produkować należne smaki w piwie. Czyli jak chcesz warzyć pszenice, zrób całą serię na raz :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Właśnie słuchałem Jamil show na temat pszenicy. Wspomniał również o krótkim żywocie drożdży pszennych. Jak to rozumiem to najlepiej gęstwę pszenną używać jak najszybciej, już powyżej tygodnia w lodówce drożdże przestają produkować należne smaki w piwie. Czyli jak chcesz warzyć pszenice, zrób całą serię na raz :)

Albo podziel drożdże z propagatora (jeszcze przed propagacją) i wysiej na kilka skosów,albo zamroź... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Właśnie słuchałem Jamil show na temat pszenicy. Wspomniał również o krótkim żywocie drożdży pszennych. Jak to rozumiem to najlepiej gęstwę pszenną używać jak najszybciej, już powyżej tygodnia w lodówce drożdże przestają produkować należne smaki w piwie. Czyli jak chcesz warzyć pszenice, zrób całą serię na raz :)

Ja trzymałem te drożdże w lodówce w postaci gęstwy ponad rok, piwo wyszło na nich rasowy weizen tylko wolniej fermentowały i tylko do 4 blg (z 12). Natomiast miałem przypadek że, gęstwa użyta 3 raz jedna po drugim nie dała już efektów weizena. Czyli wychodziło by, że lepiej dzielić i namnażać niż przenosić z warki na warkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czemu nikt mi nie powiedział, że te drożdże tak bardzo lubią podróżować? :) Zrobiły mi gigantyczny bałagan. Wylazły w dużych ilościach. Na dodatek w temperaturze 16-18°C

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czemu nikt mi nie powiedział, że te drożdże tak bardzo lubią podróżować?

Weizenbock, 22 l, 17,5 °Blg, 20°C. Po kilkunastu godzinach od zadania gęstwy (drożdże dzień po drugim zbiorze) rzeczone urządziły sobie zwiedzanie piwnicy.

Nastawiłem tylko 22 l, gdyż liczyłem się z ich ciekawą świata naturą. Standardowy fermentor. Miały w nim sporo miejsca. Mimo wszystko wyłaziły. Przelałem 4,5 l do małego baniaczka. Jutro okaże się, czy dla pozostałej części starczyło miejsca w fermentorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Weizenbock, 22 l, 17,5 °Blg, 20°C. Po kilkunastu godzinach od zadania gęstwy (drożdże dzień po drugim zbiorze) rzeczone urządziły sobie zwiedzanie piwnicy.

Ja miałem w fermentorze tylko 20l weizenbocka i też trochę wyszło w weekend przez otwór w pokrywie.

Fermentacja w bliżej nieokreslonej temperaturze (szacuję ok 20-21°C), bo w wannie pełnej wody i w fermentorze ubranym w t-shirt. :smilies:

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

moje w temp 21 tak się rozochociły że 2 dni zwiedzały piwnice. Obniżenie temp nie pomogło w zwalczeniu ich ekspansji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Trza dekiel ściągnąć to nie będą wyłazić.

Tylko, żeby co inne nie zaczęło włazić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To moje, z drugiego zbioru, były grzeczne i nawet nie próbowały. Piana miała ze 4 cm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

moje w temp 21 tak się rozochociły że 2 dni zwiedzały piwnice. Obniżenie temp nie pomogło w zwalczeniu ich ekspansji.

potwierdzam - postanowiły poznać swój nowy dom (ograniczyły się wyłącznie do najbliższego otoczenia, ale zrobiły to z pompą :P) WĘDROWNICZKI!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Póki co to średnio jestem z nich zadowolony. Bananów zero, zarówno w jasnej jak i ciemnej pszenicy. Obecnie fermentuje na nich jeszcze żytnie, może tak będzie lepiej. Może coś źle zrobiłem ale na WB-06 banany było czuć bardzo, tutaj niestety w ogóle. Fermentacja w okolicach 20-21 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planuję bardzo lekką pszenice, ok 10,5blg. Zastanawiam się ile trwać będzie fermentacja w temp 21-22C. Szybko dojadają?

Share this post


Link to post
Share on other sites

WItam!

Wczoraj miałem okazję zebrać gęstwę po burzliwej z pszenicznego i ku mojemu zdziwieniu gęstwa nie okazała się taka gęsta ;). W prawdzie do dna przywarła cienka warstwa drożdzy, a nad nią wisiała taka zawiesina drożdzowa (ok 1,5 ~2 cm).

Całość załadowałem do słoika. Jaka powinna byc konsystencja zbieranych drożdzy Wyast 3068?

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

czytaliście może opis tych drożdży :D tam jest napisane, że mają niską flokulacje - czyli opadają dopiero po kilkunastu dniach od zakończenia fermentacji. Czyli można wnioskować, że to jest normalne. Ja nie zbierałem tych drożdży po burzliwej tylko przed samym rozlewem i gęstwa była luźna, ale dało się ją spokojnie zebrać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używałem tych drożdży też już kilka razy, gęstwa jest zazwyczaj luźna na nich, trzeba uważać przy dekantacji. U mnie raczej po 12 dniach już ładnie wszystko opadało na dno, może się nie zbijało w mocne skupiska, ale dało się piwo ściągnąć tak by nie zebrać gęstwy. Z czasem ładnie powinna się zbić w słoiku ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komuś te drożdże może dawały ostatnio siarkę/siarkowodór? Bo chodzą słuchy że to ostatnio powszechne na tych drożdżach, a w mojej ostatniej pszenicy wyszedł siarkowodór i nie wiem czy wina moja czy te drożdże tak mają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.