Skocz do zawartości
Dr2

Pokrywy fermentorów.

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba z nudów do głowy przyszła mi taka myśl, że skoro zaglądanie do fermentora z brzeczką jest dość ryzykowne, a z drugiej strony widok fermentującej brzeczki jest ciekawy i wiele mówiący, to dlaczgo nie można by zastosować przeźroczystych pokryw do fermentorów ?

 

Może takie gdzieś są, tylko ja nie umiem ich znaleźć?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba z nudów do głowy przyszła mi taka myśl, że skoro zaglądanie do fermentora z brzeczką jest dość ryzykowne, a z drugiej strony widok fermentującej brzeczki jest ciekawy i wiele mówiący, to dlaczgo nie można by zastosować przeźroczystych pokryw do fermentorów ?

 

Może takie gdzieś są, tylko ja nie umiem ich znaleźć?

możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w przypadkach ekstremalnych wygląda to tak:

http://www.piwo.org/...l”/#entry185802

Nie no OK, wiem jak to wygląda,

ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji (o infekcjach głośno nie mówię :mad: ).

możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz

I nie rzecz w tym co by nadmiernie kombinować, tylko żeby było szybko tanio i skutecznie.

Taki "fabryczny" dekiel (pokrywa fermentora ;) ) byłby rozwiazaniem, zwłaszcza że np. w HB można dokupić normalny za niecałe 5 zł.

Szkoda, że nie przeźroczysty :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kup nowy. Wytnij dziurę i na to szybę połóż albo nawet pokrywką szklaną od garnka zakryj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w przypadkach ekstremalnych wygląda to tak:

http://www.piwo.org/...l”/?do=findComment&comment=185802

Nie no OK, wiem jak to wygląda,

ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji (o infekcjach głośno nie mówię :mad: ).

możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz

I nie rzecz w tym co by nadmiernie kombinować, tylko żeby było szybko tanio i skutecznie.

Taki "fabryczny" dekiel (pokrywa fermentora ;) ) byłby rozwiazaniem, zwłaszcza że np. w HB można dokupić normalny za niecałe 5 zł.

Szkoda, że nie przeźroczysty :(

nakrycie z szyby ma plusy ,

1. widoczność

2. utrzymanie czystości ( oryginalna pokrywa jest upierdliwa w myciu , szczególnie jak drożdżaki na spacer idą

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
....

ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji...

 

Ja wiem, na co Wy mówicie kibel, ale u nas, w centralnej Polsce ;) kibel to WC, tyle że w bardziej ordynarnym wykonaniu. :)

Edytowane przez zbynekkk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja wiem, na co Wy mówicie kibel, ale u nas, w centralnej Polsce

Racja, lecz język polski w swojej naturze jest językiem wysoce kontekstowym i niejednokrotnie ten sam wyraz właśnie w zależności od kontekstu, w którym go użyjemy, przyjmuje inne znaczenie.

 

No i tak to u nos jes, że można iść z kiblem do kibla ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×