Jump to content
Sign in to follow this  
Dr2

Pokrywy fermentorów.

Recommended Posts

Chyba z nudów do głowy przyszła mi taka myśl, że skoro zaglądanie do fermentora z brzeczką jest dość ryzykowne, a z drugiej strony widok fermentującej brzeczki jest ciekawy i wiele mówiący, to dlaczgo nie można by zastosować przeźroczystych pokryw do fermentorów ?

 

Może takie gdzieś są, tylko ja nie umiem ich znaleźć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba z nudów do głowy przyszła mi taka myśl, że skoro zaglądanie do fermentora z brzeczką jest dość ryzykowne, a z drugiej strony widok fermentującej brzeczki jest ciekawy i wiele mówiący, to dlaczgo nie można by zastosować przeźroczystych pokryw do fermentorów ?

 

Może takie gdzieś są, tylko ja nie umiem ich znaleźć?

możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz

Share this post


Link to post
Share on other sites

w przypadkach ekstremalnych wygląda to tak:

http://www.piwo.org/...l”/#entry185802

Nie no OK, wiem jak to wygląda,

ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji (o infekcjach głośno nie mówię :mad: ).

możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz

I nie rzecz w tym co by nadmiernie kombinować, tylko żeby było szybko tanio i skutecznie.

Taki "fabryczny" dekiel (pokrywa fermentora ;) ) byłby rozwiazaniem, zwłaszcza że np. w HB można dokupić normalny za niecałe 5 zł.

Szkoda, że nie przeźroczysty :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

w przypadkach ekstremalnych wygląda to tak:

http://www.piwo.org/...l”/?do=findComment&comment=185802

Nie no OK, wiem jak to wygląda,

ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji (o infekcjach głośno nie mówię :mad: ).

możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz

I nie rzecz w tym co by nadmiernie kombinować, tylko żeby było szybko tanio i skutecznie.

Taki "fabryczny" dekiel (pokrywa fermentora ;) ) byłby rozwiazaniem, zwłaszcza że np. w HB można dokupić normalny za niecałe 5 zł.

Szkoda, że nie przeźroczysty :(

nakrycie z szyby ma plusy ,

1. widoczność

2. utrzymanie czystości ( oryginalna pokrywa jest upierdliwa w myciu , szczególnie jak drożdżaki na spacer idą

Share this post


Link to post
Share on other sites
....

ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji...

 

Ja wiem, na co Wy mówicie kibel, ale u nas, w centralnej Polsce ;) kibel to WC, tyle że w bardziej ordynarnym wykonaniu. :)

Edited by zbynekkk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wiem, na co Wy mówicie kibel, ale u nas, w centralnej Polsce

Racja, lecz język polski w swojej naturze jest językiem wysoce kontekstowym i niejednokrotnie ten sam wyraz właśnie w zależności od kontekstu, w którym go użyjemy, przyjmuje inne znaczenie.

 

No i tak to u nos jes, że można iść z kiblem do kibla ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.