Dr2 546 Posted February 11, 2013 Chyba z nudów do głowy przyszła mi taka myśl, że skoro zaglądanie do fermentora z brzeczką jest dość ryzykowne, a z drugiej strony widok fermentującej brzeczki jest ciekawy i wiele mówiący, to dlaczgo nie można by zastosować przeźroczystych pokryw do fermentorów ? Może takie gdzieś są, tylko ja nie umiem ich znaleźć? Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted February 11, 2013 w przypadkach ekstremalnych wygląda to tak: http://www.piwo.org/topic/8595-browar-%e2%80%9evojtol%e2%80%9d/#entry185802 nie ma potrzeby zaglądania do środka, bo się drożdże stresują - nie lubią podglądaczy Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepe11 20 Posted February 11, 2013 Chyba z nudów do głowy przyszła mi taka myśl, że skoro zaglądanie do fermentora z brzeczką jest dość ryzykowne, a z drugiej strony widok fermentującej brzeczki jest ciekawy i wiele mówiący, to dlaczgo nie można by zastosować przeźroczystych pokryw do fermentorów ? Może takie gdzieś są, tylko ja nie umiem ich znaleźć? możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz 1 WiHuRa reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted February 11, 2013 Dobry pomysł Chyba warto bo widoki czasem są pikne, np: http://www.piwo.org/topic/931-rudzki-browar-domowy-pieron-2007/page__st__1760#entry189830 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted February 11, 2013 w przypadkach ekstremalnych wygląda to tak: http://www.piwo.org/...l”/#entry185802 Nie no OK, wiem jak to wygląda, ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji (o infekcjach głośno nie mówię ). możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz I nie rzecz w tym co by nadmiernie kombinować, tylko żeby było szybko tanio i skutecznie. Taki "fabryczny" dekiel (pokrywa fermentora ) byłby rozwiazaniem, zwłaszcza że np. w HB można dokupić normalny za niecałe 5 zł. Szkoda, że nie przeźroczysty Quote Share this post Link to post Share on other sites
klisz 41 1 Items Posted February 11, 2013 Kup nowy. Wytnij dziurę i na to szybę połóż albo nawet pokrywką szklaną od garnka zakryj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepe11 20 Posted February 11, 2013 w przypadkach ekstremalnych wygląda to tak: http://www.piwo.org/...l”/?do=findComment&comment=185802 Nie no OK, wiem jak to wygląda, ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji (o infekcjach głośno nie mówię ). możesz szybę położyć , np . dać dociąć u szklarza koło , kwadrat co tam chcesz , w razie czego gaz uleci (podniesie szybę ) i wgląd masz I nie rzecz w tym co by nadmiernie kombinować, tylko żeby było szybko tanio i skutecznie. Taki "fabryczny" dekiel (pokrywa fermentora ) byłby rozwiazaniem, zwłaszcza że np. w HB można dokupić normalny za niecałe 5 zł. Szkoda, że nie przeźroczysty nakrycie z szyby ma plusy , 1. widoczność 2. utrzymanie czystości ( oryginalna pokrywa jest upierdliwa w myciu , szczególnie jak drożdżaki na spacer idą Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted February 11, 2013 Fotorelacja z fermentacji autorstwa Shooter'a. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepe11 20 Posted February 11, 2013 Fotorelacja z fermentacji autorstwa Shooter'a. cdn ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynekkk 12 Posted February 11, 2013 (edited) ....ale myślę, że jak kibel stoi w ciemnym miejscu to rzut okiem na stan drożdży bez otwierania dekla, dostarczałby wielu cennych informacji o zaawansowaniu fermentacji... Ja wiem, na co Wy mówicie kibel, ale u nas, w centralnej Polsce kibel to WC, tyle że w bardziej ordynarnym wykonaniu. Edited February 11, 2013 by zbynekkk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted February 11, 2013 Ja wiem, na co Wy mówicie kibel, ale u nas, w centralnej Polsce Racja, lecz język polski w swojej naturze jest językiem wysoce kontekstowym i niejednokrotnie ten sam wyraz właśnie w zależności od kontekstu, w którym go użyjemy, przyjmuje inne znaczenie. No i tak to u nos jes, że można iść z kiblem do kibla Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted February 11, 2013 Fotorelacja z fermentacji autorstwa Shooter'a. cdn ? Raczej nie, z tego co wiem to piwo już dawno w butelkach / kegach. Quote Share this post Link to post Share on other sites