Jump to content
bronek

Zmętnienie brzeczki

Recommended Posts

DOTYCZY ZMĘTNIENIA PO FILTRACJI

Zacierałem niskoalkoholowe ( pilzneński, pszeniczny, płatki owsiane ) w temperaturze 72 °C przez 80 minut, potem wygrzew w temperaturze 76 °C przez 10 minut, po ułożeniu się złoża zacząłem filtrację przy zastosowaniu wężyka, zawróciłem około 6 litrów i cały czas leciała brzeczka mętna/brejowata koloru jasnej kawy z mlekiem. Cała brzeczka do gotowania taka wyszła i po gotowaniu przez 70 minut też tak wyglądała. Nigdy czegoś takiego także przy podobnym zasypie nie miałem. Czy ktoś ma pomysł co mogło być powodem ? Teraz jest na fermentacji burzliwej i mam zwyczaj nie zaglądać więc nie wiem jak wygląda. Drugie pytanie to czy jeżeli takie brejowate pozostanie to czy można to sklarować np. żelatyną ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...