marbelka 23 Posted February 10, 2013 Jak to w końcu jest z IBU w tych programach? wrzucam takie dane: słód pilznenski strzegom -3,2kg chmiel marynka 9% -32g-60min chmiel lubelski 3,9% -19g-15min objętość 16L wydajność 83% formuła Tinseht wyniki: Brewtarget- IBU 46,3 Beersmith2-IBU 54,1 kolory się zgadzają Quote Share this post Link to post Share on other sites
underoak 4 Posted February 11, 2013 W obu programach masz identyczne zawartości alfakwasów? http://beercalculus.hopville.com na słodzie Weyermanna pokazuje 56.1 IBU Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted February 11, 2013 tak- w obu jest ta sama wartość-różnia miedzy programami duża,bo prawie 20%-czego się trzymać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted February 12, 2013 Moim zdaniem nie ma co ślepo wierzyć żadnemu. Trzymaj się jednego, ale zweryfikuj wyliczone wartości empirycznie. W sumie 2-3 IBU nie robi tak wielkiej różnicy, chodzi jedynie o orientacyjne określenie kiedy jest "mało gorzkie", kiedy "średnio" a kiedy "mocno", a do tego jeszcze trzeba dodać odczucie w gotowym piwie. Używam hopville i bs2, każdy program wylicza mi inaczej, ale dla mnie liczy się raczej zakres w jaki wpada goryczka, do 20 IBU jest mało gorzkie, 20-25 średnio, 25-35 dość gorzkie, powyżej 35 mocno gorzkie. Jakkolwiek piwowarstwo wygląda na naukę, to w domowym wydaniu jest bardziej rzeczą doświadczenia, niż teorii. Quote Share this post Link to post Share on other sites