Skocz do zawartości
Pewn1ak

Gęstwa drożdżowa Czech PILS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

http://imageshack.us...dsc01642al.jpg/

 

Posiadam gęstwe dolnych drożdży które mają iść do kolejnej warki. Jak narazie dodawałem cały słoik jak idzie i było dobrze.

Po 3 warkach nazbierały sie śmieci chmielowe itd. wiec która z tych warstw to najbardziej zdrowe drożdże a które należy zutylizować?

I czy dodając za dużą ilość drożdży ma to jakieś negatywne skutki ?

 

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Przed zadaniem zlewamy ze słoika możliwie dużo płynu znad drożdży. Jeżeli drożdże nie były przemywane, należy łyżką zebrać możliwie dużo czystych, jasnych drożdży z wierzchu, zostawiając ciemny osad na dnie (czasem zupełnie na wierzchu jest jeszcze jedna, ciemna warstwa śmieci i martwych drożdzy, należy ją usunąć; zdrowe drożdże zawsze mają jasny kolor i kremową konsystencję). Jeszcze przed zadaniem warto wstępnie obudzić drożdże – dolewamy do nich ok. pół litra świezej brzeczki, pobranej z kotła na początku gotowania, dodatkowo przegotowanej, i wystudzonej pod przykryciem. Drożdże należy budzić brzeczką w temperaturze zblizonej do docelowej temperatury piwa +/- 5°C , czyli w praktyce drożdże lagerowe budzimy trzymając słoik w lodówce. Warto do tego użyć dużego naczynia (1.5-2L), drożdże potrafią się bardzo pienić. Niektóre drożdże zaczynają aktywność już po pół godziny, niektórym potrzeba kilka godzin – dla drożdzy lagerowych można budzenie zacząć w przeddzień warzenia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×