Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :D

 

Od jakiegoś czasu czytam to forum,

w końcu przyszedł czas na mój pierwszy krok w tworzeniu piwka

 

Wczoraj popełniłem swoją pierwszą warkę - Hefeweizen z zestawu słodów Browamatora

Zacierałem infuzyjnie w garze, wyszło trochę mniej niż z instrukcji - 18l 13BLG

Dzisiaj spróbuje zrobić Dunkelweizen

 

W tym wątku będę zapisywał moje postępy w piwowarstwie

 

pozdrawiam całą piwna brać :beer:

 

Lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej

właśnie jestem w takcie zacierania dunkelweizena z zestawu słodów z browamatora

Zacieram w lodówce

Wygodniej niż w garnku moim zdaniem, zrobiłem w niej też filtrator z kranikiem z rurki miedzianej 15tki ponacinanej tarczą 0,8 mm co 2 mm

(oczywiście ukłony w stronę kolegów z forum za szczegółowe opisy różnych patentów)

Wczoraj filtrowałem nią hefeweizena i poszło bardzo dobrze

Hefeweizen właśnie bulka w fermentorze temperatura fermentacji 20C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj piwka coś tak niemrawie bulkają temperatura fermentacji 18C,

Zacząłem budować garnek do zacierania i filtracji z garnka elektrycznego 29L,

wyrzuciłem plastikowy oryginalny kranik i zamontowałem mosiężny 1/2"

teraz robię filtrator z nierdzewnej tacy, nacinam ja tarczą 0,8mm grubości

w sobotę test: Oktoberfestbier z zestawu BA bo temperatury sprzyjają

 

Lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj warzyłem oktoberfestbier z zestawu BA

BLG 13

Zacieranie w lodówce

wyszło 18l BLG 13,5

w 15 °C zapodałem uwodnione drożdże W34/70

Fermentacja w pomieszczeniu z temperaturą 9-10C

po 10 dniach cicha w temperaturze 0-2C 4 tyg

3 dni przerwy diacetylowej w 15C

27.03 butelkowany z dodatkiem 130g glukozy

FG 4blg

 

Sprawdzałem też jak się mają nastawione tydzień temu weizeny

hefe - 2,5 BLG

dunkel 3 BLG

 

poczekam jeszcze z 3 dni sprawdzę BLG i pewnie w butelki pójdzie

 

Lumpy

Edytowane przez Lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

we wtorek 19.02

warka 1 Hefeweizen zabutelkowana z dodatkiem 7g glukozy / litr BLG końcowe 2,5

warka 2 Dunkelweizen zabutelkowana z dodatkiem 7g glukozy / litr BLG końcowe 3

refermentacja w temperaturze 20C

 

jutro chcę uwarzyć weizenbocka wykorzystując gęstwę z dunkelweizena którą trzymam od wtorku w lodówce

 

Lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak szybko już 3 warki, pod wrażeniem jestem, bo mnie to idzie jak krew z nosa, brak czasu :)

Widać kolega jest psze smakoszem, bo ciągle pszenicę sobie warzy :)

Fajne piwka, powodzenia i niechaj nieproszeni goście omijają warki twe :beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak szybko już 3 warki, pod wrażeniem jestem, bo mnie to idzie jak krew z nosa, brak czasu :)

Widać kolega jest psze smakoszem, bo ciągle pszenicę sobie warzy :)

Fajne piwka, powodzenia i niechaj nieproszeni goście omijają warki twe :beer:

 

Hej

Dużo czasu mam teraz bo w branży budowlano-drogowej robię a teraz zastój w robocie to warzę :smilies:

Pszeniczniaka akurat teraz robię bo chcę wykorzystać gęstwę drożdżową

Jutro odmiana - stout owsiany

 

pozdro

 

Lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie zupełnie odwrotnie - czasu w ogóle nie mam.

Chociaż w przyszłym tygodniu parę wolnych chwil ma się znaleźć, więc zamówiłem już składniki na dwie kolejne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj uzupełnienie zapisków

 

WARKA #4

24.02 weizenbock wg receptury Weizenbock, Jacek Stachowski (Stasiek) – Wiki piwo.org

tylko słody karmelowe i barwiące były zamienione na odpowiedniki ze Strzegomia

Wyszło 19L BLG 17*

Drożdże - 200ml gęstwy po dunkelwezien zadane w 18C

fermentacja w 19C

5.03 - przelany na cichą temperatura 5°C

19.03. 4,4 blg, butelkowanie z dodatkiem 160g glukozy

 

Już 10 dni po butelkowaniu jest bardzo dobry

 

WARKA #5

26.02 stout owsiany z zestawu BA

Dałem więcej chmielu niż w przepisie BA

30g marynki - 90'

10g lubelskiego 75'

Wyszło 19L BLG 14

Drożdże S-04 uwodnione zadane w 18C

Fermentacja w 19C

8.03 - przelany na cichą temperatura około 5°C

23.3 - zabutelkowany + 140g glukozy

 

10 dni po butelkowaniu - smaczny lecz gazu i piany śladowe ilości :(

 

plan na weekend - IPA i powtórka dunkelweizen

Edytowane przez Lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczorajszy dzień był bardzo pracowity :D

Zacząłem o 10tej skończyłem o 19tej i wychodzi na to że lepiej dwa piwka pod rząd robić - jedno sprzątanie a radość podwójna

 

Warka #6 - dunkel lager 12BLG 25L

1,5kg pilzneńskiego

2,25 kg monachijskiego

650g karmel ciemny strzegom

100g czekoladowy dodany dla barwy po przerwie w 72C

 

zacieranie infuzyjne

 

53C - 10'

62C - 60'

72C - 20'

76C i do filtracji

 

Przed gotowaniem było 30L BLG10

 

chmielenie

15g marynki granulat - 60'

15g marynki granulat - 30'

45g lubelski granulat - 10'

 

po gotowaniu 25L BLG 12,5 ochłodziłem do 10C i dodałem gęstwe zebraną z oktoberfestbier (W34/70)

Fermentacja w 10C

po 2 tyg cicha 0-4C - 14 dni

przerwa diacetylowa 4 dni w 16C

27.03 butelkowane z dodatkiem 160g glukozy

FG 3,2 blg

 

nawet takie zielone nienagazowane było smaczne

po 20 dniach od butelkowania - smak podobny do velkopopowickiego kozela lecz za mało gazu

 

Warka #7 IPA z zestawu BA

robiona zgodnie z instrukcją jedyne odstępstwo to gotowanie wydłużone do 90'

bo za dużo mi się wysłodziło brzeczki i miała tylko 11,5 BLG

 

Schłodzone do 18C dodałem uwodnionych drożdży US-05

Temperatura fermentacji 17-20C

23.03 rozlany z dodatkiem 160g glukozy

 

po 7 dniach od butelkowania próba - piwo smaczne ale trochę za mało gazu i goryczki, wyszło takie Pale ale nie IPA

 

 

 

Lumpy

Edytowane przez Lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jako że Hefeweizen z warki #1 powoli się kończy

wyszedł dość dobry, czuć banany, piękna piana, to następna warka miała by być podobna

 

Warka #8 Hefeweizen 3.03.2013

25L 13BLG

 

Zasyp:

 

3,1 kg pszeniczny strzegom

2kg pilznenski

0,25 kg carahell

 

zacieranie:

 

43-45C - 60' tylko pszeniczny

53C - 15'

63C - 30'

72C - do negatywnej jodowej około 15'

76 i filtracja (trwała 2h)

 

wyszło 31l brzeczki BLG 13, przez co odebrałem 5 l przed gotowaniem

rozcieńczyłem do 7blg i odłożyłem do spasteryzowania (na startery)

resztę uzupełniłem wodą do 30l

gotowanie 80 min

chmielenie - spalt select

 

po 10' - 17g

po 30' - 12g

po 75' - 12g

 

wyszło 25l brzeczki 13 blg zadane ok 150ml gęstwy po pierwszym hefeweizen w temperaturze 15C

gęstwa była przemywana wodą PH3 z dodatkiem CLO2 (około 20ppm)

drożdże ruszyły po około 1,5 doby od zadania temperatura fermentacji 19-20C

 

14.03 warka #8 Hefeweizen zabutelkowana z dodatkiem 200g glukozy

 

5. 03 przelałem weizenbocka na cichą temperatura 5C

 

W niedziele powtórka dunkelweizen

 

Lumpy

Edytowane przez Lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

robie bo mi i moim znajomym posmakowalo piwo z pierwszych dwoch warek

po za tym pszenica szybko jest pijalna od warzenia

 

pozdro

 

lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wczoraj wyszła cała pszenica ze skrzynek :(

ale smakowała podobno :D

więc dzisiaj........

warka #9 dunkelweizen powtórka :smilies:

 

25 L BLG 13

 

Zasyp:

pilzneński -1,6 kg

pszeniczny - 2,4 kg

monachijski II - 0,75 kg

pszenica prażona - 60g

Carawheat - 0,25 kg

 

Zacieranie:

 

43-45 C - 60' tylko pszeniczny

53C - 15'

63C - 20'

72C - 20' negatywna jodowa i dodanie prażonej pszenicy

76C i filtracja

 

Gotowanie 90'

Chmielenie

 

Lubelski 70' - 20g

Lubelski 50' - 10g

Lubelski 5' - 10g

 

Chłodzenie do 16C

zadana gęstwa WB-06 około 150ml

temperatura fermentacji 19C

24.03 zabutelkowany z 200g glukozy

blg końcowe 3,2

 

 

Lumpy

Edytowane przez Lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uzupełnienie dziennika działalności browaru:

 

10.03.2013

 

American Lager

25L BLG 12,5

 

na podstawie przepisu codera

 

http://www.piwo.org/...9085#entry69085

 

0,9kg ryżu skleikowane w 6l wody gotowane 20 min

woda zakwaszona kwasem fosforowym 4 ml/15l

3,5 kg pilzneńskiego

Zacieranie

65-66C - 60'

72-73C - 20'

negatywna jodowa

podgrzanie do 76

filtracja

 

Chmielenie

80' Hallertau 30g

10' Cascade 10g

 

gotowanie w sumie 90'

 

Drożdże W34/70 gestwa około 150ml zadane w 15°C

 

Fermentacja w 8°C

30.3 przelane na cicha temp fermentacji 0-4 C

ostatni tydzień temperatura fermentacji 8C

20.04 zabutelkowane z 220 g glukozy rozpuszczonej w 1 l wody

blg końcowe 2,5

 

Warka #11 Stout

25L BLG13

 

Pilznenski 1,8 kg

Monachijski 2kg

czekoladowy 400 strzegom 160g

czekoladowy 1200 strzegom 200g

karmelowy 30 300g

karmelowy 150 150g

jęczmień palony zastąpiłem czekoladowym 1200

 

zacieranie:

67-68C - 60 min

72C - 10min dodany czekoladowy 1200

76 i do filtracji

 

Chmielenie:

 

75' - marynka 20g

40' lubelski 20g

 

gotowanie w sumie 80 min

 

Drożdże S-04 gestwa z poprzedniego stouta zadane w 20C

fermentacja 18-19C

 

27.03 Stout przelany na cichą

20.4. zabutelkowane z 200g glukozy, BLG końcowe 4,5

Edytowane przez Lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie

 

Brzeczka się chłodzi więc mam chwile

 

Było już późno a piątek bez warzenia to piątek stracony :cool:

Szukam przepisów co by tu dzisiaj szybkiego....

wybór padł:

 

Warka #12 Pale Ale

 

25L 13 Blg

 

Zasyp:

 

pale ale strzegom - 4,7kg

carahel weyermann - 250g

 

zacieranie 67-68C - 60min

jodowa - coś tam widać jeszcze 10'

potem znów jodowa i jest ok

do filtracji

podgrzane wodą do 76C, poczekałem 15 min na ułożenie złoża

filtracja sprawnie około godziny

 

chmielenie

60' marynka 40g szyszka

10' lubelski 30g szyszka

 

Wyszło 24L BLG 14

Zadane 120ml gęstwy S-05 po IPA w temperaturze 17C

fermentacja 17 - 21 C

30.03 przelane na cichą

20.4 zabutelkowane z 200g glukozy blg końcowe 3

Edytowane przez Lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj postanowiłem uwarzyć Witka

 

Warka #13 Witbier 25L wg przepisu dori

 

http://www.wiki.piwo...a_Chrapek_(dori)

 

Pilzneński - 2,5 kg

Pszeniczny- 650 g

Płatki pszeniczne - 1kg

Płatki owsiane - 0,5kg

Mąka pszenna - 250g (nigdy więcej nie popełnię tego błędu - następnym razem ześrutowana pszenica niesłodowana)

 

Mąka i płatki skleikowane w 8l wody

dolane 5 l wody temperatua 70C

dodane słody temperatura 65C - 100min

72C - 30min, negatywna jodowa

przelane do filtratora i dolane wody do podniesienia temperatry do 76C

filtracja masakra -4 godziny i dopiero 15l

dolałem do pełna wody i zostawiłem na noc

rano gotowałem, do gotowania poszło 30l

 

Chmiele

 

 

Marynka szyszka 8,1% 30 g 70 min

curacao 12g kolendra 10g - 15 min

curacao 13g kolendra 8g - 5 min

 

dorożdże Wyeast 3944 zadane w temperaturze 18C

Wyszło 24,5 l BLG 12,5

 

27.03 - przelane na cichą

13.04 - butelkowanie 200g glukozy

Edytowane przez Lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #14 Altbier

 

25L 11,5 Blg wg.przepisu @zgoda

 

http://www.piwo.org/...-altbier-zgody/

 

czyściłem zapasy słodów i zasyp był nasępujący:

 

Monachijski II - 3,8 kg

Pilzneński - 0,7kg

Carmunich I - 0,5 kg

Carafa III special - 50g

 

62-65C - 30'

70-73C - 70'

 

chmielenie 50g spalt select 60'

mech irladzki 5g - 10'

drożdże gęstwa S-05 150ml zadane w 15C

temp fermentacji 15-18C pod koniec cichej 20C

1.4 przelane na cicha blg 4

13.4 - zabutelkowane blg 4 200g glukozy

Edytowane przez Lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W nocy z sobotę na niedzielę 30/31 popełniłem następującą warkę:

 

Warka #15 wielkanocna CIPA czyli ciemne IPA

 

Wielkość warki: 25,000 L

Objętość gotowania: 28,000 L

Czas gotowania: 60,000 min

 

Gęstość początkowa: 16 BLG

 

 

Zasyp:

Pale Ale strzegom 5 kg

Caramunich I Weyermann 0,5 kg

Pszeniczny strzegom 0,5 kg

Wiedeński strzegom 1 kg

Karmelowy strzegom 0,5 kg

Carafa II 0,5 kg - dodana przed mashout

Zacieranie w 65-66 C 100min (do negatywnej jodowej) mashout 76C 10min

Wyszło 31L BLG15 odebrałem 3 l do spasteryzowania i dodam do refermentacji

 

Chmielenie

60min 50g marynka 8,1 AK szyszka

45min 20g marynka granulat

30 min 50g lubelski 3AK szyszka

3 min cascade, citra, palisade, simcoe po 10g każdego

 

Dolałem pod koniec gotowania 1,5 wody

Do fermentacji poszło 26l 16BLG

Gęstwa S-05 około 200ml z IPA zadana w 20C

1.04 piwo juz bulka temp fermentacji 19C

13.04 przelane na cicha blg 6 dodane: cascade, citra, palisade, simcoe po 10g każdego

29.4 - zabutelkowane z dodatkiem 200g glukozy FG 4,5

Edytowane przez Lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sobotę 1.6 z okazji dnia dziecka :D :

 

Warka #16 PILS

 

Wielkość warki: 25,000 L

Objętość gotowania: 31,000 L

Czas gotowania: 60,000 min

 

Gęstość początkowa: 14 BLG

 

 

Zasyp:

Pilzneński strzegom 4,2 kg

Monachijski I strzegom 0,55 kg

Carapils 0,2 kg

Zacieranie:

50C - 10'

62C - 20'

72C - 40'

78C - 5'

 

Wyszło 31L do gotowania

 

Chmielenie

60min 35g marynka 8,1 AK szyszka

15 min 20g styrian goldings szyszka

5 min 10g styrian goldings szyszka

1 min 10g styrian goldings szyszka

 

Drożdże Munich Lager zadane w 15°C

 

 

Fermentacja 9-12°C - 2 tyg początkowo na dworze potem lodówka

Cicha 6°C (w lodówce)

rozlane 30.6 z 150 g glukozy

FG 2,5 blg

Edytowane przez Lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W niedziele 2.6. z rozpędu zrobiłem:

Warka #17Hefewizen #3

Zasyp na 25kg

Pszeniczny strzegom 3kg

Pilzneński strzegom 2kg

Carahell 250g

Zacieranie:42 - 43C - 15'

53C - 15'

63C - 30'

72C - 30'

78C - 5'

wyszła słaba wydajność bo zrobiła się szczelina w młócie

przy ścianie lodówki turystycznej w której filtruje

dodałem do gotowania 500g ekstraktu suchego

Gotowanie 80'

chmielenie

70' Spalt select 20g

30' Spalt select 10g

5' Spalt select 10g

Drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

zadane w 20C

fermentacja 14 dni w temperaturze 20-23C

rozlane 16.6 z dodatkiem 210g glukozy

próbowałem 22.6 i jest już nagazowane to poszło wszystko do lodówki

Edytowane przez Lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

16.6

 

Warka #18 Marcowe#2

 

Zasyp:

Pilzneński strzegom - 4kg

Monachijski I strzegom - 1kg

Carapils - 0,4kg

Caramunich I 0,25kg

 

 

zacieranie:

 

53C -15'

62C - 30'

72C - 15'

78C - 5'

 

gotowanie 70'

chmielenie

60' 37g spaltselect i 15g Hersbrucker szyszka

15' 25g Hersbrucker szyszka

 

schłodzone do 20C i dodana gęstwa z pilsa Wyeast 2308 Munich Lager

 

OG 14Blg

fermentacja w lodówce 8-9C

30.6 przelane na cichą blg 4 temp 5 C

11.8 zabutelkowane 25L z 180g glukozy

FG 2,2 Blg

Edytowane przez Lumpy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×