Jump to content

Domowy browar Naturales


GaGacek
 Share

Recommended Posts

1-3 - przygoda z ekstraktami

4 - Brown Ale - zestaw z BA

5 - Koelach - zestaw z BA

6 -A'la Grodziskie - zestaw z BA

7 - Pszeniczne Ciemne - zestaw z BA

8 -Stout Owsiany - zestaw z BA

 

 

9 - Powiew Azji - imbirowe

 

Skład:

Caraamber ? 0,24 kg

Carared ? 0,1 kg

Pilzneński ? 4,0 kg

Lubelski ? 35 g

Marynka ? 25 g

Świeży imbir ? 0,1 kg

Drożdze S-23

 

Przerwy:

52C 10 min

63C 25 min

72C 40 min

 

Gotowanie:

35 g Marynki 0 min

25g lubelskiego 60 min

100g tartego imbiru 60 min

Koniec 70 min

 

Wyszło 24,5 L o ekstrakcie 12 °Blg.

Edited by GaGacek
Link to comment
Share on other sites

10 - Imieninowe

 

Skład:

Carapils ? 0,2 kg

Monachijski ? 0,2 kg

Pilzneński ? 3,2 kg

Lubelski ? 30 g

Marynka ? 30 g

Drożdze S-23

Przerwy:

65 C 30 min

72 C 30 min

 

Gotowanie:

30 g marynki 0 min

20 g lubelskiego 20 min

10 g lubelskiego 60 min

koniec 90 min

 

 

Wyszło 22L ekstraktu 12 °Blg

Edited by GaGacek
Link to comment
Share on other sites

10 - Imieninowe

 

Skład:

Carapils ? 0' date='2 kg

Monachijski ? 0,2 kg

Pilzneński ? 3,2 kg

Lubelski ? 30 g

Marynka ? 30 g

Drożdze S-23

[b']

Monachijskiego chyba troche mało by mogł wpłynąć na smak.

Jako, że eksperymentuje to chętnie zwiększe jego udział w zasypie w następnej podobnej warce, dzięki za radę.

Link to comment
Share on other sites

11 - Kolońskie

 

Skład:

Pilzneński ? 3,7 kg

Pszeniczny ? 0,5 kg

Lubelski - 60 g

Drożdze S-33

 

Przerwy:

52 C ? 15 min

63 C ? 50 min

73 C - 10

 

Gotowanie

 

35 g lubelskiego 10 min

25 g lubelskiego 60 min

Koniec 70 min

 

Wyszło 26,5 L ekstraktu 12,2 °Blg

Edited by GaGacek
Link to comment
Share on other sites

Gotowanie 70 min:

35 g Marynki 0 min

Przepraszam za niewiedzę ale jak mam to rozumieć ?

W tym przypadku pewnie miało być 90 minut. :D

 

Ale można tez dodać chmiel na 0 minut. Czyli chwilę po zakończeniu gotowania.

Można też dodać np w -5 minut. Czyli 5 minut po zakończeniu gotowania.

Link to comment
Share on other sites

Gotowanie 70 min:

35 g Marynki 0 min

Przepraszam za niewiedzę ale jak mam to rozumieć ?

Pozdrawiam

W tym przypadku oznacza, to, że Marynkę wsypujesz od początku.

 

Trochę zamieszanie jest z tego powodu, że niektórzy liczą minuty od początku, czyli od 0' do 90', a niektórzy od końca, taki przykład podał Stasiek. Tutaj z racji, że to goryczkowy, na 100% jest zastosowany ten pierwszy rodzaj notacji.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

12 - Siuks

 

Skład:

Pale Ale ? 3,2 kg

Carared ? 0,7 kg

Marynka ? 20g

Lubelski ? 30 g

Drożdże S-04

 

Przerwy:

62C ? 60 min

72C - 20 min

 

Gotowanie:

20 g Marynki w 5 min gotowania

30g Lubelskiego w 30 min gotowania

STOP w 60 minucie

 

Wyszło 24L ekstraktu 12 °Blg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.