Skocz do zawartości

depesz warzy - Black Violation Brewery


Rekomendowane odpowiedzi

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/brew/widgets/bp.html

 

Wg rozwijalnej listy na tej stronie (Volumes of CO2 by style)Dunkelweizen od 3.6 do 4.5, więc i tak dałem dolny zakres?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cóż, zarówno ta strona, jak i toolkit_v_1.8 podawały takie wartości, więc się zasugerowałem;-)

 

Nic to, bąbelki jakoś strawię, następnym razem skorzystam z programiku - tym razem nie mogłem, nie było pod ręką windowsa;P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja się zacząłem pilnować i brać poprawki na refermentację, po ostatnim przegazowaniu. Na 20l piwa (dla mnie) bezpieczne jest dodanie max. 100 g cukru. Pilnuj tych butelek, bo 232 g to chyba przesada.

Edytowane przez WojtekW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

W tą sobotę zakończyłem przeprowadzkę Browaru do Rodziców Marty (dostałem do dyspozycji pomieszczenie w piwnicy na cały sprzęt), oraz odbyło się pierwsze wspólne warzenie.

 

Uwarzyliśmy piwo korzystając z mojej ulubionej receptury, Koźlaka pszenicznego;D

 

Warka #31 - Koźlak Pszeniczny "Steam" - 7 grudzień 2013

 

Była to również premiera nowego przyrządu - po miesiącu oczekiwania przyszedł w końcu refraktometr, baaardzo przydatne narzędzie.

 

Ale do rzeczy:

 

Słody:

 

1,9 kg pilzneński

1,5 kg monachijski

3 kg pszeniczny

0,5 kg karmelowy jasny

0,2 kg karmelowy ciemny

 

Przerwy:

63->60 stopni 20 minut

73->70 stopni 45 minut

 

Chmielenie:

Lubelski 30g na 60 minut.

Cascade 10g na 10 minut.

 

Brzeczka przednia 29 Brix

 

Wyszło 25 litrów o gęstości 16 Brix

Jako że fermentacja będzie przebiegała 30 km od mojego miejsca zamieszkania, tym razem nie "bawiłem" się w odzyskiwanie brzeczki z chmielin - poszło w kanał ;)

 

Brzeczkę zaszczepiłem szklanką uwodnionych WB-06.

 

Refraktomer mega wygodny w użyciu, zwłaszcza przy wysładzaniu;D

 

Nazwa warki inspirowana tym, iż po tym warzeniu zostanie mi pewnie pamiątka na dłuuugooo - poparzyłem sobie nadgarstek parą spod przykrywki przy warzeniu ;-))

 

Edit:

Do refermentacji dodałem 115g cukru.

 

Gęstość końcowa 3,5 BLG

 

Wyszło 52 butelki 0,5 L

post-4967-0-70145000-1386754400_thumb.jpg

post-4967-0-96162200-1386754400_thumb.jpg

post-4967-0-29324600-1386754401_thumb.jpg

Edytowane przez depesz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Od ostatniego wpisu minęło półtora roku...

 

Nie oznacza to, że nic w tym czasie nie warzyłem - wręcz przeciwnie! 

Ostatni wpis opisywał warkę numer #31 - do dziś dzień uwarzyłem w sumie ich #63

 

W browarze zaszły duże zmiany, przerzuciłem się na gar 50 litrów z nierdzewki, filtrator zrobiony z dużej skrzyni plastikowej i wsad z rurek pvc (zdjęcia).

 

Zapiski prowadziłem sobie na boku ciągle odkładając z braku czasu publikację na forum - chciałem dopieścić do bardziej 'zjadliwej' postaci.

 

Cóż, dziś wiem, że nie będzie na to czasu - wrzucam więc metodą kopiuj-wklej jak leci;-)

 

Przyszłe aktualizacje jak podejrzewam będą wyglądały podobnie - hurtem, co jakiś czas.

 

Poniżej 'wklejka' moich notatek za ostatnie 1,5 roku:

 

 
21 grudnia 2013
#32 Koźlak pszeniczny na chmielu lubelskim
 
Zmiany w recepturze:
25 g więcej karmelowego ciemnego
 
Chmielenie: 45g chmielu Lubelskiego
 
Brzeczka przednia 28 Brix
 
Gęstość końcowa 15 Brix
 
Wyszło 28L
 
 
18stycznia 2014
#33 Koźlak amerykański
 
30gr lubelski
15 gr kaskade 10 min przed koncem gotowania
 
Gestosc poczatkowa 29, 5  brix
 
 
Kozlak pszeniczny
B:  1.02.2014
Dodano 120g cukru na 21l
 
milk Stout
B: 1.02.2014
Dodano 114 g cukru na 24 l
 
1.02.2014
#34 Polskie Ale
 
Chmiele: 
Lubelski 25g
Cascade 10g 
Marynka 50 g
 
Brzeczka przednia:  21 brix
Wyszlo 24l    13brix
Do refermentacji dodano 180 g cukru
 
Kupic kapsle i chmiel i drożdże wb 06
 
8.02.2014
#35 Polskie Ale 
 
Chmiele
Marynka 50g
Lubelski 25g
 
Brzeczka przednia: 17. Brix
Wyszlo 20l o gestosci 14.5 brix
 
(Kupic grzalke nurkowa)
 
Dowiesc 4 butelki z dluga szyjka
 
 
16.02.2014
#36 Belgian tripel 
 
Brzeczka przednia.    xXX  Brix
 
Chmiele: 
na goryczke 30g Marynka + 20g Lubelski
na aromat 15g Lubelski
 
Wyszlo 21l o gestosci koncowej 18.5 blg
 
 
22 luty 2014
#37 Koźlak Pszeniczny 50tka
 
Slody:
Pilznenski 3.4kg
Monachijski 2.7kg
Pszeniczny 5.4kg
Karmelowy jasny 0.9kg
Kadprmelowy ciemny 0.35kg
 
Chmiele 2razy - 10% = 85 gram Lubelskiego
 
 
 
8.03.2014
#38 Koźlak amerykański 50tka
 
Slody:
Pilznenski 3,4 kg
Monachijski 2,7 kg
Karmelowy jasny 0,9 kg
Karmelowy ciemny 0,35 kg
Pszeniczny 5,4 kg 
 
 
Gestosc poczatkowa 26Brix
Gestosc koncowa 16.5 Brix
 
Wyszlo 44 litry (bez odzyskiwania z chmielin)
 
Odalem 85gr cukru na kazde 20l
 
Kupic:
Pirosiarczyn
Pokrywa do fermentora
Chmiele
 
 
 
Marta bardzo pomaga :)
 
 
16.03.2014
#39 Pszeniczne u Taty
 
Brzeczka przednia  blg 26 BLG
 
Wyszło 32 l o gęstości 15 BLG
 
 
22.03.2014
#40 Koźlak amerykański
 
Slody jak wyzej
 
Chmielenie:
Lubelski 60gr na 60min
Cascade 25 na 10min
 
Brzeczka przednia 21 brix
 
Wyszlo 38 l o gestosci 13 brix
 
 
Chmiele inwentaryzacja:
 
Lubelski 1
Marynka 2
Citra  2
Chmiel Mosaic 1
Chmiel east kent golding
 
Kupic: 
Rurki fermentacyjne
 
12.04.2014
Butelkowanie Koźlaka
 
Dodalem po 80g cukru na kazde 20l 
 
Gestosc koncowa 2,5 blg
 
Nowe piwo: #41 Belgian Tripel
 
Pilznenski 11,5 kg
Monachijski 0,9 kg
 
Slody do zimnej wody, staly okolo godziny (brak czasu)
 
Brzeczka przednia 19 brix
 
Wyszlo 40 l o gestosci xx brix
 
Chmielenie:
Na goryczke 55g Marynka + 35g Lubelski
Na aromat 28g Lubelski
 
Dodalem 95 gram cukru na kazde 20 litrow
 
 
19.04.2014
#42 Koźlak Pszeniczny "Zajączek"
 
Pierwszy raz na nowym śrutowniku
 
Gestosc poczatkowa 27 blg
 
Wyszlo 27 litrow o gestosci 16 blg
 
3 maj 2014
#43 Imperial IPA
 
Brzeczka początkowa 28 brix
 
Wyszlo 44l o gestosci 18 brix
 
Po fermentacji gestosc 2,75 blg
 
18 maj 2014
#44 Foreign Extra Stout
 
Przez blad w mieszaniu pierwotnie temperatura ~ 73 stopnie, schlodzilem do 64 stopni zimna woda
 
Drugi blad - nie zostaly dodane platki jeczmienne
 
Brzeczka przednia 22,5 brix
 
Wyszlo 32l o gestosci 16 brix
 
Dodano 2x80g cukru
 
14 czerwca 2014
#45 Pszeniczne
 
Pierwsza przerwa 70 min
 
Gestosc poczatkowa 24 brix
 
Wyszlo 49 litrow o gestosci 16 brix
 
 
18 lipca 2014
#46 Koźlak pszeniczny
 
Gestosc poczatkowa 26,5 brix
 
 
23 listopad 2014
Butelkowanie Kozlaka Pszenicznego na Simcoe sprzed dwoch tygodni: wyszlo 84 butelki (dalem 2x80 gram cukru)
 
Nowe piwo: #47 Kozlak Pszeniczny
 
Gestosc poczaatkowa 26 brix
 
84 gram chmielu Lubelskiego na 60 minut
 
Wyszlo 41,5 litrow o gestosci 16 brix
 
 
13 grudnia 2014
Butelkowanie Kozlaka Pszenicznego na lubelskim sprzed trzech tygodni: wyszlo. 86 butelki (dalem 2x80 gram cukru)
 
 
21 grudnia 2014
#48 Pszeniczne w Lubinie
 
Nie mam chmieli do pszenicznego, jest tylko Lubelski. (Pomyłka, znalazły się chmiele)
 
Brzeczka przednia 34 brix!!!! (Zasługa nowego śrutownika)
 
Wyszło 37 l o gęstości 13,5 brix 
 
 
23.12.2014
#49 Koźlak Pszeniczny
 
Brzeczka przednia 29 brix 
 
Wyszło 24 litry o gęstości 17 brix
 
 
18.01.2015
#50 Pszeniczne jasne
 
Brzeczka przednia 28brix.
 
Wyszło 43 litry o gęstości 16,5 brix. 
 
Aby uzyskać piwo o gęstości 13,5 brix należy dodać ~ 10 litrów wody.
 
Za tydzień dolać po 4 litry wody do każdego z fermentorów, plus 2 litry do wiadra zabieranego do domu.
 
Na wyjazd do Sulejówka kupić 2x5l wody mineralnej.
 
Zamówić kapsle!!!
 
Wymiary filtratora:
52cm x 31,5cm średnica 1,5cm
 
 
31.01.2015
Butelkowanie Pszenicznego:
 
Wyszlo 110 butelek 0,5l (dodac z sypialni)
 
Dodano 157gr cukru na kazdy fermentor
 
Nowe piwo: #51Koźlak Pszeniczny (nowy srutownik)
 
Brzeczka przednia 27 brix
 
Wyszlo 40 l o gestosci 16,5 brix
 
Nastepne piwo belgijska blondynka slody i chmiel odjete
 
 
14 luty 2015
#52 Koźlak Pszeniczny "Walenty"
 
Gęstość początkowa 28 brix
 
Wyszło 25 litrów o gęstości 18 brix
 
 
7 marca 2015
Butelkowanie Koźlaka Pszenicznego - wyszło 80 butelek 0,5 litra
 
Dodałem po 85 gram cukru na każdy fermentor 20l
 
Nowe Piwo: #53 Belgijska Blondynka
 
Brzeczka przednia 28 brix
 
45 gram Marynki (granulat)
1kg cukru białego
 
Wyszło 40 litrów o gęstości 16 brix
 
Drożdże:
Dałem otwartą paczkę (trochę było odsypane wcześniej) Safbrew S33 oraz nową paczkę Safbrew Abbaye
 
Piwo będzie PRZEGRZANE - nowy termometr przekłamuje temperaturę, test we wrzącej wodzie pokazał 96 stopni...
 
Następne Piwo: Belgian Tripel (słody i chmiele odjęte)
 
 
28 marca 2015
Butelkowanie Belgian Blond Ale - wyszło 42 butelki po 0,5 l
 
Dodałem po 110 gram cukru na każdy fermentor 20 l
 
Nowe Piwo: #54 Belgian Tripel
 
Brzeczka przednia 27 brix
 
Wyszło 45 litrów o gęstości 19,5 brix
 
Następne Piwo: 
Belgian Tripel (słody i chmiele odjete)
 
Kupić kapsle i chmiel lubelski!!!
 
 
4.4.2015 (Lubin, 25 L)
#55 Belgian Blond Ale 
 
Brzeczka przednia 27 brix
 
Wyszło 24 l o gęstości 18,5 brix 
 
 
11.04.2015
#56 Belgian Tripel 
 
Brzeczka przednia 27 brix
 
Wyszło XX litrów o gęstości 20 brix 
+ 7,5 litrów Harcerskiego o gęstości 6 brix
 
Następne Piwo:
Stout z lukrecją
 
Słody i chmiele odjęte
 
Skrzynki zawiezione
 
Zamówić:
100 g lukrecji
2 kg laktozy
Safale S-04
Safale S-05
Słód wędzony 0,4 kg
Płatki jęczmienne błyskawiczne 1 kg
Płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg (paczka)
 
 
18.04.2014
Butelkowanie Belgian Tripel 
 
Dodałem 150g cukru na każde 21 litrów
 
Wyszło 83 butelki 0,5 i 3 szklanki półlitrowe 
 
Nowe piwo: #57 Stout z lukrecją 
 
Brzeczka przednia 26 brix
 
Wyszło 40 litrów o gęstości 16 brix
 
Następne piwo: Foreign Extra Stout 
Słody i chmiele już odjęte
 
 
9 maj 2015
Butelkowanie Belgian Tripel 
 
Dodałem 150 g cukru na każdy fermentor 21 L
 
Wyszło 80 butelek 0,5 L plus 3,5 litra
 
Butelkowanie Stout z lukrecją:
Dodałem 115 gram cukru na każdy fermentor 21 L
 
Wyszło 80 butelek 0,5 L plus 3 szklanki 0,5 L
 
Nowe piwo: #58 Foreign Extra Stout 
 
Brzeczka przednia 24 brix
 
Wyszło 41 litrów o gęstości 14 brix
 
Następne Piwo: Coffee Stout
(słody i chmiele już odjęte)
 
 
16 maj 2015
#59 Coffee Milk Stout
 
Brzeczka przednia 28 brix
 
Wyszło XX l o gęstości 18,5 brix
 
Dodałem 2 kg laktozy i 150 g  Arabiki India (AA) 
 
UWAGA! Laktozy jest za dużo, następnym razem dać 1,5 kilo maks
Kawy w sam raz.
 
Następne piwo: Imperial IPA 
(słody i chmiele już odjęte na OBIE WARKI)
 
 
30 maj 2015
Butelkowanie Foreign Extra Stout
 
Dodałem 115 g cukru na każdy fermentor 20L
Wyszło 40 butelek 0,5 L
 
Nowe piwo: #60 Imperial IPA
 
Brzeczka przednia 26 brix
 
Gęstość końcowa 19 brix 
 
Kupić 500 kapsli!!!
 
 
06.06 2015
Butelkowanie Milk Coffee Stout
 
Dodałem 100g cukru na każdy fermentor 20l
Wyszło 54 butelki 0,5 l 
 
Nowe piwo: #61 Imperial IPA
 
Brzeczka przednia 27,5 brix
 
Gęstość końcowa 19,3 brix
 
Następne piwo: Belgian Tripel (słody i chmiele już odjęte)
 
 
13.06.2014
Butelkowanie Imperial IPA
Wyszło 60 butelek 0,33 plus 20 butelek 0,5 plus 17 butelek 0,5 L
 
Nowe piwo: #62 Belgian Tripel
Brzeczka przednia 26 brix 
 
Wyszło 41 litrów o gęstości 19 brix 
 
Piwo robione niewłaściwą czujką do termometru - mogły być złe temperatury...
Kupić termometr!!!!
 
Następne Piwo - Belgian Tripel 
(słody i chmiele już odjęte)
 
 
20.06.2015
Butelkowanie Imperial IPA
 
!Koniecznie przy zlewaniu z fermentora z chmielinami (chmielenie na zimno) do fermentora do rozlewu FILTROWAĆ (wystarczy sitko z drobnymi oczkami)
 
Wyszło 73 butelki 0,5 l oraz 2 szklanki wypite w trakcie;)
 
Nowe piwo: #63 Belgian Tripel 
 
Brzeczka przednia 26,5 brix
 
Wyszło 40 l o gęstości 18,5 brix
 
KONIEC SEZONU!!!:))
 
 
12.07.2015
Butelkowanie dwu ostatnich warek Belgian Tripel
 
Dodałem po 150 gram cukru na każde 20 litrów
 
Wyszło 160 butelek 0,5 litra
 
Kupić koniecznie kapsle!!!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Przyszłe aktualizacje jak podejrzewam będą wyglądały podobnie - hurtem, co jakiś czas.

W takiej formie niestety ciężko się to czyta, a już na pewno nie da się śledzić na bieżąco (a o to w zapiskach innych piwowarów także chodzi) :(.

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
W dniu 28.07.2015 o 21:36, santa napisał:

 

 

W takiej formie niestety ciężko się to czyta, a już na pewno nie da się śledzić na bieżąco (a o to w zapiskach innych piwowarów także chodzi) :(.

 

Słuszna uwaga, postaram się na przyszłość znaleźć czas i nowe posty dodawać po jednym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.