tomasznet 32 Posted February 7, 2013 Podczas dzisiejszego zlewania piwa na cichą, postanowiłem sprawdzić zawartość cukrów Refraktometrem i ballingometrem. Okazało się że na urządzeniach są inne odczyty. Na ballingometrze w temp 20 st jest 3 Blg, natomiast na Refraktometrze jest 5 Blg, znaczna różnica. W instrukcji obsługi jest aby Refraktometr kalibrować mierząc wodę destylowaną tak też robiłem. Kolega który na Refraktometr ma podobny problem. Czy są jakieś odczynniki za pomocą których można zrobić kalibrację? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 7, 2013 a kolega robił korektę na alkohol? Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted February 7, 2013 A skąd pewność że trzeba kalibrować akurat refraktometr? Quote Share this post Link to post Share on other sites
emcede 18 1 Items Posted February 7, 2013 (edited) Jeśli chcesz użyć refraktometru do kontroli blg brzeczki JUŻ fermentującej, musisz użyć jakiegoś programu piwowarskiego np. Beersmith. Tam jest narzędzie do korekty odczytu. To że balingomierz i refraktometr pokazują co innego w tym wypadku nie jest dziwne Edited February 7, 2013 by emcede Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted February 7, 2013 Odczynnikiem jest woda, to urządzonko przydatne raczej przed fermentacją Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasznet 32 Posted February 7, 2013 rozumiem że po zakończeniu fermentacji posługiwać się ballingometrem ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Billy the Kid 10 Posted February 7, 2013 Odczynnikiem jest woda, to urządzonko przydatne raczej przed fermentacją A czemu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted February 7, 2013 (edited) Dlaczego woda czy dlaczego przed fermentacją? Edited February 7, 2013 by anteks Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasznet 32 Posted February 7, 2013 Odczynnikiem jest woda, to urządzonko przydatne raczej przed fermentacją woda jest również odczynnikiem przy mierzeniu ballingometrem a wiec jakie ma to znaczenie przy mierzeniu Refraktometrem. Dlaczego przydatne jest tylko przed fermentacją jeśli urządzenie ma mierzyć zawartość cukrów, po fermentacji również są cukry tylko w mniejszej ilości. 1 dj_dan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted February 7, 2013 http://www.wiki.piwo.org/Refraktometr Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasznet 32 Posted February 8, 2013 No dobrze a czy ktoś stosuje te obliczenia np. za pomocą programu ProMash. Jeśli tak to proszę o pomoc gdzie należy wpisać SG i OG odczytane z Refraktometru. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tibek 91 Posted February 8, 2013 Możesz sam pliczyć na podstawie równoczesnego odczytu refraktormetru i balingometru, wzór np tutaj: http://www.makewine.com/winemaking/methods/alcohol/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted February 8, 2013 (edited) Toolkit piwowara w plikowni: http://www.piwo.org/...olkit-piwowara/ - zakładka "Warzelnia - korekt refraktometr" poprostu wpisz w małej tabelce Poczatkowy brix i końcowy Brix i wsio. Potrzebny jest odczyt refraktometru w Brixach przed fermentacją, po fermentacji i wychodzą nam w tabelce stopnie BLG po fermentacji. Bo przed fermentacją stopnie BLG obliczamy dzieląc wynik/1,04. Edited February 8, 2013 by Mariusz_CH Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasznet 32 Posted February 8, 2013 Dziękuje bardzo o to właśnie chodziło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted February 8, 2013 (edited) Dziękuje bardzo o to właśnie chodziło. A najlepsze jest to, ze nawet fajnie zgrywa się to z pomiarami balingomierzem (oczywiście ciężko jest tam ustalić cyfry po przecinku ) Edited February 8, 2013 by Mariusz_CH Quote Share this post Link to post Share on other sites
yarrro 11 Posted February 8, 2013 Ja przez ciekawość zrobiłem pomiar zawartości alkoholu w winie - balingometrem i refraktometrem. Po przeliczeniu wartości Beersmith'em wyszło coś koło 11%, czyli w przybliżeniu zgodnie z tym, co było napisane na etykiecie. Refraktometr jest szczególnie nieoceniony w czasie zacierania i wysładzania. Pomiar jest praktycznie natychmiastowy, bez konieczności czekania na schładzenie gorącej brzeczki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasznet 32 Posted February 12, 2013 Podczas ostatniego zlewania Witbiera zmierzyłem zawartość cukru Refraktometrem i ballingometrem i coś mi nie pasuje tzn. Brzeczka zmierzona Refraktometrem miała: - przed zadaniem drożdży 14,5 Blg - po skończonej fermentacji 6,5 Blg Tą samą brzeczkę zmierzyłem ballingometrem: - po skończonej fermentacji 2,7 Blg Pytanie jaka jest faktyczna zawartość cukru i zawartość alkoholu w piwie. Według Toolkit piwowara końcowa zawartość cukru wychodzi 1,34 Blg, natomiast ballingometr wskazał 2,7 Blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
gacek 19 1 Items Posted February 13, 2013 Temat niestety nie jest lekki :-) poruszany był już tutaj: http://www.piwo.org/topic/8587-korekcja-pomiarow-refraktometrem/ Jak znajdę więcej czasu może doczeka się opracowania. Na razie polecam używać refraktometr jedynie do określenie BRIX przy wysładzaniu oraz podczas fermentacji po to by sprawdzić czy się zmienia ew jak szybko - żeby wiedzieć kiedy ustaje fermentacja. Natomiast do obliczeń zawartości alkoholu oraz blg końcowego polecam areometr/ballingometr z ważną uwagą żeby odfermentowane piwo porządnie odgazować i doprowadzić do odpowiedniej temperatury. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tibek 91 Posted February 18, 2013 Podczas ostatniego zlewania Witbiera zmierzyłem zawartość cukru Refraktometrem i ballingometrem i coś mi nie pasuje tzn. Brzeczka zmierzona Refraktometrem miała: - przed zadaniem drożdży 14,5 Blg - po skończonej fermentacji 6,5 Blg Tą samą brzeczkę zmierzyłem ballingometrem: - po skończonej fermentacji 2,7 Blg Pytanie jaka jest faktyczna zawartość cukru i zawartość alkoholu w piwie. Według Toolkit piwowara końcowa zawartość cukru wychodzi 1,34 Blg, natomiast ballingometr wskazał 2,7 Blg Jeśli miałeś 14,5 Blg a teraz odczytujesz 6,5 (na refraktometrze) to wg toolkitu masz 1,4 po korekcji (1,347 dokłdniej). Korzystając z toola spadek z 14,5 Blg na 2,7Blg (odczytywane) daje ok 6% ABV. I te 6%: - primo zaniża wskazanie balingometru (alkohol jest lżejszy od wody), - secundo zawyża wskazanie refraktormetru (alkohol zwiększa współczynnik załamania światła) I tu zastanawiające jest to 1,4 po korekcie... Korzystając z tego kalkulatora: http://web2.airmail.net/sgross/fermcalc/fermcalc_download.html (na podstawie jednoczesnego pomiaruy refraktometrem i balingomierzem) w zależności od metody (kalkulator obsługuje 4) mamy: 5-6% Alkoholu i ok 4,5-5 realnego Blg końcowego. 4,5 jest pomiedzy wynikami pomiarów obydwoma przyrządami, więc z grubsza się zgadza. Jak policzymy, że 14,5 Blg to ok 154 g/l a 4,5 to ok 45g/l 154-45=109 109/17=6,4; 109/18=6,05 (czyli alkohol też mniej więcej się zgadza) Więc co tak naprawdę oznacza "skorygowany brix = 1,347" z toolkita? Quote Share this post Link to post Share on other sites