Jump to content
Sign in to follow this  
tomasznet

kalibracja Refraktometru

Recommended Posts

Podczas dzisiejszego zlewania piwa na cichą, postanowiłem sprawdzić zawartość cukrów Refraktometrem i ballingometrem. Okazało się że na urządzeniach są inne odczyty. Na ballingometrze w temp 20 st jest 3 Blg, natomiast na Refraktometrze jest 5 Blg, znaczna różnica.

W instrukcji obsługi jest aby Refraktometr kalibrować mierząc wodę destylowaną tak też robiłem. Kolega który na Refraktometr ma podobny problem.

Czy są jakieś odczynniki za pomocą których można zrobić kalibrację?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chcesz użyć refraktometru do kontroli blg brzeczki JUŻ fermentującej, musisz użyć jakiegoś programu piwowarskiego np. Beersmith. Tam jest narzędzie do korekty odczytu. To że balingomierz i refraktometr pokazują co innego w tym wypadku nie jest dziwne :D

Edited by emcede

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Odczynnikiem jest woda, to urządzonko przydatne raczej przed fermentacją

woda jest również odczynnikiem przy mierzeniu ballingometrem a wiec jakie ma to znaczenie przy mierzeniu Refraktometrem. Dlaczego przydatne jest tylko przed fermentacją jeśli urządzenie ma mierzyć zawartość cukrów, po fermentacji również są cukry tylko w mniejszej ilości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobrze a czy ktoś stosuje te obliczenia np. za pomocą programu ProMash. Jeśli tak to proszę o pomoc gdzie należy wpisać SG i OG odczytane z Refraktometru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toolkit piwowara w plikowni: http://www.piwo.org/...olkit-piwowara/ - zakładka "Warzelnia - korekt refraktometr" poprostu wpisz w małej tabelce Poczatkowy brix i końcowy Brix i wsio.

 

gallery_5016_206_25078.jpg

 

Potrzebny jest odczyt refraktometru w Brixach przed fermentacją, po fermentacji i wychodzą nam w tabelce stopnie BLG po fermentacji. Bo przed fermentacją stopnie BLG obliczamy dzieląc wynik/1,04.

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje bardzo o to właśnie chodziło.

A najlepsze jest to, ze nawet fajnie zgrywa się to z pomiarami balingomierzem :D (oczywiście ciężko jest tam ustalić cyfry po przecinku :P ) Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przez ciekawość zrobiłem pomiar zawartości alkoholu w winie - balingometrem i refraktometrem. Po przeliczeniu wartości Beersmith'em wyszło coś koło 11%, czyli w przybliżeniu zgodnie z tym, co było napisane na etykiecie.

Refraktometr jest szczególnie nieoceniony w czasie zacierania i wysładzania. Pomiar jest praktycznie natychmiastowy, bez konieczności czekania na schładzenie gorącej brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczas ostatniego zlewania Witbiera zmierzyłem zawartość cukru Refraktometrem i ballingometrem i coś mi nie pasuje tzn.

 

Brzeczka zmierzona Refraktometrem miała:

- przed zadaniem drożdży 14,5 Blg

- po skończonej fermentacji 6,5 Blg

 

Tą samą brzeczkę zmierzyłem ballingometrem:

- po skończonej fermentacji 2,7 Blg

 

Pytanie jaka jest faktyczna zawartość cukru i zawartość alkoholu w piwie.

Według Toolkit piwowara końcowa zawartość cukru wychodzi 1,34 Blg, natomiast ballingometr wskazał 2,7 Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temat niestety nie jest lekki :-) poruszany był już tutaj:

 

http://www.piwo.org/topic/8587-korekcja-pomiarow-refraktometrem/

 

Jak znajdę więcej czasu może doczeka się opracowania.

 

Na razie polecam używać refraktometr jedynie do określenie BRIX przy wysładzaniu oraz podczas fermentacji po to by sprawdzić czy się zmienia ew jak szybko - żeby wiedzieć kiedy ustaje fermentacja. Natomiast do obliczeń zawartości alkoholu oraz blg końcowego polecam areometr/ballingometr z ważną uwagą żeby odfermentowane piwo porządnie odgazować i doprowadzić do odpowiedniej temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczas ostatniego zlewania Witbiera zmierzyłem zawartość cukru Refraktometrem i ballingometrem i coś mi nie pasuje tzn.

 

Brzeczka zmierzona Refraktometrem miała:

- przed zadaniem drożdży 14,5 Blg

- po skończonej fermentacji 6,5 Blg

 

Tą samą brzeczkę zmierzyłem ballingometrem:

- po skończonej fermentacji 2,7 Blg

 

Pytanie jaka jest faktyczna zawartość cukru i zawartość alkoholu w piwie.

Według Toolkit piwowara końcowa zawartość cukru wychodzi 1,34 Blg, natomiast ballingometr wskazał 2,7 Blg

Jeśli miałeś 14,5 Blg a teraz odczytujesz 6,5 (na refraktometrze) to wg toolkitu masz 1,4 po korekcji (1,347 dokłdniej).

Korzystając z toola spadek z 14,5 Blg na 2,7Blg (odczytywane) daje ok 6% ABV.

 

 

I te 6%:

- primo zaniża wskazanie balingometru (alkohol jest lżejszy od wody),

- secundo zawyża wskazanie refraktormetru (alkohol zwiększa współczynnik załamania światła)

I tu zastanawiające jest to 1,4 po korekcie... Korzystając z tego kalkulatora: http://web2.airmail.net/sgross/fermcalc/fermcalc_download.html

(na podstawie jednoczesnego pomiaruy refraktometrem i balingomierzem) w zależności od metody (kalkulator obsługuje 4) mamy:

5-6% Alkoholu i ok 4,5-5 realnego Blg końcowego. 4,5 jest pomiedzy wynikami pomiarów obydwoma przyrządami, więc z grubsza się zgadza.

Jak policzymy, że 14,5 Blg to ok 154 g/l a 4,5 to ok 45g/l

154-45=109

109/17=6,4; 109/18=6,05 (czyli alkohol też mniej więcej się zgadza)

 

Więc co tak naprawdę oznacza "skorygowany brix = 1,347" z toolkita?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.