Jump to content
Sign in to follow this  
cichy

Przegazowany Cydr

Recommended Posts

Czyli przed kolejnym nastawieniem zbiorę wszystkie informacje.

 

Sok, drożdże do cydru lub Tokaje+ pożywka, fermentacja burzliwa, zlanie z nad osadu, fermentacja cicha około 3-4 tygodni, jeśli BLG przez kilka dni utrzymuje się na jednym poziomie ( 0 ) to zlać z nad osadu, dodać odpowiednio obliczoną ilość np. soku do refermentacji, a następnie buletkować.

 

Jeśli się gdzieś pomyliłem to bardzo proszę aby mnie poprawić :)

 

Źle :P

Wlej sok do balona/fermentora, zaszczep drożdżami/matką drożdżową.

Zostaw na miesiąc, zlej znad osadu.Po takim czasie na pewno cały cukier będzie zjedzony a cydr się wyklaruje.

Rozlej do butelek.

Wsyp po 4-6 rodzynek.

Poczekaj z 2 - tygodnie i ciesz się pysznym Cydrem :D

https://picasaweb.go.../CYDRZKartonika

To był pierwszy cydr z drożdżami winnymi - martwe. Ale dałem dedykowane do cydru dostępne na winohobby.pl i na alledrogo.

 

Jak byś był z Podkarpacia to dałbym Ci swój na próbę ;]

 

 

Ale jeśli przez ten miesiąc fermentacja sie zatrzyma( ustanie bulgotanie) to po dodaniu rodzynek cydr i tak sie nagazuje w butelce??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owe rodzynki maja wlasnie dostarczyc cukrow do refermentacji (cukier stolowy czy glukoza spelnia swoje zadanie w identyczny sposob)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owe rodzynki maja wlasnie dostarczyc cukrow do refermentacji (cukier stolowy czy glukoza spelnia swoje zadanie w identyczny sposob)

 

Nawet jeśli Bulgotanie ustanie przed rozlewaniem do butelek to po dodaniu rodzynek i zakapslowaniu drożdże znowu zaczną pracować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, o ile nie 'zneutralizujesz' drożdży poprzez np. gwałtowne podniesienie temperatury, to ciągle będą obecne w cydrze i nagazują Ci to co wlejesz do butelek :).

Bulgotanie ustaje z kilku przyczyn:

-skończył się cukier, który drożdże mogą fermentować

-coś się rozszczelniło

Sprawdź ekstrakt kilka dni z rzędu na końcu fermentacji - jeśli się nie zmienia, to znaczy że cydr jest gotów do zabutelkowania.

Edited by underoak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, to w końcu będę nastawiał cydr korzystając z Waszych rad, za które naprawdę jestem wdzięczny:)

 

Pytanie techniczne.

 

Byłem w posiadaniu 2 balonów 15l, no ale jeden potłukłem niestety i zakupiłem 34l.

Wcześniej odkażałem balony wrzątkiem ale przy tym 34l sie troche boje, po pierwsze szkoda mi kasy jakby miał pęknąć, a po drugie nie jest juz taki poręczny. Czytałem że można odkazić pirosiarczanem potasu, ale opary sa podobno toksyczne itd.

I nie wiem czy po odkażeniu piro balon zostawić do wywietrzenia? przepłukać? w ogóle ma to jakiś sens czy lepiej wrzątkiem???

 

Co sądzicie??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wcześniej odkażałem balony wrzątkiem ale przy tym 34l sie troche boje, po pierwsze szkoda mi kasy jakby miał pęknąć, a po drugie nie jest juz taki poręczny. Czytałem że można odkazić pirosiarczanem potasu, ale opary sa podobno toksyczne itd.

 

I nie wiem czy po odkażeniu piro balon zostawić do wywietrzenia? przepłukać? w ogóle ma to jakiś sens czy lepiej wrzątkiem???

 

Co sądzicie??

 

 

Odważny jesteś z tym wrzatkiem. Ja tak nigdy nie robię.

Przepłukuję balon ciepłą wodą z detergentem, dobrze płuczę chłodniejszą wodą, potem wlewam pirosiarczyn (ok 20ml/15l balon), zatykam korkiem i tak zostawiam, 12-24h przed "akcją" wylewam pirosiarczyn z balona, otwór zamykam korkiem z gazy/ligniny i tyle w temacie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...