Jump to content
mcpol1

Receptura na 10.

Recommended Posts

"Zwracam się z uprzejmą prośbą"... jako iż nie mam doświadczenia ani w konsumowaniu, ani w produkcji lekkiego piwka typu 10* chciałbym prosić wszystkich zorientowanych w temacie o jakąś recepturę na takowe piwko. Coś lekkiego ale w miarę pełnego w smaku.

Z góry dziękuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptura jaką leszcz007 zapodał, będzie trochę ciała, 14-15°C to idealne pod S-05 lub Danstary, wyjdzie z tego, jasne, lekkie piwo hybrydowe.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm, coś tam można zrobić, ale to nie będzie to samo. Można zrobić lekki California Common na Californian Lager. Albo spróbować zrobić 10tke Ale'ową na jakiś neutralnych drożdżach np: German Ale albo Notthingamach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem, że do W34/70 nie masz już warunków? z tego co masz to nadaje się US-05 albo dokupienie czegoś innego. Co do zasypu, to robiłem 10 z czegoś takiego

Pils -8kg

Monach - 0,6kg

Caramelpils - 0,6kg

Pszenica niesłodowana 0,4kg

 

chmiele: Magnum Lubelski i perle

 

[edit]

zasyp na 60l 10blg

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to poleci chyba ten przepis tyle że na us-05. Raczej nie mogę nic dokupić bo nie mam gdzie i muszę bazować na tym co mam. Niestety temp. w piwnicy to ok 15°C. Chcę po prostu coś lekkiego do obiadku zrobić...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz coś lekkiego i jasnego do obiadku, przy tym w 15 stopniach zrób Koelsha na dedykowanych drożdżach (Weyst), albo w najgorszym razie na Nottinghamach albo S33. I najlepiej zrób go na 100% pilźnieńskiego (przychylam się do poglądów z niektórych książek że "tradycyjnie" tak właśnie się robi, dodatek pszenicy jest tylko wprowadzany dla piany).

Im prostszy zasyp tym lepiej skupić się na reszcie, naprawdę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rozumiem, że do W34/70 nie masz już warunków? z tego co masz to nadaje się US-05 albo dokupienie czegoś innego. Co do zasypu, to robiłem 10 z czegoś takiego Pils -8kg Monach - 0,6kg Caramelpils - 0,6kg Pszenica niesłodowana 0,4kg chmiele: Magnum Lubelski i perle [edit] zasyp na 60l 10blg

 

Leszcz007 - nie mam Caramelpils i pszenicy niesłodowanej-czy mogę w zastępstwie dać Carahel lub czerwony ze strzegomia?

A zamiast pszenicy słód pszeniczny?Napisz schemat chmielenia ,jaki stosowałeś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Caramelpils możesz pominąć, albo dać tyle samo monachijskiego. Caramelpils jest bardzo jasny i daje trochę więcej słodowości, a nie nut karmelowych. Ale możesz poeksperymentować. Zamiast pszenicy niesłodowanej możesz dać płatki pszenne. Pszenicę używam do zwiększenia pienistości i dla tego, że mam jej dużo.

Zacierani:

54C-wsyp

50-52C-15'

62-64C-10'

72C-40'

78C-10'

 

gotowanie 80'

Magnum 60g zaraz po włączeniu palnika

Lubelski 20g-20'

Perle 20g-20'

Lubelski 30g-10'

Perle 30g-10'

 

fermentacja w 3 fermentatorach (Weast 2001, 2000 i 1007) najszybciej pijalne było na 1007 najlepsze na 2001, 2000 zeszył za głęboko i piwo było płytkie

Share this post


Link to post
Share on other sites

pod bohemian lager

 

skąd jesteś (wypełnij profil), mi zostało jeszcze 0,4 kg perle w szyszce, jak coś mogę sypnąć. Ale wysyłka się nie opłaca, ze sklepu zawsze możesz zamówić więcej rzeczy przy jednej wysyłce.

 

według BYO perle można podmienić na Northern Brewer. Osobiście powiem, że możesz dać jakikolwiek chmiel aromatyczny/dualny o czystym aromacie np: Sazz, Hellertauer Tradition, Sybilla, czy po prostu dać więcej Lubelskiego.

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Brewtargecie mam Bohemian Pilsener chyba to samo,tylko gęstość początkowa jest między 11-13,8 ale co tam

Dzięki za perle-jakbym miał bliżej ,to bym chętnie podjechał ,i tak niedługo będę coś zamawiał w którymś sklepie

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i zrobiłem tą "ejlową" 10-kę

Na stanie miałem T58 WB06 brewfermtop i S04- użyłem S04

po tygodniu burzliwej zlałem na cichą przy Blg 2,0

po tygodniu cichej Blg bez zmian-zawsze trzymałem na cichej dwa tygodnie,bywało dłużej,ale skoro od tygodnia Blg jest bez zmian,to chyba mogę to piwko zabutelkować,niżej chyba nie zejdzie?

Na ile nagazować? 2,5v będzie ok?

Edited by marbelka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może mi poradzicie w sprawie chmielenia w programie Brewtarget na przykładzie Bohemian Pilsner

jeżeli strzałka nad czasem chmielenia jest do góry to które chmielenie jest pierwsze zakładając za

całkowity czas gotowania 60 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobrze, ale mnie chodzi o to że w rubryce chmielenie na pozycją czas strzałka zielona wskazuje do góry

5 min. oznacza

- 5 min przed końcem gotowania

- 5 min do końca gotowania

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...