Skocz do zawartości
mcpol1

Receptura na 10.

Rekomendowane odpowiedzi

"Zwracam się z uprzejmą prośbą"... jako iż nie mam doświadczenia ani w konsumowaniu, ani w produkcji lekkiego piwka typu 10* chciałbym prosić wszystkich zorientowanych w temacie o jakąś recepturę na takowe piwko. Coś lekkiego ale w miarę pełnego w smaku.

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przemek a coś z górniaków podchodzi pod 10? niestety nie mam stabilnej temp. na dolną fermentację. Min to 14/15°C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Receptura jaką leszcz007 zapodał, będzie trochę ciała, 14-15°C to idealne pod S-05 lub Danstary, wyjdzie z tego, jasne, lekkie piwo hybrydowe.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hmmm, coś tam można zrobić, ale to nie będzie to samo. Można zrobić lekki California Common na Californian Lager. Albo spróbować zrobić 10tke Ale'ową na jakiś neutralnych drożdżach np: German Ale albo Notthingamach

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłem drożdże jakie posiadam. Us-05, w34/70, t-58, s-33. Słody podstawowe, troche karmelowych i ciemnych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że do W34/70 nie masz już warunków? z tego co masz to nadaje się US-05 albo dokupienie czegoś innego. Co do zasypu, to robiłem 10 z czegoś takiego

Pils -8kg

Monach - 0,6kg

Caramelpils - 0,6kg

Pszenica niesłodowana 0,4kg

 

chmiele: Magnum Lubelski i perle

 

[edit]

zasyp na 60l 10blg

Edytowane przez leszcz007

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to poleci chyba ten przepis tyle że na us-05. Raczej nie mogę nic dokupić bo nie mam gdzie i muszę bazować na tym co mam. Niestety temp. w piwnicy to ok 15°C. Chcę po prostu coś lekkiego do obiadku zrobić...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz coś lekkiego i jasnego do obiadku, przy tym w 15 stopniach zrób Koelsha na dedykowanych drożdżach (Weyst), albo w najgorszym razie na Nottinghamach albo S33. I najlepiej zrób go na 100% pilźnieńskiego (przychylam się do poglądów z niektórych książek że "tradycyjnie" tak właśnie się robi, dodatek pszenicy jest tylko wprowadzany dla piany).

Im prostszy zasyp tym lepiej skupić się na reszcie, naprawdę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Rozumiem, że do W34/70 nie masz już warunków? z tego co masz to nadaje się US-05 albo dokupienie czegoś innego. Co do zasypu, to robiłem 10 z czegoś takiego Pils -8kg Monach - 0,6kg Caramelpils - 0,6kg Pszenica niesłodowana 0,4kg chmiele: Magnum Lubelski i perle [edit] zasyp na 60l 10blg

 

Leszcz007 - nie mam Caramelpils i pszenicy niesłodowanej-czy mogę w zastępstwie dać Carahel lub czerwony ze strzegomia?

A zamiast pszenicy słód pszeniczny?Napisz schemat chmielenia ,jaki stosowałeś

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Caramelpils możesz pominąć, albo dać tyle samo monachijskiego. Caramelpils jest bardzo jasny i daje trochę więcej słodowości, a nie nut karmelowych. Ale możesz poeksperymentować. Zamiast pszenicy niesłodowanej możesz dać płatki pszenne. Pszenicę używam do zwiększenia pienistości i dla tego, że mam jej dużo.

Zacierani:

54C-wsyp

50-52C-15'

62-64C-10'

72C-40'

78C-10'

 

gotowanie 80'

Magnum 60g zaraz po włączeniu palnika

Lubelski 20g-20'

Perle 20g-20'

Lubelski 30g-10'

Perle 30g-10'

 

fermentacja w 3 fermentatorach (Weast 2001, 2000 i 1007) najszybciej pijalne było na 1007 najlepsze na 2001, 2000 zeszył za głęboko i piwo było płytkie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki-muszę zdobyć Perle,-Brewtarget pokazał mi IBU 44-fajnie chmielone :)

pod jaki styl podchodzi Dziesiątka?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pod bohemian lager

 

skąd jesteś (wypełnij profil), mi zostało jeszcze 0,4 kg perle w szyszce, jak coś mogę sypnąć. Ale wysyłka się nie opłaca, ze sklepu zawsze możesz zamówić więcej rzeczy przy jednej wysyłce.

 

według BYO perle można podmienić na Northern Brewer. Osobiście powiem, że możesz dać jakikolwiek chmiel aromatyczny/dualny o czystym aromacie np: Sazz, Hellertauer Tradition, Sybilla, czy po prostu dać więcej Lubelskiego.

Edytowane przez leszcz007

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W Brewtargecie mam Bohemian Pilsener chyba to samo,tylko gęstość początkowa jest między 11-13,8 ale co tam

Dzięki za perle-jakbym miał bliżej ,to bym chętnie podjechał ,i tak niedługo będę coś zamawiał w którymś sklepie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i zrobiłem tą "ejlową" 10-kę

Na stanie miałem T58 WB06 brewfermtop i S04- użyłem S04

po tygodniu burzliwej zlałem na cichą przy Blg 2,0

po tygodniu cichej Blg bez zmian-zawsze trzymałem na cichej dwa tygodnie,bywało dłużej,ale skoro od tygodnia Blg jest bez zmian,to chyba mogę to piwko zabutelkować,niżej chyba nie zejdzie?

Na ile nagazować? 2,5v będzie ok?

Edytowane przez marbelka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może mi poradzicie w sprawie chmielenia w programie Brewtarget na przykładzie Bohemian Pilsner

jeżeli strzałka nad czasem chmielenia jest do góry to które chmielenie jest pierwsze zakładając za

całkowity czas gotowania 60 minut.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dobrze, ale mnie chodzi o to że w rubryce chmielenie na pozycją czas strzałka zielona wskazuje do góry

5 min. oznacza

- 5 min przed końcem gotowania

- 5 min do końca gotowania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×