mcpol1 22 1 Items Posted February 6, 2013 "Zwracam się z uprzejmą prośbą"... jako iż nie mam doświadczenia ani w konsumowaniu, ani w produkcji lekkiego piwka typu 10* chciałbym prosić wszystkich zorientowanych w temacie o jakąś recepturę na takowe piwko. Coś lekkiego ale w miarę pełnego w smaku. Z góry dziękuję. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Slonx 32 1 Items Posted February 6, 2013 Chodzi o jakiegoś lagera? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 6, 2013 na wiki masz przykładowa recepturę Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted February 6, 2013 Przemek a coś z górniaków podchodzi pod 10? niestety nie mam stabilnej temp. na dolną fermentację. Min to 14/15°C Quote Share this post Link to post Share on other sites
nikiboom 13 1 Items Posted February 6, 2013 Może: http://www.piwo.org/topic/8837-mild-brown-ale-co-o-tym-sadzicie-co-zmienic/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted February 6, 2013 (edited) Receptura jaką leszcz007 zapodał, będzie trochę ciała, 14-15°C to idealne pod S-05 lub Danstary, wyjdzie z tego, jasne, lekkie piwo hybrydowe. Edited February 6, 2013 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 6, 2013 hmmm, coś tam można zrobić, ale to nie będzie to samo. Można zrobić lekki California Common na Californian Lager. Albo spróbować zrobić 10tke Ale'ową na jakiś neutralnych drożdżach np: German Ale albo Notthingamach Quote Share this post Link to post Share on other sites
szop007 30 Posted February 6, 2013 California (Wyeast) /San Francisco Lager (WLP) dobrze sobie radzą w 14st. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted February 6, 2013 Sprawdziłem drożdże jakie posiadam. Us-05, w34/70, t-58, s-33. Słody podstawowe, troche karmelowych i ciemnych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted February 6, 2013 Czy te w 34/70 dadzą radę w klasycznej desitce przy 15°C?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 6, 2013 (edited) Rozumiem, że do W34/70 nie masz już warunków? z tego co masz to nadaje się US-05 albo dokupienie czegoś innego. Co do zasypu, to robiłem 10 z czegoś takiego Pils -8kg Monach - 0,6kg Caramelpils - 0,6kg Pszenica niesłodowana 0,4kg chmiele: Magnum Lubelski i perle [edit] zasyp na 60l 10blg Edited February 6, 2013 by leszcz007 Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted February 6, 2013 No to poleci chyba ten przepis tyle że na us-05. Raczej nie mogę nic dokupić bo nie mam gdzie i muszę bazować na tym co mam. Niestety temp. w piwnicy to ok 15°C. Chcę po prostu coś lekkiego do obiadku zrobić... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cyneq 4 Posted February 6, 2013 Jak chcesz coś lekkiego i jasnego do obiadku, przy tym w 15 stopniach zrób Koelsha na dedykowanych drożdżach (Weyst), albo w najgorszym razie na Nottinghamach albo S33. I najlepiej zrób go na 100% pilźnieńskiego (przychylam się do poglądów z niektórych książek że "tradycyjnie" tak właśnie się robi, dodatek pszenicy jest tylko wprowadzany dla piany). Im prostszy zasyp tym lepiej skupić się na reszcie, naprawdę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted February 6, 2013 Rozumiem, że do W34/70 nie masz już warunków? z tego co masz to nadaje się US-05 albo dokupienie czegoś innego. Co do zasypu, to robiłem 10 z czegoś takiego Pils -8kg Monach - 0,6kg Caramelpils - 0,6kg Pszenica niesłodowana 0,4kg chmiele: Magnum Lubelski i perle [edit] zasyp na 60l 10blg Leszcz007 - nie mam Caramelpils i pszenicy niesłodowanej-czy mogę w zastępstwie dać Carahel lub czerwony ze strzegomia? A zamiast pszenicy słód pszeniczny?Napisz schemat chmielenia ,jaki stosowałeś Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted February 6, 2013 Kolsh nie bardzo mi podchodzi... ciężko było mi wypić ostatnią warkę Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 6, 2013 Caramelpils możesz pominąć, albo dać tyle samo monachijskiego. Caramelpils jest bardzo jasny i daje trochę więcej słodowości, a nie nut karmelowych. Ale możesz poeksperymentować. Zamiast pszenicy niesłodowanej możesz dać płatki pszenne. Pszenicę używam do zwiększenia pienistości i dla tego, że mam jej dużo. Zacierani: 54C-wsyp 50-52C-15' 62-64C-10' 72C-40' 78C-10' gotowanie 80' Magnum 60g zaraz po włączeniu palnika Lubelski 20g-20' Perle 20g-20' Lubelski 30g-10' Perle 30g-10' fermentacja w 3 fermentatorach (Weast 2001, 2000 i 1007) najszybciej pijalne było na 1007 najlepsze na 2001, 2000 zeszył za głęboko i piwo było płytkie Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted February 6, 2013 Dzięki-muszę zdobyć Perle,-Brewtarget pokazał mi IBU 44-fajnie chmielone pod jaki styl podchodzi Dziesiątka? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 6, 2013 (edited) pod bohemian lager skąd jesteś (wypełnij profil), mi zostało jeszcze 0,4 kg perle w szyszce, jak coś mogę sypnąć. Ale wysyłka się nie opłaca, ze sklepu zawsze możesz zamówić więcej rzeczy przy jednej wysyłce. według BYO perle można podmienić na Northern Brewer. Osobiście powiem, że możesz dać jakikolwiek chmiel aromatyczny/dualny o czystym aromacie np: Sazz, Hellertauer Tradition, Sybilla, czy po prostu dać więcej Lubelskiego. Edited February 6, 2013 by leszcz007 Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted February 6, 2013 W Brewtargecie mam Bohemian Pilsener chyba to samo,tylko gęstość początkowa jest między 11-13,8 ale co tam Dzięki za perle-jakbym miał bliżej ,to bym chętnie podjechał ,i tak niedługo będę coś zamawiał w którymś sklepie Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 6, 2013 Tak miało być bohemian pilsener, mój błąd. Niby od 11blg ale to w/g BJCP i jakoś bracia Czesi się tym nie przejmują Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted March 1, 2013 (edited) No i zrobiłem tą "ejlową" 10-kę Na stanie miałem T58 WB06 brewfermtop i S04- użyłem S04 po tygodniu burzliwej zlałem na cichą przy Blg 2,0 po tygodniu cichej Blg bez zmian-zawsze trzymałem na cichej dwa tygodnie,bywało dłużej,ale skoro od tygodnia Blg jest bez zmian,to chyba mogę to piwko zabutelkować,niżej chyba nie zejdzie? Na ile nagazować? 2,5v będzie ok? Edited March 1, 2013 by marbelka Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted March 1, 2013 A musi być jasne? http://www.piwo.org/topic/3398-mild-luna/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
bastisz 1 Posted March 6, 2013 Może mi poradzicie w sprawie chmielenia w programie Brewtarget na przykładzie Bohemian Pilsner jeżeli strzałka nad czasem chmielenia jest do góry to które chmielenie jest pierwsze zakładając za całkowity czas gotowania 60 minut. Quote Share this post Link to post Share on other sites
gradagala 8 1 Items Posted March 6, 2013 Chmielenie wg wiki http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie 60 minuta początek o minuta koniec Quote Share this post Link to post Share on other sites
bastisz 1 Posted March 6, 2013 dobrze, ale mnie chodzi o to że w rubryce chmielenie na pozycją czas strzałka zielona wskazuje do góry 5 min. oznacza - 5 min przed końcem gotowania - 5 min do końca gotowania Quote Share this post Link to post Share on other sites