Jump to content
Mscigniew

Mild/ Brown Ale ? co o tym sądzicie co zmienić

Recommended Posts

Witam

 

Warka któraś nasta.

 

Zostało mi troszkę słodów, kiedyś miałem jakiś plan, ale zapomniałem :) i wymyśliłem coś innego.

 

5kg pilzeńskiego

0,25kg Special B

0,25kg CaraAmber

0,25kg Czekoladowy

 

 

Drożdże suche S-05

 

Marynka 20g w 5 minucie

Lubelski 25g 10min przed końcem

 

Zacieranie:

 

62st 30`

70st 30` próba i w góre

 

w tej chwili na burzliwej BLG z 12 do 4 w smaku bardzo ciekawe wyraźne nuty czekoladowo - kawowe.

 

 

co o tym myślicie ?

 

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jest czekoladowy na sam koniec, zobaczymy co ztego wyjdzie bo narazie zapowiada się ciekawie być może zrobie to jeszcze raz stosując się oczywiście do rad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym wyrzucił Lubelski, zmienił drożdże na angielskie np. S-04 i zmniejszył ekstrakt.

Zmniejszył bym też ilość czekoladowego, chyba że dajesz tylko na chwilę.

 

edit: i zacieranie raczej na mniej wytrawnie.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym proponował prosty zasyp

Pale Ale

Crystal

Czekoladowy.

I bym celował w okolice 10Blg.

Drożdże pełne charakteru by się przydały do tego piwa.

 

I nie ma co kombinować z czasami dodawania słodów czekoladowych! Trzeba je dodać na cały czas zacierania. To nie jest słód black (barwiący) ani palony jęczmień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dokładnie mild powinien mieć jakieś 9-10blg, a słód czekoladowy dałbym na ostanie 5-10min zacierania, żeby nie dał za dużo palonych smaków, albo użyłbym słodu brown.

 

szybkie pytanko: słód brown to taki w okolicach 150-180EBC czy coś dodatkowego musi go charakteryzować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

dokładnie mild powinien mieć jakieś 9-10blg, a słód czekoladowy dałbym na ostanie 5-10min zacierania, żeby nie dał za dużo palonych smaków, albo użyłbym słodu brown.

 

szybkie pytanko: słód brown to taki w okolicach 150-180EBC czy coś dodatkowego musi go charakteryzować?

.

 

z tego co wiem, to brown ma tak 150-200EBC i nie jest karmelizowany, tylko suszony w wyższej temperaturze. Bo są też karmele w tym zakresie EBC.

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

z tego co wiem, to brown ma tak 150-200EBC i nie jest karmelizowany, tylko suszony w wyższej temperaturze. Bo są też karmele w tym zakresie EBC.

 

poleciłbyś jakiś konkretny dostępny na polskim rynku? czy trzeba mieć piekarnik? :)

Edited by cml

Share this post


Link to post
Share on other sites

z tego co wiem, to brown ma tak 150-200EBC i nie jest karmelizowany, tylko suszony w wyższej temperaturze. Bo są też karmele w tym zakresie EBC.

 

poleciłbyś jakiś konkretny dostępny na polskim rynku? czy trzeba mieć piekarnik? :)

http://twojbrowar.pl...as-fawcett.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do milda dałbym minimalnie słodu brown, tylko tyle, żeby zaznaczyć. Jak dasz pół kilo to wyjdzie porter. ;)

 

Względnie nawet bez tego, samego karmelowego pół kilo.

 

http://www.homebrewtalk.com/f12/bells-best-brown-clone-recipe-yeast-159481/

coś takiego planuję ale ciężko powiedzieć co z tego wyjdzie - bardziej celuję w american brown ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...