Mscigniew 1 Posted February 5, 2013 Witam Warka któraś nasta. Zostało mi troszkę słodów, kiedyś miałem jakiś plan, ale zapomniałem i wymyśliłem coś innego. 5kg pilzeńskiego 0,25kg Special B 0,25kg CaraAmber 0,25kg Czekoladowy Drożdże suche S-05 Marynka 20g w 5 minucie Lubelski 25g 10min przed końcem Zacieranie: 62st 30` 70st 30` próba i w góre w tej chwili na burzliwej BLG z 12 do 4 w smaku bardzo ciekawe wyraźne nuty czekoladowo - kawowe. co o tym myślicie ? pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted February 5, 2013 12Blg na Milda to trochę dużo. Chyba, że chcesz uzyskać coś historycznego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 5, 2013 dokładnie mild powinien mieć jakieś 9-10blg, a słód czekoladowy dałbym na ostanie 5-10min zacierania, żeby nie dał za dużo palonych smaków, albo użyłbym słodu brown. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mscigniew 1 Posted February 5, 2013 Tak jest czekoladowy na sam koniec, zobaczymy co ztego wyjdzie bo narazie zapowiada się ciekawie być może zrobie to jeszcze raz stosując się oczywiście do rad. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 353 Posted February 5, 2013 (edited) Ja bym wyrzucił Lubelski, zmienił drożdże na angielskie np. S-04 i zmniejszył ekstrakt. Zmniejszył bym też ilość czekoladowego, chyba że dajesz tylko na chwilę. edit: i zacieranie raczej na mniej wytrawnie. Edited February 5, 2013 by kantor Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted February 5, 2013 Ja bym proponował prosty zasyp Pale Ale Crystal Czekoladowy. I bym celował w okolice 10Blg. Drożdże pełne charakteru by się przydały do tego piwa. I nie ma co kombinować z czasami dodawania słodów czekoladowych! Trzeba je dodać na cały czas zacierania. To nie jest słód black (barwiący) ani palony jęczmień. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cml 217 1 Items Posted February 6, 2013 dokładnie mild powinien mieć jakieś 9-10blg, a słód czekoladowy dałbym na ostanie 5-10min zacierania, żeby nie dał za dużo palonych smaków, albo użyłbym słodu brown. szybkie pytanko: słód brown to taki w okolicach 150-180EBC czy coś dodatkowego musi go charakteryzować? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 6, 2013 (edited) dokładnie mild powinien mieć jakieś 9-10blg, a słód czekoladowy dałbym na ostanie 5-10min zacierania, żeby nie dał za dużo palonych smaków, albo użyłbym słodu brown. szybkie pytanko: słód brown to taki w okolicach 150-180EBC czy coś dodatkowego musi go charakteryzować? . z tego co wiem, to brown ma tak 150-200EBC i nie jest karmelizowany, tylko suszony w wyższej temperaturze. Bo są też karmele w tym zakresie EBC. Edited February 6, 2013 by leszcz007 Quote Share this post Link to post Share on other sites
cml 217 1 Items Posted February 6, 2013 (edited) z tego co wiem, to brown ma tak 150-200EBC i nie jest karmelizowany, tylko suszony w wyższej temperaturze. Bo są też karmele w tym zakresie EBC. poleciłbyś jakiś konkretny dostępny na polskim rynku? czy trzeba mieć piekarnik? Edited February 6, 2013 by cml Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 353 Posted February 6, 2013 z tego co wiem, to brown ma tak 150-200EBC i nie jest karmelizowany, tylko suszony w wyższej temperaturze. Bo są też karmele w tym zakresie EBC. poleciłbyś jakiś konkretny dostępny na polskim rynku? czy trzeba mieć piekarnik? http://twojbrowar.pl...as-fawcett.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
cml 217 1 Items Posted February 6, 2013 http://twojbrowar.pl...as-fawcett.html dzięki - tutaj jeszcze nie zaglądałem Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted February 6, 2013 Do milda dałbym minimalnie słodu brown, tylko tyle, żeby zaznaczyć. Jak dasz pół kilo to wyjdzie porter. Względnie nawet bez tego, samego karmelowego pół kilo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cml 217 1 Items Posted February 12, 2013 Do milda dałbym minimalnie słodu brown, tylko tyle, żeby zaznaczyć. Jak dasz pół kilo to wyjdzie porter. Względnie nawet bez tego, samego karmelowego pół kilo. http://www.homebrewtalk.com/f12/bells-best-brown-clone-recipe-yeast-159481/ coś takiego planuję ale ciężko powiedzieć co z tego wyjdzie - bardziej celuję w american brown ale Quote Share this post Link to post Share on other sites