Krzyko 3 Posted February 5, 2013 Będę robił chłodnicę z rurki miedzianej o średnicy 6 mm. Trochę cienka, ale ma tę niezaprzeczalną zaletę, że dostałem ją w prezencie od kolegi . Przewiduję, że po zwinięciu będzie trochę wiotka, więc żeby ją wzmocnić wymyśliłem rusztowanie wykonane z metalowego profilu na narożniki (takiego jak na zdjęciach). Przełożę sobie kolejne zwoje przez fabryczne otwory i w ten sposób powstanie pionowe wzmocnienie. Jednak nie wiem co to za metal i czy nie ma przeciwskazań zdrowotnych czy smakowych do zanurzenia tego w gorącej brzeczce. Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted February 5, 2013 (edited) To aluminium. Teoretycznie nie wskazane do kontaktu z żywnością. Jednak nie przejmowałbym się tym za bardzo. Gdyby było tak szkodliwe, to kto produkowałby folie aluminiowe do pieczenia? Zresztą nawet gdyby, to tak mała powierzchnia przy tak krótkim kontakcie z piwem, krzywdy zrobić nie może. To jednak nie jest środowisko kwaśne (cytryna, kiszonki), więc ja osobiście nie bałbym się go wykorzystać. Edited February 5, 2013 by Jacenty Quote Share this post Link to post Share on other sites
eslord 18 1 Items Posted February 5, 2013 To ocynk w najlepszym wypadku aluminium Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted February 5, 2013 Zwiąż chłodnicę miedzianym drutem, jak chcesz mieć sztywną konstrukcję, mam tak już ponad 3 lata i jest ok. 1 panszpik reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted February 5, 2013 Zwiąż chłodnicę miedzianym drutem, jak chcesz mieć sztywną konstrukcję, mam tak już ponad 3 lata i jest ok. Mam zrobione dokładnie tak samo, czyli powiązane drutem miedzianym. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzyko 3 Posted February 5, 2013 Pomysł z miedzianym drutem przyszedł mi do głowy pierwszy, ale że go nie mam, a profil pod ręką leży, więc tak byłoby mi wygodniej. Będę chyba musiał rozejrzeć się za drutem, bo jednak brzeczka ma z lekka odczyn kwaśny. No a jeżeli to jest ocynk to już w ogóle nie wiem czy to dobry pomysł. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lusterko87 73 1 Items Posted February 5, 2013 Idź do piwnicy poszukaj jakiegoś solidnego kabla, weź nożyk i sobie "okoruj" Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted February 5, 2013 włóż do kreta jak wyjmiesz to ocynk jak nie to alu można też polutować cyną bezołowiową Jacenty,folia aluminiowa ,a garnki ?moja ŚP babka innych nie używała i 98 lat żyła ,no chyba że jak by miał nierdzewki to by może 110 dożyła Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzyko 3 Posted February 5, 2013 Idź do piwnicy poszukaj jakiegoś solidnego kabla, weź nożyk i sobie "okoruj" Ha, ha, ha, wizytę w piwnicy już zaliczyłem . Kabli od groma, ale wszystkie miękkie... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lusterko87 73 1 Items Posted February 5, 2013 (edited) Grunt by był jednolity( nie taki z wielu małych) tylko porządny żyłowy taki fi 1 mm. Jak nie piwnica to sklep elektryczny Edited February 5, 2013 by Lusterko87 Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted February 5, 2013 Jeśli to fi 6mm jest zewnętrzne to trochę mała średnica będzie. Wydajność wymiany ciepła też nie będzie jakaś porażająca. No chyba że masz tego kilkadziesiąt metrów Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted February 5, 2013 (edited) Jeśli to fi 6mm jest zewnętrzne to trochę mała średnica będzie. Wydajność wymiany ciepła też nie będzie jakaś porażająca. No chyba że masz tego kilkadziesiąt metrów chyba nie będzie aż tak źle? fi 6 stanowi 60% fi 8, którego tutaj używają, a jeżeli chodzi o usztywnienie, to gdzieś widziałem fotkę z trzema albo czterema drutami z miedzi, tak pewnie z 1,00mm2, przylutowanymi do spirali (jako usztywnienie w pionie) Edited February 5, 2013 by korzen16 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kalinosiu 0 Posted February 5, 2013 A może tak, paski z blachy miedzianej i poskręcane śrubkami mosiężnymi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzyko 3 Posted February 5, 2013 Jeśli to fi 6mm jest zewnętrzne to trochę mała średnica będzie. Wydajność wymiany ciepła też nie będzie jakaś porażająca. No chyba że masz tego kilkadziesiąt metrów Oj tam, oj tam! A tak poważnie, to nie wiem jak to w praktyce będzie. Z jednej strony im mniejszy przekrój, tym większa powierzchnia wymiany ciepła. Z drugiej im mniejszy przekrój, tym słabszy przepływ wody. Nie wiem który czynnik ma większe znaczenie. Poza tym rzeczywiście trochę tej rurki mam, więc wymyśliłem sobie, że jak wystarczy mi materiału to zrobię mniejszą chłodnicę, którą umieszczę w kąpieli lodowej, a dopiero za nią właściwą chłodnicę do chłodzenia brzeczki. Sam jestem ciekaw jak to zda egzamin. Jak już przetestuję układ, to zdam raport Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted February 5, 2013 A może tak, paski z blachy miedzianej i poskręcane śrubkami mosiężnymi. też fajne Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted February 5, 2013 Jeśli to fi 6mm jest zewnętrzne to trochę mała średnica będzie. Wydajność wymiany ciepła też nie będzie jakaś porażająca. No chyba że masz tego kilkadziesiąt metrów Mam chłodnicę 6mm 10m, szału nie ma, chłodzi do 30C w ok. 30 minut, do 20C w 1h. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzyko 3 Posted February 5, 2013 Godzina? Faktycznie nie najlepiej. A co sądzisz o pomyśle z kąpielą lodową, o którym pisałem wyżej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted February 5, 2013 chłodzi do 30C w ok. 30 minut, do 20C w 1h. typową 20l warkę czy większe? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted February 5, 2013 chłodzi do 30C w ok. 30 minut, do 20C w 1h. typową 20l warkę czy większe? 27l Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted February 5, 2013 (edited) 27l uważam to za wynik przyzwoity, u mnie wynik będzie pewnie lepszy bo górska woda z potoku zimna jest:) Edited February 5, 2013 by korzen16 Quote Share this post Link to post Share on other sites
BeerGrill 44 Posted February 6, 2013 Godzina? Faktycznie nie najlepiej. A co sądzisz o pomyśle z kąpielą lodową, o którym pisałem wyżej? Swego czasu zmajstrowałem takie cuś - rurka zamknięta w butelce z zamrożoną wodą. Użyłem w sumie dwa razy tylko - w lecie. Myślę że coś pomagało, bo woda wtedy w bloku na 10 p. niezbyt zimna jest. Teraz nie używałem bo lód z kranu leciał, ale myślę że do tego wrócę jeszcze. 1 leech reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
depesz 4 1 Items Posted February 6, 2013 Jak Ty tam wsadziłeś tą spiralę ?!? ;-)) Quote Share this post Link to post Share on other sites
BeerGrill 44 Posted February 6, 2013 'Fkęciłem' Ważne, żeby te końce co wystają, nie były za długie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 120 1 Items Posted February 6, 2013 O kurde niezły patent Quote Share this post Link to post Share on other sites
Exar_Kun 15 Posted February 6, 2013 (edited) Będę robił chłodnicę z rurki miedzianej o średnicy 6 mm. Trochę cienka, ale ma tę niezaprzeczalną zaletę, że dostałem ją w prezencie od kolegi . Przewiduję, że po zwinięciu będzie trochę wiotka, więc żeby ją wzmocnić wymyśliłem rusztowanie wykonane z metalowego profilu na narożniki (takiego jak na zdjęciach). Przełożę sobie kolejne zwoje przez fabryczne otwory i w ten sposób powstanie pionowe wzmocnienie. Jednak nie wiem co to za metal i czy nie ma przeciwskazań zdrowotnych czy smakowych do zanurzenia tego w gorącej brzeczce. Jaka jest Wasza opinia na ten temat? W sklepach ze śrubkami itp. są dziurkowane taśmy montażowe z nierdzewki. Moją chłodnicę usztywniłem właśnie czymś takim (kupiłem w castoramie - nie pamiętam dokładnej ceny, ale nie był to jakiś wielki wydatek) i skręciłem nierdzewnymi śrubkami. Jak chcesz, to wkleję jakieś foto. Edited February 6, 2013 by Exar_Kun Quote Share this post Link to post Share on other sites