Jump to content
Sign in to follow this  
keysym

Pierwsza warka- ile chmielu?

Recommended Posts

Witam,

 

to mój pierwszy wątek na forum i jednocześnie moja pierwsza warka.

 

Postanowiłem zacząć ( ze względu na brak odpowiednich warunków i doświadczenia) od chmielenia ekstraktów słodowych.

 

I w tym miejscu mam do Was prośbę o weryfikacje składników i podpowiedź nt. ilości chmielu, etc.

 

Skład (na 20 litrów gotowego trunku):

 

2 x Ekstrakt Słodowy- Brewferm 55 EBC, 1,5 kg (płynny)

1 x WES Bursztynowy 0,5 kg (płynny)

Drożdże: Safale S-04

Chmiele:

- East Kent Goldings (granulat) 30g na 60 min;

- Fuggles (granulat) 15 g na 15 min;

- Fuggles (granulat) 10 g chmielone na zimno

 

W zamyśle mam uwarzenie czegoś na wzór Newcastle Brown Ale.

 

Zaznaczę może jeszcze, że te 3 puszki planuję gotować w ok. 5 litrach wody, a następnie 'rozcieńczyć' to do uzyskania 20/23 litrów, czy to jest dobry pomysł? Czy powinniem zmniejszyć/zwiększyć ilośc chmielu, żeby uzyskać IBU w podręcznikowym przedziale 25-30?

 

 

Edited by keysym

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj,

chmieli troszkę mało zwiększ każdego o 20 gr.

Napisz jaki masz garnek ?

3,5 kg ekstraktów w 5 litrach wody wydaje się dosyć gęste...popytaj wśród znajomych o 12-15 litrowy garnek.

Rozcieńczanie może być, ale troszkę dalekie od sztuki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj!

 

Ja bym dorzucił jakiś chmiel goryczkowy na godzinę (choćby z 30g Marynki). East Kent Goldings przesunął na 30', a resztę Fuggles wrzucił na ostatnie 5-10'. Na zimno wrzuć przynajmniej 2x więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi, milo mieć wsparcie:)

W kwestii garnka maks jaki znajdę to 10l.

Podsumowując EKG 50g na 60 min. i fuggles 30g na 15 min.i 20 na zimno, będzie ok?

 

Dzięki jeszcze raz!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nadzieję, że nie wyczerpie Waszej cierpliwości :).

Mam jeszcze pytanie, czy z poniższego da radę uwarzyc Dunkelweizen'a:

 

- Ekstrakt pszeniczny WES 1,2 i 1,7

- Ekstrakt ciemny WES 0,5 kg

- 40g tettennger

- drożdże WB-06

 

Czy według Was da to radę?

 

Sorry,za mnogość pytań, ale zanim włożę kasę w ten "interes" chce mieć chociaż pewność, że będzie to do wypicia :).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Z beersmitha obliczeń wynika, że będzie troche mu brakowało 'ciemności'. ;) 10stopni brakuje do dolnych widełek stylu.

chmielu ciut za duzo, bo jeśli ma 4,5% alfa to o 3stopnie IBU ponad styl.

obliczałem na 22L.

 

 

Ale piwo będzie okey.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za szybką odpowiedź. Zastanawiam się czym mógłbym go "podkolorowac", może macie jakąś radę dla laika?

zastanawiam się też nad porcja chmielu, bo mogę użyć 30g granulatu i wtedy powinno się zmieścić w widełkach.

A może ktoś jest w stanie polecić mi jakieś receptury na warzenie z ekstraktów, wtedy nie będę mnożył durnych pytań :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielki, już sobie zassałem tego doc'a i widzę w nim sporo fajnych pomysłów.

Rozumiem, że moge korzystać z nich nie naruszając prawa autorskiego ;).

 

korzen16, warzyłeś coś z tych receptur, a może ktoś inny warzył, wiadomo Wam coś o tym?

 

W każdym razie dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

korzen16, warzyłeś coś z tych receptur, a może ktoś inny warzył, wiadomo Wam coś o tym

Zebrane w większości z tego forum, więc myślę że były wykorzystywane;

nie spróbowałem ani jednego przepisu, ponieważ ruszyłem od razu z zacieraniem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z beersmitha obliczeń wynika, że będzie troche mu brakowało 'ciemności'. ;) 10stopni brakuje do dolnych widełek stylu.

chmielu ciut za duzo, bo jeśli ma 4,5% alfa to o 3stopnie IBU ponad styl.

obliczałem na 22L.

 

 

Ale piwo będzie okey.

Nie uzywam tego programu, ale zapytam czy tam są dane WESowego ekstraktu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiam się czym mógłbym go "podkolorowac", może macie jakąś radę dla laika?

Zależy do czego masz dostęp. Możesz użyć ekstraktu barwiącego:

http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-proszku-wes-barwiacy-015kg-p-36.html

albo wywar ze słodu palonego, który namoczysz sobie w wodzie.

Ale na Twoim miejscu chyba nic bym nie robił, dunkelweizen to nie jest jakieś bardzo ciemne piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie uzywam tego programu, ale zapytam czy tam są dane WESowego ekstraktu?

W podstawowej bazie nie widzę, ale jeżeli jest gdzieś jakaś baza pewnie ją można importować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, to temat dunkela chyba już ogarniam.

Co jest w ogóle z barwą WES-ów, bo jak patrzę na inne ekstrakty pszeniczne to widzę EBC ca. 5-10, a WES ma 30-90? Putam z ciekawości :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciemna barwa ekstraktu jest następstwem procesu produkcji, w którym on powstaje. Te bardzo jasne ekstrakty prawdopodobnie są sztucznie rozjaśniane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.