keysym 0 Posted February 5, 2013 (edited) Witam, to mój pierwszy wątek na forum i jednocześnie moja pierwsza warka. Postanowiłem zacząć ( ze względu na brak odpowiednich warunków i doświadczenia) od chmielenia ekstraktów słodowych. I w tym miejscu mam do Was prośbę o weryfikacje składników i podpowiedź nt. ilości chmielu, etc. Skład (na 20 litrów gotowego trunku): 2 x Ekstrakt Słodowy- Brewferm 55 EBC, 1,5 kg (płynny) 1 x WES Bursztynowy 0,5 kg (płynny) Drożdże: Safale S-04 Chmiele: - East Kent Goldings (granulat) 30g na 60 min; - Fuggles (granulat) 15 g na 15 min; - Fuggles (granulat) 10 g chmielone na zimno W zamyśle mam uwarzenie czegoś na wzór Newcastle Brown Ale. Zaznaczę może jeszcze, że te 3 puszki planuję gotować w ok. 5 litrach wody, a następnie 'rozcieńczyć' to do uzyskania 20/23 litrów, czy to jest dobry pomysł? Czy powinniem zmniejszyć/zwiększyć ilośc chmielu, żeby uzyskać IBU w podręcznikowym przedziale 25-30? Edited February 5, 2013 by keysym Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lusterko87 73 1 Items Posted February 5, 2013 Witaj, chmieli troszkę mało zwiększ każdego o 20 gr. Napisz jaki masz garnek ? 3,5 kg ekstraktów w 5 litrach wody wydaje się dosyć gęste...popytaj wśród znajomych o 12-15 litrowy garnek. Rozcieńczanie może być, ale troszkę dalekie od sztuki. 1 keysym reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Celdur 13 1 Items Posted February 5, 2013 Witaj! Ja bym dorzucił jakiś chmiel goryczkowy na godzinę (choćby z 30g Marynki). East Kent Goldings przesunął na 30', a resztę Fuggles wrzucił na ostatnie 5-10'. Na zimno wrzuć przynajmniej 2x więcej. 1 keysym reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
keysym 0 Posted February 5, 2013 Dzięki za odpowiedzi, milo mieć wsparcie:) W kwestii garnka maks jaki znajdę to 10l. Podsumowując EKG 50g na 60 min. i fuggles 30g na 15 min.i 20 na zimno, będzie ok? Dzięki jeszcze raz! Quote Share this post Link to post Share on other sites
keysym 0 Posted February 6, 2013 Mam nadzieję, że nie wyczerpie Waszej cierpliwości . Mam jeszcze pytanie, czy z poniższego da radę uwarzyc Dunkelweizen'a: - Ekstrakt pszeniczny WES 1,2 i 1,7 - Ekstrakt ciemny WES 0,5 kg - 40g tettennger - drożdże WB-06 Czy według Was da to radę? Sorry,za mnogość pytań, ale zanim włożę kasę w ten "interes" chce mieć chociaż pewność, że będzie to do wypicia . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted February 6, 2013 Z beersmitha obliczeń wynika, że będzie troche mu brakowało 'ciemności'. 10stopni brakuje do dolnych widełek stylu. chmielu ciut za duzo, bo jeśli ma 4,5% alfa to o 3stopnie IBU ponad styl. obliczałem na 22L. Ale piwo będzie okey. 1 keysym reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
keysym 0 Posted February 6, 2013 Dzięki za szybką odpowiedź. Zastanawiam się czym mógłbym go "podkolorowac", może macie jakąś radę dla laika? zastanawiam się też nad porcja chmielu, bo mogę użyć 30g granulatu i wtedy powinno się zmieścić w widełkach. A może ktoś jest w stanie polecić mi jakieś receptury na warzenie z ekstraktów, wtedy nie będę mnożył durnych pytań . Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted February 6, 2013 A może ktoś jest w stanie polecić mi jakieś receptury na warzenie z ekstraktów, wtedy nie będę mnożył durnych pytań może się przyda: http://www.piwo.org/topic/8553-mini-zacieranie/#entry182586 1 keysym reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
keysym 0 Posted February 7, 2013 Dzięki wielki, już sobie zassałem tego doc'a i widzę w nim sporo fajnych pomysłów. Rozumiem, że moge korzystać z nich nie naruszając prawa autorskiego . korzen16, warzyłeś coś z tych receptur, a może ktoś inny warzył, wiadomo Wam coś o tym? W każdym razie dzięki wszystkim za odpowiedzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted February 7, 2013 korzen16, warzyłeś coś z tych receptur, a może ktoś inny warzył, wiadomo Wam coś o tym Zebrane w większości z tego forum, więc myślę że były wykorzystywane; nie spróbowałem ani jednego przepisu, ponieważ ruszyłem od razu z zacieraniem Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted February 7, 2013 Z beersmitha obliczeń wynika, że będzie troche mu brakowało 'ciemności'. 10stopni brakuje do dolnych widełek stylu. chmielu ciut za duzo, bo jeśli ma 4,5% alfa to o 3stopnie IBU ponad styl. obliczałem na 22L. Ale piwo będzie okey. Nie uzywam tego programu, ale zapytam czy tam są dane WESowego ekstraktu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted February 7, 2013 Zastanawiam się czym mógłbym go "podkolorowac", może macie jakąś radę dla laika? Zależy do czego masz dostęp. Możesz użyć ekstraktu barwiącego: http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-proszku-wes-barwiacy-015kg-p-36.html albo wywar ze słodu palonego, który namoczysz sobie w wodzie. Ale na Twoim miejscu chyba nic bym nie robił, dunkelweizen to nie jest jakieś bardzo ciemne piwo. 1 keysym reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted February 7, 2013 Nie uzywam tego programu, ale zapytam czy tam są dane WESowego ekstraktu? W podstawowej bazie nie widzę, ale jeżeli jest gdzieś jakaś baza pewnie ją można importować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
keysym 0 Posted February 7, 2013 Dzięki, to temat dunkela chyba już ogarniam. Co jest w ogóle z barwą WES-ów, bo jak patrzę na inne ekstrakty pszeniczne to widzę EBC ca. 5-10, a WES ma 30-90? Putam z ciekawości Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted February 7, 2013 Ciemna barwa ekstraktu jest następstwem procesu produkcji, w którym on powstaje. Te bardzo jasne ekstrakty prawdopodobnie są sztucznie rozjaśniane. Quote Share this post Link to post Share on other sites