Skocz do zawartości
Dbidzi

Canadian Blonde - drożdże.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj zamierzam nastawić canadian blonde coopersa + 1 kg suchej maltozy jasnej. Mam dylemat, ponieważ nie wiem jakich drożdży użyć- dodawanych do puszki czy Saftbrew S-33. Saftbrew zakupiłem, ponieważ zauważyłem, że nie polecacie dedykowanych drożdży dołączanych do puchy a w sklepie nie było zbyt wielkiego wyboru i te polecił mi inny (bardziej zaawansowany) piwowar. Piwu mogę zapewnić temperaturę fermentacji około 20-21 stopni lub 17-18. Chciałbym, żeby wyszedł lager : P.

Jeszcze mam pytanie co do tej maltozy, rozpuścić ją tak jak cukier w gorącej wodzie czy sposób postępowania z nią jest inny?

Tak mnie jeszcze naszło, jeżeli chcę uzyskać odrobinę większy % warto dodać powiedzmy 250g cukru oprócz tej maltozy czy popsuje to smak?

 

Pozdrawiam.

 

Aa, Irish Stout w temacie o którym wywiązała się burzliwa dyskusja jakieś 2 tygodnie temu wyszedł bardzo dobry- gorzki, z mocno kawowym, palonym posmakiem i gęstą pianą - taki jak powinien być : ).

Edytowane przez Dbidzi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

używałem tych drożdży tylko razi i to do kolsha, ale moim zdaniem KAŻDE drożdże są lepsze od tych z puchy. Więc jeśli masz tylko s-33 i te z puszki to się nie zastanawiaj tylko dawaj s-33.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwu mogę zapewnić temperaturę fermentacji około 20-21 stopni lub 17-18. Chciałbym, żeby wyszedł lager : P.

No to średnio masz warunki na lagera :P , S-33 to drożdże górnej fermentacji te 17-18°C to lepsza opcja.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobra, czyli temperatura ustalona, teraz pytanie czy drożdże coopersa będą w tak niskiej pracować, S-33 opymalną mają 15-20 stopni według instrukcji, a dodawane do puchy od 21 do 27.

Edytowane przez Dbidzi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie rozumiem... zamierzasz użyć s-33, optymalna temp. dla nich to 15-24°C więc jest ok. Te coopersa co były do puchy dołączone to najlepiej wywal do kosza, ewentualnie zostaw na czarną godzinę.

Edytowane przez Gąska

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też robiłem to piwko, również użyłem maltozy. Wyszło niezłe tylko kolor jakiś dziwny, bo powinno być jasne, a moje wyszło bardziej takie rubinowe :roll: Napisz jaki Ty uzyskałeś kolor, bo jestem ciekaw czy cos z moim było nie tak ;) (to była moja pierwsza warka)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×