Skocz do zawartości

Witajcie!


convict

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Co prawda ja jestem już po pierwszych postach, acz kolwiek wypadało by się przywitać.

Mam na imię Paweł. Styczność z warzeniem piwa mam od końca zeszłego roku (okolice października). Na swoim koncie mam 3 warki z czego ta trzecia jest w trakcie. Wcześniej robiłem kilka win oraz kilka razy podpiwek.

 

Mój asortyment:

  • 30L wiadro z kranikiem do fermentacji + własnego wyrobu przyłączka ze stalowego oplotu jako filtr.
  • 35L gąsior (tylko do cichej ze względu na trudności z jego myciem z osadu).
  • ~35L 'babciny' gar emaliowany do zacierania
  • Kapslownica dwuramienna
  • ~40 butelek z zamkcięciem patentowym (po Grolsch'u)
  • ~50 butelek zwyklych szklanych 0.5l.
  • I cala reszta typu termometr, siateczki, rurki, itp

 

Moje warki:

1# Coopers Heritage Lager - brewkit

  • Do fermentacji 1kg ekstraktu słodowego w proszku (firma SPRAYMALT).
  • Fermentacja burzliwa około 4-5 dni.
  • Brak cichej
  • Refermentacja: 180g ekstraktu słodowego w proszku (SPRAYMALT)
  • Wyszło 45butelek 0.45l z zamkcieciem patentowym.
  • Niestety tutaj nie mierzyłem BLG.

Doznania smakowe:

Mimo iż to było pierwsze piwo byłem bardzo zadowolony z jego smaku. Lekko drożdżowe. Jednak trochę mało nagazowane. Wypite dość szybko.

 

 

2# Coopers Dark Ale - brewkit

  • Do fermentacji 1kg glukozy
  • 7 dni fermentacja burzliwa
  • 7 dni cichej
  • Refermentacja: 200g glukozy
  • Wyszło 44 butelki: (20x0.4l z zamkcieciem patentowym; 24x0.5l kapslowane)
  • Początkowe 14BLG, końcowe 1BLG (co daje 6.7% alk)

Doznania smakowe:

Tak, musiałem na własnej skórze sprawdzić że cukier/glukoza jest złym pomysłem! Generalnie piwo ciemne, naprawdę mocne. Dobrze nagazowane (może nawet troszeczkę za bardzo). Początkowo niesamowicie czuć bimbrem, jednak teraz po około 1.5 miesiącu leżakowania jest nawet pijalne. Smakuje trochę jak piwa typu Specjal
;)
Piana gęsta i długo utrzymująca się.

Jednak nigdy więcej nie pokuszę się o cukier/glukoze do fermentacji...

 

 

3# Pale Ale (w trakcie)

  • Pale Ale Weyermann 3.8kg
  • Carahell Weyermann 0.2kg
  • goryczkowy Marynka 35g
  • aromatyczny Lubelski 25g
  • drożdże Safale US-05 11.5g

Zacieranie:

  • 30 min w 63°C
  • ~45 min (do negatywnej próby jodowej) w 73°C
  • out mash

  • filtracja - używając rurki ze stalowym oplotem

Chmielenie:

  • 30 min Marynka
  • 15 min Lubelski

Fermentacja:

  • 7 dni burzliwej
  • 3 dni (aktualnie) na cichej
  • początkowe 12BLG; końcowe (przed cichą 2BLG)

Przy zlewaniu na cichą zostawiłem ~5L resztek i dodałem:

  • 970ml syropu żurawinowego Paola
  • 5L wody
  • 33g słodzika Stevia w proszku

Niestety nie dochmielałem z powodu braku chmielu. Może jeszcze uda mi się przed wstawieniem tego na cichą dodać herbatki chmielowej z 10g Marynki - jak myślicie, da to coś jeszcze?

 

Nie wybrałem jeszcze następnej warki - jednak raczej będą to jasne piwa.

Jeszcze raz witam wszystkich i życzę udanych warek :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.