Jump to content
Sign in to follow this  
convict

Witajcie!

Recommended Posts

Witajcie,

Co prawda ja jestem już po pierwszych postach, acz kolwiek wypadało by się przywitać.

Mam na imię Paweł. Styczność z warzeniem piwa mam od końca zeszłego roku (okolice października). Na swoim koncie mam 3 warki z czego ta trzecia jest w trakcie. Wcześniej robiłem kilka win oraz kilka razy podpiwek.

 

Mój asortyment:

  • 30L wiadro z kranikiem do fermentacji + własnego wyrobu przyłączka ze stalowego oplotu jako filtr.
  • 35L gąsior (tylko do cichej ze względu na trudności z jego myciem z osadu).
  • ~35L 'babciny' gar emaliowany do zacierania
  • Kapslownica dwuramienna
  • ~40 butelek z zamkcięciem patentowym (po Grolsch'u)
  • ~50 butelek zwyklych szklanych 0.5l.
  • I cala reszta typu termometr, siateczki, rurki, itp

 

Moje warki:

1# Coopers Heritage Lager - brewkit

  • Do fermentacji 1kg ekstraktu słodowego w proszku (firma SPRAYMALT).
  • Fermentacja burzliwa około 4-5 dni.
  • Brak cichej
  • Refermentacja: 180g ekstraktu słodowego w proszku (SPRAYMALT)
  • Wyszło 45butelek 0.45l z zamkcieciem patentowym.
  • Niestety tutaj nie mierzyłem BLG.

Doznania smakowe:

Mimo iż to było pierwsze piwo byłem bardzo zadowolony z jego smaku. Lekko drożdżowe. Jednak trochę mało nagazowane. Wypite dość szybko.

 

 

2# Coopers Dark Ale - brewkit

  • Do fermentacji 1kg glukozy
  • 7 dni fermentacja burzliwa
  • 7 dni cichej
  • Refermentacja: 200g glukozy
  • Wyszło 44 butelki: (20x0.4l z zamkcieciem patentowym; 24x0.5l kapslowane)
  • Początkowe 14BLG, końcowe 1BLG (co daje 6.7% alk)

Doznania smakowe:

Tak, musiałem na własnej skórze sprawdzić że cukier/glukoza jest złym pomysłem! Generalnie piwo ciemne, naprawdę mocne. Dobrze nagazowane (może nawet troszeczkę za bardzo). Początkowo niesamowicie czuć bimbrem, jednak teraz po około 1.5 miesiącu leżakowania jest nawet pijalne. Smakuje trochę jak piwa typu Specjal
;)
Piana gęsta i długo utrzymująca się.

Jednak nigdy więcej nie pokuszę się o cukier/glukoze do fermentacji...

 

 

3# Pale Ale (w trakcie)

  • Pale Ale Weyermann 3.8kg
  • Carahell Weyermann 0.2kg
  • goryczkowy Marynka 35g
  • aromatyczny Lubelski 25g
  • drożdże Safale US-05 11.5g

Zacieranie:

  • 30 min w 63°C
  • ~45 min (do negatywnej próby jodowej) w 73°C
  • out mash

  • filtracja - używając rurki ze stalowym oplotem

Chmielenie:

  • 30 min Marynka
  • 15 min Lubelski

Fermentacja:

  • 7 dni burzliwej
  • 3 dni (aktualnie) na cichej
  • początkowe 12BLG; końcowe (przed cichą 2BLG)

Przy zlewaniu na cichą zostawiłem ~5L resztek i dodałem:

  • 970ml syropu żurawinowego Paola
  • 5L wody
  • 33g słodzika Stevia w proszku

Niestety nie dochmielałem z powodu braku chmielu. Może jeszcze uda mi się przed wstawieniem tego na cichą dodać herbatki chmielowej z 10g Marynki - jak myślicie, da to coś jeszcze?

 

Nie wybrałem jeszcze następnej warki - jednak raczej będą to jasne piwa.

Jeszcze raz witam wszystkich i życzę udanych warek :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj! i oby twoje warki były zawsze udane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chcesz robić własne zapiski i o nich dyskutować warto przenieść się do odpowiedniego działu.

 

Ok, z pewnością przeniosę się do tego działu przy okazji następnych warek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.