convict 1 Posted February 5, 2013 Witajcie, Co prawda ja jestem już po pierwszych postach, acz kolwiek wypadało by się przywitać. Mam na imię Paweł. Styczność z warzeniem piwa mam od końca zeszłego roku (okolice października). Na swoim koncie mam 3 warki z czego ta trzecia jest w trakcie. Wcześniej robiłem kilka win oraz kilka razy podpiwek. Mój asortyment: 30L wiadro z kranikiem do fermentacji + własnego wyrobu przyłączka ze stalowego oplotu jako filtr. 35L gąsior (tylko do cichej ze względu na trudności z jego myciem z osadu). ~35L 'babciny' gar emaliowany do zacierania Kapslownica dwuramienna ~40 butelek z zamkcięciem patentowym (po Grolsch'u) ~50 butelek zwyklych szklanych 0.5l. I cala reszta typu termometr, siateczki, rurki, itp Moje warki: 1# Coopers Heritage Lager - brewkit Do fermentacji 1kg ekstraktu słodowego w proszku (firma SPRAYMALT). Fermentacja burzliwa około 4-5 dni. Brak cichej Refermentacja: 180g ekstraktu słodowego w proszku (SPRAYMALT) Wyszło 45butelek 0.45l z zamkcieciem patentowym. Niestety tutaj nie mierzyłem BLG. Doznania smakowe: Mimo iż to było pierwsze piwo byłem bardzo zadowolony z jego smaku. Lekko drożdżowe. Jednak trochę mało nagazowane. Wypite dość szybko. 2# Coopers Dark Ale - brewkit Do fermentacji 1kg glukozy 7 dni fermentacja burzliwa 7 dni cichej Refermentacja: 200g glukozy Wyszło 44 butelki: (20x0.4l z zamkcieciem patentowym; 24x0.5l kapslowane) Początkowe 14BLG, końcowe 1BLG (co daje 6.7% alk) Doznania smakowe: Tak, musiałem na własnej skórze sprawdzić że cukier/glukoza jest złym pomysłem! Generalnie piwo ciemne, naprawdę mocne. Dobrze nagazowane (może nawet troszeczkę za bardzo). Początkowo niesamowicie czuć bimbrem, jednak teraz po około 1.5 miesiącu leżakowania jest nawet pijalne. Smakuje trochę jak piwa typu Specjal Piana gęsta i długo utrzymująca się. Jednak nigdy więcej nie pokuszę się o cukier/glukoze do fermentacji... 3# Pale Ale (w trakcie) Pale Ale Weyermann 3.8kg Carahell Weyermann 0.2kg goryczkowy Marynka 35g aromatyczny Lubelski 25g drożdże Safale US-05 11.5g Zacieranie: 30 min w 63°C ~45 min (do negatywnej próby jodowej) w 73°C out mash filtracja - używając rurki ze stalowym oplotem Chmielenie: 30 min Marynka 15 min Lubelski Fermentacja: 7 dni burzliwej 3 dni (aktualnie) na cichej początkowe 12BLG; końcowe (przed cichą 2BLG) Przy zlewaniu na cichą zostawiłem ~5L resztek i dodałem: 970ml syropu żurawinowego Paola 5L wody 33g słodzika Stevia w proszku Niestety nie dochmielałem z powodu braku chmielu. Może jeszcze uda mi się przed wstawieniem tego na cichą dodać herbatki chmielowej z 10g Marynki - jak myślicie, da to coś jeszcze? Nie wybrałem jeszcze następnej warki - jednak raczej będą to jasne piwa. Jeszcze raz witam wszystkich i życzę udanych warek Quote Share this post Link to post Share on other sites
bastisz 1 Posted February 5, 2013 Witaj! i oby twoje warki były zawsze udane. Quote Share this post Link to post Share on other sites
convict 1 Posted February 5, 2013 Witaj! i oby twoje warki były zawsze udane. Dziękuję i wzajemnie! Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted February 5, 2013 (edited) Wtiaj, Jeśli chcesz robić własne zapiski i o nich dyskutować warto przenieść się do odpowiedniego działu. http://www.piwo.org/...warow-domowych/ Edited February 5, 2013 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
convict 1 Posted February 5, 2013 Jeśli chcesz robić własne zapiski i o nich dyskutować warto przenieść się do odpowiedniego działu. Ok, z pewnością przeniosę się do tego działu przy okazji następnych warek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dario63 4 1 Items Posted February 5, 2013 Witaj ! Samych udanych warek życzę Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzyncio 0 Posted February 5, 2013 Powodzenia w domowym piwowarstwie i samych udanych warek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted February 5, 2013 Witaj na pokładzie! Quote Share this post Link to post Share on other sites