Jump to content
Maciucha67

Drożdże (gęstwa)

Recommended Posts

Witam!

Nurtuje mnie ostatnio kwestia gęstwy.

Czy lepiej do zaszczepienia brzeczki użyć dwutygodniowej gęstwy, która pochodzi z trzeciego pokolenia (trzeci zbiór gęstwy) czy tygodniowej z czwartego pokolenia?

Ile razy można wykorzystać gęstwę, tzn. ile kolejnych warek można wykonać zbierając gęstwę? Gdzieś czytałem, że nawet 10-15, lecz zachodzi pytanie czy drożdże się nie zmutują?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakie to drożdże ? Właśnie wczoraj piłem piwo ( coś w tylu bittera ) na gęstwie która przeleżała w lodówce spokojnie ponad pół roku ( london ale III , zdaje się że 3 zbiór ) , i piwo na pierwszy rzut mojego niewprawnego nosa bez niepokojących objawów. Chociaż startowały ponad 48 godzin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakie to drożdże ? Właśnie wczoraj piłem piwo ( coś w tylu bittera ) na gęstwie która przeleżała w lodówce spokojnie ponad pół roku ( london ale III , zdaje się że 3 zbiór ) , i piwo na pierwszy rzut mojego niewprawnego nosa bez niepokojących objawów. Chociaż startowały ponad 48 godzin.

No takich staruszków to nie mam :)

A drożdżaki to 1056 najstarsze około miesiąca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoretyzując chyba lepsze będzie III pokolenie jeśli masz wystarczającą ilość gęstwy - licząc czas przechowywania i OG następnego piwa.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może mi też ktoś przy okazji podpowie: czy 2,5 tygodniowa gęstwa (niepłukana) po drożdżach WB-06 nadaje się jeszcze do użytku? Do tej pory nie zadawałem gęstwy do brzeczki i wolałbym się upewnić, czy tak długi pobyt w resztkach alkoholu nie wpłynie niekorzystnie na kolejne piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gwzd : Pszeniczne wg. opini najkrócej można przechowywać. Ale jeśli nie ma niepokojącego zapachu , nastawiłbym starter. Jeśli ruszą i oznaki takie jak zapach wyglądać nie będą budzić wątpliwości , spokojnie bym ich użył,

 

Maciucha67 :

Nie wydaje mi się , że będzie jakaś szczególna różnica w efektach pracy 3 i 4 pokolenia , ale ja bym użył gęstwy świeższej . Oczywiście , jeśli jest w dobrym stanie.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nurtuje mnie ostatnio kwestia gęstwy.

Czy lepiej do zaszczepienia brzeczki użyć dwutygodniowej gęstwy, która pochodzi z trzeciego pokolenia (trzeci zbiór gęstwy) czy tygodniowej z czwartego pokolenia?

Ja bym raczej brał tygodniową - zakładając oczywiści, że jednej i drugiej masz wystarczająco dużo i obie są bez infekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie z innej beczki a propos gęstwy, czy jeśli gęstwa ruszyła, to drożdże mogły w pewnym momencie powiedzieć "nie fermentujemy już"? Zadałem gęstwę US-05 do American Stoutu 15BLG, po dwóch tygodniach sprawdziłem gęstość i jest 5BLG i wydaje mi się to trochę dużo, zacierane 60' 67°C i 10' 72'. Temperatura fermentacji koło 18-20°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie z innej beczki a propos gęstwy, czy jeśli gęstwa ruszyła, to drożdże mogły w pewnym momencie powiedzieć "nie fermentujemy już"? Zadałem gęstwę US-05 do American Stoutu 15BLG, po dwóch tygodniach sprawdziłem gęstość i jest 5BLG i wydaje mi się to trochę dużo, zacierane 60' 67°C i 10' 72'. Temperatura fermentacji koło 18-20°C.

 

No jesli drozdze byly zestresowane, to moga cos takiego nam zrobic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

skład brzeczki - czyli czynniki takie jak toksyczność dwutlenku węgla i toksyczność alkoholu, utlenianie, ciśnienie osmotyczne, także szoki na skutek nagłej zmiany temperatury, szok osmotyczny, na kondycje drożdży będzie też miał wpływ pasaż, przechowywanie(czas, warunki) itd...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.